michal_el 16.11.02, 13:35 Zarząd Komunikacj Miejskiej powinien pomyśleć o uruchomnieniu nowej linni tramwajowej z Saperów do Marymonckiej, przynajmniej w dni robocze. Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
francuz_el Re: Linia tramwajowa nr 6 16.11.02, 14:54 Ja juz bym wolal, zeby polaczyc Marymoncka z Saperow nowa linia, ktora by biegla kolo Bazantarni, Gory Chrobrego, Pomnika az do petli (obok planowanej Obwodnicy Wschodniej) Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Linia tramwajowa nr 6 16.11.02, 15:34 francuz_el napisał: > Ja juz bym wolal, zeby polaczyc Marymoncka z Saperow nowa linia, ktora by > biegla kolo Bazantarni, Gory Chrobrego, Pomnika az do petli (obok planowanej > Obwodnicy Wschodniej) To później:) Na razie mówmy o rzeczach jak na dzisiejszy dzień realnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apv Re: Linia tramwajowa nr 6 IP: *.24-151.libero.it 16.11.02, 17:58 co to za obwodnica? Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Obwodnica 16.11.02, 18:08 Gość portalu: apv napisał(a): > co to za obwodnica? Ulica, która połączy Kościuszki z Łęczycką, która bedzie przeprowadzona obok góry Chrobrego, między górą Gęsią i osiedlem Przy Młynie. A zaczynać się ona będzie przed mostkiem (jadąc od Marymonckiej) na Kościuskzi. Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Obwodnica 16.11.02, 19:37 A tak naprawde to jest to wielka inwestycja zw. obwodnica polnocna, tzn. laczy ona polnocna czesc miasta z "siodemka" istniejacym juz mostem na przedluzeniu Brzeskiej, przez wlasnie Brzeska, Pilsudzkiego, Krolewiecka... Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Obwodnica 16.11.02, 21:30 francuz_el napisał: > A tak naprawde to jest to wielka inwestycja zw. obwodnica polnocna, tzn. laczy > ona polnocna czesc miasta z "siodemka" istniejacym juz mostem na przedluzeniu > Brzeskiej, przez wlasnie Brzeska, Pilsudzkiego, Krolewiecka... I to by było na tyle, powródźmy teraz do tematu:) Odpowiedz Link Zgłoś
anna1000 Re: Linia tramwajowa nr 6 18.11.02, 09:47 nie wiem czy to ma sens, po tych torach które istnieja - zeby dojechac z saperow na marymoncka trzebabyloby poswiecic strasznie duzo czasu, przeciez mozna pojechac konkurencyjnym autobusem - pytanie tylko którym 13?? tak mi sie wydaje, ze to jedyna linia Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Linia tramwajowa nr 6 18.11.02, 18:58 anna1000 napisała: > nie wiem czy to ma sens, po tych torach które istnieja - zeby dojechac z sapero > w na marymoncka trzebabyloby > poswiecic strasznie duzo czasu, przeciez mozna pojechac konkurencyjnym autobuse > m - pytanie tylko którym 13?? > tak mi sie wydaje, ze to jedyna linia A mi się wydaje, że 17, ale prawda jest taka z Saperów żadnym autobusem nie dojedziesz do Bażantarni. Jak również pdo Bażantarnię nie podjedziesz żadnym autobusem, tramwaj ma tu priorytet. Zresztą ta linię mogliby puścić dla testu:) Odpowiedz Link Zgłoś
anna1000 Re: Linia tramwajowa nr 6 19.11.02, 08:56 to sobie mogą podejść -przecież to blisko, jak wysiądą na górze, na następnym za szpitalem i przejdą przez metalowców- stamtąd do bażantarni jest rzut beretem Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Linia tramwajowa nr 6 20.11.02, 20:17 anna1000 napisała: > to sobie mogą podejść -przecież to blisko, jak wysiądą na górze, na następnym > za szpitalem i przejdą przez metalowców- stamtąd do bażantarni jest rzut berete > m > A kto chce w nocy do lasu???????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
anna1000 Re: Linia tramwajowa nr 6 21.11.02, 08:57 michal_el napisał: > anna1000 napisała: > > > to sobie mogą podejść -przecież to blisko, jak wysiądą na górze, na > następnym > > za szpitalem i przejdą przez metalowców- stamtąd do bażantarni jest rzut > berete > > m > > > A kto chce w nocy do lasu???????????????? w drugą stronę jest tak samo tylko, że w drugą stronę- chyba,że ktoś panicznie boi się psów, to przez to osiedle (metalowców) nie przejdzie > Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Linia tramwajowa nr 6 21.11.02, 11:17 anna1000 napisała: > michal_el napisał: > > > anna1000 napisała: > > > > > to sobie mogą podejść -przecież to blisko, jak wysiądą na górze, na > > następnym > > > za szpitalem i przejdą przez metalowców- stamtąd do bażantarni jest r > zut > > berete > > > m > > > > > A kto chce w nocy do lasu???????????????? > > w drugą stronę jest tak samo tylko, że w drugą stronę- chyba,że ktoś panicznie > boi się psów, to przez to osiedle (metalowców) nie przejdzie > > To miejsce dla mnie, tylko czekam żeby kogoś pozwać. Pieniędzy potrzebuję:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
multumesc Re: Linia tramwajowa nr 6 18.11.02, 09:59 taka linia juz kiedys istniala - 2. Mily pomysl, tylko czy ilosc nie przejdzie w jakosc? Jesli wprowadzonoby nowa linie to pewnie bylyby ciecia czestotliwosci na 2, 3 i 5. Mniej byloby wtedy tramwajow na Grunwaldzkiej i Browarnej. Moznaby wprowadzic siodma linie uzupelniajaca te braki - 1A na trasie Druska-Robotnicza lub wzmocnic jedynke na calej trasie do Ogolnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrona Re: Linia tramwajowa 1,3 IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 18.11.02, 10:48 Kilka lat temu był taki pomysł, aby petlę przy Druskiej zliwidiwac i przedłuzyć do osiedla w Gronowie Górnym. Ale oczywiście pomysł upadł, choć ja uważam że był bardzo dobry.Mało tego to koszty wacale nie musiały byc ogromne. Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Linia tramwajowa 1,3 18.11.02, 16:18 Teraz juz wszystko jest mozliwe, bo jak nasz prezydent powiedzial miasto nie jest praktycznie zadluzone, wiec teraz czas na prawdziwe inwestycje :) Odpowiedz Link Zgłoś
zeta_e Re: Linia tramwajowa 1,3 18.11.02, 17:13 francuz_el napisał: > Teraz juz wszystko jest mozliwe, bo jak nasz prezydent powiedzial miasto nie > jest praktycznie zadluzone, wiec teraz czas na prawdziwe inwestycje :) no nie wiem czy niezadluzone - punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia :))) z gabinetu zapewne widac wiecej i lepiej :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Linia tramwajowa 1,3 18.11.02, 19:02 zeta_e napisał: > francuz_el napisał: > > > Teraz juz wszystko jest mozliwe, bo jak nasz prezydent powiedzial miasto n > ie > > jest praktycznie zadluzone, wiec teraz czas na prawdziwe inwestycje :) > > no nie wiem czy niezadluzone - punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia :))) z > > gabinetu zapewne widac wiecej i lepiej :)))) PESYMISTA!!!!!!!!!!!! - ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Linia tramwajowa 1,3 18.11.02, 19:01 francuz_el napisał: > Teraz juz wszystko jest mozliwe, bo jak nasz prezydent powiedzial miasto nie > jest praktycznie zadluzone, wiec teraz czas na prawdziwe inwestycje :) No tak, ale tramy pojawią się nowe i w najbliżsyzhc dwóch latach doczekamy się linii jna Ogólnej. A później to znowu będziemy czekać kilka lat, aż do 2012:( na rozbudowę linni. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Linia tramwajowa 1,3 18.11.02, 19:00 Gość portalu: wrona napisał(a): > Kilka lat temu był taki pomysł, aby petlę przy Druskiej zliwidiwac i przedłuzyć > > do osiedla w Gronowie Górnym. Ale oczywiście pomysł upadł, choć ja uważam że > był bardzo dobry.Mało tego to koszty wacale nie musiały byc ogromne. Nie chciało Gronowo do Elbląga to i tramwajów nie ma:) Odpowiedz Link Zgłoś
zeta_e Re: Linia tramwajowa 1,3 18.11.02, 20:30 michal_el napisał: > Gość portalu: wrona napisał(a): > > > Kilka lat temu był taki pomysł, aby petlę przy Druskiej zliwidiwac i > przedłuzyć > > > > do osiedla w Gronowie Górnym. Ale oczywiście pomysł upadł, choć ja uważam > że > > był bardzo dobry.Mało tego to koszty wacale nie musiały byc ogromne. > > Nie chciało Gronowo do Elbląga to i tramwajów nie ma:) maja to co chcieli i jeszcze tramwajow sie zachciewa :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Linia tramwajowa 1,3 18.11.02, 20:32 zeta_e napisał: > michal_el napisał: > > > Gość portalu: wrona napisał(a): > > > > > Kilka lat temu był taki pomysł, aby petlę przy Druskiej zliwidiwac i > > przedłuzyć > > > > > > do osiedla w Gronowie Górnym. Ale oczywiście pomysł upadł, choć ja uw > ażam > > że > > > był bardzo dobry.Mało tego to koszty wacale nie musiały byc ogromne. > > > > Nie chciało Gronowo do Elbląga to i tramwajów nie ma:) > > maja to co chcieli i jeszcze tramwajow sie zachciewa :)))) Myślmy lepiej o o rozbudowie linni na terenie miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
zeta_e Re: Linia tramwajowa 1,3 18.11.02, 20:39 michal_el napisał: > zeta_e napisał: > > > michal_el napisał: > > > > > Gość portalu: wrona napisał(a): > > > > > > > Kilka lat temu był taki pomysł, aby petlę przy Druskiej zliwidiw > ac i > > > przedłuzyć > > > > > > > > do osiedla w Gronowie Górnym. Ale oczywiście pomysł upadł, choć > ja uw > > ażam > > > że > > > > był bardzo dobry.Mało tego to koszty wacale nie musiały byc ogro > mne. > > > > > > Nie chciało Gronowo do Elbląga to i tramwajów nie ma:) > > > > maja to co chcieli i jeszcze tramwajow sie zachciewa :)))) > > > Myślmy lepiej o o rozbudowie linni na terenie miasta. mowisz tak jakbysmy byli radnymi na sesji :)))) > Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Linia tramwajowa 1,3 18.11.02, 20:43 zeta_e napisał: > michal_el napisał: > > > zeta_e napisał: > > > > > michal_el napisał: > > > > > > > Gość portalu: wrona napisał(a): > > > > > > > > > Kilka lat temu był taki pomysł, aby petlę przy Druskiej zli > widiw > > ac i > > > > przedłuzyć > > > > > > > > > > do osiedla w Gronowie Górnym. Ale oczywiście pomysł upadł, > choć > > ja uw > > > ażam > > > > że > > > > > był bardzo dobry.Mało tego to koszty wacale nie musiały byc > ogro > > mne. > > > > > > > > Nie chciało Gronowo do Elbląga to i tramwajów nie ma:) > > > > > > maja to co chcieli i jeszcze tramwajow sie zachciewa :)))) > > > > > > Myślmy lepiej o o rozbudowie linni na terenie miasta. > > mowisz tak jakbysmy byli radnymi na sesji :)))) > > Wczuwam się w rolę. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Linia tramwajowa nr 6 18.11.02, 18:59 multumesc napisał: > taka linia juz kiedys istniala - 2. Mily pomysl, tylko czy ilosc nie przejdzie > w jakosc? Jesli wprowadzonoby nowa linie to pewnie bylyby ciecia czestotliwosci > > na 2, 3 i 5. Mniej byloby wtedy tramwajow na Grunwaldzkiej i Browarnej. Moznaby > > wprowadzic siodma linie uzupelniajaca te braki - 1A na trasie Druska- Robotnicza > > lub wzmocnic jedynke na calej trasie do Ogolnej. A najlepiej to rozbudować linię tram i zrezygnować z autobusów. Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Linia tramwajowa nr 6 18.11.02, 22:38 Ale to jest niemozliwe :( Fajnie by to wygladalo, tak same tramwaje w miescie, ale trzebaby cale miasto przebudowac. Bedzie dobrze jak zbuduja linie wlasnie na Pilsudzkiego, na Ogolnej i na Modrzewine...dla mnie starczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Linia tramwajowa nr 6 18.11.02, 22:40 francuz_el napisał: > Ale to jest niemozliwe :( Fajnie by to wygladalo, tak same tramwaje w miescie, > ale trzebaby cale miasto przebudowac. Bedzie dobrze jak zbuduja linie wlasnie > na Pilsudzkiego, na Ogolnej i na Modrzewine...dla mnie starczy :) Tam gdzie sie tory nie zmieszczą trzeba bedzie prowadizć tram ulicą. Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Linia tramwajowa nr 6 19.11.02, 09:40 Ale to bedzie troche niewygodne... Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Linia tramwajowa nr 6 19.11.02, 12:31 francuz_el napisał: > Ale to bedzie troche niewygodne... Wiem, ael jak nie ma wyjścia to trzeba coś zrobić, pozosatje jeszcze wyburzenie domów. Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Linia tramwajowa nr 6 19.11.02, 16:57 I co? Chcesz zrownac pol miasta z ziemia zeby tramwaje mogly sobie swobodnie jezdzic?? Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Linia tramwajowa nr 6 19.11.02, 18:20 francuz_el napisał: > I co? Chcesz zrownac pol miasta z ziemia zeby tramwaje mogly sobie swobodnie > jezdzic?? Tylko te stare nienadające się budynki i Nad jarem i Zawadę:)))) Wybudowałbym nowe domy na Zawadzie gdzie zamieszkałoby 100 razy więcej ludzi, po prostu ładne szklane drapacze chmur:)))) Zniwelowałbym cięzki podjazd pod Odrodzenia, żeby tramwaje mogły się tam poruszać Osiedle Nad Jarem zabudowałbym nowoczesnymi apartamentami. Ulicę Browarną rozbudowałbym na 4 pasy, a tory poprowadziłbym środkiem. Mickiewicza wyburzyłbym, żeby zmieścić tory tram. I wiele innych mam jeszcze propozycji..... Odpowiedz Link Zgłoś
zeta_e Re: Linia tramwajowa nr 6 19.11.02, 17:57 wobec powyzszego proponuje zastanowic sie nad budowa metra :)))) DNS Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Linia tramwajowa nr 6 19.11.02, 18:21 zeta_e napisał: > wobec powyzszego proponuje zastanowic sie nad budowa metra :)))) DNS Odpada, już lepiej budować kolejkę miejską, albo szybki tram. Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Linia tramwajowa nr 6 19.11.02, 18:45 To ja mam w takim razie jeszcze lepszy pomysl... Zbudujmy kolo Elblaga takie prowizoryczne miasto gdzie wszyscy Elblazanie beda mogli mieszkac przez ok. 2 lata i wyburzmy cale miaste (z wyjatkiem niektorych budowli). Wtedy bedziemy mogli je odbudowac jak chcemy :) Koszt duzy ale jakie efekty...poza tym bezrobocie spadloby do zera, bo wszyscy budowaliby nasze miasto :) "Caly narod buduje swoja stolice" :) Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el NOWE MIASTO ELBLĄG 19.11.02, 18:50 francuz_el napisał: > To ja mam w takim razie jeszcze lepszy pomysl... > Zbudujmy kolo Elblaga takie prowizoryczne miasto gdzie wszyscy Elblazanie beda > mogli mieszkac przez ok. 2 lata i wyburzmy cale miaste (z wyjatkiem niektorych > budowli). Wtedy bedziemy mogli je odbudowac jak chcemy :) Koszt duzy ale jakie > efekty...poza tym bezrobocie spadloby do zera, bo wszyscy budowaliby nasze > miasto :) > > "Caly narod buduje swoja stolice" :) Zostawilibyśmy zabytki, nową starówkę. Kurcze, ale wtedy mogłoby być:)))) od razu powstałyby wszędzie tory tram, ulice główne wszytskie od 4 do 6 pasów, duże skrzyzowania w mieście bezkolizyjne, centrum zabudowane drapaczami chmur, wszytsko byłoby idealne. Odpowiedz Link Zgłoś
zeta_e Re: NOWE MIASTO ELBLĄG 19.11.02, 19:20 michal_el napisał: > francuz_el napisał: > > > To ja mam w takim razie jeszcze lepszy pomysl... > > Zbudujmy kolo Elblaga takie prowizoryczne miasto gdzie wszyscy Elblazanie > beda > > mogli mieszkac przez ok. 2 lata i wyburzmy cale miaste (z wyjatkiem > niektorych > > budowli). Wtedy bedziemy mogli je odbudowac jak chcemy :) Koszt duzy ale > jakie > > efekty...poza tym bezrobocie spadloby do zera, bo wszyscy budowaliby nasze > > > miasto :) > > > > "Caly narod buduje swoja stolice" :) > > Zostawilibyśmy zabytki, nową starówkę. > Kurcze, ale wtedy mogłoby być:)))) od razu powstałyby wszędzie tory tram, > ulice główne wszytskie od 4 do 6 pasów, duże skrzyzowania w mieście > bezkolizyjne, centrum zabudowane drapaczami chmur, wszytsko byłoby idealne. jak w Moskwie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: NOWE MIASTO ELBLĄG 19.11.02, 19:22 zeta_e napisał: > michal_el napisał: > > > francuz_el napisał: > > > > > To ja mam w takim razie jeszcze lepszy pomysl... > > > Zbudujmy kolo Elblaga takie prowizoryczne miasto gdzie wszyscy Elblaz > anie > > beda > > > mogli mieszkac przez ok. 2 lata i wyburzmy cale miaste (z wyjatkiem > > niektorych > > > budowli). Wtedy bedziemy mogli je odbudowac jak chcemy :) Koszt duzy > ale > > jakie > > > efekty...poza tym bezrobocie spadloby do zera, bo wszyscy budowaliby > nasze > > > > > miasto :) > > > > > > "Caly narod buduje swoja stolice" :) > > > > Zostawilibyśmy zabytki, nową starówkę. > > Kurcze, ale wtedy mogłoby być:)))) od razu powstałyby wszędzie tory tram, > > ulice główne wszytskie od 4 do 6 pasów, duże skrzyzowania w mieście > > bezkolizyjne, centrum zabudowane drapaczami chmur, wszytsko byłoby idealne > . > > jak w Moskwie :))) Jak w Niu Jorku:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: NOWE MIASTO ELBLĄG 19.11.02, 19:40 zeta_e napisał: > tez moze byc :))) A z ostatnich pieter byłoby widać Malbork, Gdańsk, Morze:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: NOWE MIASTO ELBLĄG 20.11.02, 22:20 Ja bym wybudowal jeden ale za to olbrzymi drapacz chmur, gdzie mieszka nawet 1mln ludzi, a siega 2 km :) Kiedys plany takich widzialem na Discovery... Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: NOWE MIASTO ELBLĄG 20.11.02, 22:21 francuz_el napisał: > Ja bym wybudowal jeden ale za to olbrzymi drapacz chmur, gdzie mieszka nawet > 1mln ludzi, a siega 2 km :) Kiedys plany takich widzialem na Discovery... A jak jakiś samolot zawadzi????????? Odpowiedz Link Zgłoś
anna1000 Re: NOWE MIASTO ELBLĄG 21.11.02, 09:04 wszystko tu zamieszczone czyta się jak powieść sf - wizjonerzy, zamiast radnymi, wybudujcie sobie replikę świątyni w Delfach i tam debatujcie uśmiałam się do łez- a to takie miłe :))))))))) jaja Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: NOWE MIASTO ELBLĄG 21.11.02, 11:15 anna1000 napisała: > wszystko tu zamieszczone czyta się jak powieść sf - wizjonerzy, zamiast > radnymi, wybudujcie sobie replikę świątyni w Delfach i tam debatujcie > uśmiałam się do łez- a to takie miłe > :))))))))) > jaja Fantazje młodych ludzi:) Takcih właśnie potrzeba w urzędzie miejskim. Odpowiedz Link Zgłoś
anna1000 Re: NOWE MIASTO ELBLĄG 21.11.02, 11:27 czyli co, za cztery lata kandydujesz i już teraz szukasz elektoratu???? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: NOWE MIASTO ELBLĄG 21.11.02, 11:34 anna1000 napisała: > czyli co, za cztery lata kandydujesz i już teraz szukasz elektoratu???? > :))) Fraqnzu kandyduje, to jego pomysł, a ja będę wice. Odpowiedz Link Zgłoś
anna1000 Re: NOWE MIASTO ELBLĄG 21.11.02, 11:54 michal_el napisał: > anna1000 napisała: > > > czyli co, za cztery lata kandydujesz i już teraz szukasz elektoratu???? > > :))) > > Fraqnzu kandyduje, to jego pomysł, a ja będę wice. > a żeby być wice to nie musisz kandydować do rady??? Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: NOWE MIASTO ELBLĄG 21.11.02, 11:57 anna1000 napisała: > michal_el napisał: > > > anna1000 napisała: > > > > > czyli co, za cztery lata kandydujesz i już teraz szukasz elektoratu?? > ?? > > > :))) > > > > Fraqnzu kandyduje, to jego pomysł, a ja będę wice. > > > a żeby być wice to nie musisz kandydować do rady??? To jest właśnie błąd, który chciałem skorygować po sekundzie od wysłania tamtego postu, źle się wyraziłem:) Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: NOWE MIASTO ELBLĄG 21.11.02, 19:46 Samoloty przeciez lataja na 10km, a nie na dwoch... Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: NOWE MIASTO ELBLĄG 21.11.02, 19:49 francuz_el napisał: > Samoloty przeciez lataja na 10km, a nie na dwoch... Ale te które chcą wlecieć w budynek to już nie latają tak wysoko:) Odpowiedz Link Zgłoś