lunch 13.09.08, 20:40 Żadna rewelacja, przecież co roku ta sama akcja. No ale to akurat tylko w Polsce możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
neptun42 województwa częstochowskiego brak 14.09.08, 12:36 Jest luka na mapie Polski. Brakuje ośrodka, który dbał by o interesy mieszkańców Naszego milionowego regionu, podzielonego między województwa: - śląskie (subregion częstochowski, Zawiercie, Lubliniec) - łódzkie (Wieluń, Pajęczno, Radomsko) - opolskie (częściowo powiat oleski) - świętokrzyskie (częściowo powiat włoszczowski) Tym ośrodkiem jest samorząd wojewódzki dbający o transport, logistykę, komunikację - w tym kolejowe "przewozy lokalne". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: województwa częstochowskiego brak IP: *.icis.pcz.pl 14.09.08, 13:00 Lubliniec nie widzi sie razem z nami - on wybral Slask. Natomiast z reszta masz racje. Jakims krokiem do przodu w tym kierunku moze byc wiec ewentualna przyszla aglomeracja, z ktorej glosem trzeba byloby sie liczyc w wiekszym stopniu. W tej chwili praktycznie nie ma sposobow na takie dzialania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stern Re: województwa częstochowskiego brak IP: 212.87.244.* 14.09.08, 13:21 > Jest luka na mapie Polski. Brakuje ośrodka, który dbał by o interesy > mieszkańców Naszego milionowego regionu, podzielonego między województwa: > - śląskie (subregion częstochowski, Zawiercie, Lubliniec) > - łódzkie (Wieluń, Pajęczno, Radomsko) > - opolskie (częściowo powiat oleski) > - świętokrzyskie (częściowo powiat włoszczowski) "Nasz region"...:) Ktoś robił badania jakieś,że to miasteczka ciążą ku Częstochowie? Szczególnie zabawnie wygląda tutaj powiat oleski,Lubliniec,czy nawet Radomsko...w tym ostatnim przypadku...to tak trochę zasadne, w końcu tylu nowych częstochowian-samorządowców urodziło się w tym wielkim mieście :) Panie Strach,ale nie pan...on częstochowianin i nie samorządowiec przecież...co najwyżej facet od kolorowych mapek i od czarnego PR antyśląskiego... Zapomniał o Wieruszowie jeszcze... :) Odpowiedz Link Zgłoś
rappi_radomsko Re: województwa częstochowskiego brak 14.09.08, 16:43 Radomsko ciązy właśnie w strone Częstochowy czego dowodem są regularne przyjazdy nszej Pani Prezydent na spotkania Klubu Wojtow,Burmistrzow i Prezydentow Ziemi Częstochowskiej co jest szczegolnie wazne w kotekscie wspolnej Aglomeracji czy nawet tak prozaiczny przyklad jak ekspansja NTL Radomsko w Częstochowie i uruchomienie oddzielnej częstochowskiej redakcj NTLTVN , ktora podaje informacje bez lapsusów typu "Trąba powietrzna na śląsku w Blachowni" ! Radomsko i Częstochowa są skazane na siebie i wczesniej czy pozniej powstanie blizsza , formalna współpraca najlepiej w planowanych przez rzad związkach typu Aglomeracja Częstochowska.Pozdrawiam wszystkich zdrowo myślących Częstochowian , a także gosci jak stern ktorzy staraja sie tylko wysmiewac z mniejszych miast bo sami pochodza z np.Katowic i niewyobrazaja sobie aby oslabic swoje śląskie dominium o tereny ktoe maja wlasne ambicje i ktorym z Katowicami nie podrodze . tvntl.pl/index.php?option=com_contact&task=view&contact_id=10&Itemid=89 Odpowiedz Link Zgłoś
xxo Re: województwa częstochowskiego brak 14.09.08, 17:07 Masz racje - Radomsko i Czestochowa maja wspolne interesy i dobrze sie rozumiemy, chociazby dlatego ze mamy wspolna historie. Pozdrawiam Radomsko, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stern Re: województwa częstochowskiego brak IP: 212.87.244.* 14.09.08, 17:09 Napisał prowokator neptun... Badania,ankiety,sondaże,opinia mieszkańców Radomska(sczególnie dojeżdżających do Łodzi)rzeczywiste działania i czyny np.porządny transport publiczny(główny składnik prawdziwej metropolii) mnie interesują, a nie bezowocna paplanina..klubów,związków i wszelkich stowarzyszeń. Dodam badania wola mieszkańców wyrażona na papierze,która udowodni,że nie po drodze im z miastem Łódź.. Jeżeli będzie taka wola mieszkańców Radomska,to może warto namawiać rządzących,żeby przyjąć powiat radomszczański do naszego województwa śląskiego,zakładając,że nie osłabi to za bardzo naszego województwa śląskiego. Jestem częstochowianinem,wszelkie próby dyskredytacji mojej osoby,łącznie z chamstwem,uznaję,za prowokację i brak dojrzałości w dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
xxo Re: województwa częstochowskiego brak 14.09.08, 17:17 KOlego przy calym szacunku dla Ciebie, w momencie gdy piszesz o NASZYM wojewodztwie slaskim i boisz sie o jego oslabienie, wydaje mi sie ze jestes w zdecydowanej mniejszosci wsrod Czestochowian. To nie jest nasze wojewodztwo, znalezlismy sie w nim wbrew naszej woli i dobrze sie nie czujemy w obcym nam historycznie i kulturowo srodowisku. Ale nie sprawa wojewodztwa jest w tej chwili najwazniejsza, wazniejsza jest aglomeracja, bo ona pozwoli umocnic sie zwiazkom terenow lezacych w regionie Czestochowskim z korzyscia dla samej Czestochowy i regionu wokol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stern Re: województwa częstochowskiego brak IP: 212.87.244.* 14.09.08, 17:25 Województwo śląskie choć nazwa jest zecydowanie nietrafiona,to szczegół ingwistyczny,jest naszym województwem.. Powinniśmy wykorzystywać tą różnorodność województwa,a nie wiecznie obrażać się i zachowywać jak panna,której podarto kieckę.. Lepiej wydzielać z dużego tortu piętrowego,niż ze słaboupieczonego zakalca..vide np.słabe,biedne świętokrzyskie. Odpowiedz Link Zgłoś
xxo Re: województwa częstochowskiego brak 14.09.08, 17:39 Gotow jestem sie zalozyc ze gdybys zapytal czy to wojewodztwo jest NASZYM wiekszosc Czestochowian odpowiedzialaby NIE. Slask jest nam po prostu obcy, z tego ze jestesmy w nim korzysci sa dosyc ograniczone. Poza tym Slaskie ma olbrzymie klopoty - jest ekologicznie zniszczone na przyklad, ma sporo przemyslu bez przyszlosci (gornictwo) i musi olbrzymie kwoty przeznazcac na swoja restrukturyzacje. Na Czestochowe zbyt wiele w takiej sytuacji nie zostaje - dam jeden przyklad z mojego podworka, gdy skladamy wnioski z PCz w Warszawie otrzymujemy naprawde spore kwoty, jak inni w Polsce; w momencie gdy podobne wnioski skladane sa w Katowicach otzrymujemy NIC albo ochlapy. Taka jest rzeczywistosc - codzienna i gorzka. Nie ma sie co dziwic ze nie palamy miloscia do tego wojewodztwa. Ale na razie nie ma specjalnych szans na zmiany w tym zakresie, chociaz nic nie jest wieczne. Myslmy wiec o tym co mozemy osiagnac w tej chwili, a szczegolnie aglomeracji, jesli jest taka szansa. Czesciowo ja sami wywalczylismy w momencie gdy obudzilismy sie z letargu i powiedzielismy glosno o swoich prawach i podjelismy dzialania w tym kierunku. Ja przyznam sie od dluzszego czasu nie bylem w Katowicach, bo wszelkie proby nawiazania wspolpracy z tamtym srodowiskiem konczyly sie krachem - traktowano nas jak piate kolo u wozu, w dokumentach programowych zawsze liczyl sie tylko Slask nawet jak u nas mielismy to samo albo nawet bylismy lepsi. Wole juz proobowac cos zdzialac w Warszawie - to w koncu centrala, gdzie Czestochowa traktowana jest normalnie, czy tez wspolpracowac z innymi osrodkami. Slask nie widzi niestety partnera w Czestochowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stern Re: województwa częstochowskiego brak IP: 212.87.244.* 14.09.08, 17:50 Na taki obraz województwa pracuje od lat grupa krzykaczy z wyraźnie zarysowanymi fobiami antyśląskimi,którzy własną niską pozycję polityczą probują zamaskować spiskiem antyczęstochowskim. Co do tych wniosków..jak to się dzieje,że nasze,przygotowywane w UM Częstochowy projekty,zawierają błędy i uchybienia...o czym wiadomo od dawna..jakie to były projekty? Miały one charakter ponadlokalny? Jak były przygotowane? Nie składa się ich zbyt późno? Na przykład planowana Specjalna Ekonomiczna -Strefa Ekonomiczna w Sobuczynie...(miała wejść do katowickiej) przespana z woli nieudolnej administracji obecnego zarządcy miastem. Dla mnie liczą się fakty.. Dochód brutto województwa,ale też ile wkładamy do tego wspólnego koszyka,ile też możemy dostać... Skoro Bielsko-Biała potrafi to dlaczego nie Częstochowa... Odpowiedz Link Zgłoś
xxo Re: województwa częstochowskiego brak 14.09.08, 17:55 Ja mowie o naszych wnioskach z PCz - tak samo przygotowanych, bo przygotowujemy je tak samo i robia to ci sami ludzie. W Warszawie mamy szanse i dostajemy sporo, nie gorzej niz wojewodzkie miasta, w Katowicach - NIC albo ochlapy. To sa nasze wlasne doswiadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lee Re: województwa częstochowskiego brak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 14:11 Panie " Stern" chyba waszym wojewodztwem bo na pewno nie naszym.Skonczyl sie Zwiazek Radziecki a wydawalo ze bedzie wiecznie to i diabli wezma te nie udana reforme administracyjna,diabli wezma to tak zwane "wojewodztwo slaskie " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ulther Re: województwa częstochowskiego brak IP: *.cec.eu.int 16.09.08, 09:50 Z calym szacunkiem dla Miasta Swietej Wiezy, ale nie bedzie wojewodztwa Czestochowskiego, tak jak nie powinno byc Srodkowopomorskiego. To jakies fantasmagorie zawiedzonych lokalnych patriotow. Radmosko jest w Lodzkim i nic tego nie zmieni. Czestochowa w Slaskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozbawiony Re: województwa częstochowskiego brak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 10:38 Gość portalu: Stern napisał(a): > Jeżeli będzie taka wola mieszkańców Radomska,to może warto namawiać > rządzących,żeby przyjąć powiat radomszczański do naszego województwa > śląskiego,zakładając,że nie osłabi to za bardzo naszego województwa > śląskiego. Gość portalu: Stern napisał(a): > Jestem częstochowianinem,wszelkie próby dyskredytacji mojej > osoby,łącznie z chamstwem,uznaję,za prowokację i brak dojrzałości w > dyskusji. > Wiemy więc że osoba posługująca się nickiem Stern jest Częstochowianinem i uważa wojwództwo śląskie za "swoje" Pytanie zastadnicze czy osoba posługująca się nickiem Stern uważa się za Ślązaka? I pytanie pomocnicze czy niejaki Stern uważa Czestochowę za śląskie miasto? Mam nadzieję że "Stern" odpowe wprost bez kluczenia, uników itp babskich chwytów. :) Pozdrawiam normalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
bartek_cz-wa Re: województwa częstochowskiego brak 16.09.08, 10:57 A ja chciałbym aby Stern wypowiedział się na temat tego czy Ślązacy uważają Częstochowę za "swoje"miasto.Bo sami mieszkańcy śląska mówią o tym że Śląsk jest bez Częstochowy i Bielska.Wiec dlaczego my mamy mówić że to nasze województwo jest.Dlaczego jeśli wnioski o kasę unijna składa się w Warszawie to dostajemy kasę a jak w Katowicach to nie?i Dlaczego jeśli Częstochowa złożyła wniosek i dotacje na rozbudowę tramwaju to okres składania wniosków został przesunięty o rak aby Tramwaje Śląskie zdążyły z wnioskiem?Ciekawe czy jak by Częstochowa nie zdążyła to czy Katowice by przesunęły termin?I dlaczego Katowice przesunęły termin?-bo w pierwszym terminie tylko Częstochowa złożyła wniosek i tylko Częstochowa by dostała kasę a Katowice by się nie załapały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stern odp do bartka_czwa IP: 212.87.244.* 16.09.08, 15:38 Widzę,że świetnie jesteś zorientowany co do komunikacji tramwajowej.. Może warto troszkę poszukać u źródła.. Sprawa śląskiej komunikacji ciągnęła się jeszcze od czasów poprzedniej ekipy rządzącej,wówczas jeszcze rządził PIS-oski mininister Jasiński.. W skrócie chodziło o formalną własność spółki,która przekształcona z własności Skarbu Państwa na własność samorządową,by samorządy mogły się ubiegać także o środki unijne i wsparcie samorządowe.. Ze strony KZK GOP dokument podpisali wówczas: Roman Urbańczyk Przewodniczący Zarządu KZK GOP oraz Piotr Uszok Zastępca Przewodniczącego Zarządu KZK GOP, Prezydent Katowic. "Podpisanie umowy było zwieńczeniem kilkuletnich starań gmin należących do KZK GOP o przejęcie od Skarbu Państwa akcji spółki, która powstała 1 stycznia 2003 r. na skutek komercjalizacji państwowego Przedsiębiorstwa Komunikacji Tramwajowej w Katowicach. Jej akcje w całości należały do Skarbu Państwa, tym samym gminy nie mogły wspierać finansowo spółki. Skutkowało to następnie coraz gorszą jakością usług (przestarzały tabor, brak remontów torowisk itd.). Jednak po nowelizacji ustawy o komercjalizacji przedsiębiorstw państwowych, gdy pojawiła się możliwość przekazania akcji związkowi gmin, KZK GOP natychmiast skierował do Ministra Skarbu Państwa odpowiedni wniosek. Zaraz po przejęciu akcji KZK GOP chce przygotować program naprawy infrastruktury tramwajowej oraz złożyć wnioski o dofinansowanie tych działań z funduszy Unii Europejskiej...." "...Jej akcje w całości należały do Skarbu Państwa, tym samym gminy nie mogły wspierać finansowo spółki..." Może tutaj należy dopatrywać się przyczyn,a może nie.... Kwestia interpretacji rzeczywistości.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: odp do bartka_czwa IP: *.icis.pcz.pl 16.09.08, 16:34 Stern za Twoje Katowice dalbys sie pokroic. Tyle tylko ze my jestesmy w Czestochowie, a nie w Katowicach i malo mnie obchodzi ile np. panstwowej kasy potzrebuja ma swoje podwyzki slascy gornicy. Ich nigdy nie nasycisz bo za komuny przyzwyczaili sie ze oni sa najwazniejsi i musza najwiecej zarabiac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stern Re: odp do bartka_czwa IP: 212.87.244.* 16.09.08, 18:10 Gość portalu: xx napisał(a): > Stern za Twoje Katowice dalbys sie pokroic. > > Tyle tylko ze my jestesmy w Czestochowie, a nie w Katowicach i malo > mnie obchodzi ile np. panstwowej kasy potzrebuja ma swoje podwyzki > slascy gornicy. Ich nigdy nie nasycisz bo za komuny przyzwyczaili > sie ze oni sa najwazniejsi i musza najwiecej zarabiac. > Mnie też nie obchodzi,gospodarka planowa i wyciąganie łapy po nie swoje i krzyczenie,że się komuś należy,gdy się czasem nie należy... Hmm a górnictwo...podobno znowu rozwojowe,koniunktura na węgiel,brak ludzi do pracy,brak pieniędzy na nowe pokłady...itd.. Poza tym wątek nie jest ani o mnie ani o górnictwie,tylko o "naszych",Twoich częstochowskich fobiach i kompleksach... Nie to nie o to chodzi,że moje,Twoje itd..tylko nie uznaję robienia komuś wody z mózgu,totalnej megalomanii,mitomanii i strasznej obłudy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: odp do bartka_czwa IP: *.icis.pcz.pl 16.09.08, 18:36 W gornictwie nie brakuje tylko jednego - kasy na wyplaty. Bo do tego sprowadzaja sie zadania gornikow, przy absolutnej niecheci do zejscia z panstwowego garnuszka. Gornictwo jest moze i nawet rozwojowe, przynajmniej na krotka mete, ale nikt nie wylozy kasy (rowniez banki) na firmy gdzie rzadza zwiazki zawodowe - w rezultacie kopalnie sa w stanie przejesc kazde pieniadze i wciaz wyciagaja rece po panstwowa kase czyli nasza. A watek jest rowniez o tym, bo ty tak bronisz "swojego" slaskiego wojewodztwa - interesy tego wojewodztwa jakze malo maja wspolnego z interesami Czestochowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PlusMinus Re: odp do bartka_czwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 18:45 to województwo nie jest tylko województwem Sterna. To również i moje województwo. Tu mieszkam. Cenię jego różnorodność. A to, że zawiera w sobie różne krainy historyczne, jakie to ma znaczenie. To powinno je tylko wzbogacać. Stołecznego częstochowskiego nie da się powołać. PM Odpowiedz Link Zgłoś
bartek_cz-wa Re: odp do bartka_czwa 17.09.08, 14:08 Ale nie udzieliłeś odpowiedzi na moje pytanie.Co mnie obchodzą zmiany własnościowe w Tramwajach Śląskich.jak nie zdążyli złożyć wniosku w terminie to znaczy że mają nieudolnych urzędników i już.Ciekawe czy jakby nasze MPK zaczęło się przekształcać i nie zdarzyło z złożeniem wniosku na czas to czy Katowice by przesunęły termin składania?Oczywiście że by nie przesunęły a tacy jak Ty powiedzieli by że mamy nie udolne władze i już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stern Re: odp do bartka_czwa IP: 212.87.244.* 17.09.08, 20:07 bartek_cz-wa napisał: > Ale nie udzieliłeś odpowiedzi na moje pytanie.Co mnie obchodzą zmiany > własnościowe w Tramwajach Śląskich.jak nie zdążyli złożyć wniosku w terminie to No nie bądźmi śmieszni....:) Myślenie lokalne,centrystyczne jak widzę....pępkiem świata (województwa) znowu Częstochowa co? > znaczy że mają nieudolnych urzędników i już.Ciekawe czy jakby nasze MPK zaczęło > się przekształcać i nie zdarzyło z złożeniem wniosku na czas to czy Katowice by > przesunęły termin składania?Oczywiście że by nie przesunęły a tacy jak Ty > powiedzieli by że mamy nie udolne władze i już. Nie to tacy jak Ty,węszą spisek..antyczęstochowski,fobia nic więcej... A co jeżeli by się zgłosiła tylko Częstochowa? To co trzeba by było pisać przetargi i konkursy tylko pod Częstochowę..? Trzeba każdemu dać równą szansę... Z drugiej strony skoro jesteś tak dobrze zorientowany w tematyce komunikacji miejskiej to poszukaj odpowiedzi u źródła....(pomijając doniesienia prasowe).... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stern Re: odp do bartka_czwa IP: 212.87.244.* 17.09.08, 20:39 Jeżeli tak dobrze jesteś zorientowany tematyce komunikacji miejskiej powinieneś być sobie zdawać sprawę,że stanowi ona kluczowy element w planowanej aglomeracji..i aglomeracji w ogóle A Ty piszesz jakieś brednie o częstochowskich przetargach i PKSie jako o głównym przewoźniku... Jeszcze jedno sugerujesz,że Częstochowa z jedną linią tramwajową ma być pępkiem i głównym graczem o unijne pieniądze...? Czy my(Częstochowa) staramy się o Euro 2012? Chyba,że czegoś nie wiem..... Za to wiem,kto to jest lub jest duże prawdopodobieństwo Bartłomiej cz-wa... Źródła nie demagagia.. Inne(prasowe)doniesienia,która również powinna naświetlić dlaczego i po co przesuwano te konkursy: miasta.gazeta.pl/katowice/1,72739,5131441.html miasta.gazeta.pl/katowice/1,72739,4901785.html I jeszcze jedno myślenie globalne(ogólnowojewózkie-śląskie) a nie ultraczęstochowskie.... Może sobie wtedy uzmysłowisz dlaczego,po co? I "z czym to się je..." Odpowiedz Link Zgłoś
bartek_cz-wa Re: odp do bartka_czwa 17.09.08, 22:16 Skoro wiesz kim jestem to napisz mi na maila bartosz160@interia.pl.Bo mnie się wydaje że jednak nie wiesz.A co do tego że PKS jest głównym przewoźnikiem.Skoro jesteś takim znawcą tematyki komunikacyjnej powinieneś wiedzieć iż PKS Częstochowa S.A. jest jednym z największych przewoźników w tym rejonie i posiada największa sieć połączeń.i to by było na tyle z mojej strony.A i skoro Ty uważasz ze wszystkie osoby piszące na forum że Katowice biorą wszystko dla siebie a Częstochowie nic nie dają to jedna osoba pisząca pod kilkoma nickami to ja myślę że Ty i osoba PlusMinus to jedna osoba pisząca pod dwoma nickami.Bo w innym wątku Ty twierdziłeś że kilka osób krytykujących województwo to jedna góra dwie osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stern Re: odpowiedź na zapytanie IP: 212.87.244.* 16.09.08, 15:28 Widzę,że niektórzy nadal skupiają się na ad persona...nie na właściwym temacie... Ok odpowiem,świadczy to tylko,że tak wiele w naszym społeczeństwie skrzywienia ukierukowanego na tożsamość(mylnie łączona z pseudopartiotyzmem wszelkiej maści)itd.. A przecież w Konstytucji zapisano: Art. 1. Rzeczpospolita Polska jest dobrem wspólnym wszystkich obywateli. Art. 3. Rzeczpospolita Polska jest państwem jednolitym. Art. 13. Zakazane jest istnienie partii politycznych i innych organizacji odwołujących się w swoich programach do totalitarnych metod i praktyk działania nazizmu, faszyzmu i komunizmu, a także tych, których program lub działalność zakłada lub dopuszcza nienawiść rasową i narodowościową, stosowanie przemocy w celu zdobycia władzy lub wpływu na politykę państwa albo przewiduje utajnienie struktur lub członkostwa. Używając,słowa " nasze województwo śląskie" jasno formułuję myśl,bo ono jest nasze.... Przynależymy do niego administracyjnie,mamy swoich przedstawicieli w jego strukturach administracyjnych,decyzje podejmowane na szczeblu wojewódzkim dotyczą w równym stopniu zarówno miasta Katowice,miasta Częstochowy,Bielska-Białej czy np.jakiejś tam gminy Kłomnice,Ciasna,Olsztyn.. Równie dobrze mogłbym napisać nasza Unia Europejska,bo jesteśmy formalnym jej członkiem... Pytanie tylko czy posunę się dalej w tym stwierdzeniu do takiego elementu jak tożsamość kulturowa...czy też nie... Tylko,że nie interesuje mnie w tym momencie kulturowe utożsamianie się z tym podomiotem..i wszelka pseudopatriotyczna papka dla kolejnych ultra... itd.. Interesuje mnie stan faktyczny,konkrety(budżet województwa,dochód brutto)w skrócie element ekonomiczny,ośrodek decyzyjny... Nie obchodzi mnie czy wojewoda,marszałek województwa czuje się Ślązakiem,Kaszubem,góralem,podobnie nie interesuje mnie czy radny x,prezydent,poseł y czuje się "rakowianinem","zawodzianinem" czy mieszkańcem Wrzosowiaka... Jeżeli ktoś ma alergię na słowo województwo śląskie i łączy je tożsamo ze Śląskiem ,nazywa się to fobią bodajże... Odpowiadając na Twoje dalej pytanie: nie deklarowałem Narodowym Spisie Powszechnym narodowości śląskiej.... Z drugiej strony doskonale wiemy,że Konstytucja i Ustawa o Ochronie Danych Osobowych gwarantuje nam,że nie ujawnia się swojego wyznania,narodowości,orientacji,przekonań politycznych.... Tylko co się dziwić.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: odpowiedź na zapytanie IP: *.icis.pcz.pl 16.09.08, 16:39 Dajmy sobie spokoj ze Sternem - niech sam sie troszczy o sile Slaskiego wojewodztwa - ono jest dla niego dobrem najwyzszym. A jasnej odpowiedzi na proste pytania i tak sie od niego nie doczekamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stern Re: odpowiedź na zapytanie IP: 212.87.244.* 16.09.08, 18:18 Gość portalu: xx napisał(a): > Dajmy sobie spokoj ze Sternem - niech sam sie troszczy o sile > Slaskiego wojewodztwa - ono jest dla niego dobrem najwyzszym. > > A jasnej odpowiedzi na proste pytania i tak sie od niego nie > doczekamy. XXie czasem mam wrażenie,że rozmawiam z całym szacunkiem do Ciebie z totalnym ignorantem...do tego wtórnym analfabetą,który nie potrafi przeczytać tekstu pisanego ze zrozumieniem... Najgorsze jest to,że kreujesz rzeczywistość przez pomawianie i atak ad persona,gdy ktoś przedstawia argument,dlaczego widzi tak a nie inaczej pewne sprawy.... Prosta odpowiedź już padła we wcześniejszej wypowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PlusMinus Re: odpowiedź na zapytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 18:34 Stern, masz rację, niestety. I szczerze mówiąc, dobrze się Ciebie "czyta". Poziom kompleksu częstochowian na tym forum jest straszny PM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: odpowiedź na zapytanie IP: *.icis.pcz.pl 16.09.08, 19:27 Co wiec dobrego przynioslo nam to wojewodztwo ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PlusMinus Re: odpowiedź na zapytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 20:14 Pytanie z zasady jest pozbawione sensu. Taki układ administracyjny został przyjęty w ramach ostatniej reformy i nie ma co nad faktem dyskutować. Częstochowa ma to nieszczęście, że nie ma szczęścia do elit politycznych. Stąd jest niezauważalna, również w Katowicach. Z drugiej strony zawsze przesypiamy swoje pięć minut, a później szukamy kozła ofiarnego. Przykłady podawane przez Sterna powinny jedynie uzmysławiać, jak wiele mamy braków. Ale, żeby to zauważyć, ba! przyznać się do tego, trzeba trochę pokory... A co do miast wojewódzkich. One zawsze stoją na uprzywilejowanej pozycji. Pozycja ta może być jednak w pewnym stopniu windowana poprzez pozycję lokalnych polityków. A w województwie śląskim reprezentacja Częstochowy jest, jaka jest. Zresztą, skoro wyborcy Stąd wybierają posłów nie-Stąd to o czym mamy rozmawiać. Wydaje się, że jedyną siłą polityczną Częstochowy jest... (niech każdy sobie wstawi to o czym myśli) PM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: odpowiedź na zapytanie IP: *.icis.pcz.pl 16.09.08, 20:29 Oczywiscie niewygodne pytania sa pozbawione sensu. Dodam ze sprawy wojewodztwa w tej chwili nie ma dla mnie i nie tylko dla mnie, jest kwestia aglomeracji Czestochowskiej bo na to jest duza szansa. O tym tutak pisze i nie tylko tutaj. A Sternowi ten pomysl wzmacniajacy Czestochowe z trudem pzrechodzi pzrez gardlo bo moze ... oslabic jego wojewodztwo Slaskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PlusMinus Re: odpowiedź na zapytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 20:40 To nie było niewygodne pytanie. To było zasadniczo pytanie retoryczne. Województwa nie są powoływane po to, aby przynosiły korzyści. Mówienie, co daje mi bycie w takim a nie innym województwie jest mówieniem od rzeczy... Aglomeracja częstochowska. A cóż takiego to miałoby być. Gdzie tu więzi, komunikacyjne, społeczne, ekonomiczne, kulturalne z choćby najbliższym otoczeniem, z sąsiednimi gminami? Najprostszym przykładem degeneracji istniejącego układu komunikacyjnego było choćby zachowanie się częstochowskiego przewoźnika względem ościennych gmin. To jedna z małych, ale kości niezgody. Na czym i z kim Częstochowa miałaby budować aglomerację? Chyba, że znów chodzi o aglomerację stołeczną częstochowską? PM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: odpowiedź na zapytanie IP: *.icis.pcz.pl 17.09.08, 09:01 No i widzisz charakterystyczne jest to ze Tobie zwolennikowi wojewodztwa slaskiego nie przechodzi rowniez przez gardlo taki prosty sposob wzmocnienia Czestochowy i regionu jak utworzenie aglomeracji Czestochowskiej. Taki organizm mialby np. mozliwosci wplynac na rozwiazanie tego problemu z przewozami. W tej chwili nie ma zadnych takich mechanizmow, bo Czestochowy z Blachownia nic formalnie nie laczy. Na szczescie jest material do budowy aglomeracji, oscienne gminy wraz z Czestochowa jak dotad wspolpracuja zgodnie. Ta aglomeracja potrzebna jest wszystkim i dobrze ze dotad nie przespalismy swojej szansy. Widac ze zwolennicy wzmacniania wojewodztwa slaskiego, nawet za cene oslabienia regionu Czestochowskiego, sa jak widac w mniejszosci :)) Inaczej oznaczaloby to ze w Czestochowie i wokol dominuja tendencje samobojcze typu zrobimy wszystko zeby sami sie utopic. Odpowiedz Link Zgłoś
bartek_cz-wa Re: odpowiedź na zapytanie 17.09.08, 14:23 to powiedz od czego jest województwo.od utrzymywania urzędników?czy od tego aby łatwiej np było uzyskać fundusze unijne?Co do komunikacji.Widzisz nie znasz się i pleciesz głupoty.Do tej pory wszystkie gminy są obsługiwane na zasadach komercyjnych(jak to robi PKS gdzie gmina tylko dopłaca do wybranych ulg)albo tak jak jeździło MPK były organizowane przetargi w poszczególnych gminach.skończyła się umowa MPK stanęło do przetargu zaoferowało stawek za jeden 1 wozokilometr.Oferta MPK nie spełniała wymagań przetargowych wiec firma nie wygrała przetargu.Ale oferta PKS-u była korzystniejsza dla gminy wiec to PKS obsługuje linie.Wiec nikt na nikogo się nie wypiło.MPK nie miało i nie ma obowiązku obsługiwać ościennych gmin.Z resztą do tej pory robiło to nie legalnie.Gmina Rędziny doszła do wniosku że nie opłaca się jej płacić za usługi MPK albo PKS-owi i założyła własny zakład komunikacji.Czy uważasz że MPK powinno jeździć do ościennych gmina za darmo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PlusMinus Re: odpowiedź na zapytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.08, 18:26 Widzisz ja o niebie, ty o chlebie. To a'propos komunikacji. Co do kwestii istnienia województw możnaby toczyć spory, ale po co. Taki jest podział administracyjny Państwa. Kropka. Co do komunikacji. Widzisz myślę o czymś takim: www.zkgkm-olkusz.pl/index.php?view=status_prawny Nic więcej ponad możliwość zapisaną w ustawie o samorządzie gminnym. Kwestia, że do tanga trzeba dwojga (tutaj może trojga i więcej...), ale skoro Częstochowa czuje się liderem (w istocie nim jest, jest największa i ma największy potencjał), to w imię rozwoju subregionu mogłaby swoim satelickim gminom (one i tak docelowo - przy założeniu rozwoju miasta - zamienią się w sypialnie) zaproponować celowy związek gmin w celu posiadania np. wspólnej komunikacji miejskiej. Tyle PM Odpowiedz Link Zgłoś
bartek_cz-wa Re: odpowiedź na zapytanie 17.09.08, 18:40 To powiedz mi dlaczego gmina Olsztyn i Poczesna umiała dogadać się z MPK czyli z miastem Częstochowa i podpisać stosowne porozumienia aby autobusy MPK mogły do niech jeździć?Sory bardzo ale jeśli ktoś chce żeby miasto Częstochowa fundowało komunikacje na terenie jego gminy to jest w błędzie.Jakbyś chciał wiedzieć w tym związku który podałeś w linku każda gmina płaci na komunikacje.Na tej samej zasadzie działa ZTM Warszawa.Tam nawet autobusy nocne dojeżdżają do ościennych gmin.I miasto Warszawa im tego nie funduje tylko każda gmina się do tego dokłada.Tak samo jest u nas.Jeśli gmina chce mieć jeden bilet na miasto g gminę i autobusy MPK musi płacić.Miasto nie będzie przecież fundować innym gminą komunikacji.Dlatego np Blachownia która uznała że miasto żąda za dużej dopłaty wybrała PKS który działa na zasadach komercyjnych.PKS-owi gmina jedynie dopłaca do ulg i to na podstawie sprzedanych biletów.W MPK niestety nie dało się obliczyć tak jak w PKS-ie ile biletów jakiego typu było sprzedane w gminie.Wiec nie mów że Częstochowa czuje się liderem jeśli są gminy które potrafią się dogadać z miastem i są takie które chciałby aby miasto im wszystko fundowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PlusMinus Re: odpowiedź na zapytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.08, 18:45 z uporem maniaka (a może nie umiesz czytać) starasz mi się wmówić kolejny raz, że uważam, że gmina Częstochowa miałaby komukolwiek cokolwiek fundować. Trudno rozmawiać ze wszechwiedzącym i do tego czytającym w myślach. Czy sprawę braku porozumienia znasz ze źródeł, czy z komunikatów prasowych i innych? PM Odpowiedz Link Zgłoś
ciulaty.slaski.kret Re: odpowiedź na zapytanie 16.09.08, 18:12 Bou kerys na naszo neczajta takiy moondrok mianowou sie richard_the_taxidriver teroski farbnou sie na sterna i dalyj godo kery by we doma wszyskich niy miou . Stern bydziesz na Kartoflada we Chorzowie to sie pchej na scena i uo slonskiym beraniu niyzapominej bo przi kartoflu na slonsko modua to i ciuliym abo prażonki bydom NOSZE kery ta slonsko dziedzina? Pyrsk szterniku . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stern Re: odpowiedź na zapytanie IP: 212.87.244.* 16.09.08, 18:23 iulaty.slaski.kret napisał: > Bou kerys na naszo neczajta takiy moondrok mianowou sie > richard_the_taxidriver teroski farbnou sie na sterna i dalyj godo > kery by we doma wszyskich niy miou . Stern bydziesz na Kartoflada we > Chorzowie to sie pchej na scena i uo slonskiym beraniu niyzapominej > bo przi kartoflu na slonsko modua to i ciuliym abo prażonki bydom > NOSZE kery ta slonsko dziedzina? Pyrsk szterniku . Myślę,że to forum to nie Forum silesjana,RAŚ itp. więc powinno się używać języka polskiego z racji tego,że jesteśmy w północnej części województwa śląskiego.. A co Tobie akurat się wydaje(źle Ci się wydaje) i co Cię śmieszy w mojej osobie to akurat nic do sprawy nie wnosi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wertyu Po co wam pociągi, są za to boiska i hale sportowe IP: *.strefa.com 17.09.08, 09:17 Po co wam pociągi. Za to powstają boiska i hale sportowe jak grzyby o deszczu. Iśc na stadion, poprawic kondycję i później na nóżkach zapiep.rzac szybciej od pociągu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taksowkarz Re: Po co wam pociągi, są za to boiska i hale spo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.08, 10:00 Cierpliwosci i tak kiedys skonczy sie to tak zwane woj slaskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zawiercianin Gdzie województw bez liku, tam pociąg w zaniku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.08, 19:46 Ktoś tam na początku wątku wspomniał o Zawierciu, sorry ale nas nie mieszajcie do Waszych 'problematycznych aspiracji'. Nie wiem kto sobie ubzdurał, że niby my chcielibyśmy mieć związek z Cz-wą ? Owszem, może ktoś praktykujący jedzie tam raz na rok i tyle. My uczymy się, pracujemy, leczymy, odpoczywamy, robimy zakupy (często w ostateczności też umieramy) w Zagłębiu, na Śląsku. W Cz-wy jeździ ułamek procenta tej masy ludzi codziennie rano ciągnącej na południe województwa. Dlatego proszę nie mieszajcie nas do tych Waszych problemów bo jeśli nie zauważyliście to nawet ludzie z Siewierza czy Myszkowa też głównie pracują w sercu Śląska czy w Zagłebiu, a nie u Was tam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taksowkarz Re: Gdzie województw bez liku, tam pociąg w zanik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.08, 20:16 Co to jest Czewa ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taksowkarz Re: Gdzie województw bez liku, tam pociąg w zanik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.08, 20:18 Juz wiem Czewa jest kolo Zacia.{: Odpowiedz Link Zgłoś