sitanca 31.05.09, 22:31 mam kilka pytań odnośnie wychowania i doboru takiego psa... czy znajdzie się na FORUM "GW" jakiś doświadczony posiadacz/-ka kaukaza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ciap-ek12 Re: owczarek kaukaski IP: 212.87.245.* 31.05.09, 22:57 Na liście 10 najbardziej niebezpiecznych jest na 1 miejscu.Tam gdzie są dzieci wykluczone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarodziejka.0 Re: owczarek kaukaski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.09, 02:38 Twardy nieustepliwy pies nie dla kazdego... Ciagle bedzie sprawdzal swoja pozycje w stadzie,niezastapiony stroz... Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_o Re: owczarek kaukaski 01.06.09, 07:29 Owczarek Kaukaski; - właściwie pies pasterski. Przystosowany do pracy na stepach Azji do pilnowania stad i ochrony przed drapieżnikami typu wilk czy nawet irbis/śnieżna pantera/ Trzymanie w blokach lub choćby tylko na terenach miejskich graniczy z głupotą i brakiem rozsądku. Robi się krzywdę psu a w nierzadkich przypadkach pies może zrobić krzywdę człowiekowi. Pies dla ludzi ODPOWIEDZIALNYCH a takich ci u nas niewielu. Dyzio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: owczarek kaukaski IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.09, 07:56 Wszystko zalezy od ulozenia psa.mam kaukaza juz 10 lat i nie ma z nim zadnego problemu!!! od szczeniaka mial tlumiona agresje tzn zadnej zabawy w stylu szarpanie sie z psem wyrywanie mu szmat, Pies jest spokojny dobrze wychowany.Ma swoj charakterek jak kazdy kaukaz. Polecam ta rase ale tylko dla ludzi odpowiedzialnych!!!!! bo z takiego psa mozna zrobic morderce a po co??? jak mozn miec wspanilego kompana i przyjaciela!!!! Ps jest to duzo rasa wiec sam wyglad psa powoduje ze ludzie maj dystans wejsc czy nie wejsc na posesje wiec dodatkowa agresja jest nie potrzebna!!!! nie polecam do bloku!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: owczarek kaukaski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.09, 08:14 calkowicie odradzam ta rase kazdemu... uparty, niewychowany, zadziorny i glupi... najgorszy pies jakiego mialam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: owczarek kaukaski IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.09, 12:51 z tego co wiem to pies upodabnia sie do wlasciciela :) chyba za malo czasu poswiecilas pieskowi no chyba ze zrobilas tak jak moi znajomi wsadzili kaukaza do klatki i calymi dniami zamkniety tylko wieczorami wypuszczali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do f Re: owczarek kaukaski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 18:05 Gość portalu: f napisał(a): > Wszystko zalezy od ulozenia psa.mam kaukaza juz 10 lat i nie ma z > nim zadnego problemu!!! od szczeniaka mial tlumiona agresje tzn > zadnej zabawy w stylu szarpanie sie z psem wyrywanie mu szmat, Pies > jest spokojny dobrze wychowany.Ma swoj charakterek jak kazdy kaukaz. > Polecam ta rase ale tylko dla ludzi odpowiedzialnych!!!!! bo z > takiego psa mozna zrobic morderce a po co??? jak mozn miec > wspanilego kompana i przyjaciela!!!! > > > Ps jest to duzo rasa wiec sam wyglad psa powoduje ze ludzie maj > dystans wejsc czy nie wejsc na posesje wiec dodatkowa agresja jest > nie potrzebna!!!! nie polecam do bloku!!!!! sądzisz że tłumienie jego agresi to dobre wychowanie?, ja uważam zupełnie coś innego, a tez maiłem kaukaza. Kaukaz to rasa która nie ospuści ani dziecku ani dorosłemu, a różni się tym od innych ras że inne rasy ostrzegają a kakuaz zabija tak zabija bo taka jest jego natura on nie ostrzega swojego pana on zabija. Dlatego nalezy przemyśleć czy warto mieć kaukaza za psa obronnego. Szybciej zabije właściciela niż go obroni, takie jest moje doświadczenie i nic go jak na razie nie zmieni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VEB Re: owczarek kaukaski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 13:57 trzeba się naprawdę znać na wychowaniu psów by wybrać kaukaza. te psy są naprawdę bardzo groźne. może i wyglądają dla niektórych misiowato i spokojnie, ale zapewniam, że to tylko pozory. czasami mogą być super ułożone, a nigdy nie ma pewności czy coś im nie odwali w łeb. w żadnym wypadku nie powinno się zostawiać z nimi małych dzieci. Miałem kaukaza i wiem doskonale co potrafią. Jak ktoś decyduje się na tego psa to na pewno nie do bloków bo zarówno pies jak i właściciel bedą się strasznie męczyć. Te psy najlepiej trzymać na podwórku, zrobić budę i kojec, najlepiej zamykany dodatkowo jak ktoś obcy przyjdzie bo kaukaz może kogoś zeżreć na dzień dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierdoly Re: owczarek kaukaski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 17:58 moze bys laskawie kupil jakas ksiazke i poczytal. albo idz do weterynarza a nie zasmiecaj forum. sa powazniejsze sprawy i te sie wywala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarodziejka.0 Re: owczarek kaukaski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.09, 11:34 To nie sa glupoty... Te psy nie sa wcale glupie czy zadziorne...Ktos kto sie decyduje na rase powinien znac jej przeznaczenie.Kaukazy byly hodowane do pilnowania stada wiec musza byc silne,odwazne,agresywne.Inaczej by nie przetrwaly... Wg mnie ktos kto sie decyduje na kakuaza nie powinien patrzec na wyglad a na charakter rasy i jesli juz sie zdecyduje wybrac szczenie z dobrej hodowli gdzie ma sie pewnosc ze charakter bedzie stabilny... Pozatym to duza rasa i na pewno w blokach bym jej nie polecala,trzeba duzego doswiadczenia by prawidlowo socjalizowac takiego psa i go ulozyc. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotatroczka Re: owczarek kaukaski 13.05.17, 22:31 Większej bzdury nie słyszałam. Miałam suczkę 12 lat kupiłam 5 miesięczną piękną rodowodową. Super mądry inteligentny psiak. Wielki pies z wielkim sercem. Nawet kiedy odeszła od nas zdecydowaliśmy, że musi zostać z nami i ma swoje miejsce pod ziemią na naszej działce nigdy o niej nie zapomnimy wspaniała kochana BAGI. Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_o Re: owczarek kaukaski 14.05.17, 07:24 I tu zgadzam się z Dorotą. Wszystko zależy od wychowania zwierzaka ale i od późniejszego traktowania. Chodzi bowiem o to, że każde zwierze wymaga szacunku. I jeśli możesz sobie pozwolić na dokuczanie Ratlerkowi to juz nie radzę robić tego większemu zwierzakowi. Tym czasem jeden z drugim właściciel, w swoim zadufaniu usiłuje usiłuje narzucać swojemu pupilowi zachowanie, które dla zwierzęcia jest całkowicie obce. I później lament, że go pogryzł albo i zjadł. I słusznie! Jednego głupka mniej z tym, że zwierzak płaci z reguły za to cenę najwyższą. Zamiast odznaczenia.........! Dyzio. Odpowiedz Link Zgłoś