Dodaj do ulubionych

Do Moderatora

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 21:44
Zawsze zastanawia mnie to, czy moderator widzi kto kim jest na tym forum.
Chodzi mi o to, czy jak ktoś zmienia niki i raz jest zalogowany jako np. XXX
za chwile yyy, a za jeszcze chwile nie jest zalogowany w ogóle tylko jest
gościem to czy moderator wie że dane posty pochodzą od jednej osoby
(komputera o jednym IP) Czy moderatorzy forum.gazeta.pl mają dostęp do IP czy
możliwość podejrzenia z jakiego komputera (komp.o jakim IP)ktos korzysta ma
tylko administrator lub ktos nad moderatorem?
Obserwuj wątek
    • generallo Re: Do Moderatora 15.10.05, 10:47
      jasne że wie,
      lecz skoro osoba pisząca nie narusza regulaminu forum
      to przymyka oko na takie działania ;)
    • francuz_el Re: Do Moderatora 15.10.05, 11:29
      Oczywiście, że moderator widzi, kiedy np.: jakaś osoba pisze parę postów pod
      paroma nickami, a z tym samym IP. Czasem nawet moderator (czyli moja skromna
      osoba ;P) napisze, że widzi, co się dzieje :-)
    • Gość: pR0SiAczek Re: Do Moderatora IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.10.05, 14:24
      niestety jedno IP wcale nie oznacza ze to ta sama osoba... szczegolnie w
      przypadku sieci LAN (gdzie komputerow moze byc tlum) a "brama internetowa"
      tylko jedna (czyli moze byc tylko jedno IP)
      • francuz_el Re: Do Moderatora 15.10.05, 21:05
        Tylko, że jak ktoś pisze parę postów w ciągu paru minut, a później długo długo
        nic, to raczej nie przypadek.
        • Gość: Ciekawski Re: Do Moderatora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 21:57
          Czy IP zawsze sie wyświetla przy czytaniu przez ciebie postów, czy musisz jakąś
          funkcję właczyć bo to sie ukazało?Czy to może zobaczyć (IP)tylko moderator czy
          zwykły forumowicz także?
          • Gość: Ciekawski Re: Do Moderatora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 22:05
            Skopiowałem coś na ten temat z innego forum.Osoba ta napisała, ze komputer moze
            mieć stałe IP ale nie musi bo wyjatkiem jest np. neostrada i komputer ma
            tulosowo przydzielane IP

cruella 29.09.05, 10:53 + odpowiedz

To ja się wypowiem jako żona informatyka , który kiedyś takie rzeczy wyjaśniał
            (przy okazji innej afery).

Komputer może mieć stałe IP (tak ma mój komp, tak ma każdy, kto podłączył
            internet od dostawcy typu: kawiarenka, lokalny dostawca, sieć osiedlowa...) ale
            nie musi (tu wyjątkiem jest neostrada, gdzie IP przydzielane jest losowo z puli
            wolnych, za każdym razem inne).
            Pozostaje pytanie, jak duże jest prawdopodobieństwo, że trzy losowo wybrane
            osoby, w trzech różnych miejscach, o trzech różnych godzinach dostaną to samo
            IP.

IP
            mama_blizniakow 29.09.05, 13:10 + odpowiedz

I ja jestem technikiem informatykiem ,mam tez duże doświadczenie w praktyce.
            Uczyłyśmy sie zupełnie czegoś innego-hihi.
            Każdy komputer ma swoje ip-z tym sie zgodze.Ale
            Z kilku komputerów połączonych w sieć lokalna może wychodzic jedno IP:)Sieć
            widzi tak jakby 1 komp-reszta jest za nim-nie wiem jak to bardziej wytłumaczyć:)
            Tak jak w biurze-jest jeden głowny numer telefonu i są wewnętrzne.Jednak gdy
            sie dzwoni z biura wyświetla się tylko ten głowny numer.

Tak jest właśnie u nas.Kilka miejcowości podpiętych do tego samego dostawcy
            netu-mamy jedno IP-dostawcy netu.

• francuz_el Re: Do Moderatora 15.10.05, 22:12
            Ja tylko widzę adres i nie potrzebuję żadnych dodatkowych opcji. To jest
            normalne, że jeżeli ktoś ma neostradę i jeszcze raz się połączy, to jego IP
            będzie inne, tak jak np.: przy modemówce. Nie ma co tu więcej wyjaśniać.
            • Gość: Ciekawski Re: Do Moderatora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 22:17
              ok. Dziękuje za odpowiedź
            • Gość: pR0SiAczek Re: Do Moderatora IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.10.05, 22:41
              mozliwe tez jest, ze wsrod uzytkownikow jednej sieci LAN, kilka osob moze na
              forum napisac pod roznymi nickami w ciagu kilku minut kilka postow... i wcale
              nie oznacza to, ze ta sama osoba (rozumiana ogolnie jako uzytkownik adresu IP)
              podszywa sie pod kilka nickow :) jesli ktos ma brame np. DSL Dialogu IP jest
              stale dla wszystkich kompow w sieci, a tych kompow moze byc kilkanascie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka