michal_el 27.11.02, 22:08 W związku z transportem ładunków ponadnormatywnych w nocy z 26 na 27 listopada 2002r, mogą wystąpić zakłócenia w kursowaniu autobusu na linii nocnej nr 100.:))) Jestem ciekaw jak tam asfalt się ma po tym przejeździe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michal_el Re: Cięzki ładunek 27.11.02, 22:09 michal_el napisał: > W związku z transportem ładunków ponadnormatywnych w nocy z 26 na 27 > listopada 2002r, mogą wystąpić zakłócenia w kursowaniu autobusu na linii > nocnej nr 100.:))) > Jestem ciekaw jak tam asfalt się ma po tym przejeździe. > P.S Były przewożone unitanki do browaru. Odpowiedz Link Zgłoś
zeta_e Re: Cięzki ładunek 27.11.02, 22:27 michal_el napisał: > michal_el napisał: > > > W związku z transportem ładunków ponadnormatywnych w nocy z 26 na 27 > > listopada 2002r, mogą wystąpić zakłócenia w kursowaniu autobusu na linii > > nocnej nr 100.:))) > > Jestem ciekaw jak tam asfalt się ma po tym przejeździe. > > > P.S Były przewożone unitanki do browaru. > więc jak wyposażają to nie będą likwidować :)) tak jak braniewskiego (a może te unitanki to z Braniewa ??) Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Cięzki ładunek 27.11.02, 22:50 zeta_e napisał: > michal_el napisał: > > > michal_el napisał: > > > > > W związku z transportem ładunków ponadnormatywnych w nocy z 26 na 27 > > > listopada 2002r, mogą wystąpić zakłócenia w kursowaniu autobusu na l > inii > > > nocnej nr 100.:))) > > > Jestem ciekaw jak tam asfalt się ma po tym przejeździe. > > > > > P.S Były przewożone unitanki do browaru. > > > > więc jak wyposażają to nie będą likwidować :)) tak jak braniewskiego (a może te > > unitanki to z Braniewa ??) Nie, z Gdańska. A kto mówił , że będą likwidować, to jest ostatni browar grupy na północy Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apv Re: Cięzki ładunek IP: *.24-151.libero.it 27.11.02, 23:39 michal_el napisał: > P.S Były przewożone unitanki do browaru. co to sa unitanki [przyznaje sie, ze jestem spoza kregu piwnego :-(] myslalem, ze to czolgi (pojedyncze) ;-)))))))))))))))))) ale po co szturmowac browar ;-)))))))))))))))))))))))))) (o swieta prostoto!) Odpowiedz Link Zgłoś
anna1000 piwko piwko 28.11.02, 09:42 nie znam pojęcia unitank, ale tank (w browarnictwie) ogólnie jest to kocioł (kadź), więc może być to kocioł do warzenia piwa- czyli mieszania słodu, wody i drożdży, jesli dodaje się drożdże- jest to kadź fermentacyjna, mogą być to kotły w których piwo leżakuje i właściwie chyba tyle. ale biorąc pod uwagę przedrostek uni- wnioskuję, że jest to ten pierwszy podstawowy kocioł służący do warzenia piwa jutro postaram się przedstawić więcej informacji na ten temat, jeśli ktoś będzie zainteresowany mogę przedstawić cały proces produkcji piwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apv Re: piwko piwko IP: *.24-151.libero.it 28.11.02, 11:12 dzieki za informacje. pamietam taki przejazd kotlow przez elblag w latach dziewiecdziesiatych (jakos w czerwcu, byly ozdoba procesji bozego ciala;-). chetnie przyjrzalbym sie procesowi. a propos wazenia: czy ktos lubuje sie w sporzadzaniu domowych win owocowych? szukam porad (wlasnych, ew. stron internetowych), bo w przydomowym sadzie owocow moc, a od czasu do czasu chcialoby sie zaimponowac gosciom karafką napitku wlasnej roboty! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: piwko piwko IP: *.umcs.lublin.pl 28.11.02, 11:27 odeślę Cię na forum kuchnia (w gazecie oczywiście)- tam możesz dowiedzieć się wszystkiego, zadasz pytanie i z chę cią Ci odpowiedzą, poza tym są strony mniammniam.com.pl (???) nie jestem pewna czy taki adres, i tam znajdziesz pełno róznych przepisów ja jeszcze nie robię winka, ale jak kupię gąsiora to pewnie będę robić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apv Re: piwko piwko IP: *.24-151.libero.it 28.11.02, 11:33 ja tez nie robilem, ale u mnie w piwnicy stoja puste gasiory, swiadectwo niegdysiejszych pasji mych przodkow. niestety, poza gasiorami nie przetrwala ani tradycja, ani recepty, tylko karafki (naprawde bardzo ladne), ktore strasza pustymi brzuchami! :-) pomyslalem sobie: do dziela! za wszelka pomoc dziekuje! a za kilka lat moze spotkamy sie na degustacji? :) [oczywiscie z mezem, bo ktos musi prowadzic;-)))] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: piwko piwko IP: *.umcs.lublin.pl 28.11.02, 11:44 Gość portalu: apv napisał: > ja tez nie robilem, ale u mnie w piwnicy stoja puste gasiory, swiadectwo > niegdysiejszych pasji mych przodkow. niestety, poza gasiorami nie przetrwala > ani tradycja, ani recepty, tylko karafki (naprawde bardzo ladne), ktore strasza > > pustymi brzuchami! :-) > pomyslalem sobie: do dziela! za wszelka pomoc dziekuje! a za kilka lat moze > spotkamy sie na degustacji? :) > [oczywiscie z mezem, bo ktos musi prowadzic;-)))] wymienimy się spostrzeżeniami dotyczącymi warzenia i zdradzimy sobie sekrety dobrego wina... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apv Re: piwko piwko IP: *.24-151.libero.it 28.11.02, 13:08 Gość portalu: anna napisał(a): > wymienimy się spostrzeżeniami dotyczącymi warzenia i zdradzimy sobie sekrety > dobrego wina... ...oczywiscie! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
molszanska Re: piwko piwko 29.11.02, 13:26 anna1000 napisała: > nie znam pojęcia unitank, ale tank (w browarnictwie) ogólnie jest to kocioł > (kadź), więc może być to kocioł do warzenia piwa- czyli mieszania słodu, wody i > > drożdży, jesli dodaje się drożdże- jest to kadź fermentacyjna, mogą być to > kotły w których piwo leżakuje i właściwie chyba tyle. > ale biorąc pod uwagę przedrostek uni- wnioskuję, że jest to ten pierwszy > podstawowy kocioł służący do warzenia piwa > jutro postaram się przedstawić więcej informacji na ten temat, jeśli ktoś > będzie zainteresowany mogę przedstawić cały proces produkcji piwa niestety, dziś nie przedstawie wszem i wobec procesu produkcyjnego- w poniedziałek na bank Odpowiedz Link Zgłoś
anna1000 Re: piwko piwko 29.11.02, 13:36 to nie żadna prowokacja to ja anna1000, znowu się pomyliłam &&&^^^%%%$$$###@@ Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: piwko piwko 29.11.02, 14:49 anna1000 napisała: > to nie żadna prowokacja to ja anna1000, znowu się pomyliłam > &&&^^^%%%$$$###@@ Dlaczego nie używasz jednego niku? Odpowiedz Link Zgłoś
anna1000 Re: piwko piwko 29.11.02, 17:46 michal_el napisał: > anna1000 napisała: > > > to nie żadna prowokacja to ja anna1000, znowu się pomyliłam > > &&&^^^%%%$$$###@@ > > > Dlaczego nie używasz jednego niku? bo na ten adres molszanska dostaje newslettery z gazety i inne newsy z nature i chyba z biomedical, a anne1000 stworzyłam na potrzeby forum i bardzo się do tego przyzwyczaiłam, że na forum używam anna mylę się dlatego, że najpierw sprawdzam pocztę na molszanska i jednocześnie czytam forum i jak chce szybko na coś odpowiedzieć na forum to zapominam o tym że jestem zalogowana nie jako anna i się wkurzam- wku...am Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: piwko piwko 29.11.02, 17:47 anna1000 napisała: > michal_el napisał: > > > anna1000 napisała: > > > > > to nie żadna prowokacja to ja anna1000, znowu się pomyliłam > > > &&&^^^%%%$$$###@@ > > > > > > Dlaczego nie używasz jednego niku? > > bo na ten adres molszanska dostaje newslettery z gazety i inne newsy z nature i > > chyba z biomedical, a anne1000 stworzyłam na potrzeby forum i bardzo się do > tego przyzwyczaiłam, że na forum używam anna > mylę się dlatego, że najpierw sprawdzam pocztę na molszanska i jednocześnie > czytam forum i jak chce szybko na coś odpowiedzieć na forum to zapominam o tym > że jestem zalogowana nie jako anna i się wkurzam- wku...am Dziekuję za wyjaśnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emge_ Re: piwko piwko IP: *.gda.supermedia.pl 29.11.02, 13:37 to byly piekne czasy kiedy jeszcze pracowalem w browarze pozdrowienia dla eb elblag emge_ :) Odpowiedz Link Zgłoś
anna1000 Re: piwko piwko 29.11.02, 17:50 Gość portalu: emge_ napisał(a): > to byly piekne czasy kiedy jeszcze pracowalem w browarze > pozdrowienia dla eb elblag > emge_ > :) czatujesz Emge!!! ale zapytam Cie czy w biurze czy na hali czy w laboratorium czy w leżakowni czy na taśmie czy.... Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: piwko piwko 29.11.02, 17:59 anna1000 napisała: > Gość portalu: emge_ napisał(a): > > > to byly piekne czasy kiedy jeszcze pracowalem w browarze > > pozdrowienia dla eb elblag > > emge_ > > :) > > czatujesz Emge!!! > ale zapytam Cie czy w biurze czy na hali czy w laboratorium czy w leżakowni czy > > na taśmie czy.... Myślę, że nie dostaniesz odpowiedzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
anna1000 Re: piwko piwko 29.11.02, 18:01 pewnie dlatego, że według Emge to początek czata - to po co mnie prowokuje??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emge_ Re: piwko piwko IP: *.gda.supermedia.pl 02.12.02, 07:38 anna1000 napisała: > pewnie dlatego, że według Emge to początek czata - to po co mnie prowokuje??? pewnie dla tego ze nie tak czesto zagladam w okienko "internet". pracowalem w biurze pozniej niestety, po przejeciu browaru przez heineken'a przeniesiony do horeka corporate. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: piwko piwko IP: *.umcs.lublin.pl 02.12.02, 13:23 produkcja piwka 1/ przygotowanie słodu jęczmiennego (słód jasny i ciemny) 2/ przygotowanie chmielu - do wyrobu piwa służa jedynie niezapłodnione kwiatostany żeńskie 3/ zacieranie- mieszanie zmielonego słodu z wodą, ogrzewanie, filtrowanie efektem jest uzyskanie brzeczki przedniej niechmielonej 4/ uchmielanie brzeczki- dodatek chmielu 5/ po schłodzeniu brzeczka jest kierowana do kadzi fermentacyjnych, tam jest zaszczepiana drożdżami fermentacji dolnej- Saccharomyces uvarum i nastepuje proces 6/ fermentacji 7/ po 7-12 dniach świeże piwko kierowane jest do leżakowni, tam nastepuje fermentacja wtórna, dojrzewanie trwa od 1-3 miesięcy 8/ obciąganie i mieszanie róznych partii piwa 9/ rozlewanie piwa do butelek lub kegów to w największym skrócie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apv Re: piwko piwko IP: *.24-151.libero.it 03.12.02, 17:48 tego to juz chyba domowym sposobem nie wyprodukuje :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: piwko piwko IP: *.umcs.lublin.pl 04.12.02, 08:30 Gość portalu: apv napisał(a): > tego to juz chyba domowym sposobem nie wyprodukuje :( jak to nie????!!!! OCZYWIŚCIE kiedyś w starym newsweeku czytałam o pewnym panu który zajmuje sie robieniem piwka na własny użytek i mówi, że jego jest hohoho razy lepsze od tego w sklepach. w kazdym razie krok po kroku wyjaśnia jak należy postępować i co mieć do tego by wyprodukować ten specjał(l) jeśli bardzo Cie to interesuje- ten artykuł, to poszukam, może jeszcze jest w domu (mój mąż jak przeczytał ten artykuł stwierdził, że będzie robił "swojskie" piwko, ale na chęciach się skończyło- dlatego gazetka powinna być w domu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apv Re: piwko piwko IP: *.24-151.libero.it 04.12.02, 16:48 to ja juz lepiej pozostane przy domowych winach. a gazetka niech lezy: kiedys sie przyda! Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: piwko piwko 04.12.02, 19:35 Gość portalu: apv napisał(a): > to ja juz lepiej pozostane przy domowych winach. a gazetka niech lezy: kiedys > sie przyda! Hm..może otworzę browar? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apv Re: piwko piwko IP: *.24-151.libero.it 04.12.02, 20:09 michal_el napisał: > Gość portalu: apv napisał(a): > > > to ja juz lepiej pozostane przy domowych winach. a gazetka niech lezy: > kiedys > > sie przyda! > > Hm..może otworzę browar? o prosze! pierwsi chetni! :o Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: piwko piwko 04.12.02, 20:12 Gość portalu: apv napisał(a): > michal_el napisał: > > > Gość portalu: apv napisał(a): > > > > > to ja juz lepiej pozostane przy domowych winach. a gazetka niech lezy > : > > kiedys > > > sie przyda! > > > > Hm..może otworzę browar? > > o prosze! pierwsi chetni! :o A tu gdzie stoją te słoiki stanie moja winiarnia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna DOMOWY SPOSÓB NA WARZENIE PIWKA IP: *.umcs.lublin.pl 06.12.02, 15:22 hbd.org/brewniversity/brewing/firstbatch.html Apv jak już zrobisz winko i zostanie Ci trochę wolnego czasu na warzenie piwka...(po angielsku) polskiebrowary.pl/ a tu sklepik w którym można zaopatrzyć się w potrzebne akcesoria browarnicze- czyli jak stworzyć browar we własnym M-3 browar.pl/ a tu jeszcze garść dodatkowych informacji... czyli wszystko jasne (pełne) Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: DOMOWY SPOSÓB NA WARZENIE PIWKA 06.12.02, 16:20 Gość portalu: anna napisał(a): > <a href="http://hbd.org/brewniversity/brewing/firstbatch.html"target="_blank">h > bd.org/brewniversity/brewing/firstbatch.html</a> > Apv jak już zrobisz winko i zostanie Ci trochę wolnego czasu na warzenie > piwka...(po angielsku) > > <a href="http://polskiebrowary.pl/"target="_blank">polskiebrowary.pl/</a> > a tu sklepik w którym można zaopatrzyć się w potrzebne akcesoria browarnicze- > czyli jak stworzyć browar we własnym M-3 > > <a href="http://browar.pl/"target="_blank">browar.pl/</a> > a tu jeszcze garść dodatkowych informacji... czyli wszystko jasne (pełne) DZIĘKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna PIWKO A NIESTRAWNOŚĆ IP: *.umcs.lublin.pl 09.12.02, 13:54 www.mediclub.pl/club/5640/more?uid=53278c20e54bd53222c5bd14faccd16d&id=3089&from_hnl= zobaczymy czy sie udalo Odpowiedz Link Zgłoś