Dodaj do ulubionych

Badania: Częstochowa to (nie)dobre miasto

16.11.08, 22:38
Wyniki tych badań i tak zostana przedstawione przez Pana Leśnikowskiego Ireneusza jako sukces - w końcu az 55% (wiekszość!) uważa że jest lepiej. Ewentualnie badania zostana uznane za niewiarygodne bądź zmanipulowane przez Gazetę.
W Częstochowie szkoda akurat pieniędzy na takie badania - wyniki nie wnoszą nic nowego i nie mja dla władz żadnego znaczenia.

P.S. Najfaniejszy jeż "niewykorzystany potencjał Jasnej Góry" - myślę że akurat Jasna Góra bardzo dobrze wykorzystuje potencjał Tadeusza Wrony dla swoich potrzeb. W obrębie klasztoru remonty dróg, parków są realizowane błyskawicznie, jedne po drugich.
Obserwuj wątek
    • secesja44 Krukolis ma się dobrze. Drugie miejsce 16.11.08, 23:29
      Krukolis zawsze odwróci kota ogonem i powie,że to sukces. Drugie miejsce to
      nic,że od końca.
      • Gość: oko A kto broni częstochowianom udziału w wyborach ? IP: *.chello.pl 17.11.08, 00:09
        Nieobecni głosują !
        • Gość: jasiu... Sondaż zawiera oczywiste bzdury! IP: *.pools.arcor-ip.net 17.11.08, 18:19
          Naprawdę nie rozumiem, jakim cudem aż 3/4 respondentów (76%) jest zadowolonych z
          III Alei. Wszyscy narzekają powszechnie na nierówną nawierzchnię, trudną do
          poruszania się np. w damskich szpilkach, ale i niewygodną dla dziecinnych
          wózków. Aleja, która swoim wyglądem nawiązuje do elegancji pruskiego cmentarza
          tak naprawdę nie może satysfakcjonować aż tak dużej liczby osób.

Z drugiej strony tabor częstochowskiej komunikacji jest, w porównaniu z innymi
          miastami w bardzo dobrym stanie. Częstochowa ma bardzo dużo nowoczesnych
          autobusów. Że jeżdżą stadami (niedopracowany rozkład), że trasy mogłyby się
          zmienić - ano mogłyby. Ja jednak uważam, że na tle ogólnopolskiej średniej
          Częstochowa wcale (przynajmniej potencjalnie) nie wygląda źle.

53% pytanych jest zadowolonych z pracy Urzędu Miasta. To też ciekawostka. Z
          jednej strony system kolejkowy, wygodnie siedzenie, by zarejestrować samochód,
          czy wymienić dowód, a z drugiej strony urzędniczka wklepująca dane na
          klawiaturze, wykorzystująca do tego jeden palec.

Na marginesie - może w urzędach zrobią kiedyś konkurs szybkiego pisania. Kiedyś
          takie konkursy były bardzo popularne wśród maszynistek, dziś warto byłoby
          podobny konkurs zorganizować wśród osób, których narzędziem pracy jest
          klawiatura komputera.

Przy okazji - korzystna byłaby "obecność obowiązkowa" wszystkich pracowników
          poszczególnych działów w takich konkursach.

I jeszcze na marginesie - kiedyś odebrałem telefon, a tam pewien głos
          zaproponował mi kilkunastominutową rozmowę, też rodzaj telefonicznej ankiety.
          Najgrzeczniej, jak tylko umiałem przeprosiłem, bo naprawdę wówczas nie miałem
          czasu na takie pogaduchy. Warto byłoby dodać, że są to wyniki, oparte o
          wypowiedzi osób, które po pierwsze chciały rozmawiać, a po drugie nie miały w
          tym czasie nic lepszego do roboty i mogły takich odpowiedzi udzielić. Ja wiem, w
          ten sposób deprecjonuję uczestników sondażu, ale spróbujcie mi udowodnić, że w
          tym co napisałem nie ma logiki.
          • Gość: teral Re: Sondaż zawiera oczywiste bzdury! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.08, 18:25
            Jak ankietę przeprowadza się seminariach i kółkach różańcowych to
            wynik nie może być poniżej 50 zadowolonych
      • Gość: kokon Re: Krukolis ma się dobrze. Drugie miejsce IP: *.centertel.pl 17.11.08, 08:13
        Odwróć tabelę - WRONA NA CZELE!
      • Gość: ffffff To ma już wymiar nagonki na p. Wronę IP: 212.87.232.* 17.11.08, 12:24
        To ma już wymiar nagonki na p. Wronę. Najpierw pseud-sondaż, teraz
        niby Częstochowa się Częstochowianom nie podoba.
        Bzdety.
    • lowca_debili Wybierzcie sobie w takim razie Rozoporkową 17.11.08, 06:17
      na pewno będziecie zadowoleni, przecież już raz pokazała jak potrafi działać.
      Po prostu miód.

--------------------------------
      Czas na pomnik Częstocha
      • Gość: wiarus Re: Wybierzcie sobie w takim debila - łowcę debili IP: 80.48.204.* 17.11.08, 07:32
        łowco największym debilem jesteś ty i tyle w temacie.
        • Gość: ja Re: Wybierzcie sobie w takim debila - łowcę debil IP: *.centertel.pl 17.11.08, 08:15
          Wieki oburzony, czy ty aby nie jesteś "mały" nie tylko wzrostem?
      • Gość: zenia Re: Wybierzcie sobie w takim razie Rozoporkową IP: *.54.171.146.tvksmp.pl 17.11.08, 14:16
        a kim jest Rozoporkowa?
    • Gość: m Re: Badania: Częstochowa to (nie)dobre miasto IP: *.eranet.pl 17.11.08, 10:39
      jaka rada taki sukces
    • Gość: bo_ek Badania: Częstochowa to (nie)dobre miasto IP: *.54.168.53.tvksmp.pl 17.11.08, 11:09
      Tak na poważnie, potraficie wskazać jakieś konkretne nazwisko (lub nazwiska)
      osób, które gwarantowałyby spełnienie naszych - mieszkańców oczekiwań?
    • Gość: n Kampania wyborcza rozpoczęta IP: 212.87.232.* 17.11.08, 11:21
      Kampania wyborcza na prezydenta miasta rozpoczęta. Ciekawe kto stoi
      za tym "sondażem"?
      • mromac Re: Kampania wyborcza rozpoczęta 17.11.08, 12:49
        Sondaż został wykonany we wszystkich większych polskich miastach więc nie wiem o jakiej kampani mowa.

Cieszmy się że Częstochowę jeszcze sie zalicza do grona większych miast bo niedługa bedziemy mieć rangę Lublińca lub Radomska (przy całym szacunku dla tych miast) - taka powiatowa miescina gdzieś między Łodzią a Katowicami ze znanym klasztorem.
      • Gość: jacek wu Re: Kampania wyborcza rozpoczęta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.08, 12:52
        Żydzi,masoni,cykliści i łowcy motyli - jak nie wiesz kto.
        • Gość: urwis Re: Kampania wyborcza rozpoczęta IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.08, 16:04
          Przecież pisze wyraznie, ze najbardziej zadowoleni sa MIESZKANCY w wieku
          "przedwpowolaniowym" 66+ lat.
          Takim sie podoba, bo maja 5 krokow do kosciolka, moga swobodnie sluchac radia
          Ojca Tadzia /zbieznosc imion/ moga ogladac az 2 programy TV Trwam i PULS +
          dodatkowo msze na Jedynce i w kazdym powaznym programie jest koloratkowy, ktory
          sie najlepiej na wszystkim zna.
          Moga sobie kupic 2 plasterki szynki na miesiac i kilo cukru, papier toaletowy
          bez wydzialu i 1 kotlecik schabowy na tydzien.
          REWELACJA

w III aLEI NIE DA SIE SWOBODNIE JECHAC WOZKIEM Z DZIECKIEM, ANI WOZKIEM
          INWALIDZKIM, O "BALKONIKU" NIE WSPOMNE!!!
          sZPILKI SIE LAMIA, ale przeciez to nie ich temat.

Cholernie dobre MIASTO TA CZESTOCHOWA!!!!
    • Gość: I.LEŚNIKOWSKI mromacu :-) IP: *.um.gov.pl 17.11.08, 16:25
      Tak, to prawda :-) Jeśli większość mówi ok to jest źle. Dla
      niektórych. Coś z tym wtedy trzeba zrobić. :-)

A propos - tych remontów - w którymś z aktywnych wątków jest
      dyskusja na temat otoczenia Jasnej Góry - że jego stan źle świadczy
      o mieście bo przechodzi tamtędy 4,5 mln ludzi.
      W obrębie klasztoru nie ma dróg. Wyremontowany za unijne pieniądze
      park podjasnogórski jest własnością miasta. Spacerują tam całe
      rodziny itd, itp...

• rosefinder Re: mromacu :-) 17.11.08, 17:17
        Tak, 55% badanych to większość. Ale jakaś smętna to pociecha, bo
        można zacytować: "Dla porównania: w zwycięskim Rzeszowie aż 93 proc.
        mieszkańców uważa, że miasto zmieniło się na lepsze, a tylko 2
        proc. - że na gorsze. W Gdyni zmiany na lepsze "wygrały" 90:2, w
        Gorzowie Wielkopolskim - 91:3. Ze zmian w Bielsku-Białej
        zadowolonych jest 85 proc. pytanych, a niezadowolonych - 4, w
        Sosnowcu - odpowiednio 74 i 2 proc.".
        I z czego tu się cieszyć? Z III Alei? Podoba się tym co nie muszą
        tam chodzić. A może z tego: "Drugi w kolejności powód do zadowolenia
        to obsługa w urzędzie miasta - bardzo i raczej zadowolonych jest 53
        proc. pytanych." Ale zadbać petenta to raczej nie nadobowiązkowa
        uprzejmość, tylko konieczność.
      • mromac Re: mromacu :-) 17.11.08, 17:22
        Wiedziałem że mogę liczyć na Pana urzędowy optymizm :). Jakby było 45% to by pewnie sondaz był niereprezentatywny.
        Co do Jasnej Góry to nawet nie zamierzam Pana przekonywać bo to nie ma sensu.
        Ale szczerze mówiąc to mnie nie obchodzi co sobie myślą "jednodniowi" pielgrzymi o otoczeniu JG. Jako mieszkańca inetresuje mnie jak wyglądaja drogi, szkoły, przedszkola, baseny, boiska, komunikacja miejska, służba zdrowia, tereny zielone (inne niż parki pod JG!) i miejsca publiczne (PUBLICZNE a nie tylko sakralne). Bo Ja tu żyje 365 dni (-urlop) w roku a nie przychodzę na kilka godzin z bułkami i wodą mineralną pod pachą. Płacę tu podatki a nie tylko zostawiam śmieci. Dlatego wymagam od władz czegoś więcej niż pokazówek dla 4,5mln pątników.
      • Gość: wrrr Re: mromacu :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 15:54
        Zatrudnianie przestępców w spółkach komunalnych przez Wronę także jest dobre?
        Malwersanci po wyrokach, jeśli są kolegami Tadeusza Wrony to nadal pracują w
        przedsiębiorstwach komunalnych! To jest dobre miast?
      • Gość: zaniepokojony Re: mromacu :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 16:25
        Ja może trochę nie na temat, kiedy w tej ""Alei wróci na miejsce zdrój i
        zostanie posadzone drzewo, które zostały ścięte już chyba parę lat temu przez
        pirata drogowego. Chyba miasto dostało pieniądz na ten cel z ubezpieczenia!
    • Gość: saw Re: Badania: Częstochowa to (nie)dobre miasto IP: 213.199.204.* 17.11.08, 17:15
      Jaki prezydent takie miasto!
      ---
      gothamist.com/attachments/nyc_arts_john/061308obamabill.jpg
      • Gość: frogman Jacy mieszkańcy taki prezydent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.08, 17:24
        tyle w temacie, jeśli na wybory idzie 30 % Częstochowian, o czymś to
        świadczy.
        siedzieć w necie i narzekać każdemu łatwo, trzeba było tuptać do
        urn !!!
        Zanim zabierzesz głos na tak czy nie, odpowiedz czy głosowałeś !!
        Ja akurat przeciwko
        Mając taki żelazny i mobilizowany elektorat mogą tu wszystko.
        I tak dziw że robią cokolwiek :-)
        jeśli władza wpada w samozachwyt wystarczy pojechać choćby do
        Bielska, nie wpadałbym w samozachwyt, nie wychodzimy najlepiej w
        rankingach miast
        • Gość: KLIMA KTD Re: Jacy mieszkańcy taki prezydent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.08, 17:49
          GDZIE JEST OBIECANY STADION DLA RAKOWA?!!! PLATFORMA = ZLODZIEJE!!!
    • Gość: alik Badania: Częstochowa to (nie)dobre miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.08, 18:08
      Co znaczy napis "Jan Paweł II" pod napisem "Częstochowa to dobre
      miasto" na mapkach umieszczonych na przystankach? Może to , że
      Częstochowa już płaci podatek zwany "papieskim", którego wielkim
      entuzjastą jest p. Wrona?
    • Gość: Marian Re: Badania: Częstochowa to (nie)dobre miasto IP: *.chello.pl 17.11.08, 18:50
      noi sie zaczelo!!!a moze co by zmienic i wpisywac takie uwagi ja mam
      sciagac jak tylko sie da inwestoro a z czegos takiego to bedzie
      praca oraz podatek i wiecej pieniedzy na miasto a coz mozna wymagac
      jak sie specjalnie wstrzymuje inwestycje jedno tylko powiem bida
      zbliza sie nawet dla tych co maja prace sami zobaczycie,tylko jedno
      mozna zrobic byle szybko jak najkorzystniejsze warunki inwestowania
      to z tego bedzie wiele rodzin zadowolonych a pozniej i wyglad miasta
      ale to chyba tylko mazenie me
    • weasels Badania: Częstochowa to (nie)dobre miasto 20.11.08, 05:55
      ha. Komunikacja - autobusy jeżdżą jak chcą. Niedługo kierowcy nie będą
      potrzebni. Co do czystości - proszę się przespacerować Piłsudskiego w
      niedzielę rano, albo jak kto woli w poniedziałek - zwłaszcza latem. uroczy widok.
      • Gość: gata Re: Badania: Częstochowa to (nie)dobre miasto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.08, 13:45
        dokładnie!!!! jezdza jak chca zawsze jezdze 28 o 21:01 zawsze przyjezdza 21:06 i
        spozniam sie na 25 na bieganie... matko kochana ani korkow nie ma ani nic..
        piszesz do MPK a oni maja cie w d**ie tyylko w czestochowie jest to mozliwe
        • Gość: bunia Re: Badania: Częstochowa to (nie)dobre miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.08, 13:56
          Te wyniki mi się nie podobają coś tu nie tak; hmmmmm
      • Gość: TYM Re: Badania: Częstochowa to (nie)dobre miasto IP: *.chello.pl 01.02.09, 13:56
        Co do czystości - proszę się przespacerować Piłsudskiego w sam ci
        odpowiem jak nieumiesz !!!to co mamy ciagle nauczac zwyklych
        oszczednosciowo zachowac ludzi!!czy tez za ich niechlujstwa
        wynajomwac u palcic bo sie neichce samemu utrzymac porzadek!!!wiesz
        iel taki sytuacji podobny do zachowan mozna bylo by pieniedzy
        zaoszczedzic ale to jest wlasnie kulturka nasza a nei
        nieczystosci!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: V.I.T.R.O.I.L. Re: Badania: Częstochowa to (nie)dobre miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 18:03
          Pan Premier Rzeczpospolitej Polskiej - Donald Tusk

W związku z umorzeniem i zamknięciem naszej sprawy w Katowicach, proszę w
          imieniu swoim oraz pokrzywdzonej rodziny o przeniesienie sprawy karnej
          (oskarżenie wobec Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego w Częstochowie)
          do Gdańska, jak najdalej od województwa śląskiego, gdzie nie jest ona prowadzona
          obiektywnie i sprawiedliwie ani przez państwowe urzędy, ani przez częstochowską
          prokuraturę. W Gdańsku posiadam rodzinę, gdzie będę mogła się zatrzymać z moim
          dzieckiem i chorą matką, prowadząc sama sprawę karną.

Romualda Szuper
          Toronto, 10.05.2008

Załącznik:
          List do Polonii całego świata o pomoc

Powrót emigranta do Polski, ukochanej Ojczyzny

25 lipca 2007 roku, urząd państwowy, podległy Prezydentowi Miasta Częstochowy,
          wywiózł na częstochowskie śmietnisko całe nasze domostwo (dwurodzinny dom
          mie-szkalny, budynek gospodarczy i garaż), położone w bardzo bliskim sąsiedztwie
          Jasnej Góry. W budynku znajdowały się oryginalne dokumenty całej naszej rodziny,
          pamiątki rodzinne kilku pokoleń, biblioteka i cały mój kanadyjski dom,
          przewieziony dwoma kontenerami z Kanady, po 18 latach emigracji.

Banda urzędowa wydała fałszywą, bezprawną decyzję, nakazującą zniszczenie
          wszystkiego, nie powiadamiając o tym nas, właścicieli. Decyzje otrzymał tylko
          nieznany nam człowiek, któremu nieruchomość nasza bardzo przypadła do gustu.

Niszczono szybko i sprawnie, zanim zdążyłam przyjechać z Mazur, gdzie
          przewoziłam ze szpitala do szpitala chorego ojca. Bandycki napad częstochowskich
          urzędników spowodował natychmiastową śmierć naszego ojca i głęboką depresję
          mojej matki.

Przerażone, 10-letnie dziecko, wysłała, samo za ocean dzień po śmierci ojca.
          Byliśmy wszyscy w strasznym szoku, z którego już nie sposób będzie się uwolnić.

Zniszczono życie moje, moich rodziców i zamknięto drogę powrotu do kraju
          rodzinie mojej siostry (są ciągle zameldowani w swoim domu, do którego planowali
          wrócić w tym roku). Ojca, zasłużonego za pracę na Warmii i Mazurach,
          pochowaliśmy 5 maja 2008 roku na torontońskim cmentarzu. Częstochowscy
          przestępcy przez kilka miesięcy usiłowali sami umorzyć sprawę. Czy gdziekolwiek
          na świecie przestępca prowadzi sam dochodzenie w sprawie swojego bezprawia? Tak
          jest w Częstochowie. Pół roku trwała walka moja i mojego prawnego pełnomocnika o
          odsunięcie od prowadzenia sprawy przestępców. Nareszcie sprawa dotarła do
          Katowic. Radość nasza nie trwała zbyt długo. Śląska władza właśnie umorzyła i
          definitywnie ją zamknęła, pozostawiając niewyrównany rachunek za wyrządzoną nam
          krzywdę.

Mało tego. Oskarżono nas o samowolę budowlaną. Czego? Nie wiemy, ponieważ
          budynki kupiliśmy (są wpisane w nasz akt notarialny), a na wybudowany legalnie
          garaż, posiadam stosowne dokumenty. Mojemu (52 lata) i starszemu pokoleniu,
          znane są metody stawiania ofiar w stan oskarżenia. Nie mamy zamiaru bronić się
          przed częstochowskimi złodziejami i urzędowymi bandytami. Pytamy po raz kolejny
          Pana Prezydenta Miasta Częstochowy i jego śląskich popleczników: gdzie jest nasz
          prawnie zakupiony i użytkowany dom oraz wszystko, co się w nim znajdowało, owoce
          pracy całego naszego życia w Polsce i za granicą?

Proszę pokazać całej Polonii na świecie prawo, wpisane w częstochowską decyzję,
          które mówi, że można zniszczyć obywatelowi polskiemu jego mienie, jeśli przebywa
          za granicą dłużej niż 10 lat. Kto jest autorem takiego prawa i gdzie je można
          znaleźć?

Tysiące, a może miliony polskich emigrantów posiada w swojej ojczyźnie
          nieruchomości. Czy wszystkie zostaną wyburzone, a ziemia przekazana zostanie
          chętnym za darmo? (Szef Centralnego Biura Antykorupcyjnego nie widzi w naszej
          sprawie żadnej korupcji). Moim patriotycznym i ludzkim obowiązkiem jest ostrzec
          wszystkich naszych rodaków przed powrotem do ojczyzny. Powrót Wasz skończyć się
          może tak jak mój - na jakimś śmietnisku. Potem wykończy się Was psychicznie,
          stawiając w stan oskarżenia. Chroniące urzędowych złodziei prokuratura i sądy,
          zamkną Wam na miejscu zdarzenia wszystkie możliwości dochodzenia Waszych
          obywatelskich i humanitarnych praw.

Częstochowska prokuratura umorzyła naszą sprawę w ciągu kilku dni. Teraz
          przetrzymuje akta naszej sprawy ten sam prokurator, który w bandyckiej samowoli
          niszczenia ludzkiego mienia nie widzi "żadnego czynu niezabronionego" (jaka
          delikatna nazwa dla określenia najbrutalniejszego łamania ludzkich i
          obywatelskich praw człowieka). Czy prawnik ten słyszał o istnieniu takiego
          dokumentu jak Polska Konstytucja?

Drodzy Polacy, ci Uczciwi i sprawiedliwi. Pomóżcie nam wygrać tę bitwę. Proszę o
          listy kierowane do Ministra Sprawiedliwości z prośbą o przeniesienie naszej
          sprawy z Częstochowy do Gdańska. Bo tam "wszystko się zaczęło...".

I tam powinno się zakończyć. Nasza wygrana podniesie na duchu tych, którzy już
          stracili nadzieję na to, że nasza ojczyzna będzie sprawiedliwa i wolna od
          największych śmieci naszego narodu, którzy sprzedają naszą ojczyznę i niszczą
          jej najwartościowszych obywateli, ciągle biednych, bo uczciwych.

Od lutego żyję i mieszkam na kredyt w maleńkim pokoiku z chorą matką i moim
          dzieckiem. Odbudowanie mojego biznesu (całe biuro pogrzebane zostało na
          śmietnisku wraz z kartotekami moich klientów) zabierze mi co najmniej kilka lat.
          Innej alternatywy nie mam - muszę pracować w domu (moja mama już nie może być
          pozostawiona sama, 11-letnie dziecko, również).

Czy znajdzie się na świecie jakiś Polak (może przedstawiciel wrażliwego świata
          artystycznego), który udzieli mi prywatnej pożyczki na przetrwanie i dalszą
          walkę? Pieniądze będę w stanie oddać po zwycięstwie, którego jestem pewna.

Jeśli zginie z rąk "nieznanych" sprawców jakikolwiek członek naszej rodziny,
          żądam tu i teraz, 10 milionów dolarów kanadyjskich odszkodowania za każde nasze
          życie od Państwa Polskiego, Rządu, który toleruje bezprawie swoich urzędników.

21 listopada ubiegłego roku poinformowałam oficjalnie Głowy naszego Państwa
          (Pana Prezydenta i Pana Premiera) o częstochowskim bezprawiu. Efektem jest
          umorzenie i ostateczne zamknięcie naszej sprawy (list został wysłany przez
          Konsulat Generalny RP w Toronto). Panie Premierze, proszę zapraszać Polonię do
          Polski po załatwieniu naszej sprawy, a będziemy Panu w tym gorąco pomagać.

Niniejszy list jest oficjalnym testamentem moim i całej naszej rodziny.

Wykonawcą jego ustanawiam swoich najbliższych (brata i siostrę), spadkobiercami
          - nasze dzieci, a za świadków biorę Polonię i jej media.

Dokument niniejszy składam oficjalnie w Konsulacie Generalnym RP w Toronto, na
          adres: 2603 Lakeshore Blvd. Toronto, ON, M8V1G5.

Zainteresowanym wyślę płytę CD z trzema reportażami "Sprawy dla reportera",
          pokazującymi bezprawie w częstochowskich urzędach, prokuraturach i sądach.
          Jedynym autorytetem w Polsce, jaki chce mi pomóc jest Pani Elżbieta Jaworowicz,
          której nie chciałabym swoim wystąpieniem zaszkodzić (komu naraziła się ta
          odważna, wrażliwa dziennikarka, że od roku Polonia musi oglądać wozy drabiniaste
          i czeskie filmy zamiast jej programów?).

Dziękuję bardzo częstochowskiej policji za dokument, który wskazuje urzędowych
          przestępców, pilnujących na posesji zbrodniczej akcji i zabraniających
          funkcjonariuszom wstrzymania burzenia i równania z ziemią naszego domostwa.

Podaję niżej moje adresy, prosząc Państwa o pomoc w wyrwaniu nas z miasta
          największego w Polsce bezprawia, jakim jest Częstochowa.

Adres e-mail: rszuper@op.pl
          Adres pocztowy:
          Romualda Szuper
          P.O. Box 48580
          3605 Lakeshore Blvd. W.,
          Toronto, ON M8W 1P0.

Źródło: www.gazetagazeta.com/artman/publish/printer_23886.shtml

• Gość: V.I.T.R.O.I.L. Re: Badania: Częstochowa to (nie)dobre miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 18:05
            www.tvp.pl/publicystyka/serwisy/magazyny-reporterskie/sprawa-dla-reportera/wideo/samowolna-rozbiorka
            Spójrzmy jakim to dobrym miastem jest Częstochowa. A jakim dobrym dla
            powracającej Polonii! Drodzy Częstochowianie nie przestraszcie się w jakim
            mieście mieszkacie!

• Gość: repo Re: Badania: Częstochowa to (nie)dobre miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 07:49
              Szok i zdziwienie, dlaczego o tym nie pisano w gazetach?
    • bluegrazyna Badania: Częstochowa to (nie)dobre miasto 12.12.08, 14:23
      nie masz racji czestochowa to dobre miasto dla swoich i JG.
      I może lepiej by dla mieszkańców było ,gdyby w latach 90 tych
      uzyskała status papieskiego miasta.
      sytuacja byłaby jasna ,bez hipokryzji !!!
    • forumajd Badania: Częstochowa to (nie)dobre miasto 16.01.09, 15:50
      Inwestorzy. Indesit wolał o wiele mniejsze Radomsko. Kilka wyższych uczelni i
      co?? Ich absolwenci jeżeli zostają w Częstochowie to pracują po marketach. A
      JPII stwierdził że to dobre miasto bo nigdy tutaj nie mieszkał
      • Gość: xxxxxx Re: Badania: Częstochowa to (nie)dobre miasto IP: 94.251.131.* 26.02.09, 16:49
        zła interpretacja. dla kościoła to dobre miasto, ale częstochowianie
        myślą że to także o nich były te słowa. niestety nie,
        małomiasteczkowe podejście i bylejakość wszytkiego to częstochowa. i
        to miało być miasto wojewódzkie. ha ha ha:) nawet kielce mają
        mądrzejsze władze. a częstochowa już taka niech pozostanie. może
        kiedyś będzie skansenem???
    • Gość: mmmx Badania: Częstochowa to (nie)dobre miasto IP: 193.138.241.* 08.02.09, 12:19
      Te wyniki nie oddają prawdy.Prezydent Wrona to najlepszy prezydent od lat.Zmiany
      w mieście są widoczne gołym okiem, czysto ,kolorowo, remonty. Prezydent dba o
      nas i nasze miasto. Zawsze będą niezadowoleni,jak ktoś jest dobry w tym co robi
      zawsze spotka się z zawiścią , takie życie.
      • Gość: sykweza Re: Badania: Częstochowa to (nie)dobre miasto IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.09, 13:29
        mmmx.....wyszles z psychiatryka na przepustke?
        Wrona dobrym prezydentem?
        jeszcze widac cie nie wyleczyli
        WRACAJ
      • Gość: xxxxxx Re: Badania: Częstochowa to (nie)dobre miasto IP: 94.251.131.* 26.02.09, 16:53
        czysto wszędzie, porządnie wszędzie... a kosze co dwa kilometry,
        śmierdzące dworce pkp i pks. dziury w jezdniach, ruchome płytki w
        alejach. masz rację atrakcji to nam ne brakuje. ale porządku to
        chyba nie widziałeś.
    • bransoletkaa Re: Badania: Częstochowa to (nie)dobre miasto 09.02.09, 17:08
      To złe miasto, zwłaszcza dla studentów...
    • angrusz1 Badania: Częstochowa to (nie)dobre miasto 26.02.09, 17:24

To co mozna zrobić to okresla budżet .

Budżet miasta od wielu lay nie był zrównoważony - chyba , że
      kredytem .
      Oznacza to , że wydawano zbyt dużo .

To , że wiele jest do zrobienia to jeszcze nie oznacza, że zarząd
      źle działa .
      Bo powtórzę , można tylko tyle na ile budżet pozwala .
      Od tego są radni by radzić , co jest najważniejsze .

A różne głosy na forum należy - różnie - traktować .
      Bo są i mądre choć krytyczne ale i są debilne .
      Niestety tych drugich jest znacznie więcej .
      Oznacza to , że na necie siedzą rzadko osoby mądre , a i jeszcze
      rzadziej się wypowiadają .
      • Gość: xxxxxx Re: Badania: Częstochowa to (nie)dobre miasto IP: 94.251.131.* 26.02.09, 22:35
        ale skoro jest dziura w budżecie, niestety ktoś się nie zna na
        wydawaniu pieniędzy i na ich zarabianiu. może by tak zmniejszyć
        uposażenia radnym, wynagrodzenia w um pracownikom administracji bez
        wykształcenia administracyjnego, tylko po politechnice? brakuje
        kompetentnych ludzi. jak ktoś uczył się budować mosty czy maszyny to
        niech decyzji nie wydaje. ale układy w każdej większej wsi to
        normalna rzecz. ale wynagrodzenia to dopiero początek, trzeba
        określić priorytety, inwestować w długo i krótko terminowe
        przedsięwzięcia przynoszące dochód, lub przyciągające inwestorów. i
        nawet na jasnej górze miasto by zarobiło, ale trzeba wiedzieć jak.
        ale to nie mój problem. już się nie udzielam dla tego "miasta".
    • Gość: Unknown Badania: Częstochowa to (nie)dobre miasto IP: *.wfd82a.dsl.pol.co.uk 07.04.09, 23:37
      Prosze powiedzcie mi co w tym mieście jest dobrego ???
      To miasto jest tragiczne zaczynając od przedszkoli, szkół, urzędów, zakładów pracy, czarnych habitów i mogę wymienia bez końca...

Urodziłem się w tym mieście i każdego dnia żałuję że właśnie tutaj się urodziłem, chociaż mógłbym to globalnie odnieść do Polski ale …. Zostawmy ten temat.

Przedszkola i szkoły – spróbujcie zapisać dziecko do powyższych instytucji …powodzenia !!!

Studia – następna gra ludzi „oświeconych” bo mają TYTUŁY a w świecie chociażby Polskich uczonych są niezauważalni i wyśmiewani na boku (były absolwent WE PCZ) „byle by poprowadzić ten przewód doktorski….a reszta to H_ _ wam w D _ _ _ - kasa leci” … a szanowani uczeni (z opinią na całym świecie) mają rzucane kłody pod nogi… promujcie miernotę – wśród kadry i absolwentów … powodzenia.

Zakłady pracy – to jest najlepsza komedia pracowałem w HCZ. Przejrzałem na oczy jak przypadkowo znalazłem listę płac, „nie masz dobrego nazwiska to jesteś nikim”, „nie trzymasz z elitą jesteś nikim”, najlepiej pracuj i nie zadawaj pytań – każdy chce dotrwa do emerytury… O l a ł e m to i m a m i c h w d u p i e !!! Współczuje tylko ludziom którzy tam zostali i muszą to kontynuować bo nie maja szans albo odwagi tego zmienić – bez urazy przyjaciele, zawsze was szanowałem za to co prezentowaliście sobą, bo dla mnie jest najważniejszy człowiek – a od was bardzo dużo się nauczyłem. Mam nadziej że Ukraińcy dobiorą się im do dupy…i zrobią jesień średniowiecza…

Urzędy – ale tu już nie ma co opowiadać wystarczy wymienić rzeczy które trzeba w nich załatwić:
      1. Przerejestrowanie samochodu
      2. Pozwolenie o budowę domu – ile milionów formalności musi człowiek załatwi … tylko czasami nie starcza mu życia.
      3. Urząd pracy i szereg posług z nim związanych…
      4. Wymiana dokumentów choćby dowodu osobistego nie mówiąc już o paszporcie…
      5. ZUS a to już k_u_r_w_a historia !!!!!!!!!
      6. Urząd skarbowy a to druga historia … każdy wie.
      7. Sądy, komornicy i kancelarie prawne – czyli jedna wielka mafia w okolicy ulicy Dąbrowskiego - wydoją cię z każdej kasy tylko dla własnego interesu (no bo dla nikogo innego) a reszta ich nie obchodzi no i mają jeszcze agencje nieruchomości no bo przy tym interesie to się przecież musi opłacać ….
      8. Habity – żal mi ludzi którzy im wierzą … ponieważ ich wiara jest wypaczona przez instytucję Polskiego kościoła. Sam wierzę… przede wszystkim w ludzi: dobrych i złych reszta mnie nie interesuje… a kościół to instytucja która nie płaci podatków i uczy nas jak żyć według reguł których sama nie przestrzega. Jak możesz ktoś pouczać mnie o wychowaniu własnych dzieci, tym bardziej ktoś kto ich nie ma …. A jeżeli już jednak mu się zdarzy choćby klecha co utrzymuje córkę na ulicy Puławskiego w Częstochowie i jest uzależniony od hazardu ... to czyż to nie jest hipokryzja ?!
      9. PLZP czyli Pierwszy Lepszy Zakład Pogrzebowy – odłam mafii powiązany z habitami … jedni i drudzy mają z tego profit – nic dodać nic ująć.

Ludzie mieszkający w mieście Częstochowa – współczuję wam, ciężko jest żyć wśród tylu szubrawców i obłudników ale niestety takie jest życie …macie opcje:
      … musicie trwać, zaciskać zęby i żyć dalej…
      … możecie to wszystko porzucić i opuści ten padół
      … możecie przygląda się bezczynnie, narzekać i nic nie zmieniać
      … zrobić zamach stanu … zaczynając od naszego miasta bo przydałby się w całej Polsce !!!

Pozdrawia SuperaMario , a oburzonym proponuję stanąć visa-vi z lustrem i pocałować się w dupę !!!
      • pluto37 Re: Badania: Częstochowa to (nie)dobre miasto 08.04.09, 00:58
        Sporo uwag poniewierajacych Wrona i jego switami, to sluszne
        dzialanie.
        Ale moze jesli juz tluczecie Wrone po piorach, to niekoniecznie ZA
        WSZYSTKo.
        Nie Wrona w koncu odpowiada za tlumy przy wydz. komunikacji. On moze
        zatrudnic conajwyzej wiecej urzednikow. Nie Wrona ustanowil
        idiotyczne przepisy, ktore z kazda duperela zmuszaja petenta do
        osobistego stawienia sie w UM.
        Jasiu pisze z Niemiec...czy w Niemczech tez takie cyrki sie dzieja
        przy zmianach np adresu uzytkownika pojazdu? W UK tez?
        Co Wrona ma do ZUSu? U.Skarbowego, zawodow prawniczych itp?
        Poniewierajcie go za ulice, smrod na Pilsudskiego, zawalona kladke
        nad JP II i wiele durnot nieporadnosci i zaniedban za ktore
        odpowiada bo leza w gestii jego urzedu.
        Ale Wrona nie napisze i nie uchwali ustawy. On moze je wykonywac na
        tyle na ile umie i chce. Od zmiany ogolnych przepisow sa partie
        polityczne, a o ich sile dzialania swiadczy wyglad NOWOWIEJSKIEGO.
        Jakie te partie -taka ulica. :))))
        Za to odpowiadaja wspolnie i rada miejska i Wrona. I na nikogo tego
        dziadostwa w samym centrum dobrego miasta sie nie da zwalic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka