Dodaj do ulubionych

Łapiemy ludzi z pieniędzmi - instrukcja

31.01.09, 00:03
Czy wreszcie domyślimy się o co chodzi w naszym mieście? O CZYNNIK LUDZKI! O
to, aby się chciało! A chce się jak się nie widzi NEPOTYZMU, dziadostwa,
partyjniactwa VII Ligi, braku planów zagospodarowania, kompletnego dziadostwa
inwestycyjnego w budowie dróg, upadku obyczajów.

Cóż ... Wójta Kobierzyc nazwałbym The Premier League :)

po prostu gratuluję ...
Obserwuj wątek
    • Gość: Alfa Łapiemy ludzi z pieniędzmi - instrukcja IP: *.xdsl.centertel.pl 31.01.09, 00:21
      A, może po prostu zacząć od pełnej dostępności (za pośrednictwem internetu) do
      map geodezyjnych Miasta , rejestru gruntów i nieruchomości i nr Ksiąg
      wieczystych z tym związanych ???

Po prostu jawność i transparentność.

Jeśli urzędnicy nie potrafią zainteresować "biznesu" naszym Miastem - to może
      indywidualnie mieszkańcy się tym zajmą - oczywiście za odpowiedniej wysokości -
      "znaleźnym" !!!

Faktyczny brak swobodnego dostępu do informacji o miejskich gruntach (nie
      mówiąc już o planach zagospodarowania przestrzennego) - nasuwa podejrzenie, że
      nie jest to przypadkowe - bo dobra informacja - to pieniądze i władza, a z tym
      rzadko "Ktoś" chce się podzielić - tym bardziej, gdy miesza w tym garnuszku od
      ponad 20 lat.
      • Gość: gfhjdfgh Re: Łapiemy ludzi z pieniędzmi - instrukcja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.09, 09:53
        WIELKIE BRAWA dla pana Wójta Kobierzyc. Wzorowe i skuteczne podejście do inwestycji.
        U nas można jedynie trzepnąć jakąś konferencyjkę, odczycik, nowy wydzialik z
        nazwą rozwój, promocja..., pogadanki o wielkiej historii...... zero konkretów.

Przecież tu chodzi by gonić króliczka, a nie złapać go.
        Dobrem najwyższym jest trwanie, byle do emerytury.
      • Gość: abc Re: Łapiemy ludzi z pieniędzmi - instrukcja IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 31.01.09, 10:02
        popieram, z jednym wyjatkiem. Ksiegi Wieczyste nie powinny byc publikowane w
        internecie. Reszta 100% zgody bo inwestor w Cz-wie ze strony NIC SIE NIE DOWIE o
        mozliwosciach inwestowania.
        • Gość: ania Re: Łapiemy ludzi z pieniędzmi - instrukcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 10:08
          Pozostaje tylko pozazdrościć.Gratuluję mieszkańcom takiego wójta.
        • Gość: Alfa Re: Łapiemy ludzi z pieniędzmi - instrukcja IP: *.xdsl.centertel.pl 31.01.09, 14:05
          Nie miałem na myśli dostępu do samej Księgi Wieczystej, bo jej miejsce jest w IX
          Wydziale Sądu Rejonowego w Częstochowie - lecz wnioskowałem o dostęp do NUMERU
          takiej Księgi Wieczystej - związanej z poszukiwanym gruntem.

Chodzi o to, aby każdy Obywatel (potencjalny inwestor) zgodnie z prawem mógł
          zapoznać się z aktualnym stanem prawnym - jaki dotyczy poszukiwanej
          nieruchomości, a co można zobaczyć już w istniejącym systemie tzw. numerycznej
          księgi wieczystej w w/w Wydziale Sądu.

Na dzień dzisiejszy w UM należy wykazać interes prawny w poszukiwaniu numeru
          takiej KW i jeśli się nie mylę - należy zapłacić za taką informacje.
    • amor1 \tolek111 31.01.09, 10:20
      W Częstochowie nasza władza skupia się na konszachtach z klerem i
      inwestycjach dla jasnej góry ,pomniki ,krzyże bardzo ładne przy SW
      Zygmuncie to są cele naszego magistratu .Jesli już pozazdrościli małej
      miescinie w pozyskiwaniu inwestorów to trzeba zatrudnić sztab ludzi
      odpowiedzialnych za dłubanie w nosie przez 8 godzin -to jest tanie
      panstwo w dobie kryzysu
      Powodzenia !!!!!!!
    • Gość: manti Łapiemy ludzi z pieniędzmi - instrukcja IP: *.poczesna.netcominternet.pl 31.01.09, 11:51
      hmm pod Częstochową też mamy podobną gminę...mam na myśli gminę Poczesna... od
      kilku lat non stop tam coś się buduje i wciąż słyszy się o planach...niedługo to
      pewnie pustych działek przy trasie nie zobaczymy...

Mogło być jeszcze więcej gdyby wójt nie zarządał astronomicznej kwoty za grunty
      w Nowej Wsi, pod nową halę produkcyjna Press-glassu...niestety inwestor uciekł
      do Radomska, tam miał tyle samo gruntu za połowę ceny...
    • Gość: zoostuff Re: Łapiemy ludzi z pieniędzmi - instrukcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 11:52
      www.youtube.com/watch?v=mIVDJAlNnq0

Hej panowie i panie z Urzędu Miasta, jeśli chcecie pomogę wam z tym PR'em, tak
      ciężko wam idzie...

Panie Prezydencie! Panu również by się przydało! i to pilnie!

:D
      • Gość: kawa Re: Łapiemy ludzi z pieniędzmi - instrukcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 11:58
        A czy piszący wiedzą gdzie te Kobierzyce są i co oni tam takiego
        dobrego zrobili.
    • Gość: gość Łapiemy ludzi z pieniędzmi - instrukcja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.09, 13:08
      Kobierzyce mają daleko do Jasnej Góry, proponuję wysłać Wronę do
      niego po naukę, jeżeli jeszcze jest to możliwe.
    • zaspokojny tam gdzie biurokracja święci triumfy 31.01.09, 13:30
      tam gdzie tabuny ludzi zbędnych udają, że coś robią,
      tam nędzne perspektywy trwania,a o rozwoju trzeba zapomnieć na lata,
      tam gdzie w dobie ekonomii wiedzy chce się konkurować proceduralizacją - lewą
      półkulą mózgu (pozdrawiam miłośników ISO), a nie kreatywnością(prawa półkula
      mózgu),tam panuje stagnacja pachnąca regresem ekonomicznym i społecznym. Takimi
      działaniami nie wyrwiemy się z obezwładniającej peryferyjności. Martwi fakt, iż
      pokolenie potencjalnych kontynuatorów słabowite jakoś, choć w dobrym
      samopoczuciu niedoścignione...I co z tej kaszany wyniknie?
      • Gość: zoostuff Re: tam gdzie biurokracja święci triumfy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 14:06
        To nie biurokracja, po porostu nikt nie bierze na siebie odpowiedzialności.
        Jeśli jest coś nie tak to winny jest przepis...
        Prawda jest taka że przepisy interpretują ludzie i to wymaga myślenia.
        U nas to nie zadziała bo to tak jak byśmy chcieli uruchomić procedury DirectX 10
        na win95. Niestety w naszym mieście nadal działa cała masa oprogramowania
        kompatybilnego jedynie z systemem win95. Bele wirus niszczy i paraliżuje cały
        układ a najprostsze zadania stanowią problem. Co najgorsze dawno wyczerpały się
        perspektywy rozwoju. Procesor nie daje rady bo jest za wolny i zbyt ograniczony,
        a płyta główna po prostu nie wyrabia. Jako tako ma się w tym mieście karta
        muzyczna i graficzna, ale bez dobrego zarządzania daleko nie zajedzie. Nie wiem
        jak tam BIOS ale pewnie syf w nim jak wszędzie.
        Peace.
      • Gość: Tomasz Jaskóła Re: tam gdzie biurokracja święci triumfy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 14:19
        Widzę, że mamy podobny pogląd na rozwój świata postnowoczesnego. Mam nadzieję,
        że kiedyś będziemy mogli pogadać w realu. Może tzw. VII Lidze Powiatowych
        Polityków zaproponować Panel - Konferencję: "Rozwój świata i technologii w
        świecie postnowowczesnym w pismach Tofflera i Sormana"?

Jednocześnie nie wpisując się dwukrotnie składam podziw dla użytkownika o
        nazwie: zoostuff - WIDZIAŁEM FILMIK NA youtube - jestem pod ogromnym wrażeniem.
        Również liczę na spotkanie w realu :)

pozdrawiam
        Tomasz Jaskóła
        • Gość: zoostuff Re: tam gdzie biurokracja święci triumfy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 16:41
          Gdyby ludzie jeszcze wiedzieli kto to jest Toffler...Większość nie wie czym jest
          postmodernizm.Panie Prezydencie Tadeuszu,a pan wie? Teorię fal pan zna? Albo wie
          pan czym się różni nowoczesność od ponowoczesności?

Ps.Ciekawe czy zaglądają tutaj ludzie z kancelarii,jeśli tak to wielkie YO! dla
          was kochani;)
          • Gość: ABc Re: tam gdzie biurokracja święci triumfy IP: *.alfanet24.pl 31.01.09, 17:05
            Ciekawe co pan Lesnikowski na to!?
            Widzi Pan... bez pijaru tez mozna dojsc do Sukcesu, ale przez
            wielkie "S"
      • Gość: szkoda słów Re: tam gdzie biurokracja święci triumfy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.09, 08:57
        szkoda słów, zastanawiam się czym częstochowa zasłużyła sobie na taki los: mamy kiepskich lekarzy, ostatnio stwierdziłem że architektów też, a i z artykułów w gazetach wynika że od lat kiepskie władze (o obecnych nie wspomnę)
    • mateusz572 Re: Łapiemy ludzi z pieniędzmi - instrukcja 31.01.09, 18:34
      Kobierzyce to jeszcze w niezbyt odległej przeszłości miejscowość pod Wrocławiem,która niczym się nie wyróżniała. Zaorane pola, miejscami budynki gospodarskie PGR-u, mieszkalne pracowników tego przybytku,stada pasących się krów, wielkie chlewnie, gnojowniki rozrzucone po polach.
      Pewnie ten krajobraz dalej pozostałby niezmieniony ,gdyby Jędruś Lepper wcześniej został Ministrem Rolnictwa.Stało się to jednak znacznie później,więc PGR-y upadły, a stodoły,obory, stajnie i gnojowniki zastąpiły fabryki high-tech.
      Oczywiście dzięki odpowiednim ludziom, na odpowiednich miejscach.
      • Gość: Tomasz Jaskóła Re: Łapiemy ludzi z pieniędzmi - instrukcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 18:45
        I nie było "para - polityków", którzy biegali po Kobierzycach i lamentowali od
        10 lat: Oj Boże, Boże zabrali NAM WOJEWÓDZTWO! Teraz nie weszliśmy do METROPOLII!

A gdzie zaproszono wójta Kobierzyc? Cz ON czekał NA AKCES GDZIEŚ????? Nie! On po
        prostu mierzy siły na zamiary i wie jak to zrobić.

To skopiowany post:
        Chciałbym pogratulować, tym wszystkim, a szczególnie Panu rzecznikowi UM
        Ireneuszowi Leśnikowskiemu, który uznał mnie za bezrefleksyjnego pedagoga,
        chcącego dowalić świetnej władzy w Częstochowie. Boję się użyć określenie
        "bezrefleksyjny" dla tych, którzy są autorami tego fatalnego, bałaganiarskiego
        i zupełnie kompromitującego braku planów i kompletnego nieprzygotowania!!!

I przyszła zima … i chciałbym zadać pytanie – zupełnie jak przystało na
        czepiającego się pedagoga Jaskółę, dlaczego ulice Nowosądecka, Koszalińska,
        Sosnowiecka nie są odśnieżone? Za co płacimy Wam podatki lokalne? 10 % ulic na
        Lisińcu nie odśnieżonych. Konkursów się Wam zachciało? To może konkurs na
        najlepiej napisany wniosek o dofinansowanie do dróg w mieście. A jakąż to
        promocję daje Nam spotkanie Częstochowian z całego świata poza tromtadratyczną
        reklamą? Czy wzrosły może jakieś liczby inwestycji? A powstał Uniwersytet? A
        może Pan Sztuczkowski ze Złomrexu postanowił zlitować się nad Częstochową i
        kumplom z Rady Gospodarczej przy Prezydencie Częstochowy zrobić prezent w
        postaci inwestycji?

Mam wrażenie, że chyba nic takiego się nie zdarzyło? Spadamy jako populacja,
        umieramy jako społeczeństwo, TYLKO RUCH PIELGRZYMKOWY TEN SAM  LUB nawet
        większy.

Wiem, wiem … napiszecie, że gdybyśmy MIELI WOJEWÓDZTWO to by Nam wyszło …
        przecież o to chodzi, aby przez kolejne lata dowodzić, siorpać, zdumiewać,
        wyjaśniać - DAŁOBY SIĘ! Gdybyśmy byli województwem, to ... dałaby się. Nie po
        prostu kolejny zagon częstochowskich polityków [oczywiście VII Ligi] PRAGNIE
        KOLEJNYCH SYNEKUR DLA SWOICH pociotków, politycznych popleczników, karłów i
        życiowych nieudaczników, którzy za poparcie polityczne dzielą i rządzą. Radni
        pracujący w przedsiębiorstwach komunalnych mają to miasto UZDROWIĆ? Jak? Moi
        uczniowie obserwując to śmieją się z WAS - RAZEM SIĘ Z WAS ŚMIEJEMY - więcej
        powiem pękam ze śmiechu, kiedy politycy przychodzą na apele do szkół, takich
        jak moja i w czasie kiedy winni szukać INWESTORÓW DLA MIASTA siedzą i raczą
        Nas swoimi nudnymi przemówieniami. Poświęćcie ten czas na szukanie inwestycji.
        Nie odwiedzajcie szkół przecinając wstążki – DAJCIE TYM SZKOŁOM TABLICE
        MULTIMEDIALNE, laptopy, rzutniki itd.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=89572582&a=89586404
        • Gość: :) Schetynówki nie dla nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 18:49
          miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,89395,6144432,Schetynowki_nie_dla_nas__Dla_innych_tak.html
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=89572582&wv.x=2&v=2&s=0
    • Gość: :) Re: Łapiemy ludzi z pieniędzmi - instrukcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 11:16
      www.gazetagazeta.com/artman/publish/printer_23886.shtml
    • Gość: :) Łapiemy ludzi z pieniędzmi - instrukcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 11:53
      www.tvp.pl/publicystyka/serwisy/magazyny-reporterskie/sprawa-dla-reportera/wideo/samowolna-rozbiorka
      • Gość: Alfa Re: Łapiemy ludzi z pieniędzmi - instrukcja IP: *.xdsl.centertel.pl 01.02.09, 14:47
        To, co baczyłem i przeczytałem jest porażające i jeśli ktokolwiek z Polonii
        chciałby zainwestować w Polsce to na pewno nie w Częstochowie.
        Tutaj nikt niczego nie może być pewien - jeśli nie wejdzie w układ - nie
        skorumpuje urzędnika, który zwyczajowo mu nie odmówi.
        Zabiorą zniszczą - zawsze znajdą pretekst.
        Wyrazy współczucia dla Tej Pani.
      • gryzli6 Re: Łapiemy ludzi z pieniędzmi - instrukcja 01.02.09, 17:55
        Jestem przerażona tym co zobaczyłam ,to przecież samowola ale urzędu w Częstochowie.
      • Gość: n Re: Łapiemy ludzi z pieniędzmi - instrukcja IP: *.icpnet.pl 01.02.09, 22:45
        tragedia z tą samowolką.... ale Częstochowa to dobre miasto......tylko nie do
        życia chyba ale goście w studiu bardzo trafnie określili nasze miasto niestety
        widać jak na dłoni kto rządzi......ten pan urzędnik którego na szczęście nie
        znam tragiczny......
    • Gość: jasiu... Mam pytania, do rzecznika też! IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.09, 14:03
      Może ktokolwiek potrafi odpowiedzieć.

Ile osób, pracujących w urzędzie miejskim ma certyfikaty znajomości języka
      obcego? Jakie są to języki i jakie są to certyfikaty? Jakie języki znają
      prezydent i jego zastępcy? Znajomość jakich języków potrafią udokumentować
      (znowu chodzi nie o bzdury, wypisywane w cv, ale certyfikaty) kierownicy
      poszczególnych komórek w urzędzie?

To są bardzo konkretne pytania i dlatego myślę, że nie będzie problemu z
      odpowiedzią na nie. A pan, panie Leśnikowski, w jakich językach potrafisz się
      bez problemu porozumiewać?

Najpierw z inwestorem trzeba się dogadać. Ilu urzędników potrafi dogadać się z
      potencjalnym inwestorem w jego rodzimym języku? Kto zna w urzędzie np. chiński,
      koreański, japoński, czy choćby szwedzki? Dlaczego szwedzki, a bo sobie tak
      pomyślałem, że skoro raz już pod Jasną Górą Szwedzi byli, to może jeszcze raz
      przyjadą? Tym razem z jakąś inwestycją, zamiast kolumbryny?

Może tu jest pies pogrzebany (hier liegt der Hund begraben)? Może brak
      komunikacji, znajomości zwyczajów, kultury, zasad panujących w różnych narodach
      jest główną przyczyną nieumiejętności wypromowania Częstochowy. Dorzuciłbym
      jeszcze miasta partnerskie. Każde z nich jest zupełnie bezprzemysłową "wiochą",
      jedynie z jakimś tam maryjny kultem. Może dlatego jedynym "przedsięwzięciem",
      jakie w Częstochowie się rozwija jest klasztor. Brak partnerów, na miarę
      wielkości miasta, to również problem Częstochowy. To też może być przyczyną, że
      do miasta trafiają głównie pątnicy, a nie inwestorzy.
      • Gość: lukasz Re: Mam pytania, do rzecznika też! IP: *.as.kn.pl 01.02.09, 14:18
        nie sądzę żeby znajomość języków była najważniejsza przy przyciąganiu obcego
        kapitału. tutaj wystarczą tłumacze. ale nie mówię, że znajomość języków nie jest
        ważna. bo jest.
        ale zastanów się, czy wójt Kobierzyc zna koreański, lub wójt podtoruńskiej
        wioski, w której ulokował się Sharp zna japoński?? na pewno nie. a nie
        przeszkodziło to tym miasteczkom przyciągnąć tych wielkich inwestycji. trzeba
        być obrotnym, przedsiębiorczym...no i trzeba chcieć.
      • Gość: ania Re: Mam pytania, do rzecznika też! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 14:27
        No własnie!! ciekawe ilu urzędasów zna jęz.angielski ,aż z ciekawości sprawdzę w
        tym tygodniu hihihi ,już widzę co się bedzie działo w urzedzie.POPŁOCH !
        • Gość: ghfx Re: Mam pytania, do rzecznika też! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 18:09
          Boże jestem w szoku po obejrzeniu tego reportażu.

www.tvp.pl/publicystyka/serwisy/magazyny-reporterskie/sprawa-dla-reportera/wideo/samowolna-rozbiorka
      • Gość: przyszły emeryt Re: Mam pytania, do rzecznika też! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 19:07
        Gość: jasiu napisał:
        "Dorzuciłbym jeszcze miasta partnerskie. Każde z nich jest zupełnie
        bezprzemysłową "wiochą",jedynie z jakimś tam maryjny kultem".

Musisz Jasiu jednak wiedzieć, że każda taka "wiocha" daje
        zatrudnienie i utrzymanie wszystkim tam mieszkającym oraz wielu
        okolicznym sąsiadom "wiochy". Umieją bowiem wykorzystać ruch
        pątniczy związany z miejscowym kultem.I nie potrzeba na to
        kosmicznych technologii ale odrobinę pomyślunku... A u nas? Myślenie
        trwa 3/4 kadencji aby przed klejeniem kolejnych plakatów wyborczych
        znowu tumanić mieszkańców nieweryfikowalnymi obietnicami.
        • Gość: z Re: Mam pytania, do rzecznika też! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 19:21
          Tylko, że te miasta partnerskie liczą sobie ledwie kilkanascie tys. mieszkańców.
          razem do kupy nie maja ich tyle ile Cz-wa. Tam , moze z patników zyc sie da.
          Jesli taki jest pomysł na czwe to trzeba przepedzic z miasta 4/5 mieszkańcóe i
          bedzie ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka