Dodaj do ulubionych

Jakość wody na Północy

19.02.09, 21:54
Kilka miesięcy temu miałem starcie z administracją osiedla Północ - kierownik starał się przekonać mnie że mam urojenia i że brudna brązowo czarna woda to nic wielkiego. Płacę nie za wodę tylko za podgrzew no i w ogóle to jestem chyba jedynym w tym osiedlu któremu to przeszkadza. Niestety trochę się na tym znam. Po małej pyskówce obiecał że specjalnie dla mnie założą filtry na wymienniku i będzie lepiej.
Lepiej chyba nie było lekko brązowa woda zdarza się od czasu do czasu najczęściej wieczorem tak około 20 - 22.
Od dwóch dni jest fatalnie wieczorem z kranu leje się ciepłą breja za którą Spółdzielnia chce coraz więcej kasy.
Pytanie do czytających czy macie podobne doświadczenia czy blok przy ul. Starzyńskiego jest jakiś pechowy.
Do redakcji gazety może warto by drążyć ten temat.
Do władz Spółdzielni Północ może czas coś z tym zrobić ?
Obserwuj wątek
    • agom Re: Jakość wody na Północy 19.02.09, 23:12
      Witam serdecznie. U nas (Witosa) kilka dni temu najpierw nie było wody, później
      dłuuugo leciał mega s*f. Nie sądzę, by był to wynik oczyszczania rur (m.in. nie
      było ogłoszeń). Co do wieczorów ogólnie - u mnie nic nie zauważyłam.

Ale poczekaj na wypowiedź innych bloków.

Pozdrawiam
      • Gość: bolo Re: Jakość wody na Północy IP: *.116.125.215.tvksmp.pl 19.02.09, 23:59
        Na Bacewicz tez bardzo czesto leje sie z kranu cos brazowego i to nie tylko
        wieczorami
        • Gość: MAGDA Re: Jakość wody na Północy IP: *.2.142.142.tvksmp.pl 20.02.09, 07:18
          JA MIESZKAM NA CZECHA I DZIEJE SIE TO SAMO ,NAJCZESCIEJ WŁASNIE WIECZOREM
          • Gość: z polnocy Re: Jakość wody na Północy IP: 217.98.39.* 20.02.09, 08:08
            u mnie to samo kiedys tyle osadu ze zatkaly sie jednoczesnie
            wszystkie krany - dodam do tego cenę za wodę i podgrzanie -
            dzwonilem do spółdzielni powiedizeli ze cene ustala fortum dzwonilem
            do fortum powiedzieli ze cene ustala spoldzielnia - cena zimnej wody
            jest wyzsza niz w redzinach o ok 1,70 cena podgrzania jest
            kosmiczna - od razu dodam o cenie CO na polnocy - w latach 2007/2008
            nie mieszkalem w ogole w mieszkaniu kaloryfery byly zakrecone -
            stala oplata + ogrzanie czesci wspolnych wyniosla 750 zł !!
            • Gość: ramzes Re: Jakość wody na Północy IP: 79.139.31.* 20.02.09, 08:34
              na Baczyńskiego też się leje syf z kranu i to o różnych porach
    • Gość: SimonT Re: Jakość wody na Północy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.09, 10:29
      witam,mieszkam przy ul.Gajcego i zjawisko które opisujecie zdarza
      się u mnie b.często, głównie wieczorami. Oczywiście jest to ciepła
      woda za którą trzeba płacić kosmiczną cenę, spółdzielnio - najwyższy
      czas się tym zainteresować
    • Gość: mieszkaniec M-go Re: Jakość wody na Północy IP: *.54.169.68.tvksmp.pl 21.02.09, 11:37
      Na Michałowskiego podobnie, z tym, że niezależnie od pory dnia.
      Zdarza się, że leci coś, co niby ma być wodą, ale bardziej wyglada
      na zupę pomidorową. A rachunki płaci się za wodę, tylko że
      bez "dodatków". I jak tu w takiej brei wykąpać dziecko?!
    • Gość: gość Re: Jakość wody na Północy IP: *.54.175.70.tvksmp.pl 21.02.09, 12:02
      Na witosa jest to samo i zwłaszcza wieczorami. Zgłosiłam to w
      spółdzielni i twierdzili ze widocznie nie jest odkręcana
      wystarczająco czesto i dlatego musi przez chwile leciec taka. Bzdura
      totalna. Pani ze spółdzielni byla głucha na argumenty ..
    • Gość: NATI Re: Jakość wody na Północy IP: 195.205.202.* 21.02.09, 13:27
      To widać że nie tylko my na Starzyńskiego mamy taki problem tylko
      pytanie brzmi co My mieszkańcy możemy z tym zrobić? odpowiedź - Nic
      Nie zapłacisz za wodę to ją zakręcą
      • Gość: ... Re: Jakość wody na Północy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.09, 13:38
        ...a próbki wody do sanepidu były już odnoszone i są zrobione ekspertzy?,
        ...a rzecznik obrony klienta,konsumenta już wie o sprawie?
        • Gość: . Re: Jakość wody na Północy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 21:45
          Dobrym załącznikiem byłoby oświadczenie lekarza dermatologa(toksykologa) o
          szkodliwości tej cieczy na zdrowie i... .
          I odpowiedzialni za taki stan rzeczy od prezesów po ślusarza-operatora od
          zaworów są ugotowani :).
    • Gość: ksawi Re: Jakość wody na Północy IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 21.02.09, 15:04
      Na Wyzwolenia i Baczyńskiego podobnie. Najczęściej w niedziele rano
      kiedy chce wziąć kompiel. W przyszłym tygodniu dzwonie do sanepidu
      co z tym fantem zrobić.
      • Gość: agom Re: Jakość wody na Północy IP: *.rev.inds.pl 21.02.09, 22:13
        Daj znać, jak się coś dowiesz.
        • Gość: m Re: Jakość wody na Północy IP: *.rev.inds.pl 23.02.09, 07:06
          W sanepidzie badanie wody kosztuje 300zl.Myślę ,że warto rachunkiem za badanie
          obciążyć spółdzielnię .( ale to i tak pójdzie z naszych kieszeni)
    • Gość: mac-in Re: Jakość wody na Północy IP: *.trustnet.pl 25.02.09, 12:54
      No i dzwoniłem do sanepidu - ciepłej wody nie badają?
      Czemu nie wiem może myślą że jak ciepła to już nie zaszkodzi na własny koszty
      330 zł tylko jak pobrać próbki żeby się nikt nie doczepił itd. nie wiem.
      Kochana Spółdzielnia przysłała fachowca przyszedł popatrzył i jedyne co zrobił
      to przyznał że taka sytuacja jest w kilku blokach no i że można by założyć
      filtry na instalacji w domu oczywiście na własny koszt.
      Niestety to raczej droga zabawka bo jak się na tym znam to przy takiej jakości
      wody za kilka dni taki filtr się przytka a za każdy nowy wkład do filtra trzeba
      zapłacić.
      Spółdzielnia udaje że nie ma tematu a w tym tygodniu była imprezka z okazji 35
      lecia ciekawe czy mieli czystą wodę ?
      • Gość: mama... Re: Jakość wody na Północy IP: *.2.142.141.tvksmp.pl 25.02.09, 18:18
        Może to faktycznie wina dostaw podgrzanej już wody?
        Mieszkam od 2,5 roku w bloku TBSu przy ul.Czecha
        i nigdy nie miałam kłopotów o jakich piszecie.
        Tyle tylko, że bloki TBSu nie mają ciepłej wody z sieci...
        Każdy ogrzewa mieszkanie i wodę 2-funkcyjnym piecem .
        • Gość: gosc Re: Jakość wody na Północy IP: *.54.171.22.tvksmp.pl 25.02.09, 18:41
          mieszkam na Michalowskiego i czasami zdarza sie, ze z kranu leci syf, a do tego
          w kuchni jak odkrecam zimna wode leci ciepla.
          Po za tym spoldzielnia nic nie robi w zwiazku z topniejacym sniegiem. Mozna utonac.
        • Gość: f Re: Jakość wody na Północy IP: *.54.174.45.tvksmp.pl 25.02.09, 18:41
          A u mnie na starzyńskiego wszystko w porządku, nie leci żółta woda
          • Gość: gosc Re: Jakość wody na Północy IP: *.54.171.22.tvksmp.pl 02.03.09, 19:18
            dzis popoludniu mialam problem z woda. Chcialam ugotwac makaron a z kranu leci
            cos brazowego - wodą to raczej tego nie mozna nazwac.

A czemu to ja mam placic za wymiane rur jesli to z tego powodu leci taka woda.
            Powinna sie tym zajac spoldzielnia w calym bloku wymienic. U mnie nawwet wody z
            wanny nie mozna spuścić normalnie powolutku przy lekko wyciagnietym korku.
            Mieszkam na Michalowskiego
    • ancymonka Re: Jakość wody na Północy 26.02.09, 10:33
      Też mieszkam na Starzyńskiego i kolorowa woda (od żółtej do brązowej) leci nam z
      kranu bardzo często.
      Może by się jakoś skrzyknąć i petycję jakąś wysłać - tylko gdzie? Do spółdzielni
      nie ma sensu. Do sanepidu? Czy do Ministerstwa Zdrowia?

Może ma ktoś kamerkę i mógłby nakręcić te nasze wody i wrzucić na youtube,
      podeślemy telewizji :)
      • Gość: cc Re: Jakość wody na Północy IP: *.2.140.14.tvksmp.pl 26.02.09, 14:12
        Mieszkam na Północy i mam podobne problemy z wodą jak Wy.
        • Gość: ja Re: Jakość wody na Północy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.09, 18:23
          NA BOGA -JESTEŚMY ZWIERZETAMI ? Czy czysta czy nie- obojętne?
          wiadomo mi że nie każde zwierze uzyje brudną wode ;((
          • malediwypiotrs Re: Jakość wody na Północy 26.02.09, 19:50
            Mieszkam na Bacewicz.Jeśli chodzi o kolor wody to u mnie jest
            podobnie. Wodę do picia filtruję. Ale jeszcze bardziej irytuje mnie
            to, że nie od razu mam ciepła wodę. To znaczy po dłuższej przerwie,
            gdy wieczorem wracam do domu i chcę wykąpać dzieci, najpierw muszę
            spuścic 2 wanienki wody i wylać ją do "kanału" żeby w końcu
            poleciała na tyle ciepła, żebym mógł wsadzić do niej dzieci. Efekt
            jest taki, że choć pralka chodzi średnio 5 razy w tygodniu, spłuczka
            w toalecie opróżniana jest kilka razy na godzinę, to i tak pobór
            ciepłej wody mam co miesiąc większy od zimnej co nie jest normalne.
            Gdybym w kranie miał zawsze gorącą wodę za którą płacę, jej pobór
            miałbym o 2/3 mniejszy bo jeszcze np. do kąpieli musiałbym mieszać z
            zimną... Czy tego typu problem poza kolorem wody też macie???
            • malediwypiotrs Re: Jakość wody na Północy 01.03.09, 09:45
              No i wątek się uciął. Najwyraźniej wszyscy inni zadowolenia... W 20
              osób nie napiszemy petycji...
              • Gość: abc Re: Jakość wody na Północy IP: *.54.173.37.tvksmp.pl 01.03.09, 21:45
                Będę 21 osobą, która się podpisze pod petycją. mieszkam w bloku przy ul.
                Fieldorfa i od kilku lat są problemy z wodą - od żółtej do rdzawo-brązowej,
                częstym zakręcaniem wody, które nie poprawia jej jakości (zakręcanie wody
                pozwala przypuszczać, że trwają prace konserwacyjne sieci...) oraz tym o czym
                pisano wyżej czyli koniecznością zlewania wanny wody zanim zacznie lecieć
                naprawdę ciepła. Jakość usług spółdzielni w tym zakresie jest po prostu
                skandaliczna!
                • Gość: a.k. Re: Jakość wody na Północy IP: *.prenet.pl 02.03.09, 12:45
                  witam . a czy ktoś z Państwa powiadomił juz o sprawie sanepid?
                  • Gość: jam Re: Jakość wody na Północy IP: *.54.170.166.tvksmp.pl 02.03.09, 17:30
                    Ludzie jaka zła jakość wody?? mieszkam na północy jednostka B i wszystko w jak
                    najlepszym porządku nic takiego się nie dzieje widocznie macie problem z rurami
                    za stare polecam wymianę sam jakieś 3 lata temu to robiłem ale ani przed ani tym
                    bardziej po nic się nie dzieje woda czysta.Sanepid haha polecam dobrego
                    hydraulika i nowe rury
                    • Gość: barboorka Re: Jakość wody na Północy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.09, 18:30
                      Co z tego, że wymienię rury, skoro brudna woda leci z dołu??
                      Też mieszkam przy Starzyńskiego (blok wspólnoty), woda w lutym leciała brązowa
                      przez trzy dni, a wcześniej zdarzało się wieczorami, przynajmniej dwa razy w
                      tygodniu. Zimną wodę filtruję cały czas, bo leci z piaskiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka