secesja44 06.11.08, 05:07 Lepiej z mądrym stracić niż z głupim znalezć. Tylko współczuć rodzicom i dzieciom, także nauczycielom. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wiarus Re: Rozwiązany problem szkoły specjalnej? IP: 80.48.204.* 06.11.08, 07:29 Co do samego konfliktu zdania nie mam. Pewnie obie strony mają część racji po swojej stronie. Ale jeden szczegół wzrok mój przykuł. Panie Prezydencie Betnarski na jaką Wartę chce się Pan otwierać. Czyżby nie wiedział Pan, że rzeka, która przepływa obok szkoły i stadionu żużlowego to KUCELINKA. Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Re: Rozwiązany problem szkoły specjalnej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 13:59 Budynki CKU przy Legionów wyremontowane zostały z funduszy UE. Szkoła miała zająć się przewalifikowaniem górników, hutników i innych pracownikow z likwidowanych zakladów. Może minął już termin i UE juz nie ma nic do włożonych pieniędzy? A co z wyposazeniem szkoły? Też z funduszy UE! Coś za łatwo CKU się poddało! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Rozwiązany problem szkoły specjalnej? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 07.11.08, 21:56 umowy z UE zwykle zobowiazuja, ze przez 5 lat nie mozna zmienic przeznaczenia. Widac czas minal..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxc Re: Rozwiązany problem szkoły specjalnej? IP: *.152.lesio.net 07.11.08, 23:20 Innymi słowy sytuacja jest typowo polska to znaczy patowa i nie rozwiązywalna. Przeniesienie szkoły na ul. Legionów nie pasuje rodzica, bo daleko. Pozostawienie szkoły na ul. Staszica tez nie jest dobrym rozwiązaniem, bo ciasno i budynek absolutnie nie jest przystosowany dla osób z dysfunkcjami, jakie by one nie były a poza tym szkła de facto jest w 3 miejscach, co też nie jest dobrym rozwiązaniem. Szanse na wybudowanie od podstaw nowoczesnego kompleksu przystosowanego do roli szkoły specjalnej są na poziomie ułamków promili, że by nie rzec z zerowe. Bo o ile się orientuje to: • Miasto nie posada w ścisłym centrum (śródmieściu) żadnej wolnej działki na takową inwestycje. • Miasto nie posiada środków na jej sfinansowanie. Bo kasa miejska świeci pustakami a inwestycji, które nie mogą już czekać nie brakuje (choćby remont/postawienie na nowo wiaduktu na al. Niepodległości). Podobnie wygląda sprawa z przekazaniem na potrzeby, szkoły innego budynku szkolnego po prostu jak na razie w Cz-wie raczej w perspektywie zbliżającego się wyżu demograficznego szkól nie jest za wiele tak wiec Trudo wskazać, która należy zlikwidować, aby uzyskany w ten sposób budynek można było wykorzystać. Łatwo jest stwierdzić, że nie, bo nie. Ale pozostaje pytanie: jak tę sytuacje rozwiązać w inny sposób? Ja nie twierdze, iż lokalizacja na ul. Legionów jest idealna ja po prostu ma obawy, że to jest jedyne rozwiązanie wykonalne. Po prostu alternatywą jest pozostawianie wszystkiego bez zmian, co tez nie jest dobrym i satysfakcjonującym rozwiązaniem. No chyba, że miasto powinno rozważyć faktyczne budowę szkoły od podstaw ( z tym, że jest problem, iż przynajmniej ja nie widzę miejsca na jej postawianie przynajmniej w centrum) i ewentualne staranie się o dofinansowanie tej inwestycji przez UE. Z tym, iż jak znam życie (i jak to z tym bywało do tej pory) to robić efekt tych starań może być nie za ciekawy. Ponieważ zaś miasto z własnej kiesy na 1000% nie jest w stanie zapłacić za taką inwestycje to jest UE nie da kasy to o inwestycji można zapomnieć. Zresztą i tak miasto niema działki o odpowiedniej wielkości. Czyli budowę szkoły można odłożyć ad acta. Wobec tego chyba lepiej przenieść się na Legionów do budynku, który ma być dostosowany niż zostać na ul. Staszica i męczyć się dalej oraz modlić się o cud (problem jedynie w tym, że cuda w tej materii raczej się nie zdarzają). Trzeciego rozwiązania raczej niema. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pesymista Re: Rozwiązany problem szkoły specjalnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 15:21 Przeniesienie szkoły to nie taka prosta sprawa! to prawda że teraz jest w trzech budynkach ale w każdym uczą sie inne dzieci i wcale nie przechodza z budynku do budynku. na legionów będzie gorzej niz teraz bo nie dosc ze beda trzy budnki to jeszcze nie bedzie sali gimnastycznej ani stołowki!!! co to za szkola bez stolowki!!! a bez sali!!! poco szkole specjalnej piekne sale wykladowe cku jesli w klasach dla dzieci uposledzonych umyslowo uczy się po kilka albo kilkanascie osob!!! wrzućcie je do 30 metrowej sali!!!! absurd!!! a jeszcze wypowiedz pana Betnarskiego że cku uczy sie wieczorowo!!!!! i co??? poza tym z tego co wiem to cku wcale nie wygasa a wrecz przeciwnie - ma sie bardzo dobrze!!!! gdzie wiec logika?! wywalic dzieciaki z centrum bo bedziemy miec budynek (czytaj dla potrzeb miasta) a potem niech sie martwia rodzice, nauczyciele i dyrekcja!! no pewnie bo to ich problem jak pomiescic ponad setke niepelnosprawnych dzieciaków w polowie niedostosowanego budynku, bez windy, sali gimnastycznej i stołowki!!!!! I tak jak powiedzieli rodzice tych dzieciaków w tv - miasto chce się pozbyc "śmierdzącego" problemu z centrum miasta!!!! jak się ich wywiezien nie będą sie tak rzucać w oczy w mieście!!!! To może lepiej tak jak robili Sparatnie?! Zrzućcie ze skały!!!! Nie będzie problemu wcale Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedagog Re: Rozwiązany problem szkoły specjalnej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.08, 15:38 Co wy z tymi nauczycielami i dyrekcją??? Problem może być dla dzieci, a dyrekcji i nauczycielom jest na rekę nowa lokalizacja. Przecież to dyrekcja i nauczyciele szkoły specjalnej wreszcie wywalczyli nowa lokalizację:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kompresor33 Rozwiązany problem szkoły specjalnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 14:05 "Żak" mieścił się przy ulicy Kilińskiego,a nie Dąbrowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawodzianka Re: Rozwiązany problem szkoły specjalnej? IP: 212.87.244.* 06.11.08, 20:35 A po co następna szkoła specjalna na Zawodziu? Przecież zaraz obok CKU jest Specjalny Ośrodek ze szkołą specjalną i gimnazjum specjalnym - jakieś 6 m odległości. Co prawda mieszczą się w starym budynku po koszarach, w którym remont trwa ze 3 lata (podobno prowadzony właśnie przez miasto, a konkretnie Centrum Kształcenia Praktycznego, wspominane w artykule jako potencjalny wykonawca remontu dla "dwudziestej trzeciej"). I po co tam następna szkoła jeśli miasto w tym miejscu planuje wybudować halę sportową (jakby ich w mieście brakowało i było na nie zapotrzebowanie). Na planiezamieszczonym w "Wyborczej" pięknie przekreślone na czerwono (czytaj: w przyszłości wyburzone) zostały: jedyna sala gimnastyczna służąca dzieciom i młodzieży CKU, Liceum Andersa, ośrodka specjalnego, pogotowia opiekuńczego oraz budynek znajdującej się tam poradni psychologiczno -pedagogicznej. Oczywiście, boisko szkolne zostanie zlikwidowane. Widać tu pięknie w jakim kierunku zmierza postępowanie władz miasta: 1. zostawmy po sobie coś wielkiego - np. kilka niepotrzebnych hal sportowych, za to dużych(oprócz hali "Polonia" mamy nową halę akademicką przy AJD, gdzie też się miasto dokładało oraz w zeszłym roku oddaną halę przy liceum Norwida, która szkolną nie jest), 2. dobrze żyjmy z Kościołem, to może jakimś lewym wejściem do nieba nas potem wpuszczą ("wyrugowanie" szkoły specjalnej ze śródmieścia spowoduje przepływ dzieci niepełnosprawnych do szkół wyznaniowych - na Okólnej czy dawnej "43" na Kubiny, a przy okazji niech Caritas też na tym skorzysta), 3. nie przejmujmy się dziećmi niepełnosprawnymi i ich rodzinami - jakoś sobie poradzą, w końcu Zawodzie też w mieście, a że daleko? - trzeba było urodzić się zdrowym! 4. sale gimnastyczne i boiska nie są wcale dzieciom potrzebne - przecież mogą sobie przez płot popatrzeć na piękną (i pustą) halę sportową, 5. poradnie pedagogiczno-psychologiczne to jakiś socjalistyczny przeżytek - przecież MY jesteśmy zdrowi, 6. poza tym ...po nas choćby potop Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczycielka Czy przewidziano omnibus dowożący te dzieci ?... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 22:30 Omnibus dowożący dzieci do tak odległej szkoły od Śródmieścia. Odpowiedz Link Zgłoś
sa.nata.a.na Re: Czy przewidziano omnibus dowożący te dzieci 06.11.08, 22:45 Jakiej "odległej"? Ludzie, przecież Legionów i Zawodzie to nie żadne peryferie. Świetny dojazd, autobusy często, blisko przystanek. Nie przesadzajcie z "centralizmem". Wszystkie szkoły mają być w centrum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czestochowianka Re: Czy przewidziano omnibus dowożący te dzieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 23:03 Ale taki omnibus na potrzeby tych dzieci i opiekunów ułatwiłby znacznie przemierzaną codzienność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Czy przewidziano omnibus dowożący te dzieci IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 07.11.08, 21:49 dobry dojazd, autobusy rzadko i przepelnione. Do tego czas dojazdu do polnocnych czesci miasta 40 minut i przesiadka na tramwaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do ? Re: Czy przewidziano omnibus dowożący te dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.08, 00:14 Zawsze coś źle, tak? Przecież są też tacy, którym i na Staszica daleko. Ludziom to nigdy nie dogodzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XKX Re: Czy przewidziano omnibus dowożący te dzieci IP: *.152.lesio.net 10.11.08, 07:41 Sytuacja jest typowo polska czyli jest zawsze źle i co by nie zrobiono też by było źle. Polakowi zawsze źle. Na Staszca źle na Legionów źle w innym miejscu zapewne też by było źle. Zawsze bedzie komuś żle. Sugeruje uświadomić sobie iż Czestochowa nie jest bogatym miastem które stać na wszystko a Polska to nie Niemcy czy Skandynawia gdzie pieniądze są na wszsytko a poza tym miasto z pieniedzy na oswiatę musi utrzymać jeszcze inne szkoły gdzie też sytuacja nie jest wesoła (np. SzP NR 40 którą na dobrą sprawe należało by zamknąć bo jest w stanei tragicznym). W opisywanym przypadku sa dwa wyjścia wyjścia które być może rozwiązały by sprawe i być może (ale nie na pewno) nie spowodowały by protestów: - zaadoptowanei na potrzeby Zespołu Szkól Specjalnych któregoś z istneijacych budynkó szkolnych (nie jestem pewien czy to realne). - budowa szkoły od podstaw. To ostatnie rozwiazanei choć zapewne najlepsze jest a możliwe z braku po pierwsze pieniedzy na taka inwestycje po drugie braku w centrum miejsca (odpowiednio dużej pustej działki która by była własnością miasta) na taką inwestycje. Jedyną ewentualnie wolną działką jest która ma odpowiednią wilkość jest ta po ewentualnym wyburzeniu Cepeli. W centrum innych działek o odpowiedniej wielkości po prostu niema. Jesli wiec budowa szkoły odpada przenieść w śródmieściu też niema gdzie to pozostaje albo zostawienie wszsytkiego jak jest albo tak jak chce miasto przeniesienie szkoły na ul. Legionów. Oczywiscie jedno i drugie rozwiazanei nie jest najlepsze ale trzeciego (idealnego) niema. Wobec tego trzeba wybrac z dwóch nie najlepszych to optymalne. I chyba przeneisienie na Legionów jest właśnie tym rozwiazaniem może nie idealnym ale optymalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedagog Re: Rozwiązany problem szkoły specjalnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 20:15 Czy trzeba te dzieci wywozić poza centrum miasta?, a co ze szkołą nr.40?, no cóż władze się wstydzą tych dzieci bo te dzieci są bardziej inteligentne od nich!non comend takie paradoksy i dyskryminacje sa tylko w Polsce , która twierdzi że jest w UE a tak na prawdę jest zupełnie gdzie indziej STRASZNY WSTYD I HAŃBA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikariotes Re: Rozwiązany problem szkoły specjalnej? IP: *.rev.masterkom.pl 06.11.08, 22:19 A co będzie tam po remoncie? Osrodek kościelny? Kancelarie adwokackie dla kolesiów? Przeciez taki budynek w centrum miasta nie moze się zmarnować!Już nasi oficiele specjalnej troski coś wymyslą!A dzieci specjalnej troski won stąd! We wronim gnieździe panuje inna definicja piękna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxc Re: Rozwiązany problem szkoły specjalnej? IP: *.152.lesio.net 07.11.08, 07:21 A co będzie tam po remoncie? Osrodek kościelny? Kancelarie > adwokackie dla kolesiów? Odpowiadam: Najprawdopodobniej MZD przeniesiony z ul. Popiełuszki. To po pierwsze po drugie to faktem jest iż przenoszenie szkoły na odludzie jest lekka paranoja. Nie mniej jesli nei tam to niech ktoś zaproponuje inną lokalizacje? Gdzie? Po czym? Po SzP 40? Absurd ta szkoła ledwie sie nadaje dla dzieci pełnosprawnych aby ją przystosowac dla osób niepełnosprawnych chyba trzeba by ja najpierw wyburzyć i postawić na nowo. Zresztą w tej chwili do tej szkoły neima absolutnie żadnego sensowenego dojazdu pozd quasi dojazdem od strony ciasnej ul. Partyzantów. Tak wiec SzP nr 40 odpada. Wobec tego niech ktoś zaproponuje którą szkołe wyburzyc lub przystostowac do tego celu? Oczywiscie najlepszym rozwiązaniem było by postawien na miejskim gruncie gdzieś w centrum miasta nowego budynku zaprojektowanego dla potrzeb własnei szkoły specjalnej tylko ciekawy jestem gdzie skoro miasto w scisłym centrum nei posiada odpowiedneij działki na taka inwestycje (że o finasach nawet nie wspomne a taka inwesycja kosztowała by majątek). Przypominam iz ostatnią wybudowaną szkołą w naszym miescie była SzP nr 54 na Kukuczki od tego czasu nei oddano żadnej. Natomiast kilka zlikwidowano. Tak wiec sytuacja jest patowa jesli nie Legion to ja przynjmniej osobiscie nie widze lokalizacji. Łatwo jest stawiać postulaty ale trudno wskazać sposób ich realizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do xxc Re: Rozwiązany problem szkoły specjalnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 14:56 Gość portalu: xxc napisał(a): > A co będzie tam po remoncie? Osrodek kościelny? Kancelarie > > adwokackie dla kolesiów? > > Odpowiadam: > Najprawdopodobniej MZD przeniesiony z ul. Popiełuszki. > > To po pierwsze po drugie to faktem jest iż przenoszenie szkoły na > odludzie jest lekka paranoja. Nie mniej jesli nei tam to niech ktoś > zaproponuje inną lokalizacje? Gdzie? Po czym? Po SzP 40? Absurd ta > szkoła ledwie sie nadaje dla dzieci pełnosprawnych aby ją > przystosowac dla osób niepełnosprawnych chyba trzeba by ja najpierw > wyburzyć i postawić na nowo. Zresztą w tej chwili do tej szkoły > neima absolutnie żadnego sensowenego dojazdu pozd quasi dojazdem od > strony ciasnej ul. Partyzantów. Tak wiec SzP nr 40 odpada. Wobec > tego niech ktoś zaproponuje którą szkołe wyburzyc lub przystostowac > do tego celu? Oczywiscie najlepszym rozwiązaniem było by postawien > na miejskim gruncie gdzieś w centrum miasta nowego budynku > zaprojektowanego dla potrzeb własnei szkoły specjalnej tylko ciekawy > jestem gdzie skoro miasto w scisłym centrum nei posiada odpowiedneij > działki na taka inwestycje (że o finasach nawet nie wspomne a taka > inwesycja kosztowała by majątek). Przypominam iz ostatnią wybudowaną > szkołą w naszym miescie była SzP nr 54 na Kukuczki od tego czasu nei > oddano żadnej. Natomiast kilka zlikwidowano. Tak wiec sytuacja jest > patowa jesli nie Legion to ja przynjmniej osobiscie nie widze > lokalizacji. Łatwo jest stawiać postulaty ale trudno wskazać sposób > ich realizacji. No właśnie Miasta nie stać!, a Państwową firmę sanepid stać! tak. Straszny Polski paradoks i rozpasanie urzędników, codziennie przechodzę koło nowego budynku sanepidu , gdzie Szkoła Muzyczna wygląda jak kopciuszek (to nic że ta szkołą ma duże osiągnięcia i sukcesy) na początku myślałem i ogromnie się ucieszyłem że w końcu ktoś z władz pomyślał o kulturze i będziemy mieć wspaniały budynek dla przyszłych muzyków. Moje marzenia szybko rozwiali sąsiedzi i powiadają: "co pan przecież to sanepid ma tak wypasiony budynek, nikt takich budynków nie będzie miał tylko urzędy mogą". Wróciłem do domu a mój syn powiada: " tato wyjeżdżam do normalnego kraju gdzie szanuje się ludzi i nie marnotrawi pieniędzy z moich podatków na rozpasanie urzędników". Sąsiedzi mieli rację a syn wyjechał i nie żałuje swojej decyzji. Dlatego mam pytanie czy wszyscy mamy wyjechać z tej Częstochowy?, aby nikomu z urzędników nie przeszkadzać w ich idiotycznych pomysłach?. Tylko tym razem chodzi o dzieci które nie potrafią się bronić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxc Re: Rozwiązany problem szkoły specjalnej? IP: *.152.lesio.net 07.11.08, 19:39 Ja się z tobą zgadzam z tym że nadal nei odpowiedziałeś na moje pytananie gdzie ma miasto postawić takową szkołe której zreszta koszt zapewne przekrtoczy i to sporo koszt budynku SANEIDU? Gdzie wegług Ciebie jest wolna działka (miejska) na której taką inwestycje mozna zrealizować? Bo ja nie wiedze żadnej. A moze mi popdpowiesz którą szkołę w centrum zlikwidowac i oddać na siedzibę Zespołu Szkół Specjalnych? A Fakt że Sanepid wystawił sobei Pałac to niema nic do rzeczy bo szkoły finansowane sa z kasy gminy a SANEPID z kasy państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Maria W.- Re: Rozwiązany problem szkoły specjalnej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.08, 08:37 W najpiękniejszym miejscu naszego dobrego miasta, żeby było tym dzieciom i ich rodzicom najbliżej i najłatwiej. Ażeby umilić ich codzienne istnienie i trud życia, jaki muszą pokonywać. Zrekompensować to co otrzymali od losu. Wynagrodzić tu, na ziemi. Podpowiem skoro nie wiecie, podpowiem to co dyktuje mi serce. Niech spacerują Aleją NMP,odpoczywają w podjasnogórskim parku, modlą się przed Cudownym Obrazem -''Weż Królestwo Swe pod rękę...'' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Maria W. '' Weż Królestwo sw pod rękę...'' IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.08, 08:49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Teresy Marii W. Re: Rozwiązany problem szkoły specjalnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.08, 00:18 Pewnie. Niech się modlą. Chcesz powiedzieć, że tylko tyle im zostało? A jak się nie modlą, to co? Twoje wypowiedzi zawsze tchną beznadzieją. Naprawdę nie widzisz w życiu innego celu niż modlitwa? Ciągle tylko narzekasz. Jeśli sama wiedziesz takie puste i smutne życie, to chociaż nie namawiaj innych do tego samego. To faktycznie bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Maria W Re: Rozwiązany problem szkoły specjalnej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.08, 08:00 Modlitwa jest potrzebna każdemu w życiu, oczywiście z umiarem, podobnie jak refleksja z humorem. Tłumaczysz moje słowa wypowidziane w pięknej intencji, na swój własny użytek. Miejscem dla tych dzieci jest najpiękniejsze miejsce naszego, dobrego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do xxc Re: Rozwiązany problem szkoły specjalnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 18:39 Ale miasto działke sanepidowi dalo tak czy nie?, a dla szkoly nie potrafi znalezc!. Hanba i wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxc Re: Rozwiązany problem szkoły specjalnej? IP: *.152.lesio.net 09.11.08, 15:18 To napisz któą działkę ma misto przekazać na szkołę? Wiesz o takeij działce to napisz. Sanepid się wybudował na miejscu kamiennicy czyja ona była własnoscia tego niewiem. Wiem natomiast jedno - mozliwosci sa tylko 2 albo zostje po staremu albo szkołą sie przenosi na Legionów. trzecej opcji niema. Chyba iż miast budować centrum kongresowe na miscu cepeli i czerwonej kaminicu na Popiełuszki wybudujemy tam szkołe. Akurat byłą by odpowiednai wielkosc działki na szkołe wraz z zapleczem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Rozwiązany problem szkoły specjalnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 19:22 O ile wiem to plac za blokiem Kościuszki 3 jest własnością szkoły. Obym sie mylił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: Rozwiązany problem szkoły specjalnej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.08, 09:17 Którym nauczycielom tak współczujesz? Tam są jeszcze inne szkoły i jakoś nikt nie współczuje nauczycielom. Szkoda tych z CKU. Włożyli tyle pracy w to, by szkoła wygladała jak wygląda. A teraz ktoś sobie to przejmie lekką rączką. A CKU być moze znowu przeniosą do jakiejś rudery i znowu będą musieli zaczynać od początku. Ktoś się przyczaił na świetnie wyremontowane i wyposażone budynki na Legionów. I pewnie już jest decyzja, a my możemy sobie pobiadolić. Dla szkoły specjalnej to po prostu luksus. Przecież na Staszica też dzieci musiały być dowiezione. Nie mieszkały przecież w najbliższej okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: Rozwiązany problem szkoły specjalnej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.08, 09:24 To było do secesji64 i ... nie tylko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Julka Re: Rozwiązany problem szkoły specjalnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 03:41 Czemu to powielasz , przeciez wczesniej juz to pisalas durna babo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: Rozwiązany problem szkoły specjalnej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 10:28 Jesteś nauczycielką szkoły specjalnej? Tam taki język na porządku dziennym. Tu na forum przydałoby się trochę kultury:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawodzianka Rozwiązany problem szkoły specjalnej? IP: 212.87.244.* 07.11.08, 13:49 "Ktoś się przyczaił na świetnie wyremontowane i wyposażone budynki na Legionów. " Owszem. kiedyś remontowane i wyposażane (z 7 lat temu), ale od poczatku miała tam być instytucja kształcąca ludzi dorosłych - ma się to nijak do potrzeb niepelnosprawnych dzieci. Zaraz obok CKU jest szkoła specjalna - można sobie popatrzeeć jak o nią "dba" miasto: od kilku lat wlecze się tam remont (podczas lekcji!), wymieniono parę okien, reszta wygląda jakby miała zaraz odpaść - niemalowana chyba odkąd było tam wojsko. Tak samo wygląda poradnia psychologiczna obok. I tak samo będze z przenoszoną do CKU szkołą - zostaną z ręką w nocniku! Boiska nie będzie - bo ma tam być chluba Wronogrodu - hala sportowa DeLuxTipTop, zaś sala gimnastyczna (wspólna dla wszystkich okolicznych szkół) - idzie do rozbiórki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziecko-inwalida Re: problem szkoły specjalnej? Do wszystkich. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.08, 22:54 Od urodzenia jestem inwalidą i doskonale zapoznałem się przez te wszystkie lata z tą problematyką i inną też. Życie pokazało mi wszędzie gdzie najchętniej widziano by inwalidów /oczywiście tych prawdziwych a nie stworzonych przez bzdurne przepisy/.Oczywiście nie wskażę gdzie lecz w przeszłości nawet nie tak dalekiej było tak iż dziecko które nie pasowało pod względem zdrowotnym do ogólnie przyjętego szablonu było eliminowane eliminując problem inwalidztwa w tym państwie.Cóż z tego że niby jest pomoc socjalna itd.itp skoro /zaznaczam/ nadal 85% społeczeństwa traktuje inwalidów jak coś zakaźnego wstydliwego i uciążliwego aż do tego stopnia że wszelkiego rodzaju placówki opiekuńczo-wychowawcze, szkoły, sanatoria, szpitale i inne instytucje /z przeznaczeniem dla inwalidów/buduje lub adoptuje się na obrzeżach miast i miasteczek nie zastanawiając się nad tym czy przypadkiem inwalidzi ci nie zostaną odcięci od świata lub zostaną pozbawieni korzystania z dóbr doczesnej cywilizacji mam na myśli powyższe instytucje gdyż stan ich zdrowia nie pozwala na to aby mogły bez przeszkód wszędzie tam dotrzeć.Szkoda na to czasu bo pisanie zajęłoby mi bardzo dużo czasu a wtedy komu chciałoby się czytać takie monologi.Pomimo tego iż mam ponad 40 lat ciągle walczę o prawo do normalnego życia w społeczeństwie a naprawdę nie jest łatwo poprostu walka z wiatrakami.Jeżeli ten stosunek do inwalidów nie zmieni się to zawsze zdrowi będą chcieli za wszelką cenę uszczęśliwiać nas swymi niejednokrotnie poronionymi pomysłami nawet nie próbując się konsultować z inwalidami lub ich rodzicami. Pozdrawiam cieplutko wszystkich z przekonaniem iż klamka zapadła i muszą się wynieść. Odpowiedz Link Zgłoś