Dodaj do ulubionych

UWAGA NA mBANK !!!

09.01.09, 13:17
Witam co sądzicie o mBanku.
Ja czuje się oszukany. Naliczyli mi 2 zł odsetek do kredytu po jego spłacie po czym umieścili w BIK-u bez poinformowania mnie o tym fakcie.
Teraz nigdzie nie mogę dostać kredytu bo "wisze" (chociaż juz dawno oddałem to 2 PLN) w Biurze Informacji Kredytowej.
Nie polecam tego banku.
Obserwuj wątek
    • Gość: Abc Re: UWAGA NA mBANK !!! IP: *.alfanet24.pl 09.01.09, 13:58
      To zgłość to do Komisji Nadzoru Finansowego, albo arbitra bankowego
      to raz.

Dwa, wyślij "podziekowania" do dyrektora mBnaku Pawła Kucharskiego:
      p.kucharski@mbank.pl
      • morning.calm Re: UWAGA NA mBANK !!! 09.01.09, 15:19
        Po pierwsze, zaden bank nie ma obowiazku informowania Cie o tym, ze masz
        zaleglosc w BIKu.
        Po drugie, biorac jakikolwiek kredyt, a nawet starajac sie o niego jestes
        automatycznie wpisywany do BIKu, a dane Twojej kartoteki sa aktualizowane wraz
        ze splacaniem kazdej kolejnej raty kazdego uruchomionego kredytu.
        Po trzecie, banki sprawdzaja Twoj BIK pod katem scoringu behawioralnego oraz
        szkodowosci. Jesli masz wysoki scoring i niska szkodowosc to takie 2zl
        zaleglosci nie jest przeszkoda do zaciagniecia zobowiazania.
        Po czwarte, sciagnij od mBanku pismo o braku zaległości, skontaktuj się z BIKiem
        gdzie należy to pismo przedłożyć. Zaległość zostanie usunięta w ciągu dwóch
        tygodni. Takie samo pismo powinien również wystosować bank i tego również
        przypilnuj.
        • Gość: kordła Re: UWAGA NA mBANK !!! IP: *.116.125.177.tvksmp.pl 09.01.09, 17:26
          Wszystko prawda tylko ze bank ma chyba obowiązek poinformować klienta o
          zadłużeniu i wezwać do jego spłaty pod groźbą wpisania do BIK. Dopiero nie
          uiszczenie przez klienta należności skutkuje przesłaniem danych do BIK. I nie
          ważne czy mówimy o 2zł czy o 200000zł czyż nie tak?
          • r0bs0n Re: UWAGA NA mBANK !!! 09.01.09, 17:53
            "Dane przekazywane są do BIK w dwóch podstawowych fazach rozpatrywania wniosku
            kredytowego: najpierw w momencie składania przez klienta w banku wniosku
            kredytowego, a następnie po zaciągnięciu kredytu. Informacje dotyczące obsługi
            tego kredytu bank aktualizuje przynajmniej raz w miesiącu, przez cały okres
            trwania zobowiązania. Jeśli klient spłaca kredyt terminowo, dane klienta
            przetwarzane będą w BIK od chwili ich przekazania, aż do całkowitej spłaty
            kredytu. "

• Gość: Menel Re: UWAGA NA mBANK !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 20:55
              Moja rada taka-idz do oddzialu i powiedz jaka jest sytuacja. Albo
              niech mBank wysle raport do BIK-u ze nie zalegasz (bo moze sie z tym
              ociagaja) albo zrezygnuj z przetwarzania danych przez BIK, przez
              chyba 5 lat. To tez mozesz zrobic w mBanku
              • Gość: dżizas Re: UWAGA NA mBANK !!! IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.09, 21:19
                biki sriki a niedługo to się nie będę mógł spokojnie wysr... żeby mi ktoś od dołu
                nie zaglądał patrząc co robię.
                • Gość: yy Re: UWAGA NA mBANK !!! IP: 195.16.88.* 10.01.09, 09:28
                  Scoring behawioralny... fiu fiu...
                  • Gość: Leppier Re: UWAGA NA mBANK !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.09, 13:06
                    Scoring behawioralny... fiu fiu...
                    Credit Scoring - leppiej ?
                    www.google.pl/search?hl=pl&q=%22Credit+Scoring%22&btnG=Szukaj&lr=
                    • intercwelar Re: UWAGA NA mBANK !!! 06.02.16, 15:07
                      więcej info o scoringu www.nauka.metodolog.pl/modelowanie-ryzyka-kredytowego-czym-jest-ryzyko-kredytowe-credit-scoring-analiza-ryzyka-kredytowego/ ;)
          • morning.calm Re: UWAGA NA mBANK !!! 16.01.09, 11:34
            Oczywiście, że tak. Autor tematu nie napisał czy pismo dostał czy też nie
            dostał. Znam wiele osób, które traktuje takie pisma jak makulaturę reklamową i
            po prostu rzucają w kąt. Inni natomiast uważają, że za 2złote to im nic nie
            grozi. Nie mają czasu "dla takiej śmiesznej kwoty", a potem rodzą się takie
            problemy.
            • morning.calm Re: UWAGA NA mBANK !!! 16.01.09, 11:38
              Scoring behawioralny, a credit scoring to dwie różne rzeczy. Behawioralny to
              status klienta (stan cywilny, wiek, majątek, itp), credit scoring to status
              zobowiązań klienta i jego dotychczasowa historia kredytowa.
              • monisio Re: UWAGA NA mBANK !!! 30.04.09, 15:54
                nie pisz bzdur!
                scoring kredytowy polega na przyznawaniu ubiegającemu się o kredyt
                punktów. W ramach tej procedury można wyróżnić scoring behawioralny
                oraz scoring aplikacyjny. Scoring behawioralny ma zastosowanie w
                odniesieniu do tych potencjalnych kredytobiorców którzy mają w banku
                konto. Sprawdzana jest historia operacji pod kątem przepływów
                pieniężnych (operacji przychodzących i wychodzących) i na tej
                podstawie, a więc na podstawie niejako "zachowywania się" klienta a
                raczej jego konta ocenia się jego zdolność kredytową. W przypadku
                scoringu aplikacyjnego sprawdzane są i oceniane informacje zawarte
                we wniosku kredytowym klienta.
    • Gość: mlody Re: UWAGA NA mBANK !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 17:45
      Ja mam konto od półroku w mbanku i paru znajomych na to samo namówiłem, wszystko
      wporządku.
      • kinier Re: UWAGA NA mBANK !!! 16.01.09, 22:12
        to na pewno napisala konkurencja mBanku :)
        • Gość: h Re: UWAGA NA mBANK !!! IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.09, 22:16
          mBank wprowadził kilka nowych opłat - zaskoczeni ? np 3 procent za
          niewykorzystany limit dodatkowo 1 procent za odnowienie limitu i o 6 procent
          podniósł oprocentowanie limitu. Zostałem poinformowany w dniu wprowadzenia
          zmiany przez wiadomość w baku online. Inne banki o takich rzeczach informują z
          wyprzedzeniem i za pomocą co najmniej e-maila.
    • donald-marzy mimo wszystko mBank polecam !!! 16.01.09, 22:18
      ja jestem zadowolony ze współpracy zwłaszcza ze względu na koszty.
      natomiast czas obsługi rzeczywiście pozostawia wiele do życzenia.
      mimo wszystko polecam!
      • morning.calm Re: mimo wszystko mBank polecam !!! 19.01.09, 11:00
        Nie sądzę by to pisała konkurencja mBanku. Po prostu duża część społeczeństwa
        nie potrafi zadbać o swoje sprawy, nie czyta dokumentów które podpisuje i potem
        na pretensje do całego świata. Jeśli coś podpisujecie to najpierw to przeczytajcie.
    • Gość: Krzysztof Re: UWAGA NA mBANK !!! IP: *.chello.pl 02.05.09, 22:38
      Mam ekonto /było dobre: internetowe/, ale jak chciałem kredyt bank odmówił. Jako
      jedyny z kilkunastu w który byłem. Spłacam regularnie w innym i tylko dlatego
      NIE Polecam.
      • Gość: Pablo___79 Re: UWAGA NA mBANK !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.09, 19:31
        A ja nie polecam chciałem wziąść sobie kredycik mały (do 2000 zł) z
        uwagi że siedziby mojej firmy niema w Częstochowie a pieniądze
        dostaje na ręke szukałem kredytu na dowód!!!!! Dostałem telefon po
        wypełnieniu ankiety że zapraszają mnie do banku po odbior gotówki
        Poszedłem trwało to 20 minut - po czym po dodzwonieniu sie przez
        bank do mnie do pracy i poproszeniu kogośś z szefostwa z w/w
        przyczyn koleżanka nie była w stanie poprosić nikogo z szefostwa.
        Kredytu nie dostałem - na pytanie to dlaczego nikt mi nie
        powiedział że będe w ten sposób sprawdzany i dlaczego piszą, że jest
        to kredyt na dowód???????? Pan który mnie odbsługiwał tylko wzruszył
        ramionami !!!!!!!

Ale to nic - po przyjściu do domu dostałem maila, że decyzja
        kredytowa odmowna z powodu próby wyłudzenia!!!!!!!!
        Na maila którego naskrobałem po otrzymaniu tej informacji w ogóle
        nie odpowiedzieli!!!!!!

Ja tak myślę - jakbym chciał wyłudzić ten kredyt to wystarczyłoby
        żebym powiedział koleżance żeby potwierdziła że tam pracuje co
        oczywiście jest prawdą!!!!!!!

Ale ze mnie super wyłudzacz kredytów....................
    • bransoletkaa Re: UWAGA NA mBANK !!! 05.05.09, 17:28
      A ja polecam. Jestem bardzo zadowolona.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka