Dodaj do ulubionych

MPK litości-33do blachowni

IP: 213.199.204.* 29.12.03, 14:03
Mpk od wielu lat nie zwarza na protesty blachowian,osób z gnaszyna i dźbowa
od kiedy zlikwidowano 63 zaczeły sie pronlemy dźbów i gnaszyn górny stracił
połoczenie ze szpitalem w blachowni wielu ludzi pracuje właśnie w tym
szpitalu i nie ma możliwości dojazdu .Obecną linę 33 można by przedłużyć
Gnaszyn i dźbów zyskają połączenie ze szpitalem a Blachownia z Alejami i
centrum miasta.
Obserwuj wątek
    • Gość: Klaudia BLN Re: MPK litości-33do blachowni IP: 213.199.204.* 02.01.04, 14:40
      Masz całkowitą rację ja też zucierpiałam przez to nie mam jak dojechać do
      szpitala i do rodziny w dźbowie.Mpk nie miało racji mówiąc że 63 im sie nie
      opłaca czasami miałam problem z dociśnięciem się do drzwi. Drogie MPK
      przedłużcie linie 33 i wszystjie problemy sie skończą PROSZE!!
    • Gość: Rafał Lamch Re: MPK litości-33do blachowni IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.01.04, 18:01
      33 już się nie przedłuży, bo ma za długą trasę. Trzeba było nie pozwolić się
      wtrącać poznaniakom i 63 by zostało.
      A co powiecie na taką propozycję:
      Nowa linia 63 ze szpitala przez Dźbów, Sabinów, Jagiellońską, al.WP i
      Krakowską?
      Tylko trzeba by się dogadać (tu rola władz szpitala, na które MPK się wypięło)
      z jakimś przewoźnikiem, np. Biesy, PKS. A może GZK Rędziny wydłużyłoby do
      Blachowni niektóre kursy "R"? W końcu szpital...

To nowe 63 nie musi jeździć tak bezsensownie często, jak poprzednie (nic
      dziwnego, że się nie opłacało). Wystarczy kilka kursów.
      • Gość: Do rafała Re: MPK litości-33do blachowni IP: 213.199.204.* 17.01.04, 11:59
        Nie można lini 63 przeprowadzić trasą przez sabinów bo sabinów nie ma rejonu w
        blachowni a gnaszyn tak poza tym MPK nie zkupi specjalnie autobusu po to by
        obsłuzył on linię 63
        • Gość: Rafał Lamch Re: Do Rafała IP: *.com.pl 20.01.04, 15:48
          Dziękuję. To o rejonie wiele mi wyjaśniło, ale tekst o zakupie autobusu nie ma
          sensu.
    • Gość: Rafał Lamch Re: MPK litości-33do blachowni IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.01.04, 18:06
      A najśmieszniejsze jest to, że ta cała "oszczędność" wyszła na 0, a może nawet
      nas straty.
      62 wydłużono i to dość konkretnie - trochę dodatkowych kilometrów dziennie to
      to jest. Ponadto dodano na nim trzeci autobus, no i pojawiły się dwa przeguby.
      Nie ma więc żadnych oszczędności. Wystarczało przywrócić na 63 racjonalną
      częstotliwość - co 50-100, a nie co 24 minuty.
      • kierowca_mpk Re: MPK litości-33do blachowni 02.01.04, 18:33
        Twoje propozycje na nic się nie zdadzą! MPK nie decyduje jak na terenie gminy
        Blachownia mają jeździć autobusy. O tym rozstrzygają władze tego miasta.
        • Gość: Rafał Lamch Re: MPK litości-33do blachowni IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.04, 00:10
          I właśnie dlatego nie mogę od dwóch lat zrozumieć, dlaczego ktoś w ogóle
          posłuchał sugestii BIT-u o likwidacji linii 63. To sprawa gminy Blachownia i
          gdyby obsługa należała do innego przewoźnika, to poznaniacy nawet by się tą
          linią nie zainteresowali.
          Ale ta linia zawsze funkcjonowała na szczególnych zasadach, chyba że gmina sra
          we własne podwórko.
          Na szczęście od Nowego Roku to już gminy mają 100% prawa głosu.
        • Gość: bzdury Re: MPK litości-33do blachowni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.04, 00:34
          bzdury gadasz.Powiedz mi jak mogą decydować władze Blachowni o
          przedsiębiorstwie, którego właścicielem jest miasto Częstochowa. To tak jak ja
          bym decydował o tym co masz robić w domu po pracy. Puknij się w głowę kolego i
          nie wypowiadaj bredni na forum.
          • Gość: Rafał Lamch Re: MPK litości-33do blachowni IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.04, 09:46
            W tym wypadku ta kanalia ma rację. Zawsze gminy zamawiały usługi na liniach
            podmiejskich, dlatego tak wiele linii zniknęło (gminy wybrały prywaciarzy lub
            PKS), tak jak gmina Częstochowa zamawia linie miejskie.
            Ponadto nowa (od Nowego Roku) Ustawa o transporcie drogowym wymaga od
            przewoźnika wykonującego przewozy regularne nie tylko koncesji, ale i
            podpisane umowy z gminą, po której drogach się porusza.
            • Gość: Rafał Lamch Re: MPK litości-33do blachowni IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.04, 10:02
              I dlatego właśnie to gmina określa warunki funkcjonowania, np. ilość otwartych
              drzwi, czego ten idiota nie mógł pojąć, a teraz się zamknął...
          • kierowca_mpk Re: MPK litości-33do blachowni 03.01.04, 12:21
            Gość portalu: bzdury napisał(a):

> bzdury gadasz.Powiedz mi jak mogą decydować władze Blachowni o
            > przedsiębiorstwie, którego właścicielem jest miasto Częstochowa. To tak jak
            ja
            > bym decydował o tym co masz robić w domu po pracy. Puknij się w głowę kolego
            i
            > nie wypowiadaj bredni na forum.

Żadnych bredni nie wygaduję! Spieszę Cię poinformować, że w 2002 r. miasto
            Blachownia rozpisało przetarg na obsługę linii komunikacyjnych na terenie
            własnej gminy. Do przetargu stanęły tylko: PKS i MPK. Warunki przetargu były
            tak ostre, że Biesy nawet nie odpowiedziały na ofertę. Zgadnij teraz, kto ten
            przetarg wygrał?
            Dopowiem Ci jeszcze, że MPK jest spółką prawa handlowego i jako taka może
            prowadzić dowolną działalność komercyjną. Świadczenie usług przewozowych na
            terenie innych gmin jest jedną z form takiej działalności, do której
            właścicielowi (miastu Częstochowa) nic do tego, bo to nie miasto Częstochowa
            jest płatnikiem. Podobnie jest z przepisami porządkowymi. W autobusach, które
            jeżdżą na liniach podmiejskich, przepisy porządkowe ustalają radni gmin, na
            rzecz których MPK świadczy usługi. Jeśli takowych przepisów nie ma, to prawo
            przewozowe stosuje się wprost, tzn. zgodnie z ustawą, przepisy ustala
            przewoźnik.

Pozdrówka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka