uxx1 28.02.09, 09:23 Mam pytanie - czy można zrezygnować z podzielników ciepła, jaki jest wtedy koszt ogrzewania centralnego? Czy spółdzielnie wyrażają zgodę na demontaż tych podzielników ?. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sweetstrawberry1 Re: podzielniki ciepła 28.02.09, 15:25 uxx1 napisała: > Mam pytanie - czy można zrezygnować z podzielników ciepła, jaki jest > wtedy koszt ogrzewania centralnego? > Czy spółdzielnie wyrażają zgodę na demontaż tych podzielników ?. Odpowiedz Link Zgłoś
sweetstrawberry1 Re: podzielniki ciepła 28.02.09, 15:27 Była zasada ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,ze podzielniki ciepła po to są montowane żeby mniej płacić-oszczędzać,a tu ktoś życzy sobie odwrotnie -to chyba nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.m.o Re: podzielniki ciepła IP: *.apus-net.pl 28.02.09, 16:54 wiem,żę w śródmiejskiej można byłó odmówić założenia podzielników(tak też zrobiłem)płace tylko tak jak wszyscy z metra,a i tak co roku mam zwrot(kaloryfery cały czas na maxa!!!!)sic,ludzie oszczędzają i mają dopłaty!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olga Re: podzielniki ciepła IP: 94.251.129.* 02.03.09, 08:56 Ciekawy temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hutnik Re: podzielniki ciepła IP: *.ludowa.netcominternet.pl 01.03.09, 15:23 nie trzeba wcale rezygnowac - wystarczy nie dopuscic do odczytania podzielnikow czyli nie wpuscic Techemu .Ale trzeba sie liczyc z tym że spółdzielnia będzie obliczała ciepło z karą czyli na przykład u mnie spółdzielnia liczy zużycie ciepła z metra i do tego dodaje karę w wysokości 80%-Co oczywiście jest bezprawne poniweaż jest niezgodne ze statutem spółdzielni oraz z prawem spółdzielczym-ale oni czyli władze spółdzielni właśnie tak robią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: podzielniki ciepła IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 02.03.09, 09:21 nie wiem jaka masz instalacje (jaki sposob rozdzielana), ale powinna w tej sytuacji spoldzielnia cie odciac w ogole od ogrzewania. Zachowujesz sie jak mieszkancy szeregowek podpietych do sieci, ktorzy uniemozliwiaja odczyty, bo wczesniej rozizolowali instalacje przed licznikiem. Spoldzielnia ma racje bo jestes malym oszustem, typowym polaczkiem. Szkodzi ci zrezygnowac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: podzielniki ciepła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.09, 12:02 Proszę o wypowiedzi osób którzy maja założone podzielniki, czy się opłaci zakładać.Nasza spółdzielnia zaproponowała założenie podzielników na koszt lokatora.Z tego co słyszę osoby mające podzielniki marzną aby oszczędzić a i tak mają dopłaty.Mam mieszkanie 60-cio metrowe, dopłaty miałam 170 zł i cały czas 24 stopnie C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: podzielniki ciepła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.09, 12:17 Do wcześniejszego pytania nie dodałam iż miesięczna opłata wynosi 225 zł (przez cały rok) Odpowiedz Link Zgłoś
singielek1 Re: podzielniki ciepła. 02.03.09, 12:41 Temat przerabiany prawie rok temu: Lokatorzy kwestionują rachunki za ogrzewanie Jarosław Sobkowski 2008-03-28, ostatnia aktualizacja 2008-03-28 21:47 miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,48725,5068143.html Właśnie dowiedzieli się o tym niektórzy członkowie Spółdzielni Mieszkaniowej "Hutnik". Dziwią się wysokim rachunkom, a jeszcze bardziej temu, że podane na nich wyliczenia różnią się od wskazań podzielników ciepła. Te zaś są bardzo precyzyjne, bo spółdzielnia Hutnik - bodaj jako pierwsza i jedyna w mieście - wprowadziła podzielniki elektroniczne. Wypowiedzi ekspertów: Ekspert nr 1 (z Krakowa): - Są absolutnie dokładne - uważa Bogusław Zawisza, dyrektor krakowskiej firmy Techem, która montowała urządzenia w Częstochowie. Przekonuje, że - w odróżnieniu od stosowanych dotychczas mierników bazujących na słupku z alkoholem - nie ma na nie wpływu nasłonecznienie mieszkania i dziesiątki innych czynników fałszujących wynik. Podzielniki elektroniczne mają dokładnie podawać, ile pobrano ciepła. Ekspert nr 2 (Globalexpert): - Tak naprawdę jest ich kilkanaście na ponad 12 tysięcy mieszkań, tylko tylu lokatorów podważa nasze wyliczenia - odpowiada Kazimierz Jarosz, prezes SM "Hutnik". Doskonale zna sprawę, bo reklamacje już do niego trafiły. - Sam mieszkam w zasobach naszej spółdzielni. Za ciepło zapłacę w tym roku zdecydowanie mniej niż w ubiegłych latach. Ekspert nr 3 (mobilny, 6 od góry): www.techem.pl/Polish/Techem/Polsce/Krak=C3=B3w/index.phtml Na temat podzielników elektronicznych lokatorzy będą mogli wypowiedzieć się po otrzymaniu rozliczenia, odczyty (w Hutniku) były w styczniu 2009. Prace opbliczeniowe w Techemie trwają a wyniki będą doręczone z nową indywidualną powyżką czynszów już wkrótce. Posty z forum: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=77567799&a=77611174 Pozatym z tego, co mi mówili podzielniki nie były zamontowane w sposób zgodny z normą ale nikt do tego się nie przyzna, bo by parę osób straciło robotę jak zwykle u nas wszystko dobre ale na papierku, rzeczywistość to co innego. A nawiasem mówiąc w hutniku powinni wymienić już ekipę na nową ta już swoje zrobiła. Gość portalu: ada napisał(a): > Proszę o wypowiedzi osób którzy maja założone podzielniki, czy się > opłaci zakładać.Nasza spółdzielnia zaproponowała założenie podzielników na koszt lokatora. Z tego co słyszę osoby mające podzielniki marzną aby oszczędzić a i tak mają dopłaty. Mam mieszkanie 60-cio metrowe, dopłaty miałam 170 zł i cały czas 24 stopnie C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Ady Re: podzielniki ciepła. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.09, 12:56 To jest właśnie problem-w jednych mieszkaniach jest 24 stopnie i otwierają bez przerwy okna a w innych jest problem żeby było 20 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś