Gość: aśka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 14:17 Czy ktoś z Was starał tam o pracę?Zastanawiam się czy oni wogóle rekrutują, czy jakaś agencja pośrednictwa pracy, która robi to za nich?Do kogo się tam zgłosić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aśka Re: praca w michelin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 15:45 Czyżby nikt nie szukał w oponach pracy???????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karina Re: praca w michelin? IP: *.olsztyn.mm.pl 18.01.07, 16:07 hej , z tego co sie orientuje to przyjecia do pracy są ale czy dla kobiet ???wystarczy zgłosic sie do kadr michelina i zostawic swoje namiary , ach i trzeba miec napewno srednie wykształcenie ....pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsdasdasd Re: praca w michelin? IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.01.07, 21:58 kariera w oponach :) nie ma co:P a gdzie tu maszynohurt?:P co za wioska. Odpowiedz Link Zgłoś
being28 Re: praca w michelin? 18.01.07, 16:51 Jeżeli nie poradziłaś se ze znaleznieniem biura rekrutacji to pewnie i tak nie masz szans na pracę. www.michelin.pl/pl/front/affich.jsp?codeRubrique=20060724164639&lang=PL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 007 Re: praca w michelin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 10:38 ale zionie od kolegi chłodem.....a jam staralem sie o prace w oponach, jestem informatykiem....i podania na serwis rekrutacji pozostaja bez odzewu, moj kumpel tam pracuje i mowil ze wynajmuja zewnetrzna firme rekrutacyjna ktora przeprowadza rozmowy....a ten link to jest tylko na praktyki i dla roboli a nie dla ludzi ktorzy chcieliby tam za rozsadne pieniadze pracowac i kariere zrobic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do nr 7 Re: praca w michelin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 14:12 ale od kolegi zionie chamstwem ...troche się nauczył w klawiaturę pukać i już dla niego robol to nie człowiek,Bill Geates to nie jesteś skoro informatyk i szukasz pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rych Re: praca w michelin? IP: *.olsztyn.mm.pl 20.01.07, 19:53 znam paru co rozpoczeli przce na gumach, pierwsz wypłata i podziękowali za prace bo dostali ciut powyzej tysiąca (praca na zmiany).JAK MOŻNA TAK LUDZI OSZWABIAĆ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fuck Bibendum! Re: praca w michelin? IP: *.ols.vectranet.pl 20.01.07, 21:42 Teraz Michelin to maszynka marketingowo ekonomiczna, pubic relation na najwyższym poziomie. To chłonie kase. Pracowników olać przeciez da radę z zatrudniaka na stażowe wziąć typa (znam takich) i płacić im 400zł za miesiąc. Dogadali się z naszymi władzami na taką opcje(co za wkręt żeby typ za miesiąc pracy dostał 400zł). Pozyskiwanie klienta, podstawa. Napie...ją trawniki, kondony, święta w psychiatryku itp.żeby zaistnieć gdzie tylko się da. A roboli olać da rade po taniości. Nawet informatycy zarabiaja tyle co spawacz. A co do kasy na zachodzie to nie będę nawet porównywał. Żenująca sprawa. Michelin wykupił większość firm oponiarskich a najtańsi ich robole na świecie to my i Tajlandia. Rosjanie się nie dali :) Ja po 10 latach 1400 na rękę. Powodzenia życze wszystkim, którzy myślą, że zrobią karierę w Michelin. NIe wiem kto nas oszwabia czy polacy w Michelin czy Francuzi kierując Polakami. NIe wierzcie propagandzie Michelinowskiej. Elo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u Re: praca w michelin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 09:14 a takie bajki krąża o zarabianiu kokosów w Michelin...ja rozumiem, ze taki pracownik taśmy to mizernie zarabia, ale co z tymi na wyzszych stołkach? przeciez takich ludzi tez tam zatrudniaja. Czyzby kolega informatyk napisał??? 1400 po 10 latach to kiszka mmhhh to po co nam studia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmi Re: praca w michelin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 10:50 Wg tego co popytałem to nie jest tak kolorowo. Szeregowy pracownik ok. 1600 - 1800 zł z nadgodzinami (podobno na wydziale kordów jeszcze mniej ale są tez stanowiska gdzie dochodzą do 3000 zł). Kadra inżynierska to coś ponad 2000 zł i podobno długo więcej nie mają, nie mają nadgodzin a często muszą pracować ponad 10 godz./dziennie. Lepiej sytuacja wygląda u pracowników z czasów byłego Stomilu. Nie gwarantuję pełnej wiarygodności tych danych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmi Re: praca w michelin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 10:53 A i należy dodać 13-tą pensje plus tzw. wakacje pod gruszą ok. 550 zł/rok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tommmmmmmm Re: praca w michelin? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.07, 07:03 potwierdzam to co kolega napisał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: praca w michelin? IP: *.lutn.cable.ntl.com 08.10.07, 18:26 Potwierdzam te informacje jako pracownik. Umyslowi bez doswiadczenia maja 1700, pozniej nastepuje umowa na 6miesiecy, zeby pracownik stale bal sie o swoja przyszlosc i zasuwal jak wol, zeby dostac na stale.Wtedy pensja dochodzi do 2000sl, ale pozniej przestoj ok. 2lata. Pracownicy z bylego Stomilu jako dluzsi stazem maja wyzsze wynagrodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgadza sie Re: praca w michelin? IP: *.olsztyn.mm.pl 27.10.07, 23:42 na kordach za najciezsza prace zarobisz ok 1200 na poczatek, wiekszosci ludzi wysiadają kregoslupy wiec sie zastanow dobrze czy chcesz tam isc, na innych działach tez nie wesoło non stop przy maszynach stoisz za pare groszy wiecej szczerze sie zastanów-takie sa realia-maximum wyzysku za minimum placy........przykre ale prawdziwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: King-Kong Re: praca w michelin? IP: *.ols.vectranet.pl 28.05.08, 22:10 Pracuje od siedmiu miesiecy i mam 1800 na reke bez nadgodzin a z nadgodzinami okolo 2000,wiec zle nie jest.Jestem zwyklym robolem! Znajdz mi lepsza prace a oddampierwsza wyplate!Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: praca w michelin? IP: *.ols.vectranet.pl 30.05.08, 13:58 King-Kongu, piszesz o pracy w Michelin ? Dlaczego innym, wykwalifikowanym już, pracującym po 10 m-cy w tej firmie, nie zmieniają angaży na papierze, no i oczywiście stawki godzinowej po zdaniu paru egzaminów, pomimo, że stawia się ich jako pracowników samodzielnych, nie pomocników ? Może masz wyjątkowe znajomości ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: praca w michelin? IP: *.olsztyn.mm.pl 02.06.08, 19:00 chyba jesteś z rodziny pana dyra ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: praca w michelin? IP: *.ols.vectranet.pl 02.06.08, 21:08 Gość portalu: gość napisał(a): > chyba jesteś z rodziny pana dyra ?" Myslę, ze to pytanie gość skierował do King Konga, nie do mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: praca w michelin? IP: *.olsztyn.mm.pl 15.07.10, 23:41 DO KING KONGA?TO ZALEZ CO ROISZ,NIEKTORZY PRACUJA PONAD 2 LATA SA WYKFALIFIKOWANYMI PRACOWNIKAMI NA WIELU STANOWISKACH,I NIE SA TAK ZADOWOLENI Z TYCH TWOICH 18000 NA REKE?????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: praca w michelin? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.07, 13:35 na taśmie to zaginają, a po studiach to dopiero są oszołomy nie potrafiące wymienić nawet wiodących firm oponiarskich czy rozmiaru opon we własnym samochodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewolnik Re: praca w michelin? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 20:21 w pelni popieram i sie zgadzam tak wlasnie mysla pracownicy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BiB Re: praca w michelin? IP: *.eranet.pl 15.05.07, 18:00 nie biduj, nie jest tak źle. Ja wyciągam co najmniej dyszkę na rączkę. Fakt że oficjalnie 4000 a o reszę muszę zadbać sam. Nie ma jak dział zakupów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: praca w michelin? IP: *.olsztyn.mm.pl 17.02.08, 14:48 dzial zakupów umie kraść . na koszt firmy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: praca w michelin? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.07, 13:32 kto zarabia w michelin 1400 po 10 latach pracy chyba jakiś matoł ?! ja po roku mam 2000. ktoś tu kłamie i to mocno ! jak się nie podoba to proszę założyć własny biznes i płacic pracownikom tyle co na zachodzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bober Re: praca w michelin? IP: *.ols.vectranet.pl 13.12.07, 19:42 wlasnie ja po roku mam 1800 na reke a po nowym roku bedzie jeszcze wiecej a pracuje przy tasmie jak na poczatek by sie chcialo ze 2500 na reke bez szkolen to pracujcie na zmywaku za granica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: praca w michelin? IP: *.olsztyn.mm.pl 17.02.08, 14:54 masz chyba wójka dyrektora,nikt młody tyle nie zarbia. na produkcji w systemie cztero zmianowym góra 1000.zl. a z rodziną zero kontaktu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do goscia Re: praca w michelin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.08, 15:03 lzesz jak najety,zwolnili cie za nierobstwo czy hlanie?ja koncze probny i bede mial podwyzke,a juz mialem z premia prawie 10 zl + dodatkowo za nocke 3,5 za godz i za system jeszcze ponad 2,jez ciezko ale lepiej niz w mojej poprzedniej firmie,gdzie kase dostawalem po 2 miesiacach proszenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: praca w michelin? IP: *.pools.arcor-ip.net 04.02.11, 10:01 Ale glupoty piszesz 1000 to masz zagwarantowane a gdzie zmianowe,,,,,,,a tak ogolnie to lata wstecz to w Stomilu zarabiano tyle co gornik i nic sie nie zmienilo,,,,, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: praca w michelin? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 04.02.11, 19:37 Chyba tyle co górnik to nigdy nie zarabiano w tej firmie. Są odcinki pracy równie ciężkiej, a niektórzy wychodzą do łaźni po zmianie wyglądając prawie jak górnicy. Wiem też jak się pierze koszulki z sadzy, które często trzeba prać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: champix Re: praca w michelin? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 05.02.11, 15:37 kolga to chyba piece czysci. NIe wiem. Jak i praca nie opowiada to po co tam robisz. Jest jak jest i napewno nie zarabiasz 1000zł wiec nie pisz głupot . Masakra wypowiadaja sie ludzie ktozy pracuja juz tyle lat w tej firmie. O 13 pensji nie wspomna i tym za dostaja wczasy pod grosza i co nie jeden sie ostro opierdziela. Prosta sprawa jak Ci sie nie podoba to po co k... tam pracujesz proste.Prawda??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: praca w michelin? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 05.02.11, 16:43 Piorę koszulki syna, który pracuje przy taśmie.Sadza strasznie trudna do usunięcia. Owszem, zarobki, w porównaniu do płac w innych firmach, nie są najgorsze. Syn zrobił tu parę kursów i dostał podwyżkę. Nie jest tak źle, co nie znaczy, że na niektórych odcinkach jest lekko, łatwo i przyjemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: van Re: praca w michelin? IP: *.olsztyn.mm.pl 16.02.11, 19:39 sadza jest tylko na walcowni lecz i to w bardzo zmniejszonym juz stopniu do lat poprzednich koszulki moze oddawac do pranie nie musisz prać . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik fizyczny Re: praca w michelin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.12, 15:13 Witam te 1000 to zapewne niemożliwe Czytam portal i tak sobie myśle że wszędzie jest podobnie ja pracuje w TC Dębica zarabiam ok 2500zł a pracuje 23lata Młodzi koledzy zarabiają ok 16000 zł netto piszę o wydziale walcowni podobnie jest na konfekcji Firma Dębicka zachowała nagrody roczne z wypracowanego zysku świadczenia socialne i co istotne odprawy po 1400zł za każdy przepracowany rok Opłaca także pracowniką Comerszial po 135złmiesięcznie Praca jest wykonywana w systemie 4 brygadowym Panie są unas zatrudnione ale z przyjęciami niejest łatwo szkoła średnia a na produkcię tylko panowie Panie pracują ale tylko te które zatrudniły się przed 1990 rokiem i jest ich całkiem sporo jeżeli mówić o kasie zależyto od starzu stanowiska ale średnia to ok 2300zł netto pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzycho Re: praca w michelin? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.08, 21:22 idiota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: man Re: praca w michelin? IP: *.leg.makronet.pl 10.02.08, 12:03 po roku 2000 tys .klamiesz jak najety .ja pracuje na produkcji i po 3 latach mam 1900 na reke i mam juz dosyc w tym roku spirdzielam z tej firmy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: praca w michelin? IP: *.olsztyn.mm.pl 20.04.08, 17:36 ALE Z WAS DEBILE TERAZ KTO NOWY PRZYJDZIE TO MA LEPIEJ NIŻ CI STARZY.JA DOSTAŁEM PROPOZYCJE 10 ZŁ NA RĄCZKE + JESZCZE TAK JAK KOLEGA WCZEŚNIEJ MUWIŁ O DODATKACH.KTO JEST SUMIENNY TO ZAROBI BEZ ŻADNEGO PROBLEMU TE 2 TYSIĄCE.A JAK MYŚLICIE ŻE NA NP.BUDOWIE JEST LEPIEJ TO PROSZE SIE ZATRUDNIĆ W OBP TO DOSTANIE CIE JAKIEŚ 9,20 DO 10 ZŁ BRUTTO I SIE CIESZCZCIE A PRACA JEST CIĘŻSZA ZAŚWIADCZAM BO PRACOWAŁEM TAM.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kemor7 cala prawda IP: *.brhm.cable.ntl.com 06.05.08, 04:43 panowie i panie, zaczolem prace stomil olsztyn sa w 2003 roku, na poczatku mialem 6,9 zl na godzine - miesiecznie wynioslo mnie to okolo 1040 zl, pracowalem na 2 zmiany, skonczylem prace pod koniec 2006 (juz michelin polska sa od 1 stycznia 2005) mialem juz 10 zl na godzine i miesiecznie okolo 1270zl, nadal malo, nic nie zaoszczedzilem, nic nie kupielm, ale tak bywa jak mieszkasz na stancji, niestety nie dla mnie i nigdy tam nie wroce, stracony czas i zniszczone dlonie, ludzie ktorzy pracuja na 3 zmianowce albo 4 brugadowce maja dodatki do tego wynosi to okolo od 200 do 350 zl, nie wiecej, prawda sa 13 pensje i wczasy pod gusza, do tego opieka medyczna, dzisiaj po 2 latach pracy w UK stac mnie na wszytsko, za 3 lata wracam do kraju zeby otworzyc wlasny biznes i kupic mieszkanie, tak wiec kto chce tam isc jego wola, ja nie polecam, poszukajcie czegos innego, mobing, wyzwiska, ciagla haowka, jak traficie na kordy albo miksery tragedia, albo agro zucac oponami na wozki, lekka praca jest na MIS na formach, produkcja nawet zapomnijcie chyba ze chcecie byc kalekami, nie warto nawet za te 1800 zl netto, wasz wybor, ale powiem wam szczerze ze ludzie z tamtad uciekaja, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 7,10/h Re: cala prawda IP: *.olsztyn.mm.pl 12.05.08, 20:10 1400 netto za pracę w czterobrygadowym systemie to chyba trochę za mało. LG płaci lepiej polecam !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walcownik Re: cala prawda IP: *.olsztyn.mm.pl 12.05.08, 20:19 Nigdy w życiu więcej zmarnowanych nocy i weekendów w tej firmie !!! Po 2 latach uciekłem miałem 8,0 pln. Kpina !!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cinek Re: praca w michelin? IP: *.gprs.plus.pl 29.06.08, 13:52 zgadzam sie z kolega.to co napisal jest prawda.pracuje w tym zakladzie 8 lat pieniazki marne jak za ta prace-wyzyskiwanie pracownika jak cholera.podwyzki co roku to żenada-po 25 groszy-to w glowie sie nie miesci.zarobki sa takie ze za 2 lata jak tak bedzie to bedziemy żebrac na chlebek pracując w tak powaznej firmie jak firma MICHELIN... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona23 Re: praca w michelin? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.08, 13:03 to wy wszyscy jacyś tacy znerwicowani jesteście ja też szukam pracy w michelin mój szwagier jest kierownikiem nie złą kasę trzepie mój brat tam pracował i też niżle zarabiał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olsztynianka Re: praca w michelin? IP: *.ols.vectranet.pl 28.12.08, 20:32 Teraz pracę w Michelin? Przecież pracownicy po pół miesiąca pracują.Na pozostałe pół kierownictwo każe pisać prośby o bezpłatne urlopy.Produkcja nie idzie.Chyba nie przyjmują a raczej zwalniają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: praca w michelin? IP: *.olsztyn.mm.pl 30.01.10, 21:00 nie wiem co masz za wykształcenie ?? ale chyba żadnego , ponieważ nawet zwykły fizol dostaje na początek 8 zł na okres próbny i po trzech miesiącach wchodzi na 10 zł, minus podatek , plus wszystkie dodatki i sratki i plus premia to i tak wychodzi jakieś 1600 zł na rękę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly fizol Re: praca w michelin? IP: *.olsztyn.mm.pl 16.02.10, 23:04 powiedz jaki wydzial bo chyba nie masz na mysli calego zakladu? chyba sie zwolnie i postaram o przyjecie od nowa z takimi perspektywami jak piszesz to BAJKA .Moje 10.20zl po przepracowanych pieciu latach oczywiscie+dodatki i ZAPEWNIAM CIE ze nie tylko ja mam taka stawke klania sie lekka i przyjemna praca na WALCOWNI (szczegolnie wygrzewanie zwrotow i mix 10) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja tu robię... Re: praca w michelin? IP: *.ols.vectranet.pl 16.09.07, 09:42 sprostowanie - francuzi nie "oszwabiają" tylko "wyzyskują". My Polacy jesteśmy dla nich białymi murzynami, płaca marnie, wymagają dużo i tylko po nasz "jeżdżą". Totalny wyzysk, czuję sie jak kolonizowany murzyn z afryki 21-go wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koniu Re: praca w michelin? IP: *.play-internet.pl 01.10.14, 20:05 Ja pracuję tam i mam ponad 2tys i jestem mlodym pracownikiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewolnik Re: praca w michelin? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 20:19 co Ty pleciesz, tam nie ma rozsądnych pieniedzy, a robole jak to okreslasz zarabiaja tyle co Ci po studiach.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: praca w michelin? IP: *.olsztyn.mm.pl 17.02.08, 15:05 pracownmików gonią do roboty bez żadnej przerwy . najlepiej żeby na stanowisku jadł,srał,ityrał bo firma jest najważniejsza nie robol..może konać by plan był zrobiony...kiedyś za PRL.była norma do wykonania teraz plan..WSZYSTKO TO JEST prawdziwe.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbychu Re: praca w michelin? IP: *.ols.vectranet.pl 08.01.09, 19:20 Pracuję tam. powiedz, na którym to wydziale panują takie warunki? Jeśli to prawda , to kierownik takiego wydziału może stracić pracę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KTOŚ Re: praca w michelin? IP: *.ols.vectranet.pl 16.03.08, 18:43 narzekacie na michelina? to iddzcie do hurt moto GORDON to dopiero zobaczycie co to jest wyzysk, terror i zastraszanie pracownika w pracy!! pieprzycie glupoty,ze malo zarabiacie, bo niechce wam sie pracowac i uczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tommmmmmmmmmm Re: praca w michelin? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.07, 06:58 Głupoty opowiadasz - jak się nie znasz to nie zabieraj głosu. Po co inni mają idiotyzmy takie czytać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozczarowany Re: praca w michelin? IP: *.sgn.sca.se 13.10.07, 21:32 Jezeli myslisz ze w Francuskiej firmie zarobisz to się grubo mylisz , oni tylko dbaja o frazuzów którzy tutaj sa na miejscu , na dzień dzisiejszy o każdej firmie francuskiej o której słyszałem to wykorzystuja pracowników , zreszta sami pracownicy się zwalniaja , proponuje sobie zrobić wywiad o firmie , ale znam wiele osób które narzkaja na takiego pracodawcę , zresztom sam miałem kontakt z kliemtem ftrancuskim " wszyscy są winni tylko nie oni" tak są szkoleni.Jest wiele firm o duzo lepszym prestiżu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzycho Re: praca w michelin? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.08, 21:14 Zgadza się,ja tam sie mecze od 18 lat i wiem ze fałszywe "żaby" nie dadzą zarobic.Po 18-tu latach 1800 zł,a dla młodych 1000 w trudach iznoju!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donwasyl Re: praca w michelin? IP: *.olsztyn.mm.pl 03.01.09, 20:20 ludzie co wy piszecie za glupoty na tym forum ja pracuje w tej firmie od 5 lat na stanowisku konfekcjonera zapie...m w 4 zmianach i nie placze jak ciota, zarabiam 2300 netto mam mozliwosc rozwoju to gdzie dzisiaj jestem zawdzieczam tylko swojej wlasnej ciezkiej pracy bez podpie...nia i wazeliny a jak slucham codziennego narzekania na wysokie normy zle zarobki to mi sie zygac chce a czemu nikt nie napisze o tym jak spi sie po kontach w nocy i jak faktycznie sie pracuj w tej firmie ludzie pracuja w innych duzych zakladach i po 30 latach pracy zarabiaja po 1300 netto bez tak dobrego socjalu a zreszta nik nikogo nie trzyma na sile jak sie nie podoba to podanie o zwolnienie i ustapcie miejsca ludzia ktorzy beda pracowac bez jeczenia jak cipki pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olsztynianka Re: praca w michelin? IP: *.ols.vectranet.pl 03.01.09, 20:28 donwasyl napisał(a): ....zarabiam 2300 netto mam mozliwosc rozwoju to gdzie dzisiaj jestem zawdzieczam > tylko swojej wlasnej ciezkiej pracy bez podpie...nia... W czym Ty się tak rozwinąłeś przez te 5 lat? W wyrażaniu się słowami powszechnie używanymi za obelżywe ? Czy tych słów nauczyłeś się w pierwszej klasie SP? W czym ten rozwój,nie rozumiem. Ciesz się,ze możesz spać w czasie pracy,bo na produkcji ludzie ciężko pracują.Zarobki też mają mniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rezerwista Re: praca w michelin? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 22.04.09, 22:08 co ty piszesz gamoniu ludzie pisza prawde a ty jak chcesz to zamontuj sobie nocnik przy maszynie pracuje troche dlurzej od ciebie i mi kitu niewciskaj rze jest tak wspaniale Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbychu Re: praca w michelin? IP: *.ols.vectranet.pl 08.01.09, 20:03 Jesteś pewien, że to "żaby" nie dają ci zarobić? A nie "nasi?". A pomyśl, jaka jest średnia zarobków w regionie, jakich to "specjalistów" przyjmuje się do pracy?, jakie są nakłady finansowe na szkolenia pracowników, bo zatrudniają się "ślepi i kulawi" w związku ze specyfiką przemysłu oponiarskiego (wszystkiego trzeba ich uczyć od podstaw - a nie wszyscy chcą się uczyć)i jedna, najważniejsza sprawa - firma wysyła na różnego rodzaju kursy, zdobywacie uprawnienia ogólnoeuropejskie do obsługi różnych urządzeń, maszyn, także programów komputerowych, gdzie kurs kosztuje kilkaset złotych nawet do kilkudzisięciu tysięcy złotych. Uprawnienia są waszą własnością (vide- zwiększa się wasza konkurencyjność na rynku pracy), duży socjal, programy osłon zdrowotnych, programy premiujące pracowników (chociażby "opony dla załogi" - 4 opony gratis do użytku), gratisy zakupów (rabaty w sklepach, preferencyjne ubezpieczenia PZU (ja, żona , dzieci - patrz "pakiet"), opłaca III filar emerytalny (my tylko podatek od tych kwot),zniżki ubezpieczeniowe dla pracowników (samochód, dom,...) i jeszcze wiele innych. Pracuję w tej firmie ponad 20 lat, wcześniej pracowałem w Poznaniu (PZOS jeśli to coś ci mówi). Uważam, że firma MICHELIN POLSKA S. A. jest najsolidniejszą firmą w regionie dlatego, że INWESTUJE w ZAŁOGĘ (jest to firma od czasów OZOS firma rodzinna - dlaczego? Popytaj współpracowników). Płaci na czas, reguluje należności ZUS. fiskusa itp. Nie "kadzę" firmie, nie myśl sobie. TAKA JEST PRAWDA (wg mnie, oczywiście). Zapoznaj się z firmą OSOBIŚCIE, poznaj to, co firma ci oferuje a później pisz, pisz, pisz. Ale nie zakłamuj wizerunku. Nie oczekuj również "kokosów" (jak piszą "irlanczycy") na wejściu do firmy. Na swoje pieniądze pracowałem ponad 15 lat. A to ciężka praca. Zarówno fizyczna, jak i umysłowa. Chcesz się przekonać? Zapraszam! Zapytaj: Zbychu SFZ 2. Nie jestem anonimowy. Odpowiedz Link Zgłoś
sonnen661 Re: praca w michelin? 26.01.09, 10:18 Czy wiesz ktoś czy potrzebują teraz kogoś do pracy w Michelin ? Prosze o jak najszybszą odpowiedż Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja to ja Re: praca w michelin? IP: *.olsztyn.mm.pl 28.01.09, 13:12 teraz? teraz to zwalniają, albo dają umowy na pół etatu, ogólnie jest straszna nędza, sam dostałem umowe na pół etatu na grudzień i styczeń i chyba muszę zacząć szukać pracy bo w lutym będzie od groma postojów, 3 weekendy wolne i podobno wszystkie nocki wolne to jak się to poodejmuje to na mojej zmianie wyjdzie 8 dni pracy, a przy stawce godzinowej to będzie pensyjka jak na pół etatu, chrzanie te robote ile można żyć za 800zł miesięcznie mając kredyt hipoteczny na karku, szukam innej pracy, a jak się szybko nie poprawi sytuacja na rnku motoryzacyjnym to całą fabrykę zamkną i wtedy to dopiero będzie kolejka do pośredniaka :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewolnik Re: praca w michelin? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 20:17 Taa a firma jest fajna i miła i ludzie ją kochają bo jes taka fajna.. szkoda ze pracownicy maja inne zdanie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzycho Re: praca w michelin? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.08, 21:24 idiota!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosiek Re: praca w michelin? IP: *.olsztyn.mm.pl 21.01.07, 19:16 Czy mozemy ciagnac temat ? Moze jacys inni pracownicy wypowiedza sie jak sie tam pracuje ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezrobotny Re: praca w michelin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 09:16 to co warto do opon uderzać? Odpowiedz Link Zgłoś
mameluch Re: praca w michelin? 22.01.07, 11:39 bezrobotnemu chyba warto wszędzie choć spróbować... Odpowiedz Link Zgłoś
joolie25 Re: praca w michelin? 22.01.07, 21:25 Helmi ma racje jesli chodzi o stawki. Pracuje w tej "kadrze inzynierska" i nie ma sie czym podniecac.Zaluje ze tu przyjechalam,Francuzi rzadza i Polakow maja za nic, choc czesto (przewaznie!!) jestesmy od nich lepiej wyksztalceni i praktyczniej myslimy.Fizyczni - zgadza sie ze niewiele zarabiaja, podziekowac tylko naszemu rzadowi za to i tym smiesznym ukladom. Jednak jak sie nie ma pracy to lepszy rydz niz nic.Tak uwazam. Nabor trwa.Zarowno na stanowiska fizyczne jak i umyslowe.Zanies papiery do glownego biurowca. Firmy zewnetrzne rekrutuja tylko na specyficzne stanowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielix Re: praca w michelin? IP: *.ols.vectranet.pl 22.01.07, 21:50 Zgadza się. Nie zarobisz, fatalne zarobki. Na ziemniaki z dodatkami zarobisz. Próbowali stażystów zatrudnionych przez zatrudniak, którzy dostają 400zł na rękę wcisnąć na 4 brygadówkę. Nieźli są. Zobaczymy do czego się jeszcze posuną? Może ta nowa umowa z UWM np: wieczne stażowe....heheh i wymiana studentów na bieżąco. Podobno tam związki zawodowe są i to dwa. Ja to nie rozumiem, że taka firma jak Michelin płaci tyle, że na mieście więcej zarobisz. Czyli co? Znowu Polaczków wykorzystują jesteśmy teraz tanią siłą roboczą z cenami unijnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzycho Re: praca w michelin? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.08, 21:26 Jak chcesz byc ..y za 1000 zł to prosze bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: praca w michelin? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.07, 13:41 można , ale dużo zależy od szczęścia ,można mało robić i zarobić a można też na odwrót zaginać za grosze -jak wszędzie taki świat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nawrocony Re: praca w michelin? IP: *.olsztyn.mm.pl 05.02.07, 21:31 Kazdy kto pracuje w Michelin wie, ze to wielkie gowno !! Ostatnio polecialo 4 ludzi, za to, ze strajokowac im sie zachcialo. Ot coz firma zle naliczyla im pensje wiec chlopaki sie zbuntowali. Podobno maja byc przykladem dla inncyh co by nie probowali. Dla tych co zyja marzeniami i mysla,ze tu kokosow sie dorobia... ha ha ha jak nie jestes zabojadem to zapomniej o zarobkach, bedziesz "czarnuchem" za psie pieniadze. Nasi kochani francuzi zarabijaja paranascie razy wiecej a tysiac razy mniej robia. Jak cos spier.. to praktycznie zadnych konsekwencji za to nie ponosza. Zreszta jaki Francuz przyjechal by do wschodniej Europy jaby zarabial tyle co we Francji ?? W wiekszosci maja wynajmowane chty przez firme, samochody, kosztuje ich tylko zycie. Zreszta srednia placa to okolo 4000 EUR. Polska kadra inzynierska po paru latach pracy srednio okolo 3500 brutto i kazdy doslownie musi zapie... i to niekiedy po 12 godzin dziennie i wiecej. Wiec do tych co chca tu przyjsc nie wierzcie w scieme jaka wam laduja na rozmowach kwalifikacyjnych bo rzeczywistosc jest bolesna. Wiekszosc z nas ma zjechana psyche bo pojeb szef chce sie wykazac przed swoim zwierzchnikiem francuzem i jedzie po tobie jak po swinii. Ot to cale Michelin - tania polska sila robocza dla panow z Francji. Nasz dyr. personalny uwaza, ze jak ktos tu pracuje tu dla kasy to nie ma czago tu szukac. Jedyna sluszna idea to pracuj buaku dla ideii. To kochany dry. prsonalny zamienmy sie na pensje i zobaczy jak to latwo jest utrzymac rodzinne, dom z kredytem i mnowsto cholernych wydatkow za 2000 na lape !!!!! Jedyne pocieszenie ze na dniach zmieniam prace, gdzie mnie docenia jako czlowieka, moje umiejetnosci, no i najwaznijesze na dzinedobry dostane 5000 na lape. Jedno jest tez pocieszajace, ze takich jak ja co im sie oczy otworzyly jest coraz wiecej. Wiec powodzenia moja firmo jak tak dalej bedziaesz traktowala swoich ludzi (czyt. brak szcunku dla twojej pracy) !!!! AMEN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiejek Re: praca w michelin? IP: *.olsztyn.mm.pl 07.02.07, 18:45 Stary, nic dodać, nic ująć. Ciekawe kiedy kolejny frajer nabierze się na MICHELIN. Ja znam kierownika, który swego czasu ubraniami się zajmował a jak dostał wyższe stanowisko to odje.b.a.ło mu już dosłownie. Półtora roku temu jak kilkadziesiąt osób wyjechało do Francji na szkolenia to wystąpił z wnioskiem o nie wypłacanie im pensji w Polsce. Uważał, że dieta za granicą im wystarczy. Zresztą posłał na bruk już parę naprawdę doświadczonych osób..., taki to z niego znawca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abba Re: praca w michelin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 21:05 Istotnie ten facio od ubran roboczyczych niejaki K za czasów Stomilu jeździł przerdzewiałym maluchem. Buractwo z niego wyłazi n nie ma żadnych szans na pozbycie się tego. Mam wrażenie że bierze (nie ryba przecie)i to może mi zaszkodzić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan wasz Re: praca w michelin? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.08, 21:32 kierowniczek Markiewicz to kawał C.H.U.J.A i oto mu chodzi aby byc grozny,ale to zwykły pies. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbychu Re: praca w michelin? IP: *.ols.vectranet.pl 08.01.09, 20:24 Któż to taki? Nazwij wydział! Zalewasz, lub to tylko plotki. I on jeszcze tu pracuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lel Re: praca w michelin? IP: 213.184.19.* 08.02.07, 10:10 Taa, ten strajk był nielegalny (w ogóle trudno to uznać za strajk) i sama bym takich kolesi wywaliła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ???? Re: praca w michelin? IP: *.ols.vectranet.pl 08.02.07, 12:12 > Taa, ten strajk był nielegalny < a jak mieli się upomnieć o swoje jeżeli liczą się tylko TONY i SZTUKI Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: praca w michelin? 08.02.07, 15:15 Normalnie - składając skargę do Państwowej Inspekcji Pracy na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: praca w michelin? IP: *.elb.vectranet.pl 09.02.07, 18:26 Szkoda mi was,ludu pracujacy,ktorego jestem integralną częścią,dziwi mnie tylko jedno,dlaczego tak chrzanicie,ze Olsztyn jest pod wzgledem poziomu zycia na drugim miejscu w Polsce,takie bajki mozecie opowiadac dzieciom na dobranoc,u nas tez nie jaest za wesolo,ale robol w dawnym ZAMECHU,dzisiejszym ALSTOMIE zarabia cos okolo 2 tys. na rękę,wiec o czym gadka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Re: praca w michelin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 13:20 Synu UFO Alfa z Melmak sam pisałeś że nie wyciągasz 1500 więc nie bujaj tu popaprańcu. Olsztyn jest na 2 miejscu to wg badań OBOPU i innych rankingów. Ty się chłopie nie bierz za politykę finanswą skoro trzeszczysz że chlebek z ziarenkami słonecznika podnieśli ci o 50 gr. Leczenie was na oddziale kosztuje nas podatników więc bierz leki uczciwie. Przesań chodzić do ginekologa (jak sam pisałeś) bierz neuroleptyki. Lewatywa neuroleptyki i witaminki mogą przywrócić ciebie i twoich kolesi do społeczeństwa. Nic więcej - biedny zakompleksiony robolu z emblonga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: praca w michelin? IP: *.elb.vectranet.pl 10.02.07, 14:44 Ja nie pracuje w Alstomie,ofiaro peknietego kondona,obys nigdy z dupy nie wyskoczyl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: praca w michelin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 18:12 Nikt nie pisał że pracujesz w Alstomie chory biedny człowieku. Chodzi o to żebyś przyjmował leki. Lecz sie bo to twój obowiązek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: praca w michelin? IP: *.elb.vectranet.pl 18.02.07, 16:07 Ty zacznij zazywac,Leonie-pekniety kondonie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: statystyk zarobki w Olsztynie średnio to 1.600 PLN brutto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 16:35 Gość portalu: Leon napisał(a): > Synu UFO Alfa z Melmak sam pisałeś że nie wyciągasz 1500 więc nie bujaj tu > popaprańcu. Olsztyn jest na 2 miejscu to wg badań OBOPU i innych rankingów. Zarobki w miastach wojewódzkich są podane tu: bi.gazeta.pl/im/6/3918/m3918736.jpg Jak widać, w Olsztynie średnie zarobki brutto to 2.200 pln, netto daje to około 1.600 pln. Gorzej jest tylko w Gorzowie Wlkp., Białymstoku i Lublinie. Ty > się chłopie nie bierz za politykę finanswą skoro trzeszczysz że chlebek z > ziarenkami słonecznika podnieśli ci o 50 gr. Leczenie was na oddziale kosztuje > nas podatników więc bierz leki uczciwie. Przesań chodzić do ginekologa (jak sam > > pisałeś) bierz neuroleptyki. Lewatywa neuroleptyki i witaminki mogą przywrócić > > ciebie i twoich kolesi do społeczeństwa. Nic więcej - biedny zakompleksiony > robolu z emblonga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maverik_24 Re: zarobki w Olsztynie średnio to 1.600 PLN brut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.07, 12:19 mylisz sie kolego,na nowym zakładzie w Michelinie pracownicy zarabiają około 1100zł na ręke.wiem to dokładnie bo sam tam pracuję,i naprawdę powiem ci że sie tu marnuję jak wielu młodych ludzi.powiem krótko PRACY OD CHOLERY ZAROBKI FATALNE CO WIECEJ BRAK MOŻLIWOŚCI AWANSU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbychu Re: zarobki w Olsztynie średnio to 1.600 PLN brut IP: *.ols.vectranet.pl 08.01.09, 20:37 Jestem stamtąd. Przyjdź, pogadamy.SFE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość! Pytanie! IP: *.euro-net.pl 29.03.09, 12:35 Witam! Mam pytanie czy orientujesz się jakie warunki "finansowe" firma oferuje przedstawicielom handlowym, ponieważ dostałem propozycję pracy! Pozdawiam i dzieki!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc2 Re: Pytanie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.09, 18:22 Chcesz pogadac wejdz na gg 3712884 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elblazanin nauka gramatyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 10:13 "l"eon naucz sie wkońcu pisać Elbląg. Czy to za trudne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbychu Re: nauka gramatyki IP: *.ols.vectranet.pl 08.01.09, 20:43 Zrozumiałaś, że to, co ona napisał, to Elbląg? Co dla Ciebie jast ważne - treść, czy literówka? Inaczej: przy braku argumentów czepiajmy się byle czego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: usmy cód siwiata Re: nauka gramatyki IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.12.09, 17:23 wal sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: praca w michelin? IP: *.elb.vectranet.pl 22.02.07, 20:21 rem ty buraku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aconti Re: praca w michelin? IP: 141.194.5.* 23.11.07, 15:45 świete słowa! pracuje tu i potwierdzam - tez chce sie ewakuowac mimo ,ze jestem po studiach , znam jezyki i prawie 10 lat pracy za cale g....i to w finansach! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbychu Re: praca w michelin? IP: *.ols.vectranet.pl 08.01.09, 20:19 Też pracujęw tej firmie. Największą bolączką pracowników jest brak SILNYCH, NIEZALEŻNYCH (od pracodawcy)związków zawodowych. Zarabiam nieźle , ale myślę, że (z mojego punktu widzenia), stanowczo za mało - ja uczę, jak pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyols Re: praca w michelin? IP: *.olsztyn.mm.pl 13.02.07, 18:26 Michelin, Michelin wali rowno w ch.ja !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ### Re: praca w michelin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 10:21 nie przesadzaj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadowolony Re: praca w michelin? IP: *.elb.vectranet.pl 18.02.07, 18:17 Szukalem pracy w Michelin w roku 2005, notabene jestem absolwentem PG z ocena na dyplomie 4.5. Do tej pory pamietam rekrutacje. Jakies dziwne testy z obrazkami, ktore mialy swiadczyc o moich kompetencjach, ale to jeszce bylo nic, bo choc poradzilem sobie z nimi na 5 to najgorszy byl etap 2-gi. Osoba, ktora uwazala sie za co najmniej Boga - pewien podstarzaly pan ktory probowal udowodnic, ze jestem asmieciem, zerem i wsza parszywa. Czy absolwent renomowanej szkoly z dobra ocena na dyplomie zasluzyl na to? Na pewno nie i choc dostalem oferte pracy tam, powiedzialem sobie NIGDY!!! Dzisiaj jestem szczesliwym pracownikiem Alstom Power - najwiekszej w Europie wschodniej fabryki turbin, gdzie czlowiek traktuje sie z szacunkiem i godnoscia. Zarabiam ponad 3000 netto i mam mozliwosc awansu, rozwoju i podrozy po calym swiecie. Zapraszam do Elblaga, ogloszen jest mnostwo na www.pracuj.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca temetu Re: praca w michelin? IP: *.olsztyn.mm.pl 20.02.07, 18:14 czyzby chodzilo o pana H. Kozminskiego ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewolnik Re: praca w michelin? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 20:24 heheh wójek Heniek, no znamy my takiego;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewolnik Re: praca w michelin? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 20:26 kurcze ja na dyplomie mialem 5 widac nauka nei poplaca:( Chyba czas odwiedzic Elblag... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościówa Re: praca w michelin? IP: *.play-internet.pl 15.03.12, 20:36 a mnie ten Pan do pracy przyjął, i do dziś jestem mu za to wdzięczna. Teraz, gdy jest tak mało ofert pracy cieszę się z tego co mam. Praca czasem stresująca, wynagrodzenie bardzo przyzwoite, i mnóstwo benefitów - ludzie narzekają a pierwsi lecą, bo im się "wszystko należy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katiusza Re: praca w michelin? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.11, 09:26 No widocznie to Twoje wrażenia.Jestem po podobnym etapie rekrutacji, a na moim dyplomie też widniała dobra ocena;piątka.Studia plus podyplomówka.To, co nazywasz dziwnymi obrazkami, to testy na inteligencję i Twoja przydatność konstruktorska.Podpisałam umowę na zarobki równe twoim i to na wstępie. Pan Henryk to osoba specyficzna ale z założenia Ty idziesz tam do pracy, nie, żeby okazać Mu sympatię.Z pewnością nie było w mojej rozmowie braku szacunku. Moim zdaniem, z którym nie każę się oczywiście zgadzać- firma jest solidna.Relacje międzyludzkie są różne, jak wszędzie. Ludzie pracujący razem są jednak zgrani. A Ci na stołkach mają taki kontakt z załogą jaki sobie wypracują.To, co mi się nie podoba to oczernianie firmy przesadne, z którego bije frustracja.To bardzo smutne.Ja uważam, że warto tam iść.Firma ma dobry socjal i daje szanse rozwoju.Pracuję już trochę i mówię absolutnie o doświadczeniach swoich i swoich kolegów. Mądrze tu ktoś napisał- przyjdź, zapoznaj się z firmą i nie oczekuj złotej góry bez pracy.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieznajomy Re: praca w michelin? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 10.02.11, 22:26 Tak czytam te wszystkie opinie o Michelin i stwierdzam,że z jednej strony mam doczynienia z błaznami po zawodówce ,którzy próbują się podszywac pod umysłowych a z drugiej strony cwaniaków z kadry "zarządzającej" , którzy myślą że pocałowali BOGA w dupę dzięki podlizywaniu się swoim przełożonym. Pracuję w tej firmie lat naście i powiem wam wszystkim jedyną prawdę o tej firmie. 1.Zarobki w firmie , biorąc pod uwagę region warm.-mazur. są na przyzwoitym poziomie (wiadomo każdy chciałby więcej): pracownik fizyczny zarabia 1300-3000PLN w zależności od stażu i kategorii zaszeregowania,kadra umysłowa zarabia 2000-w górę zgodnie z ZUZP. 2.Firma ma zbyt wysokie mniemanie o sobie bo , gdy patrzę jacy fachowcy i z jaką wiedzą odchodzą z firmy to, aż serce boli.Najsmutniejsze w tym wszystkim jest fakt,że firma wychodzi z założenia, że nie ma ludzi niezastąpionych.Mam nadzieję ,że doczekam czasu ,gdy ten mit zostanie obalony. 3.Prawdą jest też ,że ludzie ,którzy doszli do wysokich stanowisk (w nawiązniu do kompetencji) są to przeważnie ludzie bez odpowiednich kwalifikacji i są to w większości wypadków osoby , które po osiągnięciu jakiegoś awansu wyżywają się na osobach niższego szczebla ,próbując w ten sposób skompensowac swoje porażki życia prywatnego. 4.Osoby które należy unikac w trakcie swojej pracy w MICHELIN:A.R.,H.K.,J.R.,J.K.,J.W.,E.K.,M.W. 5.Narzędzia(Bib,RR,itd itp.) które są obecnie wprowadzane w MICHELIN są już dawno wycofane w innych firmach na świecie. 6.Niepłatne nadgodziny są tylko na stanowiskach umysłowych (specjalista,technolog,mistrz) , żaden z pracowników produkcji podstawowej nie ma obowiązku zostawac po godzinach pracy. 7.Sam z chęcią powiedziałbym w twarz swoim przełożonym , co o nich myślę , ale czekam na wygraną w LOTTO. 8.Jeżeli trafisz na dobrego przełożonego możesz liczyc na zrozumienie , a jeżeli na idiotę to niezależnie od firmy będziesz miec pod górę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: finia Re: praca w michelin? IP: *.ac.olsztyn.pl 17.02.11, 11:04 zgadzam się z przedmówcą - dlatego już od kilku lat nie pracuję w tej firmie, a wiedzę tam zdobytą wykorzystuję gdzie indziej :) ...tam , gdzie lepiej płacą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna S.M. Re: praca w michelin? IP: 109.236.90.* 24.05.14, 22:00 Cenna wypowiedz. Tym czasem, ciekawa rozmowa wywiązała się na innej stronie: www.gowork.pl/opinie_czytaj,2896 - to w nawiązaniu do wypowiedzi kolegi/koleżanki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Optymistka Re: praca w michelin? IP: *.olsztyn.mm.pl 15.07.14, 13:03 Całkowicie się zgadzam z tą opinią! Ludzie, którzy nie mają pojęcia o niczym i tak naprawdę firma istnieje dzięki szarym żuczkom, ludziom którzy mają pojęcie o czymkolwiek, a są zwykłymi robolami i nie mają prawa zwracać uwagi osobom z wyższej półki, czyli tym matołom. Wcale mnie nie dziwi, że mądrzy fachowcy z długoletnim stażem odchodzą, tu się awansuje przez wazelinowanie i włażenie w dupę, to co jest w głowie się nie liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Re: praca w michelin? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 31.07.11, 13:57 To co się dzieje w kołchozie to tragedia.Ręka ręke myje niema już bezstronnych osób.Stara panna Edyta Ś. na niczym się nie zna ,pan model old boy Artur S. kierowniczek bez pojęcia bzyka starą panne o reszta to już śmiech śmiech heheheh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ONA Re: praca w michelin? IP: *.olsztyn.mm.pl 22.09.11, 11:44 Po studiach, bez doświadczenia. 3 rozmowy, potem badania. 2100 netto przez okres próbny, potem jeszcze więcej. I się nie przepracowuję :) Ogólnie jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cichy Re: praca w michelin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 20:35 No to niezły ,,plecak'' jesteś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a ja!! Re: praca w michelin? IP: 212.160.172.* 19.10.11, 09:41 Michelin to burdel!! Jeden z drugim się puszcza!!Laski próbują gwiazdy zgrywać, a tu sie nie da, tu się zapier...Co taka sobą prezentuje, która się wymaluje i założy ten uniformek ??:)smiech na sali!!Tu jacyś niewyżyci ludzie pracują, chyba od smrodu na głowy popadało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elbinger Bądźmy szczerzy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 18:40 Bądźmy szczerzy. Zakłady przemysłowe Michelin ma się njak do miasta takiego jak Olsztyn! To taki kontrast jak tworzyć rezerwat przyrody w Zagłębiu! Jest to spuścizna po PRLu, któreg zamysłem było stworzenie za wszelką cenę bezmyslnie zakładu przemysłowego w takim miejscu. Zresztą w PRLu wiele zakładów powstawało w Polsce wbrew logistycznym zasadom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Francuz Re: Bądźmy szczerzy! IP: *.pools.arcor-ip.net 18.02.07, 19:35 Dlatego jestescie polakami niewolnikami.Bylyscie i bendziecie.A poco wzielismy was do Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmi Re: Bądźmy szczerzy! IP: *.ols.vectranet.pl 18.02.07, 19:59 Przypominam, że Polacy rozwalili układ Warszawski i ZSRR to i tą Waszą Unie też rozwalą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie Polak Re: Bądźmy szczerzy! IP: *.olsztyn.mm.pl 06.03.07, 23:22 Przepraszam ze wtroncam sie.O pro ZSRR...TO POLACY ROZWALILI???!!!To takie bajki w polskich szkolach opowiadaje???Lube Polsku,lubie Polakow...ale Polakam wydaje sie ze wszystko co dzieje sie to dzienki nim...Moze i wojnu Polacy wygrali???Polacy nie liepej ni gorzej od Francuzow,Nemcew,Russkich,Rumynow...nawet Chinczykow!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiesiek Re: Bądźmy szczerzy! IP: *.olsztyn.mm.pl 21.11.10, 19:52 No akurat od Francuzów to chyba trochę lepiej Polacy wypadli w czasie wojny:D:D:D Przynajmniej bronili własnego kraju a nie oddali go bez walki:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krc Konstruktor zarobki IP: *.adsl.inetia.pl 05.12.10, 15:20 Mam pytanie do konstruktorów. Ile proponują na początek i po jakim czasie podwyżki? Czy da się zarobić 2500 do ręki i w ogóle jak to wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cichy Re: Bądźmy szczerzy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 20:59 Ty nie Polak, Tobie to chyba się sufit na głowę sp.....lił, a jaką flagę miał Twój kraj w czasie II wojny światowej?! trójkolorową czy białą? bo ja słyszałem, że białą!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Bądźmy szczerzy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.08, 00:54 ty pieprzony żabojadzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kemor7 Re: Bądźmy szczerzy! IP: *.brhm.cable.ntl.com 06.05.08, 04:19 niwolnice to ja mialem w zeszlym miesiacu w paryzu, (jakas francuzke - prostytutke) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdegustowany Re: Bądźmy szczerzy! IP: *.olsztyn.mm.pl 12.05.08, 20:25 10,5 pln po 25 latach pracy !!!!! Gdyby nie dodatek za staż to bym 2000 pln nie miał .Odradzam pracę w tym cyrku !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k1s bridgestone Re: Bądźmy szczerzy! IP: 82.160.248.* 14.05.08, 21:22 witam jestem operatorem z konkurencji mam pytanko ile zarabiacie i w jakim systemie pracujecie. u nas jest czterobrygadówka ale kasa jest ok pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaqusi Re: Bądźmy szczerzy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 23:44 spadaj japoncu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skośnooki Re: Bądźmy szczerzy! IP: *.olsztyn.mm.pl 15.05.08, 20:16 Nie kłam że bridgestone dobrze płaci .Jeśli 8 pln to dużo dla ciebie to życzę powodzenia !!! Czterobrygadówka to praca dla wytrwałych !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: Bądźmy szczerzy! IP: *.olsztyn.mm.pl 15.05.08, 20:38 Zapraszam na forum bridgestone POZNAń . Wszyscy jedziemy na tym samym wózku !!!!! Tania siła robocza !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: operator8K Re: Bądźmy szczerzy! IP: 213.92.129.* 16.05.08, 08:55 czy widzicie ze ci co wchodza w du.. lidera operatorzy sa lepiej traktowani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Bądźmy szczerzy! IP: *.olsztyn.mm.pl 15.07.10, 23:47 DO FRANCUZA?NIE BADZ TAKI NAPOLEON,W ROSJI SOBIE NIE PORADZIL????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cichy Re: Bądźmy szczerzy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 20:41 Francuz! łeżesz jak nakręcony, nawet nie potrafisz robić błędów w pisowni jak to robią Francuzi, jesteś Polakiem i tyle, a Francuz nie zawracałby sobie gitary takim forum:-), tout va bien avec votre tête? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Francuz Re: praca w michelin? IP: *.pools.arcor-ip.net 18.02.07, 22:33 A czy ty baranie wiesz o tym ilu Francuzow stracilo prace zebyscie wy mieli prace.Ci ludzie co tol firme wybudowali i przez lata osongneli czym teraz jest. A wy co nic nic i jeszcze raz nic.Czym Polska sie morze pochwalic, niczym. Bez tej Uni chodzil bys dalej na zakupy do samu a za miesem stal bys calol noc. To co unia sobie rozbudowala przes lata wy byscie chcieli za piec minut. Bez tej polski rumuni wengrow i tych innych gadow bylo durzo lepiej. Na niemcow niemozecie patrzyc ale bez nich to byscie zgineli,oni przegrali wojne a jak stojol. Polacy to tylko im zazdroszczol a powinni im dzienkowac i calowac ich po nogach.Dlaczego jezdzicie oplami, volgswagenami,fordami,jezdzijcie syrenkami,warszawami bo nic innego nie macie. Tylko durzol gembe!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmi Re: praca w michelin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 09:16 Coś się Tobie w propagandzie pomyliło. Stara Unia bez rozszerzenia by się we własnym sosie utopiła. Poszerzenie to nowe rynki zbytu, nowa lepiej wyszkolona i tańsza kadra z państw bloku wschodniego, nowe możliwości inwestycyjne. To, że się nie rozwijacie i nie jesteście zdolni do logicznego myślenia potwierdzają Twoje wypowiedzi. Najlepiej wracajcie do siebie i się zamknijcie w swoich stereotypach, akurat Francuzi nic ciekawego do naszego kraju nie wnoszą. Co do tych wg ciebie „gadów” to jesteś idiotą i mam nadzieje, że te „gady” kiedyś tobie mordę obiją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: praca w michelin? IP: *.lutn.cable.ntl.com 08.10.07, 18:14 Helmi brawo, wyjmujesz mi slowa z ust Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Francuz Re: praca w michelin? IP: *.pools.arcor-ip.net 19.02.07, 22:14 Ty niemasz o niczym pojencia, po drugie skond masz je miec.Ja bylem w polsce i widzialem jak to wszystko u was leci.Sami polacy mjeszkajoncy w kraju powiedzieli mnie ze polska sama se nigdy nieporadzi.Zobacz jaki kraj ile placi dla Uni a ile od niej dostaje. Franzusi,niemcy,anglia placol najwiencej a dostajol 1/10 a wy albo inne nowe panstwa co weszli do Uni prawie nic nie placol ale najwiencej dostajol.Co ty pieprzysz za glupoty o nowych rynkach w europie to tylko marzenie.Sami niemcy powiedzieli ze narazie z powienkszaniem Uni trzeba skonczyc z powodu finansowych.Kiedys unia byla silna i sztabilna nie jak teras brak tu i tam.A te inne gatki to zamydlanie ludziom oczu. Przedtem kszyczeliscie Asyl!!! a teraz macie duze gemby wy Sempy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: praca w michelin? IP: *.olsztyn.mm.pl 20.02.07, 18:31 Jak ci tu zle Francusz i nie lubisz polakow...to wypier...laj..nawet na Ukraine...a chu...j cie tu przynioslo?. Nasze gown.o , nasza sprawa - po kiego grzebiesz patykiem? Jak ja nie trawie takich zasran..cow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmi Re: praca w michelin? IP: *.ols.vectranet.pl 20.02.07, 18:54 Uświadom sobie, że wy jesteście takimi samymi fagasami do roboty jak inni. I może właśnie dzięki tym nowym krają wasi szefowie nie przenieśli zakładów do Chin, Tajlandii itd. Tylko zostały w europie. Zrozumiesz może, że w tym cały interes o kasę się rozgrywa. I zapewniam, że jakby stara unia nie zwęszyła w tym interesu to poszerzenia by nie było. Tylko może ty za głupi jesteś by wszystko objąć swym małym francuskim rozumkiem, w końcu u was w szkołach program jakiś ubogi i okrojony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madry Polak Re: praca w michelin? IP: *.olsztyn.mm.pl 20.02.07, 19:35 od kiedy zaby przyszly do Olsztyna to musialy zniknac wszystkie tytuly jakie Polacy mieli umieszczane przed nazwiskami (mgr, inz. dr....itd..), bo dziwnie to wygladalo jak francuz bez tytlow zostawal szefem wyksztalconych Polakow. A po za tym francuzi nawet jak sa w czyms dobrzy to tylko w bardzo waskiej dziedzinie a przekwalifikowanie sie to czasami dla zabojadow za duzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanka z Olsztyna Re: praca w michelin? IP: 88.156.63.* 20.02.07, 21:26 A tak naprawdę Francuzie to ile lat mieszkasz we Francji?Urodzileś sie w Koziej Wólce czy juz tam ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Francuz Re: praca w michelin? IP: *.pools.arcor-ip.net 20.02.07, 22:06 Wy polacy to niewiecie co mowicie albo co chcecie.Mam kolege ktury mieszka w niemczech a urodzil sie w Polsce na Mazurach,w wieku 7 lat wyjechal ze swoimi rodzicami co mieli pochodzenie niemieckie do niemiec na stale.On mi opowiadal ze jeszcze pamienta jak on i jego rodzice byli wyzywani od szfabow,hitlerowcow.A teraz jak cos do czego to jakie z was niemcy albo polskie niemcy. To co najpier fryce a puzniej co.Po drugie wy mieszkacie na ziemiach niemieckich po niemiecku Ostproissen albo Allenstein,was ruski wygonili z waszych terenow.To ty myslisz ze te polaki co mieszkajol we Francji albo niemczech oni nie sol polakami,znam ich paru i oni utrzymujol tez polskie tradycje chociaz jak znimi rozmawiam to zaden z nich niema zamiaru wracac do polski.Zastanow sie najpierw Haneczko co mowisz nim cos napiszesz.A skond ja jestem z Francji,a po polsku nauczylem sie od mojego przyjaciela to znaczy polskiego niemca.Na mazurach i w Olsztynie tez jusz bylem,bardzo mi sie podobalo i niemam nic przeciwko polakom tylko denerwuje mnie to jakie glupoty niekturzy z nich gadajol.A o tej wojnie to chyba nigdy niezapomniecie,to u polaka sieci w tej glowie jak zaschnienty beton. dlaczego polak nigdy niepowie do Niemca albo nawet do francuza ,dzienkuje ze nam pomagacie ze przyjeliscie nas do Eurpy. Ale wy jestescie za dumni chociasz dokladnie o tym wiecie ze tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmi Re: praca w michelin? IP: *.ols.vectranet.pl 20.02.07, 22:36 Masz dziwne (chore) kryteria oceny ludzi. Europa ciągnie się aż po Ural i nikt nas do niej nie przyjmował. Szacunek i pamięć o naszej historii należy się nam i w przeciwieństwie do innych państw które wykazały się wielkim tchórzostwem (Francja i Anglia) jesteśmy z siebie dumni. To państwa zachodnie sprzedały nas komunistą w Jałcie. Czas za to w końcu zapłacić. W czasach socjalizmu wielu szukała swoich korzeni na zachodzie by stąd wyjechać i wcale nie dlatego, że czuli się szykanowani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanka Re: praca w michelin? IP: 88.156.63.* 21.02.07, 12:02 My nie musimy dziekowac za przyjecie do Europy,bo Polska pomimo trochę róznych granic to ciagle znajduje sie na kontynencia zwanym Europa a glupich nie brakuje wszedzie /we Francji tez/znam przyslowie:glupich nie sieja na polu-sami sie rodza albo cudze widzisz pod lasem a swojego nie widzisz pod nosem.Moze warto popatrzec pod nos? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanka Re: praca w michelin? IP: 88.156.63.* 24.02.07, 09:37 Nie wierzę ci nadal,że urodziłeś się "Francuzie"nie w Polsce ale to nie jest dla mnie problem gdzie kto się urodził,wiem,że ja też urodzilam się w Polsce,która leży caly czas w Europie nie w Azji ani nie na Antarktydzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: praca w michelin? IP: *.lutn.cable.ntl.com 08.10.07, 18:06 Panie Francuzie, Nie rozumiem dlaczego mamy dziekowac wam za przyjecie do Europy, skoro mysmy od zawsze w niej byli? Wojne wspominac bedziemy z wielu wzgledow, poniewaz do dzis odczuwane sa jej skutki ekonomiczne, polityczne, spoleczne, tym bardziej ze prawda jej dotyczaca jest zafalszowywana na arenie miedzynarodwej. A takze dlatego ze jestesmy patriotami, Narod Polski mial być przez Hiltera zgladzony jako niezaslugujacy na istnienie, Polacy byli kwalifikowani przez Niemcow jako podludzie.A nie Francuzi. Jakie straty odniosla Francja podczas II W.S. skoro zostala kolaborantem II rzeszy? Prosze nie odpowiadac jesli to dla Pana niewygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: praca w michelin? IP: *.elb.vectranet.pl 31.10.08, 21:25 Produkcja "dętek" to brzmi niepowaznie! To jest powazna firma: www.pl.alstom.com/hr_praca.php5?id=217 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kemor7 Re: praca w michelin? IP: *.brhm.cable.ntl.com 06.05.08, 04:25 jak mam ci dziekowac za zdrade w 1939, chyba kopniakiem w morde, zapomniales debilu ze gdybyscie nas nie zdradzil to polska dzisiaj bylaby poteznym krajem i zadna obca firma by na naszym rynku sie nie pojawila,przestan pie..c o niemcu(polskiego pochodzenia), ja mam dziadka niemca i mi to nie przeszkadza, nawet niemiecy historycy mowia ze francja i anglia to zdrajcy wobec polski, dzisiaj to slysze, ZDRAJCO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: praca w michelin? IP: 141.194.5.* 09.05.08, 14:36 Kiepsko ci wychodzi udawanie Francuca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: praca w michelin? IP: *.ols.vectranet.pl 09.05.08, 15:43 Kemor nie próbuje udawać Francuza. Szkoda,że nie napisałeś do kogo kierujesz swoje króciutkie zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: praca w michelin? IP: *.ols.vectranet.pl 09.07.08, 21:00 spie..j do domu ..y żabojadzie chodzicie cały dzień nic nie robicie i dużą kasę bierzecie naszym kosztem, połowa z was nie wiem po co tu siedzi tragedia...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Re: praca w michelin? IP: *.olsztyn.mm.pl 06.11.08, 15:54 Ty się francuz historii poucz. Tylko takiej prawdziwej, a nie z francuskiej szkoły. Potem pogadamy kto, co, kiedy i od kogo dostał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibek Re: praca w michelin? IP: *.olsztyn.mm.pl 26.08.07, 07:42 Same brednie piszesz (niby Francuzie) Jesteś idiotą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: praca w michelin? IP: *.ols.vectranet.pl 01.02.08, 15:33 ty osrany żabojadzie cztery światowe koncerny się o nas starały nie wiem kto i ile wziął w łapę ale uważam że to był bardzo zły wybór a z twojej wypowiedzi widzę że uważasz się za wyższą rasę a tak naprawdę z tego co widziałem we Francji to jesteście lenie , grubasy i nieroby a w ols 2 to opie..cie się na maksa....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kemor7 Re: praca w michelin? IP: *.brhm.cable.ntl.com 06.05.08, 04:17 ty jelopie to ze we francjii trzeba bylo dac zarobic 1500 euro to lepirj w polsce dac 1500 zl, nie wnikaj tu w ekonomie bo sam dobrz wiesz jak sprawa sie toczy i niemiej polakow za idiotow bo placy maja wyzszy IQ niz francuzi, a po drugie zebyscie nie dali dupy 1 wrzesnia 1939 roku to my dzisiaj bylibysmy potega w europie, ale jakos was tego w szkolach nie ucza bo to wstyd dla francji ze sprzedala moj raj i zdradzila go, w 1945 roku polska byla zbyt slaba i zniszczona zeby walczyc z nowym okupantem(ZSRR) dlatego rosjanie szyko wprowadzili komune az do wyzwolenia sie, przez te lata co polska produkowala wszystko szlo do zsrr nic polsce nie zostalo wy w tym czasie sie rozwijaliscie ale naszym kosztem palancie, dziekujemy ci francjo znalazlas w polsce bialych murzynow, ale do czasu, przyjdzie i na was kolej zdrajcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cobra Re: praca w michelin? IP: *.olsztyn.mm.pl 31.05.08, 22:47 mam w dupie to ilu żabojadów straciło pracę . jeżeli już to wykiwali ich rodacy. wojny też żeście nie wygrali (pojawiło się US-ej i zrobiło się żabojadom okej) wolswag., ople i merole są po prostu lepsze od francuskiego żelastwa. do Unii sami błagaliście abyśmy weszli bo nie miał już u was kto pracować, a dodatkowo myśleliście żabojady że będziecie po Polakach jechać jak po murzynach. ale podobno w końcu związki w tej firmie pokazały jaja i już nie jest wam do śmiechu.