Dodaj do ulubionych

Powiat: połowa budżetu na drogi

07.01.09, 21:31
"Ważne i kosztowne będą także dwie drogi budowane w ramach
narodowego programu przebudowy dróg lokalnych, czyli tzw.
schetynówki, w Kamienicy Polskiej i Wierzchowisku. Mają kosztować
7,5 mln zł, z czego rząd zapłaci 3,7 mln zł, gminy 2,5 mln, a powiat
2,7 mln zł [pieniądze na ten cel nie są jednak stuprocentowo pewne -
przyp. red.]."
Oj Gazeto, nie nadążasz :)))
bip.mswia.gov.pl/portal/bip/175/17721/
Polecam lekturę listy zatwierdzonych wniosków. Warto!
Obserwuj wątek
    • Gość: abc Re: Powiat: połowa budżetu na drogi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.09, 12:29
      wie ktos w jakiej uchwale jest zalacznik graficzny z mapami tej drogi laczacej
      powiat z Klobuckiem?
      • Gość: abc Na BIP'ie nic nie widze, Nie ma?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.09, 12:35
        Ani tu www.pzdczestochowa.4bip.pl/, ani na BIP starostwa za cholere nie
        moge znalezc tych planow. Moze by mnie ktos oswiecil co i jak.
    • angrusz1 Powiat: połowa budżetu na drogi 08.01.09, 12:49

Życzę szpitalowi w Blachowni jak najlepiej .
      Ale jak to się będzie działo , że teraz szpital zrobi to co nalezy
      po kosztach narzuconych przez NFZ i jeszcze zarobi na czynsz
      dzierżawny w długiej perspektywie na zwrot zainwestowanej ( na razie
      to plany ) kwoty 21 mln zł ?
      • Gość: rs Re: Powiat: połowa budżetu na drogi IP: *.54.169.4.tvksmp.pl 08.01.09, 18:47
        Takich szpitali jest w Polsce więcej. I też sobie radzą. Jak? Ano mają
        zatrudnienie adekwatne do potrzeb. Nie ma przerostu zatrudnienia w biurach, jest
        racjonalne gospodarowanie środkami. Nic dziwnego, że szpitale publiczne mają
        problemy, skoro taka Parkitka wydaje 90% budżetu na pensję. A potem czytamy, że
        jeden Pan pracuje, jako dyrektor, ordynator i lekarz w poradni i zarabia z 3
        źródeł. Natomiast prace tak wykonuje, że ciężko go spotkać wszędzie na raz.
        Ponieważ człowiek nie ma możliwości być w 3 miejscach jednocześnie.
        • Gość: Lekarz Re: Powiat: połowa budżetu na drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 20:16
          Blachowni bedą zarabiać też z trzech zródeł, a nie bedzie ich widać
          nigdzie.
          • Gość: doswiadczony, Re: Powiat: połowa budżetu na drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 20:46
            skąd wiesz. od kolegi który siedzi, czy zal ci d... sciska ze to nie bedziesz juz ty
      • Gość: Janusz Krakowian Re: Powiat: połowa budżetu na drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 20:31
        To dość proste.
        Po pierwsze- kotły c.o. nie będą spalać więcej oleju niż są w stanie.
        Laboratorium nie będzie wykonywać na koszt szpitala, badań zlecanych przez
        lekarza, który w szpitalu pracuje, a który tego laboratorium jest właścicielem.
        Płacić się będzie za to co faktycznie wykonano a nie za to, na co wystawiono
        fakturę. I wiele, wiele podobnych, czasem drobnych rzeczy, które zebrane razem,
        spowodować powinny, że szpital zacznie się bilansować.
        Po drugie- dodatkowe inwestycje prowadzone pod kątem dodatkowych kontraktów na
        usługi, których w regionie brak, a na które jest zapotrzebowanie. To pozwoli na
        utrzymanie wszystkich pracowników zamiast ewentualnie część z nich zwolnić, by
        szpital szybko zbilansować.
        Po trzecie-świadczenie dodatkowych usług komercyjnych.
        Po czwarte- "kadencja" przedsiębiorcy w odróżnieniu od kadencji polityka, trwa
        zdecydowanie dłużej, w tym przypadku 30 lat a nie tylko cztery. Tak więc jego
        działania obliczone są na wiele lat a nie tylko od wyborów do wyborów.
        Po piąte- dzierżawca będzie zdecydowanie lepszym gospodarzem, bo uwolnionym od
        polityki i polityków.
        Po szóste- jestem z PO , więc zamiast powtarzać żenujące kawałki o kręceniu
        lodów /patrz art o buncie lekarzy/, proszę złożyć doniesienie do prokuratury na
        to co wymyśliłem, do czego przekonałem zarząd powiatu i radnych, w tym radnych
        PiS i co wspólnie przegłosowaliśmy. Jak widać na przykładzie rady powiatu, można
        wspólnie pracować jeśli kierujemy się zdrowym rozsądkiem a nie irracjonalna
        nienawiścią.
        Pozdrawiam Janusz Krakowian-wicestarosta
        • Gość: Gucio Re: Powiat: połowa budżetu na drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 20:49
          Januszku drogi coś taki nie spokojny.
          • Gość: Janusz Krakowian Re: Powiat: połowa budżetu na drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 20:52
            Wręcz przeciwnie, to inni się nieokoją
            • Gość: Jan Re: Powiat: połowa budżetu na drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 10:16
              Kłamiesz Januszku
              • Gość: Janusz Krakowian Re: Powiat: połowa budżetu na drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 14:05
                W którym to miejscu skłamałem. A przede wszystkim, skoro zarzucasz mi kłamstwo,
                to nie chowaj się pod pseudonimem, tyko miej odwagę wygłaszać takie tezy pod
                własnym nazwiskiem.
                • Gość: jablkowy_orange Re: Powiat: połowa budżetu na drogi IP: *.2.142.7.tvksmp.pl 10.01.09, 16:03
                  "Po pierwsze- kotły c.o. nie będą spalać więcej oleju niż są w
                  stanie. Laboratorium nie będzie wykonywać na koszt szpitala, badań
                  zlecanych przez lekarza, który w szpitalu pracuje, a który tego
                  laboratorium jest właścicielem. Płacić się będzie za to co
                  faktycznie wykonano a nie za to, na co wystawiono
                  fakturę."

Teraz poważnie. Czy to Pańskie samooskarżenie, doniesienie do
                  prokuratury czy bzdury?
                  • Gość: Janusz Krakowian Re: Powiat: połowa budżetu na drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 16:14
                    Polecam lekturę www.rio.katowice.bip.net.pl/?a=1386am
                    • Gość: jablkowy Re: Powiat: połowa budżetu na drogi IP: *.2.142.7.tvksmp.pl 10.01.09, 16:22
                      Jesli to bylo do mnie, to dzieki za linka. Nie uruchomia sie.
                      Ale raczej prosilbym o wlasny glos, Panie Starosto. Paszczowo, ze
                      tak powiem.
                      Wiec: samooskarzenie, doniesienie do prok., czy bzdury?
                      • Gość: Janusz Krakowian Re: Powiat: połowa budżetu na drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 16:37
                        U mnie się otwiera. Trzeba kliknąć na "pobierz"
                        Dla jasności. Nadzór nad szpitalem objąłem w grudniu 2007. Dla ułatwienia
                        "przeklejam" fragment.

Znak: WK-6102/9/4/08 Katowice, 27 czerwca
                        2008 r.

Wystąpienie pokontrolne

Inspektorzy Regionalnej Izby Obrachunkowej w Katowicach przeprowadzili w dniach
                        od 17 marca do 18 kwietnia 2008 r. kontrolę doraźną gospodarki finansowej
                        Samodzielnego Publicznego Zespołu Opieki Zdrowotnej w Blachowni, za okres od
                        1 stycznia 2003 r. do 18 kwietnia 2008 r.
                        Ustalenia kontroli zawarte zostały w protokole kontroli podpisanym w dniu
                        30 kwietnia 2008 r., którego jeden egzemplarz  pozostawiono w jednostce
                        kontrolowanej.

Regionalna Izba Obrachunkowa w Katowicach skontrolowała realizację zamówień
                        publicznych przez Samodzielny Zespół Opieki Zdrowotnej w Blachowni w latach
                        2003 - 2008. Kontrolą objęto 8 wybranych postępowań o udzielenie zamówienia
                        publicznego, w wyniku których zostały zawarte odpłatne umowy na: dostawy
                        leków oraz oleju opałowego, usługi w zakresie technicznej i gospodarczej obsługi
                        Szpitala im. Rudolfa Weigla
                        w Blachowni, zwanego dalej Szpitalem oraz naprawy sprzętu medycznego, a także
                        roboty budowlane, polegające na przebudowie przychodni specjalistycznych w
                        Szpitalu o łącznej wartości 4.432.492,51 zł.

Wszystkie skontrolowane zamówienia publiczne zostały udzielone z naruszeniem
                        prawa co świadczy o nieskutecznym funkcjonowaniu systemu kontroli wewnętrznej i
                        braku właściwego nadzoru ze strony organu założycielskiego.
                        • Gość: jablkowy Re: Powiat: połowa budżetu na drogi IP: *.2.142.7.tvksmp.pl 10.01.09, 16:53
                          Ło matko!
                          "Wszystkie skontrolowane zamówienia publiczne zostały udzielone z
                          naruszeniem prawa co świadczy o nieskutecznym funkcjonowaniu systemu
                          kontroli wewnętrznej i braku właściwego nadzoru ze strony organu
                          założycielskiego".
                          Dotyczy też lat 2007-08, kiedy Pan...
                          PS Z mojego adresu "polnocnego" (zainteresowani wiedza, o co chodzi)
                          pisza tez jacys mlodziency jednostronnie zaangazowani.
                          Na wszelki wypadek mowie: nie naleze do nich.

• Gość: only_juice Re: Powiat: połowa budżetu na drogi IP: *.2.142.7.tvksmp.pl 10.01.09, 16:58
                            Panie Starosto, Przyjazny Inernautom:
                            Czy to nie była wtopa???
                            RIO.
                            Czy juz czas przygotowywac referendum wyborcze?
                          • Gość: Janusz Krakowian Re: Powiat: połowa budżetu na drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 17:08
                            Dokładnie tak. Chyba nie wyobraża Pan sobie takiej sytuacji, że występujemy o
                            skontrolowanie tylko "czasów minionych". To po pierwsze. Po drugie. Na wszystko
                            trzeba czasu.
                            Natomiast najważniejsze w tym jest to, że szpital będzie miał wreszcie
                            prawdziwego gospodarza, jakim nadzór publiczny nigdy, niestety, nie będzie.
                            Mówię to z przykrością, ale taka jest prawda.
                            • Gość: sam_juice Re: Powiat: połowa budżetu na drogi IP: *.2.142.7.tvksmp.pl 10.01.09, 17:24
                              Jednego nie rozumiem.
                              Dlaczego Panstwo nie jestescie w stanie dobrze zarzadzc
                              kilkusetosobowobowa jednostka, z Waszymi tytulami magistrow,
                              doktorow? Z waszymi kwalifikacjami i pensjami?
                              W koncu zostaliscie wybrani: najlepsi z najlepszych!
                              My radzimy sobie z tym (w ramach wielokopolenowej rodziny, sam
                              prowadze dzialalnosc gospodarcza).
                              A teraz okazuje sie, ze jakis doktor z Opolszczyzny (bez obrazy,
                              pliz!) potrafi wiecej niz nasi Wybrancy???
                              • Gość: Janusz Krakowian Re: Powiat: połowa budżetu na drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 22:28
                                No właśnie.Prowadzi Pan działalność gospodarczą i zanim wyda Pan złotówkę,
                                ogląda ja Pan i zastanawia się czy to będzie dobra inwestycja. Sam do niedawna
                                prowadziłem działalność i wiem na czym to polega. Urzędnikiem jestem dopiero od
                                dwóch lat i to pierwszy raz w życiu. Niestety w sektorze publicznym panuje
                                jeszcze socjalizm a wynikiem ekonomicznym nikt się nie przejmuje, niestety. Jak
                                w "Misiu"- ile to będzie kosztować- zapłacimy. O obsadzie dyrektorów
                                przedsiębiorstw państwowych i samorządowych nie decydują najczęściej
                                umiejętności a układy -niestety /patrz co się dzieje w TVP/.Dlatego uważam, że
                                dzierżawca będzie lepszym gospodarzem, bo żaden polityk nie będzie mu się
                                wtrącał w zarządzanie i zatrudnianie. Zawsze powtarzałem, że gospodarkę należy
                                uwolnić od polityki. Dziś, gdy mam możliwość wpływania na takie decyzje, robię
                                to, by "jak najmniej Staszków mogło się sprawdza w biznesie", tym bardziej za
                                publiczne pieniądze. Dlaczego tak. Jak powiedziałem wcześniej, w grudniu 2006
                                objąłem nadzorem szpital. Plan rzeczowo - finansowy jaki mi przedstawiono
                                zakładał stratę 2 300tys.! Nawet nie poddałem go pod głosowanie na radzie
                                społecznej bo uznałem to za absurd. Poprosiłem nowego dyrektora szpitala
                                /zatrudniony od maja 2007r/ o szukanie , gdzie się tylko da, oszczędności.
                                Podczas tych poszukiwań zaczęły wychodzić różne "kwiatki". Stąd kontrola
                                wewnętrzna, kontrola RIO i doniesienie do prokuratury/kwiecień 2008/. Dzierżawa
                                jest konsekwencją wcześniejszych poczynań. I jeszcze jedno. Nieoficjalnie wiem,
                                że śledztwo zostało umorzone, bo mimo naruszeń przepisów prawa nie można
                                wykazać, że działania funkcjonariusza publicznego były umyślne. Tak przynajmniej
                                jest napisane w sentencji, która widziałem, bo ja, mimo że również podpisałem
                                zawiadomienie do prokuratury, żadnej oficjalnej informacji nie otrzymałem.
                                Dlatego z niecierpliwością oczekuję na uchwalenie ustawy o odpowiedzialności
                                urzędników. Nawet w prawie jak widać jest nierówne traktowanie osób prywatnych i
                                publicznych. Mimo wszystko i tak cieszę, bo jedna synekura będzie mniej. Kropla
                                drąży skałę.
                            • Gość: juicy Re: Powiat: połowa budżetu na drogi IP: *.2.142.7.tvksmp.pl 10.01.09, 17:32
                              I co bedzie, prosze wybaczyc mi grubianstwo, z konsekwencjami wobec
                              nieskutecznego "systemu kontroli wewnętrznej" i "braku właściwego
                              nadzoru ze strony organu założycielskiego", nie wspominajac o
                              bezposrednio odpowiedzialnych za te "naruszenia prawa"?
                              Spodziewam sie, ze Pan o tym napisze.
                              • Gość: Janusz Krakowian Re: Powiat: połowa budżetu na drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 22:29
                                odpowiedź wyżej
    • przyladek.dobrej.nadziei Kamienicy należy się droga do Myszkowa 10.01.09, 19:43
      To jedna z najlepszych gmin w Polsce, a do Myszkowa trzeba jechać na robiąc koło.
      • Gość: Janusz Krakowian Re: Kamienicy należy się droga do Myszkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 22:41
        "schetynówka" w Kamienicy Polskiej, to dalszy ciąg drogi łączącej Romanów z
        Osinami, a więc w kierunku na Myszków. Wojewódzka w Osinach ma opracowywaną
        dokumentację. Urząd Marszałkowski zarezerwował na ten cel 450tys. zł w tym roku.
        Niestety sama realizacja, ze względu na opóźnienia projektowe najprawdopodobniej
        dopiero w 2010
        • Gość: Kruk Re: Do Złotoustego Krakowiana IP: 77.87.127.* 11.01.09, 02:37
          Panie Złotousty gdyby 10% pańskich opowieści się zrealizowało to mielibyśmy
          lepiej niż w Szwecji niestety to tylko opowieści a prawo niestety chroni takich
          gawędziarzy.
          1. Nieświadome działanie nadzoru właścicielskiego a świadomie biorą pieniądze za
          tą nieświadomość.
          2. Obietnice dla pracowników szpitala a układu zbiorowego nie ma bo dyrektor nie
          ma czasu podpisać musi przecież biedaczek myśleć o swoim stołku.
          3. W DPS w Lelowie też biedaczysko nie wiedział co podpisuje na szczęście Sąd
          wytłumaczył, że nieświadomość kosztuje szkoda tylko, że tak mało ale poczekamy i
          na zmierzch złotoustych cierpliwość jest cnotą.
          • Gość: Janusz Krakowian Re: Do Złotoustego Krakowiana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 11:19
            Nie jestem przekonany, czy tak inteligentny ptak jakim jest niewątpliwie kruk,
            zasłużył sobie by osoba nie umiejąca czytać ze zrozumieniem, chowała się pod
            jego skrzydła.
            Co do układu zbiorowego, to gwarantuje on ochronę przez 15 miesięcy /12 + 3 na
            wymówienie. My zaproponowaliśmy 36. Jeśli Pani woli 15, wystarczy przekonać
            koleżanki, kolegów i radę powiatu. Trzeba się będzie jednak pod tym postulatem
            podpisać, bo zapewne, koleżanki będą chciały wiedzieć komu to zawdzięczają. Co
            zaś do DPS w Lelowie, odsyłam do źródła, tam się Pani dowie z pierwszej ręki. Co
            zaś się tyczy jakiegoś sądu to proszę o bliższe informacje, byle nie w godzinach
            pracy /z uwagi na bezpieczeństwo pacjentów/.
            I na koniec. Podpisuje się pod tym co pisze, bo w to wierze. Zapraszam do
            podobnego podejścia, może uda się zrealizować nawet więcej niż te 10%, będzie
            rzeczywiście dużo lepiej.
            • Gość: Kruk2 Re: Do Złotoustego Krakowiana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.09, 14:04
              A jednak działanie w nieświadomości jest może nie ciekawsze ale na pewno
              śmieszniejsze.
              Starosta nie wie, że musi zapłacić pracownikom w DPS Lelowie wyrównanie (zgodnie
              z wyrokiem sądu) bo nieświadomie podpisał porozumienie a później udawał, że nie
              zrozumiał. A teraz udaje, że nic nie wie.
              Jakie są Pana gwarancje to właśnie mogą powiedzieć pracownicy DPS a pracownicy
              szpitala jeszcze będą nie raz mieli okazję się o tym przekonać szkoda, że na
              własnej skórze. Obiecał Pan, że dyrektor podpisze układ zbiorowy i co i nic. A
              że w układzie pracodawca nie zgadza się na gwarancję dla pracowników na 5 lub 10
              lat to w Pana nieświadomym pojęciu wina pracowników i związków. A w Hucie
              Częstochowa podpisali gwarancje na 10 lat. Ja niestety może w swojej naiwności
              wierzę w sprawiedliwość, nierychliwą ale jednak.
              • Gość: Janusz Krakowian Re: Do Złotoustego Krakowiana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 18:19
                O jakim wyroku sądu mówisz? Jakie wyrównanie zgodne z wyrokiem jakiego sądu?
                Jeszcze raz odsyłam do źródła, a to znajduje się w Lelowie właśnie. Nie rób wody
                z mózgu normalnym ludziom i jeszcze raz proszę - NIE OBRAŻAJ PTAKA. Przeczytaj
                raz jeszcze, tylko spokojnie, to co napisałem.
                • Gość: Kruk Re: Do Złotoustego Krakowiana IP: 77.87.127.* 11.01.09, 19:43
                  O błoga nieświadomości. We wtorek tj 6 stycznia 2009r w sądzie pracy w Myszkowie
                  pięciu pracowników (tylu nie wystraszyło się szantażu Pani Dyrektor) DPS w
                  Lelowie wygrało sprawę dotyczącą nierealizowania porozumienia zawartego z NSZZ
                  "Solidarność" w Wielki Piątek 2008r. Mam nadzieję, że w budżecie Starostwa są
                  zabezpieczone środki finansowe na przegrane kolejne procesy. Ale proszę nie
                  zajmować sobie głowy błahostkami przecież przed Panem ważniejsze sprawy. Naprawa
                  państwa, koalicja, obietnice, obietnice, obietnice, obietnice..........
                  PS. A wogule co Pan tam robi w tym Starostwie jak o podstawowych sprawach nie ma
                  Pan pojęcia?
                  • Gość: MN Re: Do Złotoustego Krakowiana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 05:52
                    Nie przesadzaj, że powództwo pięciu pracowników DPS w SR w Myszkowie i wyrok,
                    nieprawomocny jeszcze, jak wynika z daty jego ogłoszenia, jest podstawową sprawą
                    powiatu!
                • Gość: Kruk 2 Re: Do Złotoustego Krakowiana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.09, 19:21
                  No i co jest Panie złotousty. Bajki bajkami a rzeczywistość paskudna?
                  • Gość: Mieszkaniec Re: Podwinął ogon Złotousty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.09, 09:09
                    Zderzenie z rzeczywistością okazało się tragiczne i Pan złotousty nabrał wody w
                    usta.
              • Gość: dziadek63 Re: Do Złotoustego Krakowiana IP: *.sobieskiego.trustnet.pl 14.01.09, 09:52
                Szanownej pani/u należą się dożywotnie gwarancje. Nie mogę pojąć jak
                ktoś śmiał mieć inne zdanie. Skandal.
    • Gość: modr Do pana tomasza haładyja inni niech nie czytają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 20:05
      Jaka szkoda, że red. Tomasz Haładyj, pisząc o Nepotyzmie (wbrew)
      zasadom w Blachowni, nie raczył ująć jeszcze innego faktu, iż żona
      Pana Jacka Kościelnego przewodniczącego Rady Gminy w Blachowni jest
      zatrudniona w Młodzieżowym Domu Kultury w Blachowni, gdzie akurat
      dyrektorem jest Pan Karol Ostalski przewodniczący Rady Powiatu.
      A swoja drogą jakie to szczęście musi mieć pani Kościelna żona
      Przewodniczącego Rady Gminy w Blachowni, że tak szybko dostała pracę
      miejscowym Gimnazjum i w Domu Kultury w Blachowni.
      Jestem ciekawa jakie jeszcze układy i zależności w radzie w
      Blachowni ujrzą światło dzienne

modr.
      • Gość: ja Re: Do pana tomasza haładyja inni niech nie cz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.09, 21:43
        Ja bym trochę ostudził opozycję pod rządami pana Chudzika, ponieważ to on ,
        jako były starosta odpowiada za błędy poprzedniego dyrektora szpitala, pana
        Jabłonki. Skoro pan dyrektor, jak stwierdziła prokuratura umarzając
        śledztwo,był nieświadomy, że robi przekręty, to świadomy powinien być ówczesny
        starosta.W tym momencie każdy przestępca powinien powoływać się na wyrok tego
        sądu, tłumacząc swoje grzechy nieświadomością ich popełnienia. Proponuję, aby
        upublicznić te zarzuty,a Prokurator Generalny , sam Cwiąkalski sam się sprawą
        bardzo szybko zainteresuje.Trzeba tylko do niego napisać.
        Mam nadzieję, że pani poseł Rozpondek, będąc blisko Ministra
        Sprawiedliwości ,osobiście się tą sprawą zajmie i nie dopóści, aby przestępcy
        nie byli ukarani. Panowie ze Starostwa : PISZCIE ODWOŁANIE, nie ma na co czekać.
        • Gość: lil kim Re: Do pana tomasza haładyja inni niech nie cz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 21:54
          teraz moda na zglaszania poprzednikow do prokuratury wydaje sie
          powszechna. szpitale, uczelnie, sady, spolki skarbu panstwa wszedzie
          to samo.
          szkoda ze ludzie polityki sa obecnie tacy mali.
          • Gość: gosc Re: Do pana tomasza haładyja inni niech nie cz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.09, 22:10
            Trudno, żeby za grzechy Jabłonki odpowiadał Mierzwa.Każdy za siebie. Tak, jak
            chce pan Chudzik, to niestety, nie będzie. A jeżeli chodzi o nepotyzm, to dużo
            by tu można było mówić , ale to na jutro...
            • Gość: KK Re: Do pana tomasza haładyja inni niech nie cz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 18:37
              Gdzie mam sie leczyc chyba pojadę do Starosty Złotoustego. Może
              zdrowy nie będę ale weselszy.
    • Gość: Janusz Krakowian do kruków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 21:39
      Jakie podwinął, jaka woda. Co się tak niecierpliwicie, jeszcze piórka Wam
      powypadają. Jeśli myślicie, że moje życie polega tylko na śledzeniu tego co na
      forum sie dzieje, to jesteście w błędzie. Skoro jesteście tak dobrze
      poinformowani, to zapewne wiecie, że 07 10 2008 zostało podpisane ostateczne
      porozumienie miedzy dyrekcją DPS a NSZZ "Solidarność". Co zaś sie tyczy sądu, to
      zapewne chodzi Wam o piątkę zwolnionych dyscyplinarnie za raczenie się alkoholem
      w pracy w dniu 30 czerwca ubiegłego roku i to nie lelowską śliwowicą bynajmniej
      ale żubrem jakimś. Gwoli sprawiedliwości dodać należy, że towarzystwo było
      pięcioosobowe ale badanie wykazało obecność alkoholu tylko u dwójki. Wszyscy
      jednak zostali zwolnieni w trybie dyscyplinarnym i nikt nie ma zamiaru się nad
      nimi się znęcać, karę dotkliwą przecież ponieśli. Pozdrawiam serdecznie i
      oczekuję dalszej porcji jadu i żółci.
      PS. Leczyć się chodzi do lekarza a nie do starosty, nawet złotoustego, to tak na
      wszelki wypadek, gdybyś KK nie był zorientowany.
      • Gość: Kruk Re: do złotoustego IP: 77.87.120.* 13.01.09, 23:33
        Cieszę się z powrotu. Ale jak zwykle Pan zastępca starosty źle poinformowany. I
        po raz kolejny daje Pan świadectwo swojego dyletanctwa i arogancji co nie jest
        niestety rzadkością wśród platformowców.
        Po pierwsze - pięć osób wygrało wyrównanie źle naliczonych podwyżek wynagrodzeń
        przez dyrektor Grzegorczyk i wystąpią o kolejne miesiące.
        Po drugie - trzy osoby niesłusznie zwolnione z artykułu 52 dostały dzisiejszą
        (13. 01. 2009r.)decyzją sądu odszkodowania (bo nie chciały wrócić do koszmaru
        czyli DPS) po około 5000 zł słownie pięć tysięcy złotych .
        Po trzecie - łatwo jest serwować razy ale przysłowie mówi "nosił wilk razy
        kilka, ponieśli i wilka" - poczekamy.
        Po czwarte - żal mi Pana.
        PS. Szkoda tylko ludzi którym robi pan krzywdę.
        • Gość: killer Re: do złotoustego IP: *.as.kn.pl 14.01.09, 06:43
          jestes niezle poinformowany;)...czyzbys byl jednym z owych pieciu??
          • Gość: Kruk 2 Re: do złotoustego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.09, 20:10
            To nie mój problem to jest teraz problem starostwa. Ich zachowanie jest
            koszmarne a człowiek, pracownik nic nie znaczy.
      • Gość: Klok Re: do złotoustego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.09, 08:39
        Czyżby prawda zabolała?
      • Gość: Cierpliwy Re: do kruków IP: 77.87.127.* 17.01.09, 22:42
        Przydałyby się kary dla nieudolnych Starostów i samorządowców!!!
        • Gość: Kruk Re: Do Złotoustego Krakowiana IP: 77.87.127.* 18.01.09, 23:43
          Łatwo jest bajać, łatwo jest poniżać i ubliżać słabszym (pracownikom) a jakże
          trudno być Człowiekiem prawda Panie Krakowian.
          • Gość: Cierpliwy Re: Do Złotoustego Krakowiana IP: 77.87.127.* 21.01.09, 21:18
            A Pan Krakowian zapadł się pod ziemię - ze wstydu mam nadzieję.
            • Gość: Los Re: Do Złotoustego Krakowiana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.09, 14:03
              Trzeba mieć wstyd żeby się można było zapaść.
              • Gość: Janusz Krakowian Re: Do Kruków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 19:08
                A co Wy tacy niecierpliwi jesteście, już raz pisałem, że moje życie nie polega
                na leczeniu kompleksów pod pseudonimem na forum. Pisałem także, że nie chcę się
                nad nikim znęcać i to także dotyczyło Was, kruki, cierpliwi i inni. Zamiast
                inwektyw i pomówień - konkrety. Co zaś się tyczy bycia Człowiekiem przychodzi mi
                to z łatwością. Jak widzicie mam imię i nazwisko. To co prawda nie najważniejsze
                atrybuty człowieka ale zawsze jakieś. Miłego popołudnia. Mimo wszystko.
                • Gość: Roki Re: do złotoustego IP: 77.87.124.* 25.01.09, 23:31
                  Wstydu nie ma ale tupet i owszem, jak to platformiak.
                  • Gość: V.I.T.R.O.I.L. Re: do złotoustego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 19:13
                    Pan Premier Rzeczpospolitej Polskiej - Donald Tusk

W związku z umorzeniem i zamknięciem naszej sprawy w Katowicach, proszę w
                    imieniu swoim oraz pokrzywdzonej rodziny o przeniesienie sprawy karnej
                    (oskarżenie wobec Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego w Częstochowie)
                    do Gdańska, jak najdalej od województwa śląskiego, gdzie nie jest ona prowadzona
                    obiektywnie i sprawiedliwie ani przez państwowe urzędy, ani przez częstochowską
                    prokuraturę. W Gdańsku posiadam rodzinę, gdzie będę mogła się zatrzymać z moim
                    dzieckiem i chorą matką, prowadząc sama sprawę karną.

Romualda Szuper
                    Toronto, 10.05.2008

Załącznik:
                    List do Polonii całego świata o pomoc

Powrót emigranta do Polski, ukochanej Ojczyzny

25 lipca 2007 roku, urząd państwowy, podległy Prezydentowi Miasta Częstochowy,
                    wywiózł na częstochowskie śmietnisko całe nasze domostwo (dwurodzinny dom
                    mie-szkalny, budynek gospodarczy i garaż), położone w bardzo bliskim sąsiedztwie
                    Jasnej Góry. W budynku znajdowały się oryginalne dokumenty całej naszej rodziny,
                    pamiątki rodzinne kilku pokoleń, biblioteka i cały mój kanadyjski dom,
                    przewieziony dwoma kontenerami z Kanady, po 18 latach emigracji.

Banda urzędowa wydała fałszywą, bezprawną decyzję, nakazującą zniszczenie
                    wszystkiego, nie powiadamiając o tym nas, właścicieli. Decyzje otrzymał tylko
                    nieznany nam człowiek, któremu nieruchomość nasza bardzo przypadła do gustu.

Niszczono szybko i sprawnie, zanim zdążyłam przyjechać z Mazur, gdzie
                    przewoziłam ze szpitala do szpitala chorego ojca. Bandycki napad częstochowskich
                    urzędników spowodował natychmiastową śmierć naszego ojca i głęboką depresję
                    mojej matki.

Przerażone, 10-letnie dziecko, wysłała, samo za ocean dzień po śmierci ojca.
                    Byliśmy wszyscy w strasznym szoku, z którego już nie sposób będzie się uwolnić.

Zniszczono życie moje, moich rodziców i zamknięto drogę powrotu do kraju
                    rodzinie mojej siostry (są ciągle zameldowani w swoim domu, do którego planowali
                    wrócić w tym roku). Ojca, zasłużonego za pracę na Warmii i Mazurach,
                    pochowaliśmy 5 maja 2008 roku na torontońskim cmentarzu. Częstochowscy
                    przestępcy przez kilka miesięcy usiłowali sami umorzyć sprawę. Czy gdziekolwiek
                    na świecie przestępca prowadzi sam dochodzenie w sprawie swojego bezprawia? Tak
                    jest w Częstochowie. Pół roku trwała walka moja i mojego prawnego pełnomocnika o
                    odsunięcie od prowadzenia sprawy przestępców. Nareszcie sprawa dotarła do
                    Katowic. Radość nasza nie trwała zbyt długo. Śląska władza właśnie umorzyła i
                    definitywnie ją zamknęła, pozostawiając niewyrównany rachunek za wyrządzoną nam
                    krzywdę.

Mało tego. Oskarżono nas o samowolę budowlaną. Czego? Nie wiemy, ponieważ
                    budynki kupiliśmy (są wpisane w nasz akt notarialny), a na wybudowany legalnie
                    garaż, posiadam stosowne dokumenty. Mojemu (52 lata) i starszemu pokoleniu,
                    znane są metody stawiania ofiar w stan oskarżenia. Nie mamy zamiaru bronić się
                    przed częstochowskimi złodziejami i urzędowymi bandytami. Pytamy po raz kolejny
                    Pana Prezydenta Miasta Częstochowy i jego śląskich popleczników: gdzie jest nasz
                    prawnie zakupiony i użytkowany dom oraz wszystko, co się w nim znajdowało, owoce
                    pracy całego naszego życia w Polsce i za granicą?

Proszę pokazać całej Polonii na świecie prawo, wpisane w częstochowską decyzję,
                    które mówi, że można zniszczyć obywatelowi polskiemu jego mienie, jeśli przebywa
                    za granicą dłużej niż 10 lat. Kto jest autorem takiego prawa i gdzie je można
                    znaleźć?

Tysiące, a może miliony polskich emigrantów posiada w swojej ojczyźnie
                    nieruchomości. Czy wszystkie zostaną wyburzone, a ziemia przekazana zostanie
                    chętnym za darmo? (Szef Centralnego Biura Antykorupcyjnego nie widzi w naszej
                    sprawie żadnej korupcji). Moim patriotycznym i ludzkim obowiązkiem jest ostrzec
                    wszystkich naszych rodaków przed powrotem do ojczyzny. Powrót Wasz skończyć się
                    może tak jak mój - na jakimś śmietnisku. Potem wykończy się Was psychicznie,
                    stawiając w stan oskarżenia. Chroniące urzędowych złodziei prokuratura i sądy,
                    zamkną Wam na miejscu zdarzenia wszystkie możliwości dochodzenia Waszych
                    obywatelskich i humanitarnych praw.

Częstochowska prokuratura umorzyła naszą sprawę w ciągu kilku dni. Teraz
                    przetrzymuje akta naszej sprawy ten sam prokurator, który w bandyckiej samowoli
                    niszczenia ludzkiego mienia nie widzi "żadnego czynu niezabronionego" (jaka
                    delikatna nazwa dla określenia najbrutalniejszego łamania ludzkich i
                    obywatelskich praw człowieka). Czy prawnik ten słyszał o istnieniu takiego
                    dokumentu jak Polska Konstytucja?

Drodzy Polacy, ci Uczciwi i sprawiedliwi. Pomóżcie nam wygrać tę bitwę. Proszę o
                    listy kierowane do Ministra Sprawiedliwości z prośbą o przeniesienie naszej
                    sprawy z Częstochowy do Gdańska. Bo tam "wszystko się zaczęło...".

I tam powinno się zakończyć. Nasza wygrana podniesie na duchu tych, którzy już
                    stracili nadzieję na to, że nasza ojczyzna będzie sprawiedliwa i wolna od
                    największych śmieci naszego narodu, którzy sprzedają naszą ojczyznę i niszczą
                    jej najwartościowszych obywateli, ciągle biednych, bo uczciwych.

Od lutego żyję i mieszkam na kredyt w maleńkim pokoiku z chorą matką i moim
                    dzieckiem. Odbudowanie mojego biznesu (całe biuro pogrzebane zostało na
                    śmietnisku wraz z kartotekami moich klientów) zabierze mi co najmniej kilka lat.
                    Innej alternatywy nie mam - muszę pracować w domu (moja mama już nie może być
                    pozostawiona sama, 11-letnie dziecko, również).

Czy znajdzie się na świecie jakiś Polak (może przedstawiciel wrażliwego świata
                    artystycznego), który udzieli mi prywatnej pożyczki na przetrwanie i dalszą
                    walkę? Pieniądze będę w stanie oddać po zwycięstwie, którego jestem pewna.

Jeśli zginie z rąk "nieznanych" sprawców jakikolwiek członek naszej rodziny,
                    żądam tu i teraz, 10 milionów dolarów kanadyjskich odszkodowania za każde nasze
                    życie od Państwa Polskiego, Rządu, który toleruje bezprawie swoich urzędników.

21 listopada ubiegłego roku poinformowałam oficjalnie Głowy naszego Państwa
                    (Pana Prezydenta i Pana Premiera) o częstochowskim bezprawiu. Efektem jest
                    umorzenie i ostateczne zamknięcie naszej sprawy (list został wysłany przez
                    Konsulat Generalny RP w Toronto). Panie Premierze, proszę zapraszać Polonię do
                    Polski po załatwieniu naszej sprawy, a będziemy Panu w tym gorąco pomagać.

Niniejszy list jest oficjalnym testamentem moim i całej naszej rodziny.

Wykonawcą jego ustanawiam swoich najbliższych (brata i siostrę), spadkobiercami
                    - nasze dzieci, a za świadków biorę Polonię i jej media.

Dokument niniejszy składam oficjalnie w Konsulacie Generalnym RP w Toronto, na
                    adres: 2603 Lakeshore Blvd. Toronto, ON, M8V1G5.

Zainteresowanym wyślę płytę CD z trzema reportażami "Sprawy dla reportera", LINK
                    DO STRONY GDZIE MOŻNA OBEJRZEĆ FILM:
                    www.tvp.pl/publicystyka/serwisy/magazyny-reporterskie/sprawa-dla-reportera/wideo/samowolna-rozbiorka
                    pokazującymi bezprawie w częstochowskich urzędach, prokuraturach i sądach.
                    Jedynym autorytetem w Polsce, jaki chce mi pomóc jest Pani Elżbieta Jaworowicz,
                    której nie chciałabym swoim wystąpieniem zaszkodzić (komu naraziła się ta
                    odważna, wrażliwa dziennikarka, że od roku Polonia musi oglądać wozy drabiniaste
                    i czeskie filmy zamiast jej programów?).

Dziękuję bardzo częstochowskiej policji za dokument, który wskazuje urzędowych
                    przestępców, pilnujących na posesji zbrodniczej akcji i zabraniających
                    funkcjonariuszom wstrzymania burzenia i równania z ziemią naszego domostwa.

Podaję niżej moje adresy, prosząc Państwa o pomoc w wyrwaniu nas z miasta
                    największego w Polsce bezprawia, jakim jest Częstochowa.

Adres e-mail: rszuper@op.pl
                    Adres pocztowy:
                    Romualda Szuper
                    P.O. Box 48580
                    3605 Lakeshore Blvd. W.,
                    Toronto, ON M8W 1P0.

Źródło: <a href="
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka