Dodaj do ulubionych

MPK - rozpadające się autobusy

06.07.09, 10:53
Niedzielne popołudnie, piękna pogoda, spacer w Alejach.
Powrót do domu autobusem MPK. I tu szok...!
Na przystanek podjeżdża rozpadający się 30-to letni autobus.Myślę, poczekam
na następny.I jakież jest moje zdziwienie...?
Przyjeżdża jeszcze gorszy ZŁOM !!!
Ktoś powie że 3 złote nie majątek, ale mnie chodzi o własne zdrowie.
Skończyć swój żywot w takiej "machinie" mnie nie interesuje...
Gdzie jest Policja czy ITD , że pozwalają na użytkowanie tak starego i
wysłużonego taboru ?
Czy dopiero ,jak coś się stanie ,zaczną działać ???
Obserwuj wątek
    • driver_20 Re: MPK - rozpadające się autobusy 06.07.09, 11:34
      No to pozamiatałeś chłopie.30 letni złom.ciekawe ciekawe tylko najstarszy
      autobus w MPK ma 27 lat.A skąd wiesz że ten autobus był nie sprawny
      technicznie?jak masz taki super dar że potrafisz bez specjalistycznego sprzętu
      ocenić czy pojazd jest sprawny czy nie to zatrudnij się w Policji albo ITD.
      • bluegrazyna Re: MPK - rozpadające się autobusy 06.07.09, 12:28
        podobna sytuacja jest w tramwajch .
        Czy wiecie jak działa ogrzewanie w naszych tramwajach ??
        Podczas hamowania tramwaju /silnik elektryczny hamowanie -
        przeciwprądem / wytwarzają sie duże ilości ciepła ,które zarówno w
        lecie jak i w zimie odprowadzane są do grzejników .I dlatego
        tempertura powietrza w upalne dni w tramwaju przekracza
        40 stopni C . Podobno ten model tak ma i nic się według MPK nie da
        zrobic !!!! . A ja wiem jak można to zrobic !!!!
        • Gość: wika Re: MPK - rozpadające się autobusy IP: *.cust.blixtvik.se 06.07.09, 19:02
          No proszę i jeszcze na ogrzewaniu tramwajów się zna, a biletu nie chce kasować!
          • Gość: aga Re: MPK - rozpadające się autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 19:38
            kiedys wracalam tramwajem do domu - byl wieczor. tramwaj utknal na srodku
            skrzyzowania (kolo zajezdni) tj ul zrodlana. nie wiem co sie dokladnie stalo,
            czemu sie zatrzymal i nie mogl ruszyc ?

a nawiazujac do wspomnianych grzejnikow

ale jak zaczal "gazowac" to tak sie nagrzaly grzejniki, ze jeszcze w dodatku
            zaczelo cuchnac spalenizna - popalonymi liscmi.
            no cos okropnego.
            zeby nie bylo kasuje bilet, w dodatku mam miesieczny!

jesli chodzi o autobusy, to praktycznie codziennie przynajmniej 1 raz wykonuje 2
            stronny kurs i w jednym z ikarusow zaczelo cos "brzeczec"
            - jakies sruby w siedzeniach?

• Gość: kai Re: MPK - rozpadające się autobusy IP: *.net.stream.pl 06.07.09, 19:45
              No to cud od Boga, że Ci się nic nie stało. Najświętsza Panienka czuwała nad
              Tobą. Powinnaś na kolanach iść na JG podziękować. Przeważnie kiedy brzęczą śruby
              w siedzeniach zapala się czerwona kontrolka w kasownikach. A jak każdy wie,
              kiedy pali się czerwona kontrolka nie wolno kontynuować jazdy.
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI kolejne Mercedesy IP: *.um.gov.pl 07.07.09, 13:56
        jeszcze w tym tygodniu zostanie podpisana umowa na dostawę kolejnych
        Mercedesów dla MPK
      • Gość: ili W Warszawie zapalił się autobus IP: 212.87.232.* 15.07.09, 11:09
        "Spłonął autobus w Warszawie
        Autobus linii 108 zapalił się na przystanku przy skrzyżowaniu ulic
        Powsińskiej i Bonifacego w Warszawie.
        Autobus linii 108 zapalił się po godzinie 9.00. Pasażerom i kierowcy
        udało się uciec z płonącego pojazdu.
        Policja bada przyczyny wypadku. To już kolejny pożar miejskiego
        autobusu w Warszawie w ciągu kilku ostatnich miesięcy."

wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Splonal-autobus-w-Warszawie,wid,11316195,wiadomosc.html?ticaid=18633
    • Gość: polish cwaniak Chłopie, Ty w Polsce żyjesz, jak się któryś zapali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.09, 21:07
      Chłopie Ty w Polsce żyjesz. A jak jest w Polsce? zaraz znajdzie się
      kilku mechaników, niby fachowców, co będą udawadniali, że te
      autobusy są the best, że jeszcze mogą kilka razy kulę ziemską
      objechać i te inne brednie. a jak się autobus zapali i spłoną
      pasażrowie, to się powoła komisje i zarządzi przegląd autobusów w
      całej Polsce. A speaker telewizyjny powie: "szkoda, że mądry Polak
      po szkodzie".
      ile osób musiało zginąć zanim zarządzili kontrolę autokarów i czasu
      pracy kierowców? W Polsce żyjemy. a tutaj dziadostwo jest na
      porządku dziennym. i biada temu, kto spróbowałby ruszyć je a tym
      samym i układy.
      • Gość: Lechu Re: Chłopie, Ty w Polsce żyjesz, jak się któryś z IP: 193.138.241.* 06.07.09, 22:37
        Ile razy już cudem uciekłeś z płonącego "złomu" MPK? Skoro jeździ,
        to znaczy, że może. Pocieszę Cię, już niedługo dojedzie 14 nowych
        mercedesów.
        • Gość: Bogdan Lechu - skąd wiesz że mercedesów ?? IP: *.prenet.pl 07.07.09, 00:16
          był jakiś przetarg ??? być może przemoczyłem. U nas z przetargami to jak z grą w
          piłkę - "wszyscy grają a i tak zawsze wygrywają Niemcy" ( bodaj Gary Linekaer to
          powiedział). Wszyscy startują w przetargach a i tak zawsze wygrywa
          mercedes.....No i ten wyborczy rytm - co wybory na horyzoncie to nowe autobusy w
          większych ilościach...
          • Gość: Lechu Re: Lechu - skąd wiesz że mercedesów ?? IP: 193.138.241.* 07.07.09, 12:13
            Był przetarg, wystartował podobno tylko EvoBus. Dojedzie 8 krótkich
            i 6 przegubów - wszystkie niskie.
        • bluegrazyna Re: Chłopie, Ty w Polsce żyjesz, jak się któryś z 07.07.09, 07:43
          Ile razy już cudem uciekłeś z płonącego "złomu" MPK? Skoro jeździ,
          > to znaczy, że może. Pocieszę Cię, już niedługo dojedzie 14 nowych
          > mercedesów

Człowieku jesteś wielki ,tylko po co są kontrole techniczne
          pojazdu !!!Zlikwidaowac !!!!
          I znowu chroniczny brak odwagi ,znowu zniana nicku .
          WIęcej odwagi ,to nie boli!!!!!
          • driver_20 Re: Chłopie, Ty w Polsce żyjesz, jak się któryś z 07.07.09, 09:40
            Kobieto skoro są kontrole techniczne które te autobusy przechodzą i są
            dopuszczone do ruchu to znaczy że są one sprawne technicznie
            • Gość: klementynka Re: Chłopie, Ty w Polsce żyjesz, jak się któryś z IP: *.51.57.30.tvksmp.pl 07.07.09, 13:02
              nie moge zrozumiec dlaczego co poniektórzy bronią tych złomów?? pasuje wam zeby
              takie "wehikuły" jeździły po ulicach?? stare to, brzydkie, niewygodne jak
              cholera, brudne i śmierdzące, wyjące, trzeszczące, rozpadajace się... można by
              długo wymieniać... rozumiem, ze w waszych domach tez wszystko jest używane
              dopóki sie nie rozleci???
            • bluegrazyna Re: Chłopie, Ty w Polsce żyjesz, jak się któryś z 07.07.09, 14:04
              drver_20 pewnie masz samochód i wiesz jak wyglądają kontrole
              techniczne .... A kto wie jak wyglądają kontrole techniczne w
              MPK ???.Idlaczego takie rzęchy kursują po mieście !!!!!
              • Gość: sąsiad Re: Chłopie, Ty w Polsce żyjesz, jak się któryś z IP: *.net 07.07.09, 14:11
                bluegrazyna napisała:

> drver_20 pewnie masz samochód i wiesz jak wyglądają kontrole
                > techniczne .... A kto wie jak wyglądają kontrole techniczne w
                > MPK ???.Idlaczego takie rzęchy kursują po mieście !!!!!

Odpowiedź: Takie stare rzęchy kursują po mieście ponieważ po tym mieście muszą
                wozić takie grube, stare dupy jak twoja Grażynko.
              • Gość: alfa Re: Chłopie, Ty w Polsce żyjesz, jak się któryś z IP: *.143.lesio.net 07.07.09, 14:22
                Cz-wa i Polska to nie zachód gdzie autobus 5 - 6 letni idzie do
                sprzedaży. Skąd wezmiesz kase na wymiane wszystkich autobusów
                mających wiecej niz powiedzmy 8 lat? O ile sie nie myle to sredni
                koszt autobusu to ok 1 mln zł a zestawu tramwajowego to ok. 8 mln
                zł. Skąd miasto ma wziąc kase na takie inwesytcje? W niedługim
                czasie zostanie wymienionych 14 szt. Według standaró zachodnich
                należało by wymienic nie 14 a ze 40 bo autobus 10 letni powinien byc
                wymieniony juz dawno na nowszy model. Tyle tylko ze to nie realne -
                z bau kasy. Rozwiazanie jest tylko jedno ogłoszenie przetargu na
                obsługie czesci linii i wprowadzenie innego przewoźnika na
                Czestochowski rynek przewozowy oraz wyegzekwowanei odpowiedniego
                taboru. Inaczej zawsze bedzie spora zczesc pojazdów w naszym MPK
                przynajmniej proszaca sie o kapitalny remont.
                • bluegrazyna Re: Chłopie, Ty w Polsce żyjesz, jak się któryś z 07.07.09, 17:41
                  Rozwiazanie jest tylko jedno ogłoszenie przetargu na
                  > obsługie czesci linii i wprowadzenie innego przewoźnika na
                  > Czestochowski rynek przewozowy oraz wyegzekwowanei odpowiedniego
                  > taboru. Inaczej zawsze bedzie spora zczesc pojazdów w naszym MPK
                  > przynajmniej proszaca sie o kapitalny remont

Masz racje MPK to skansen socjalizmu ,
                  Przerost admnistracji ,brak dbałości o pasazerów .
                  A wystarczy wprowadzic konkurencje .
                  Kierowca którego zarobki uzależnione będą od ilosci
                  pasażerów .Sprzedaje bilety jednorazowe i sprawdza karty
                  miejskie . I autobusy ,które nie jeżdżą gesiego bez pasażerów .
                  Np czasy odjazdów 11 i 13 obecnie sa ~2 mintowe a potem 20 minut
                  przerwy .
                  Tak samo dzieje się z 27 i 28 i 29 ,które jadą do szpitala na
                  Parkitce .Wszystkie gęsiego i ostatni autobus jedzie pusty .
                  Jezeli będzie konkurencja pomiędzy przewoźnikami ,a zarobki
                  kierowców będa uzaleznione od ilości przewozonych
                  pasażerów .komunikacja się poprawi .
                  Taka sytuyucja była w handlu przed tranasformacją i konkurencja
                  wymogła znacząca zmianę
                  • Gość: Adam Re: Chłopie, Ty w Polsce żyjesz, jak się któryś z IP: *.54.171.210.tvksmp.pl 07.07.09, 20:04
                    bluegrażyna napisała:
                    Kierowca którego zarobki uzależnione będą od ilosci
                    pasażerów .Sprzedaje bilety jednorazowe i sprawdza karty
                    miejskie
                    .

W twoim ostatnim wątku o łapiduchach z naszego MPK nie chciałaś
                    pokazać karty. Skąd ta zmiana?
                  • Gość: miś jogi Re: Chłopie, Ty w Polsce żyjesz, jak się któryś z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.09, 09:20
                    fachowcy od siedmiu boleści długopisu nie potrafią skręcić a na
                    autobusach się znają
                  • driver_20 Re: Chłopie, Ty w Polsce żyjesz, jak się któryś z 08.07.09, 10:14
                    Kobieto wiesz że dzwonią ale nie wiesz w którym kościele.Gadasz coś o
                    konkurencji tylko nie masz o tym zielonego pojęcia.Myślisz że konkurencja polega
                    na tym że kilka firm będzie jeździć na tej samej trasie?Wiesz o co w tym
                    chodzi?o to że w Urzędzie Miasta jest taka komórka zwana Zarząd Transportu
                    Miejskiego która zajmuje się ogłaszaniem przetargów na poszczególne
                    linie.Wygrywa firma która spełnia określone wymagania i oferuje najniższą stawkę
                    za wozokilometr.A o kierowcach którzy płace mają uzależnione od ilości pasażerów
                    to mi nie mów.idź się spytaj kogokolwiek z PKS-u o ten system to z miłą chęcią
                    kierowcy ci opowiedzą na temat prowizji ze sprzedanych biletów.A i pasażerowie
                    ci opowiedzą jak to się zawiesza kursy bo kierowca wiezie 10 osób w autobusie na
                    39 i dochodzi się do wniosku że kurs jest nie rentowny.Gratuluje znajomości
                    tematu.No i faktycznie jak się stanie tak jak Ty mówisz bo będzie znacząca
                    poprawa.będziemy jeździć busikami będzie konkurencja i będzie fajnie.
                    • bluegrazyna Re:do drivera20 15.07.09, 18:01
                      I własnie chodzi oto ,ze system który opisujesz jest chory .
                      Chodzi o wprowadzenie prawdziwej konkurencji w transporcie
                      miejskim .To ja pasażer mam decydowac czy pojade małym prywatnym
                      busem ,czy tramwajem MPk .Małe prywatne firmy przewozowe ,w których
                      żądzi własciciel a nie kierowca jak w MPk .
                      Naturalna selekcja i na rynku pozostaną najlepsze firmy .
                      A może ja wolę więcej zapłacic za bilet i jechac w przyzwoitych
                      warunkach, niż mniej i byc traktowana jak obywatel trzeciej
                      kategorii.Wegług MPK byle kontroler może mnie zatrzymac siłą w
                      tramwaju ,aby sprawdzic ,mój bilet ....
                      • driver_20 Re:do drivera20 15.07.09, 18:11
                        Wiesz nie chce mi się z tobą gadać bo nie zrozumiesz..Ale system o którym ty
                        mówisz doprowadzi do tego ze będziemy jeździć małymi busikami w których fakt
                        radzi właściciel..bo jest on i właścicielem i kierowca zarazem.Ja wole taki
                        system jak działa na całym cywilizowanym świecie,a nie jakieś busiki o których
                        ty gadasz.Naturalna selekcja.Powiedz to mieszkańcom Zakopanego i okolic.spytaj
                        się ich o genialny system konkurencji między busami.A potem udzielaj się w
                        temacie w którym nie masz pojęcia.
                        • Gość: Cernunnus Re:do drivera20 IP: 212.59.230.* 15.07.09, 23:43
                          driver, ty na ekonomii znasz się jak świnia na niebie. Komuch!
                          pl.wikipedia.org/wiki/Konkurencja_(ekonomia)
              • driver_20 Re: Chłopie, Ty w Polsce żyjesz, jak się któryś z 08.07.09, 10:18
                Wiem jak wyglądają kontrole techniczne przy prywatnym samochodzie i wiem jak
                wyglądają kontrole techniczne w PKS-ie gdzie na za każdym razem na kontroli
                technicznej diagnosta doczepia się że to szyba jest pęknięta że reflektory
                przepalone.Na każdej obsłudze technicznej wyłapywane są usterki i naprawiane.ale
                za to Ty chyba się na tym nie znasz a uważasz się za znawce.
    • Gość: bluegrazyna mnie to suty nabrzmiewają jak jadę takim klekotem IP: *.orebrostadsnat.ias.bredband.telia.com 07.07.09, 18:45
    • rozmowywsieci Re: MPK - rozpadające się autobusy 16.07.09, 09:07
      Można się było do domu na nóżkach przejść. Ale nie, tylko
      nakrzekać...
      • Gość: Alexis Re: MPK - rozpadające się autobusy IP: *.54.174.45.tvksmp.pl 16.07.09, 09:39
        Ja juz też miałam dość mpk, drożyzny biletów, gruchotów a nie autobusów
        (oczywiście nie wszystkie) śmierdzących ludzi w autobusach, żuli w nich( o czym
        nie raz pisałam do mpk o tym problemie, że jeżdżą, śmierdzą, a kontrol do nich
        nie podejdzie, tylko do piorządnych ludzi-zawsze bez odpowiedzi), więc
        uzbierałam pieniążki, poszłam na prawko, zdałam, uzbierałam i mam samochodzik
        15letni, ale jeździ dobrze, ja jeżdżę dobrze i już mpk mam gdzieś :) obym juz
        nie musiała mpk jeździć :)a nie pije, wiec sie nie zapowiada, tylko żal mi
        porządnych, nie śmierdzących ludzi, którzy jeszcze są zmuszeni korzystać z mpk...
    • Gość: kierowca Re: MPK - rozpadające się autobusy IP: 193.138.241.* 16.07.09, 11:34
      Jak każdy z nas kupi samochód i oleje MPK,to zakorkujemy tak miasto,że dojazd do
      pracy lub szkoły zajmie nam nie 15 minut,ale około godziny.Niestety jesteśmy
      skazani na autobusy lub do wyboru nieprzejezdne ulice.
      • bluegrazyna Re: MPK - rozpadające się autobusy 16.07.09, 16:02
        dlatego ,że jestem skazana na komunikację miejską chciałabym miec
        wybór.i dlatego uważam ,że nalezy znieśc ostatni monopol w tym
        miescie tzn MPk .W końcu od 20lat żyjemy w wolnym kraju , a dawny
        relikt socjalizmu czyli MPK ma się dobrze !!!
        • driver_20 Re: MPK - rozpadające się autobusy 16.07.09, 16:14
          Chciałbym zauważyć że w większości miast komunikacja działa na tej zasadzie co u
          nas.Różny się tylko tym że MPK jest wykonawca razem z innymi firmami działający
          na zlecenie miasta.a nie zapomniałem jest np Zakopane.Tam ludzie chcieli tak jak
          Ty mieć wybór.mają spośród busów których kierowcy mówią ze jak jadą dwie osoby
          to oni nie pojadą mimo iż kurs jest w rozkładzie bo oni nie zarobią na
          paliwo.Ale złe MPK jedzie nawet jak w autobusie jest jedna osoba.
          A i nie mów mi o naturalnej selekcji bo akurat na przykładzie Zakopanego widać
          że nawet jak chce powstać nowa firma to długo nie istnieje bo stare firmy tylko
          patrzą jak wygryźć konkurencje z rynku.Ale Ty bardzo znasz się na transporcie
          publicznym.Po za tym jeśli wszedłby taki system jak Ty mówisz to nie
          pojechałabyś za 2,50 autobusem całej trasy.Bo MPK dostaje dotacje jako że
          działa na zlecenie miasta.a prywatne firmy w myśl twojego pojęcia na temat
          komunikacji tej dotacji by nie miały i płacilibyśmy z przejazdy tak jak jest to
          w PKS-ie czyli od przystanku do przystanku.Najpierw dowiedz się działa mechanizm
          komunikacji a potem zabieraj głos w ty temacie.
        • driver_20 Re: MPK - rozpadające się autobusy 16.07.09, 16:18
          A i jeszcze zapomniałem.ja wole dziadowskie bo dziadowskie MPK ale mogę jechać
          na jednym bilecie na wszystkich liniach.a tak jak Ty byś chciała niestety na
          jednym bilecie na wszystkich liniach byś nie pojechała.bo jeszcze nie znalazła
          się firma które była by w stanie od tak sobie uruchomić komunikacje na terenie
          takiego miasta jak Częstochowa komercyjnie i pokryć swoja działalnością całą
          sieć.Owszem zdarzają się takie przypadki jak Ty mówisz że jakaś firma komercyjne
          dubluje line miasta ale zazwyczaj jest to jedna góra dwie linie.
          • Gość: pasażer7 Hipokryzja bluegrazyny sięga nieba! IP: *.washdc.fios.verizon.net 16.07.09, 16:27
            Najpierw się jeździ bez biletu, szarpie z ludźmi, którzy chcą ten bilet
            sprawdzić uprawia pieniactwo na tym forum, a potem narzekanie na
            niedoinwestowane MPK.
            Pani Grażyno, czas się opamiętać, może jakieś ziółka na nerwy?
        • Gość: piorun51 Re: MPK - rozpadające się autobusy IP: *.foebud.org 16.07.09, 16:18
          > Ty nie bój nie bój pomysłowy Dobromirze
          > pirdolniesz i ty na pikawe
          > dostaniesz hemorojdów w dupie od tego ciagłegocw...owania pedale
          > wiesz koleś nikomu w zyciu tak jak tobie żle nie życzyłem
          > ale tobie ku... życzę wszystkiego najgorszego co może człowieka w
          > życiu spotkać - rak
          > żebyś zdychał powolutku ze świadomoscią śmierci zebyś przeklinał
          > dzień kiedy cię matka wydalił na świat
          > zebyś wiedział ze niema dla ciebie gnoju żadnego ratunku ,znikąd
          > pomocy
          > ty śmieciu o dziadka nie martw się, jego pikawa jest jak dzwon
          > ty martw się o siebie bo niewiesz co jutro cię spotka