Dodaj do ulubionych

Świecka tradycja...

25.10.08, 20:58
Jest u nas w mieście taka "tradycja", że Państwo Młodzi jadą sobie robić
zdjęcia na Placu Biegańskiego. Dziś przyjechało stadko - PIĘĆ PAR, chyba się
potykali o siebie... cały środek zajęty samochodami. Nie, żeby mi to
przeszkadzało, ale może ktoś z obecnych tu robił taką "sesję" i mnie oświeci -
po co? Toć takie zdjęcia to masakra jest... :)
Obserwuj wątek
    • Gość: nocny stróż Re: Świecka tradycja... IP: 94.251.128.* 25.10.08, 21:10
      niedługo będą jeździli pod przewrócony krzyż ;-) taka nowa tradycja będzie
      • Gość: Ω Jak chcą, to niech się fotografują IP: *.strefa.com 25.10.08, 21:27
        Jak chcą, to niech się fotogtafują. Ich sprawa.
        Gów... mnie to obchodzi.
        Ludzie to wszystkiemu się dziwią.
    • Gość: K2 Re: Świecka tradycja... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 21:23
      Ro9związanie jest proste... okolice ratusza bardzo ładnie się prezentują nocą to samo 3 aleja... tam jest naprawdę ładnie.
      Ale ja i tak wolałbym jakieś bardziej wyszukane miejsce.

Pamiętam jeszcze okolice ratusza z początku lat 90tych... teraz jest bez porównania ładniej i trzeba to uszanować
      • Gość: gościuuu Re: Świecka tradycja... IP: *.54.172.67.tvksmp.pl 26.10.08, 09:02
        > okolice ratusza bardzo ładnie się prezentują nocą
        > to samo 3 aleja

Problem w tym, że wiele par takie zdjęcia robą sobie za dnia.
    • panna_zmiasta Re: Świecka tradycja.."powiatowych z częstochowy" 26.10.08, 01:23
      To tradycja plebsu z okolicznych wioch,pełno tego sobiepaństwa z SKL na Placu
      Biegańskiego,oj pełno...
      • k2i Re: Świecka tradycja.."powiatowych z częstochowy 26.10.08, 06:28
        znam przynajmniej 4 pary młode z kręgu moich znajomych którzy są z częstochowy i robili sobie tam zdjęcia:)
        • panna_zmiasta Re: Świecka tradycja.."powiatowych z częstochowy 26.10.08, 12:27
          Zmień krąg znajomych a może mieli kamerzystów z SKL :D
          Co za wiocha... zresztą ktoś kiedyś robił na forum listę "wieśniactwa"-absurdów
          częstochowskich to"sesja" na Biegańskiego zajęła zaszczytne czołowe miejsce... :)
          • Gość: xx Re: Świecka tradycja.."powiatowych z częstochowy IP: *.icis.pcz.pl 26.10.08, 12:40
            Czestochowianie sa zalosni z ta swoja "pogarda" dla innych z
            mniejszych miejscowosci, a jednoczesnie z poczuciem nizszosci w
            stosunku do "metropolii".

Jak chca to niech sie fotografuja - to ich sprawa - mi sie ten
            zwyczaj nawet podoba - tak jest na calym swiecie, ze sa takie
            miejsca gdzie mlodzi sie forografuja pod slubie.
            • Gość: K2 masz rację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 14:11
              ale "miastowa" panna_zmiasta musi się wyruszyć z poza częstochowy żeby sie o tym dowiedzieć, że to jest zwyczaj jak najbardziej na miejscu w całej polsce, a jeśli chce być orginalna i undergroundowa to niech sobie popstryk zdjęcia weselne w przejściu na katowickim dworcu:D

Ps. życzę ci panno_zmiasta żebyś ty miała takich znajomych
              • panna_zmiasta Re: masz rację 26.10.08, 17:58
                Gość portalu: K2 napisał(a):

> ale "miastowa" panna_zmiasta musi się wyruszyć z poza częstochowy żeby sie o ty
                > m dowiedzieć, że to jest zwyczaj jak najbardziej na miejscu w całej polsce, a j
                > eśli chce być orginalna i undergroundowa to niech sobie popstryk zdjęcia weseln
                > e w przejściu na katowickim dworcu:D
                >
                > Ps. życzę ci panno_zmiasta żebyś ty miała takich znajomych

Kto Cie forumowy obszczymurku powiedział,że ja siedzę na przysłowiowych czterech
                literach?
                Żałosne pomiociki sojuszu chłopo-robotniczego z "bierutowych" dzielnic
                Częstochowy,słoma z butów wystaje do trzeciego pokolenia...

Gdzie się chłopcze wykształciłeś?
                W tej samej niby uczelni co xx ma dorobek? jak tak widać :D

• Gość: xx Re: masz rację IP: *.icis.pcz.pl 26.10.08, 18:19
                  Tak pracuje na Politechnice Czestochowskiej i wierze ze nasi
                  absolwenci nie uzywaja takiego slownictwa rodem z rynsztoka jak
                  niejaka panna_zmiasta.

Chetnie bym natomiast poznal Uczelnie czy szkole, ktora Panna
                  zakonczyla czy na ktorej sie uczy. To byloby ciekawe doswiadczenie.
                • Gość: K2 Widzę że mam doczynienia z... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 19:07
                  ... jakąś mieszczanką;) do 9tego pokolenia:D:D
                • Gość: K2 Re: masz rację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 21:06
                  panna_zmiasta napisała:

> Kto Cie forumowy obszczymurku powiedział,że ja siedzę na przysłowiowych czterec
                  > h
                  > literach?
                  > Żałosne pomiociki sojuszu chłopo-robotniczego z "bierutowych" dzielnic
                  > Częstochowy,słoma z butów wystaje do trzeciego pokolenia...
                  >
                  > Gdzie się chłopcze wykształciłeś?
                  > W tej samej niby uczelni co xx ma dorobek? jak tak widać :D
                  >

Inteligencyja sie odezwała, a cóż żeś panno za "juniwersytet" skończyła skoro tak pięknyją polszczyzną władasz, mościanko ty moja:)?
            • Gość: wapno Re: Świecka tradycja.."powiatowych z częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.08, 15:35
              Jeżeli liczba gości w domu przekracza liczbę domowników, to
              bynajmniej nie zmienia to statusu domownika/gościa. No chyba że w
              jakichś plemiennych społecznościach jak Mongołowie.
              Z tymi poglądami głoszonymi na forum xx byłby z ciebie całkiem
              niezły kapitalistyczny aparatczyk a nawet enkawudzista.
              • Gość: xx Re: Świecka tradycja.."powiatowych z częstochowy IP: *.icis.pcz.pl 26.10.08, 17:18
                Moge robic i za enkawudziste na tym forum :)
                • Gość: K2 Re: Świecka tradycja.."powiatowych z częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 19:09
                  xx fajnie piszesz na jakim wydziale uczysz... mopże byłem twoim studentem:)??
                  • Gość: xx Re: Świecka tradycja.."powiatowych z częstochowy IP: *.icis.pcz.pl 26.10.08, 19:25
                    Na informatyce czyli WIMI ...
                    • Gość: K2 Re: Świecka tradycja.."powiatowych z częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 20:05
                      nie... to inne wydziały:) ale pozdrawiam
                      • Gość: xx Re: Świecka tradycja.."powiatowych z częstochowy IP: *.icis.pcz.pl 26.10.08, 20:30
                        Ja tez pozdrawiam :))
    • Gość: do panny z miasta a twoi dziadkowie albo rodzice pewnie z SKL IP: *.strefa.com 26.10.08, 08:06
      A twoi dziadkowie albo rodzice pewnie z SKL albo powiatu
      częstochowskiego. a ty sie tutaj na wielką pannice z miasta sadisz.
      Myślałby kto.
      80% "Częstochowian" to przybysze z okolicznych wioch, komuna dała
      bloki, to sie do Częstochowy przybywało. A teraz wielkie państwo z
      miasta, a w weekend sie kartofle od rodziców ze wsi wozi i do
      piwnicy w blokach wsypuje.
      • panna_zmiasta do SKL 26.10.08, 12:31
        A Tobie się pomyliło grzebanie w moim zyciorysie z grzebaniem w oborniku na polu
        ? :D

Znam swoje od zawsze "miastowe" pochodzenie....
        • Gość: xx Re: do SKL IP: *.icis.pcz.pl 26.10.08, 12:43
          Panno z miasta - warto by poznac co takiego znaczy tolerancja.

Brak tolerancji byl kiedys typowy dla srodowisk malomiasteczkowych
          czy wiejskich, ale tam teraz tez sie to zmienia i coraz czesciej
          uchodzi za obciach :(((
          • panna_zmiasta Re: do SKL 26.10.08, 12:48
            Tolerancja ma to do siebie,że jest pewna jej granica:)

Moja się kończy,gdy krytykuję opisane trudne przypadki ... :)
            • Gość: xx Re: do SKL IP: *.icis.pcz.pl 26.10.08, 12:57
              Tolerancja ma to do siebie ze dotyczy przede wszystkim spraw
              obyczajowych - okazywanie pogardy czy wywyzszanie sie w takich
              sprawach popularne bylo moze w XIX wieku gdy powstawwala Moralnosc
              Pani Dulskiej, ale od tego czasu tyle juz wody uplynelo.

Ale Czestochowa wciaz sie nie moze zdecydowac gdzie jej blizej - do
              podjasnogorskiej wioski, mocno zakorzenionej w obyczajowosci i braku
              otwartosci na innych, czy do ambicji bycia miastem z prawdziwego
              zdarzenia gdzie ludzi nie szokuje to ze inni maja inne obyczaje niz
              ja, ze moje to wcale nie znaczy lepsze.
              • Gość: SKL, SCZ, EPJ, SLU Starej pannie z miasta się żal zrobiło, że... IP: *.strefa.com 26.10.08, 13:28
                Starej pannie z miasta się żal zrobiło, że ludzie są szczęśliwy i
                manifestują to na placu. I ich od plebsu wyzywa.
                To dla wielu dzień wyjątkowy, mają prawo być szczęśliwy,
                fotografować, bawić się. To w końcu życie.
                Zgorzkniałym starym pannom proponuję spacer, ładna pogoda. Może
                kogoś poznają....

• Gość: SC Re: Starej pannie z miasta się żal zrobiło, że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 14:03
                  A dajcie spokój i dajcie innym żyć.
                  Jak ci sie nie podoba sesja na Bieganie, nie musisz jej tam robić. Innym sie
                  podoba i robią - i co, zabronisz im? Mnie osobiscie sie nie podoba, i nie byłem
                  tam na sesji jak brałem ślub (mieszkam w Cz-wie od urodzenia). Wolałem bardziej
                  malownicze okolice Częstochowy (Złoty Potok, Olsztyn). Ale jeżeli komuś się
                  podoba to nic ci do tego, jest to jego sprawa, zabronione to nie jest więc się
                  nie wtrącaj i nie bądz ciekawski.

Żyj tak jak chcesz i daj żyć innym tak jak chcą.
                  • Gość: xx Re: Starej pannie z miasta się żal zrobiło, że... IP: *.icis.pcz.pl 26.10.08, 14:13
                    No i sprawa sie nieco wyjasnila - Czestochowianie wola cos w
                    poblizu, a ci z poblizu wola cos w Czestochowie :))

Widzialem zreszta taka sesje fotograficzna w Zlotym Potoku i mimo ze
                    uwielbiam wrecz Zloty Potok, to akurat pd tym wzgledem nie jestem
                    przeswiadczony ze ktoras z tych opcji jest lepsza.
                    • Gość: SC Re: Starej pannie z miasta się żal zrobiło, że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 14:37
                      > No i sprawa sie nieco wyjasnila - Czestochowianie wola cos w
                      > poblizu, a ci z poblizu wola cos w Czestochowie :))

Na pewno coś w tym jest, choć znam też kilka par spod Częstochowy i oni też
                      woleli jechać na Jurę niż na Biegana czy Jasną Górę.

> Widzialem zreszta taka sesje fotograficzna w Zlotym Potoku i mimo ze
                      > uwielbiam wrecz Zloty Potok, to akurat pd tym wzgledem nie jestem
                      > przeswiadczony ze ktoras z tych opcji jest lepsza.

Na zdjęciach nie widać że to Złoty Potok. Chodzi o to, że tam jest wiele
                      ciekawych motywów, których w Częstochowie nie ma.
                      • k2i Re: Starej pannie z miasta się żal zrobiło, że... 26.10.08, 15:03
                        W olsztynie co sobota sobie fotki pstrykają:) częstochowianie:D
                        • Gość: xx Re: Starej pannie z miasta się żal zrobiło, że... IP: *.icis.pcz.pl 26.10.08, 17:16
                          Dobrze ze na Forum Olsztyna miejscowi nie wypisuja postow o dziwnych
                          zwyczajach gosci z rejestracja SC :))

• Gość: xx Re: Starej pannie z miasta się żal zrobiło, że... IP: *.icis.pcz.pl 26.10.08, 17:20
                        Nie zgodze sie ze nie widac - motywy ze Zlotego Potoku sa bardzo
                        charakterystyczne - jak chociazby Palacyk Raczynskich na tle ktorego
                        fotografowala sie mloda para.

Bo w koncu te motywy sa bardzo wazne - widac gdzie zrobione bylo
                        zdjecie.

I dobrze - to w koncu jest pamiatka na cale zycie.
                  • Gość: @ Re: Starej pannie z miasta się żal zrobiło, że... IP: *.adsl.inetia.pl 28.10.08, 00:57
                    pitupitu
      • bluegrazyna Re: a twoi dziadkowie albo rodzice pewnie z SKL 26.10.08, 15:10
        kobito kompleksy typowe dla osoby urodzonej w XIX wieku .
        Kiedy blisko dwadzieścia lat temu przyjechałam do Cz-wy moje dzieci
        w szkole przezywano od buraków /
        Ta wiocha skąd przybyłam to Gliwice , Kielce ,łódz !!!
        • Gość: obserwator Re:Tolerancja tolerancją , ale ... IP: 193.138.241.* 26.10.08, 17:50
          Miło wspominam kadry z filmu "Nie ma mocnych", w którym Waldemar
          Pawlak z rodziną ( po polsku ) chcąc się zaprezentować innym
          znajomym , a szczególnie rodzinie w Ameryce, stanęli przed swoją
          chłupą z całym dobrodziejstwem i wykonali to co nasi
          Częstochowianie czynią na Biegana - utrwalają swe oznaki szczęścia
          w miejscach, które są dla nich miłe, w których często bywali i
          przeżywali niezapomiane chwile.
          Czy to małostkowe ?
          Zpewnością tak, ale ...
          Zdjęcia to tylko zdjęcia, a lepiej je mieć, by mieć co wspominać za
          kilkadziesiąt lat.
          Zyczmy więc naszym Częstochowianom szczęścia i miłości w życiu.
          To naprawdę ich sprawa !!!
    • Gość: hmm Re: Świecka tradycja... IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 26.10.08, 19:38
      bo lubie to miasto? Zdjecia mielismy w fotofabryce wiec sie przespacerowalismy w
      4 osoby - my i swiadkowie zrobic zdjecie na placu, statyw + aparat. Bez
      fajerwerkow, fotografow, kamerzystow, 2 minuty i po sprawie, a ze bylo to tuz po
      remoncie ratusza wyszla fajna pamiatka. Ratusz noca wyglada super, szkoda, ze
      jeszcze popowka wtedy nie byla wyremontowana ;-)

Mieszkam tu od urodzenia, ale wlasnie takie chamstwo czestochowiam powoduje, ze
      sie stad wyniose, bo nie ma sensu w tak zatechlej atmosferze jaka prezentuja
      czestochowianie na forum wychowywac dzieci. Wole mieszkac tuz za granica miasta
      i przyjezdzac tu do pracy i na spacer. Ludzie wyluzujcie i opamietajcie sie.
      Wiecej tolerancji i niewciskania sie w nie swoje sprawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka