Dodaj do ulubionych

GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA?

24.02.03, 22:51
Czy uważacie taki pomysł za dobry, może czas wyznaczyć środek Elbląga
oczywiście jeśli w najbliżsych latach władze nie planują powiększenia
powierzchni miasta;)
Czy jest to pomysł dobry do podsunięcia radnym i prezydentowi?
Tylko gdzie był by ten środek?
Mi się wydaje, że nalezy go wyznaczyć prowadząc linię od najdalej
wysuniętego skrawka Elbląga na północ po najdalej wysuniętego na południu, i
tak samo dla wschodu i zachodu, a punkt przecięcia tych linii wyznaczałby
środek.
Obserwuj wątek
    • francuz_el Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? 24.02.03, 23:01
      To sie jakos inaczej wyznacza... kiedys czytalem o tym jak srodek 3miasta
      wyznaczano. Nazywa sie to srodkiem geometrycznym czy cos w tym rodzaju :) Tak
      na oko to byloby to niedaleko Jaru...
      • arystokrata_el Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? 24.02.03, 23:06
        heh, moze ktoś obeznany w takim temacie przyjdzie na forum;) i nam powie jak
        wyznaczyć środek;)
    • Gość: JURI Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? IP: *.tnt6.chi15.da.uu.net 25.02.03, 05:25
      No tak ,ale jak by sie cos stalo podczas przeprowadzania tego wykresu i linie
      by sie spotkaly w Ol-----
    • aborygenmiejscowy Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? 25.02.03, 07:44
      Jeśli chcecie mogę się podjąć takiego dzieła. Mam ku temu przygotowanie - z
      wykształcenia jestem geodetą. A temat jest ciekawy. Najniższy punkt w Raczkach
      Elbląskich wyznaczyłem i jakoś do tej pory funkcjonuje w tym miejscu - możemy
      dzieło kontynuować.
      • arystokrata_el Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? 25.02.03, 09:27
        Oczywiście Aborygenie, bardzo Ciebie o to proszę.

• francuz_el Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? 25.02.03, 09:38
          Swietny pomysl Aborygenie :) Jak sie uda to jeszcze na pewno ktoras z gazet sie
          tym zajmie i postawimy w tym miejscu specjalny znak: "to jest srodek Elblaga" :)
          • anna1000 Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? 26.02.03, 08:06
            znak z napisem "to jest środek Elbląga wyznaczony przez Aborygena" :)))
            ciekawy pomysł...
            • arystokrata_el Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? 26.02.03, 08:22
              Punkt będa wyznaczać dwie osoby już, chyba uda im ię wyznaczyc to w jednym
              miejscu;) Poza tym mam andzieję, że gazeta się zajmnie postawieniem totemu, no
              ewentualnie miasto.
              • aborygenmiejscowy Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? 27.02.03, 21:48
                Tak - jestem już w trakcie daleko posuniętych działań, zmierzających do
                określenia tego com zamierzał, a więc środka Elbląga w obecnym kształcie
                granic administracyjnych. Po krotce - są na to trzy sposoby:
                1. Metoda określenia geometrycznego środka ciężkości,
                2. środek koła opisanego na granicy miasta,
                3. środek koła wpisanego w granice miasta.
                Te trzy metody są przyswajalne pod względem matematycznym i logicznym -
                zobaczymy, jakie będą wyniki przez nie określone. Na pewno nie jednakie - choć
                bardzo ciekawe na ile różne od siebie????
                • francuz_el Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? 27.02.03, 22:01
                  Wiem,ze np. srodek 3miasta byl okreslany sposobem nr 1,wiec moze jest najlepszy
                  z nich??
                  • francuz_el Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? 09.03.03, 23:06
                    I jak Aborygenie postepuja prace?? Wiesz juz gdzie jest srodek??
                    • aborygenmiejscowy Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? 10.03.03, 00:04
                      Tak - dwa sposoby przećwiczone - trzeci najbardziej pracochłonny w trakcie
                      • student_el Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? 10.03.03, 07:37
                        Zeby nam ten środek nie wyszedł na miejscu jakiegoś domu, bo bedzie trzeba go
                        wyburzyć, żeby totem postawić;)
                      • francuz_el Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? 10.03.03, 15:45
                        Jak wyjdzie na ktoryms budynku to trudno... sila wyzsza :) Zburzy sie. Gorzej
                        jak to bedzie wiezowiec ;))))
                        • Gość: anna Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? IP: *.umcs.lublin.pl 10.03.03, 17:35
                          masz jakiś konkretny na myśli???
                          • aborygenmiejscowy Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? 10.03.03, 22:49
                            No moi MILI sadzę, że znalazłem prosty sposób na znalezienie tego miejsca.
                            Stwierdziłem jedno, że prostokat i koło opisane na granicach miasta są dość
                            blisko połozone od siebie. Jest to odległość rzedu paruset metrów - na takie
                            przedsięwzięcie - dość mała. I dla ciekawości dodam, że miejsce to usytuowane
                            jest na obrzeżach osiedla BIELANY. Przyznam, że dość ciekawe miejsce, jak na
                            taką lokalizację. ZEZNAJCIE - co sadzicie o tej sprawie zanim puszczę ją w
                            eter i inne media. Proszę o opinię.
                            • aborygenmiejscowy Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? 10.03.03, 22:50
                              Oczywiście chodzi o środek tego prostokata i koła.
                              • student_el Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? 11.03.03, 14:59
                                Przy okazji nagłośnienia faktu w mediach trzeba znależć sponsora na totem.

A na totemie dodać napis, Z INICJATYWY FORUMOWICZÓW:)

Aborygen:
                                Ile jest km od najdalej wysuniętego punktu na północy do najdalej wysuniętego
                                punktu na południu naszego pięknego miasta?
                            • juzoblukalem Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? 11.03.03, 08:26
                              Trochę dziwnie wyszło - na Bielanach - rozszerzenie granic administracyjnych
                              miasta o Próchnik tak wpłynęło na umiejscowienie środka Elbląga ;))
                              • francuz_el Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? 11.03.03, 09:55
                                Moim zdaniem dosyc ciekawe miejsce... wyjdzie w okolicach Fromborskiej, ktora
                                maja przebudowywac :) Byloby niezle stworzyc srodek Elblaga wsrod nowych
                                dzielnic domkow jednorodzinnych (powstajacych i planowanych) Ja jestem za :)
                            • Gość: anna Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? IP: *.umcs.lublin.pl 11.03.03, 14:41
                              skoro takie są fakty...to trzeba trymać się faktów
                              może ustanowienie środka miasta właśne w tym miejscu wpłynie pozytywnie na jego
                              rozwój (wątpię)
                              dla mnie najważniejsze są fakty, nie można niczego naginać
                              • francuz_el Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? 11.03.03, 15:54
                                Czy wplynie na rozwoj, to nie wiem... ale moze byc dobrym chwytem reklamowym np:
                                "R.Mytych zaprasza na osiedle "Centrum", w samym srodku Elblaga" :)))))
                                • Gość: anna Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? IP: *.umcs.lublin.pl 12.03.03, 09:06
                                  :))))))))))))))))))
                                  dobre
                                  więc poniekąd wpłynie na rozwój- więcej mieszkańców, więcej sklepów i punktów
                                  usługowych, hipermarket, linia tramwajowa, węzeł komunikacji miejskiej, szkoła,
                                  przedszkole, knajpy, restauracje...
                                  • francuz_el Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? 12.03.03, 09:32
                                    Beda sie w tym miejscu skrzyzowac wszystkie najwazniejsze drogi miasta, jak
                                    wokol Luku Triumfalnego w Paryzu ;)))))
                                    • Gość: anna Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? IP: *.umcs.lublin.pl 12.03.03, 09:43
                                      tak na wschód zachód północ i południe :))))
                                      do próchnika, do milejewa, do nowakowa i do elbląga :))))
                                      • francuz_el Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? 12.03.03, 09:46
                                        Taki caly pierscien by powstal, jak w zegarze na 12 ulic :))))
                                        • student_el Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? 12.03.03, 09:52
                                          Ja się zastanawiam kiedy Tolkmicko stanie się dzielnicą Elblaga.
                                        • Gość: anna Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? IP: *.umcs.lublin.pl 12.03.03, 10:05
                                          nareszcie Elbląg miałby RONDO i to w samym środku miasta...
                                          • student_el Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? 12.03.03, 10:08
                                            hm...no rondo to w innym miejscu będzie szybciej.
                                            • francuz_el Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? 12.03.03, 16:01
                                              Rondo to jest najgorsze rozwiazanie jakie tylko moze byc!! Szczegolnie jezeli
                                              chodzi o bardziej zatloczone miejsca. Przykladem tego moze byc np.: rondo
                                              na "7" (zjazd na Plock o ile sie nie myle)A gdzie mialoby sie znajdowac??
                                              • Gość: anna Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? IP: *.umcs.lublin.pl 13.03.03, 08:30
                                                w Lublinie, na moijej dzielnicy jest rondo co skrzyżowanie,
                                                rzeczywiście "straszne"
                                              • student_el Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? 13.03.03, 09:58
                                                Z tego co mi wiadomo skrzyżowanie Nowodworskiej z Brzeską (ale nie jestem
                                                pewien na 100%)
                                                • francuz_el Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? 13.03.03, 19:02
                                                  Zebys nie mial racji... jezeli tamtedy ma przejezdzac 40% ruchu ulicznego to
                                                  bedzie niedobrze :(
                                                  • student_el Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? 13.03.03, 20:52
                                                    Już wiem, przeczyytałem to w jakiejś gazecie, tam było sformułowanie
                                                    skrzyżowanie typu rondo.
                                                    Proponuję Tobie Francuz wsiąć w samochód i się przejechac w tamto miejsce.
                                                    Też mam nadzieję, że się pomylili w tej gazecie.
                                                  • francuz_el Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? 13.03.03, 22:12
                                                    Jutro na pewno tam zajrze... a niech tam zobacze cos podejrzanego... ;)
                                                  • student_el Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? 13.03.03, 22:38
                                                    Cieszy mnie to bardzo. Wkońcu się dowiemy prawdy.
                                                  • francuz_el Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? 15.03.03, 11:07
                                                    Rzeczywiscie powstaje tam rondo, ale akurat tak bedzie zbudowane,ze jadacy na
                                                    wprost praktycznie go nie odczuja :) Wiec nie ma sie co martwic.
                                                  • student_el Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? 15.03.03, 13:19
                                                    Hm...to miałem rację:)
                                                    Czyli coś takiego w przybliżeniu jak obok Hypernovej.

Widze, że dzisiaj sobie pojeździłeś, no cóz ja też, między innymi na Bielanach
                                                    byłem.
                                                  • francuz_el Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? 15.03.03, 19:15
                                                    Pojezdzilem sobie, pojezdzilem... rundke dookola miasta zrobilem ;) Bedzie
                                                    lepiej jak przy Hypernovej, tam nie wiadomo co to tak wlasciwie jest :)
                                                  • wiking_elblag Re: GDZIE JEST ŚRODEK ELBLĄGA? 23.03.03, 11:45

A co jest na Nowodworskiej?
                                                  • wiking_elblag KIEDY WSTAWIAMY TOTEM????? 23.03.03, 11:45
                                                    I kiedy będzie o tym informacja w mediach?
                                                  • francuz_el Re: KIEDY WSTAWIAMY TOTEM????? 23.03.03, 15:25
                                                    Moze aborygenmiejscowy na to pytanie tobie odpowie...
                                                  • student_el Re: KIEDY WSTAWIAMY TOTEM????? 23.03.03, 17:15
                                                    Może o tym zapomniał, mu teraz ruch i ruchanie w głowie.eh...wkońcu wiosna;)
                                                  • arystokrata_el Re: KIEDY WSTAWIAMY TOTEM????? 23.03.03, 18:05

Te drugie to nie wiem, trochę latek to on już ma.
                                                  • aborygenmiejscowy Re: KIEDY WSTAWIAMY TOTEM????? 23.03.03, 19:50
                                                    A co myślicie że pojęcie wzwodu jest mi obce ? No nie jest on taki jak
                                                    nastolatka, który zanim zacznie to kończy ale nie narzekam. Co do propagacji
                                                    idei przestało mnie to bawić - władze , media i mozni tego świata nie są
                                                    zainteresowani tego typu sprawami. A mnie przestało bawić tłumaczenie im tych
                                                    spraw.
                                                  • student_el Re: KIEDY WSTAWIAMY TOTEM????? 23.03.03, 21:46
                                                    Co za tępe media!!! Bo jak inaczej takił gamoni nazwać mozna.
                                                  • Gość: anna Re: KIEDY WSTAWIAMY TOTEM????? IP: *.umcs.lublin.pl 24.03.03, 08:48
                                                    Aborygen coś jeszcze wspomniał o władzach...:))))
                                                  • student_el Re: KIEDY WSTAWIAMY TOTEM????? 24.03.03, 08:59
                                                    Może trzeba było odpowiednie osoby zawiadomić, bo tak już jest na tym świecie,
                                                    że są ludzie i taborety.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka