Dodaj do ulubionych

jakie miesjce na pd Polski lubicie?

IP: *.softel.elblag.pl 21.04.03, 23:25
Obserwuj wątek
    • student_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 21.04.03, 23:28
      hehe, więc powtórzę, Opolszyzna;), Opole, Wrocław;)
      • Gość: Mr JULEK Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? IP: *.softel.elblag.pl 21.04.03, 23:35
        jeszcze nalezy dodac i podkresliz ze KOTLINA KLODZKA jest
        suuuuuuuuuuuuuuuuuper! polecam wszystkim ktorzy chca tam odpoczac, i torche
        fajnych miesjc zobaczyc, ja tam jestem czesto wiec jak cos, zapraszam po porady
        co, gdzie, jak!
        • student_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 21.04.03, 23:38
          A w Olsztynie kto był???
          • Gość: Mr JULEK Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? IP: *.softel.elblag.pl 21.04.03, 23:47
            hehehe student_el, ty lubisz poruszac kontrowersyjne tematy hehehe... olsztyn
            hhmhmh a gdzie to jest? gdzies na bagnach nie? tak tylko furmanka sie mozna
            dostac, dobrze mnie geografii nauczono (nie powie,m gdzie bo by byla zla opinia
            dla szkoly ;P)
            • student_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 21.04.03, 23:49
              A o furmankach to już było;) Zapoznaj sie z tematem dowcipy o Olsztynie;)

• Gość: Mr JULEK Re: jakie miejsce na pd Polski lubicie? IP: *.softel.elblag.pl 21.04.03, 23:55
                apropos dowcipow, to wczoraj plakalem ze smiechu na forum-humorum, dowcipy
                czeskie i smieszne nazwiska! polecam!
                a olsztyn: to w ogole smieszne miasto(???) raczej miesjce przesiadek dla ludzi
                jadacych na mazury, a poza tym to nie poludnie polski wiec dajmy sobie spokoj z
                tym niby miastem, nasza stolica wojwodztwa (buahahahahahahahaahahahha)
                • student_el Re: jakie miejsce na pd Polski lubicie? 21.04.03, 23:55
                  ;) oki, hehe
                • tymon2 Re: jakie miejsce na pd Polski lubicie? 22.04.03, 12:55
                  Gość portalu: Mr JULEK napisał(a):

> apropos dowcipow, to wczoraj plakalem ze smiechu na forum-humorum, dowcipy
                  > czeskie i smieszne nazwiska! polecam!
                  > a olsztyn: to w ogole smieszne miasto(???) raczej miesjce przesiadek dla
                  ludzi
                  > jadacych na mazury, a poza tym to nie poludnie polski wiec dajmy sobie spokoj
                  z
                  >
                  > tym niby miastem, nasza stolica wojwodztwa (buahahahahahahahaahahahha)

I tu się pomyliłeś ponieważ Olsztyn to też wieś koło Częstochowy (a to już
                  chyba południe Polski) z ruinami zamku.
                  • student_el Re: jakie miejsce na pd Polski lubicie? 22.04.03, 13:34
                    Nigdy tam nie byłem, ale wiem, że ponoć mieszkańcy się denerwują jak ich się
                    myli z wioską z warmii:P
                  • Gość: Mr JULEK Re: jakie miejsce na pd Polski lubicie? IP: *.softel.elblag.pl 22.04.03, 14:12
                    A fakt, zapomniałem całkowicie o tym Olsztynie. Świetne pokazy laserów kiedyś
                    tam organizowano, ale coś słyszałem, ze już tych pokazów niestety nie ma. To
                    było na serio widowisko!
                    • tymon2 Re: jakie miejsce na pd Polski lubicie? 23.04.03, 08:30
                      Gość portalu: Mr JULEK napisał(a):

> A fakt, zapomniałem całkowicie o tym Olsztynie. Świetne pokazy laserów kiedyś
                      > tam organizowano, ale coś słyszałem, ze już tych pokazów niestety nie ma. To
                      > było na serio widowisko!

Już od kilku lat ich nie organizują.
                      • arystokrata_el Re: jakie miejsce na pd Polski lubicie? 25.04.03, 23:49
                        A możeby tak tkai pokazik w Elblągu zorganizować na przedzamczu.
          • francuz_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 21.04.03, 23:47
            Poludnie Polski to ogolnie slabo znam... najlepiej Zakopane :P
            • student_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 21.04.03, 23:50
              I jak Ci się Zakopane podoba??????
              • francuz_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 22.04.03, 00:13
                Bardzo... szczegolnie stoki :) Szkoda,ze nie zostalem w Krakowie na dluzej, tez
                pewnie jest pieknie
                • tymon2 Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 22.04.03, 12:58
                  francuz_el napisał:

> Bardzo... szczegolnie stoki :)

Zakopane to niemal wyłącznie góry. ewentulanie Krupówki i architektura góralska

Szkoda,ze nie zostalem w Krakowie na dluzej, tez
                  >
                  > pewnie jest pieknie

Kraków jest bardzo ładny.
                  • francuz_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 22.04.03, 15:11
                    Ja na zakupy do Zakopca nie jezdze :))))
                    • Gość: !!!!!!!!promilek Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? IP: *.ultimo.masq 22.04.03, 16:23
                      Ej no staaaaaaaaarzyyyyyyyy....

A co z p-ślem ?!?!?!

;P

SYMBOL PIĘKNY NA KOPCU MAMY ;)

!!!!!!!!promilek_pokrzykujący_:_ALLELUJA_I_DO_PRZODU...!!!
                      • student_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 22.04.03, 17:18
                        Przemyśl????

A gdzie to?????

A co to?????
                        • Gość: Do Mr JULKA Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? IP: 24.83.56.* 22.04.03, 19:04
                          Czy to Ty JULEK(Mackowski Marek)-Pozdrowienia.
                          • student_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 22.04.03, 19:07
                            Ups...wyszło imię, w dodatku z nazwiskim na zewnątrz:)
                            Teraz musisz uwazać na przeciwników forum el:P
                          • Gość: Mr JULEK Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? IP: *.softel.elblag.pl 22.04.03, 20:13
                            nie mam na imię Marek ani nie nazywam się tak, jak podano więc nie mam o co się
                            bac ;), ale czy to znaczy, ze Julków jest dwóch?? hmhmhm to ciekawe!
                            • Gość: turysta Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? IP: *.chello.pl 22.04.03, 22:50
                              Tylko Opole - pięknie odnowiony rynek i deptak na Krakowskiej, ogród
                              zoologiczny prawie w centrum i piękny park na wyspie Bolko, jest co podziwiać!!!
                              • student_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 22.04.03, 22:52
                                tylko szkoda, że w Oppeln nigdy tramwajów nie było.
                                • mr_julek Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 22.04.03, 23:05
                                  opole fakt ladne miasto, teraz jeszcze pobudowali fajne budynki dla uniwerku i
                                  tez jest na co popatrzec. poza tym w opolu podoba mi sie rynek (choc we wrocku
                                  i tak jest efektywniejszy( ogolne opole jest fajnym miasteczkeim, i ma w
                                  oficjalnych statystykach tyle samo (no prawie) mieszkancow co nasze elblazkowo.

Prezesie: hehe no fakt tramwajow nie ma tam! i co gorsze komunikacja miejska
                                  tam jest du d...!
                                  • student_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 22.04.03, 23:09
                                    Ale budynek Uniwersytetu ładny;)

I ten posąg (niczym z Piotrkowskiej z Łodzi) przed nim stojacy (niestety nie
                                    pamietam jakiego to wieszcza posąg)
                                    • Gość: JULEK Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? IP: *.softel.elblag.pl 22.04.03, 23:12
                                      to chyba posag nepomucena! ale nie mowie o tym budynku (przy oleskiej jaK ci
                                      mowi cos ulica, ale przy kopernika) tam jest collegium Maius i anglistyka - na
                                      serio ladny budynek, ciekawi mnie jak bedzie wygladal budynek naszego Instytutu
                                      Informatyki bedzie
                                      • student_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 22.04.03, 23:15
                                        W środku nowoczesność za kilka mln (sam sprzet 7 mln), a z zewnątrz tak jak
                                        widać teraz.
                                        Cieakwi mnie bardizej jak będą wyglądac kolejne calkowicie nowe budynki
                                        Centrum Informatycznego.
                                        • mr_julek Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 22.04.03, 23:23
                                          wiem o tym sprzecie, czytalem sobie oferty przetargoer i kupa kasy jest na to
                                          centrum, a fakt ciekawe jak sie rozwinie to Centrum. powinni jeszcze matematyke
                                          utworzyc (np. matma w ekonomii), bo przed nia tez jest perspektywa,mogli byc
                                          tez cos 'europejskiego' otworzyc by przyciagnac ludzi na studia a no i rosyjski
                                          bo wbrew pozorom to wazny kierunek szczegolnie u nas w egu - i do tego
                                          wszystkiego powinni postawic drugi gmach na czerniakowskiej, yo! ja lece sie
                                          uczyc!
                                          • student_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 22.04.03, 23:36
                                            Ale ty masz nocny zapał do nauki, pozazdorścić ja o tej porze myslę o łóżku, w
                                            którym powinna być dziewczyna:(
                                • Gość: turysta Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? IP: *.chello.pl 22.04.03, 23:08
                                  w Lądynie też tramwajów nie ma i nikt się tym nie przejmuje, a wasze miasto
                                  miało troche szczęśćia, że tramwaje zostały bo mogliście podzielić losy
                                  Legnicy, Jeleniej góry, Tarnowa, i wiele innych. I z tego co widze to tylko
                                  tramwaje nadają waszemu miastu wielkomiejskiego harakteru, choć miasteczko
                                  małe, po liczbie wątków widać ,że u was z internetem nie najlepiej, pozdrawiam
                                  • student_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 22.04.03, 23:12
                                    hehe....akurat z internetem to u nas wyśmienicie, powstaje Centrum
                                    informatyczne - dolina krzemowa

Poza tym mamy dwóch operatorów telekomunikacyjnych, którzy dostarczaja
                                    internet (TP SA i DIALOG) - nie licze innych mniejszych dostawców.

Także z internetem u nas jest bardzo dobrze, ja nie znam osob z Elbląga, która
                                    ma komputer , a nie ma internetu:) A praktycznie 90% osób które znam komputery
                                    mają.
                                    • Gość: koń Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? IP: *.elblag.dialog.net.pl 22.04.03, 23:17
                                      Ja dorzucilbym jeszcze VECTRE, tak wiec jak na "małe miasteczko" to jest tych
                                      dostawcow troszke
                                      • student_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 22.04.03, 23:19
                                        Z tym małym miasteczkiem też bym sie ograniczył, spróbuj tak TURYSTO
                                        przejechac autem z północy (dzielnica Próchnik) na południe (dzielnica Zatorze-
                                        obwodnica) , zobaczymy ile Tobie czasu przejazd zajmnie:)
                                    • Gość: turysta Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? IP: *.chello.pl 22.04.03, 23:19
                                      No dobrze, ale gdyby nie ty to wątków było by dwa razy mniej niż teraz na
                                      waszej stronie! Nie będziemy sie sprzeczać o miasta bo każde ma coś w sobie
                                      pięknego jedynie możemy sie cieszyć ,że Opole i Elbląg to miasta tej samej
                                      wielkości i tyle samo mieszkańców, miałem na myśli ,że są w tej samej lidze
                                      • student_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 22.04.03, 23:22
                                        Zgadza się:)))

Opole mi się bardzo podoba, lubie tego typu Starówki jak jest w Opolu,
                                        Wrocławiu, Gdańsku i Elblągu.
                                      • mr_julek Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 22.04.03, 23:26
                                        turysto, jestes z opola?
                                  • Gość: JULEK Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? IP: *.softel.elblag.pl 22.04.03, 23:15
                                    wiesz co zapewniam ćiebie, że LĄdyn nie ma tramawajów, bo to pewnie jakas mała
                                    wioska w Polsce. A w tym prawdziwym Londynie, jest tzw. the Tube i double-
                                    decker buses, i to jest też super! A w Elblągu są tramwaje i jest przez to
                                    fajnie! i wiesz, jak się fajowo nimi jeździ...
                                    • student_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 22.04.03, 23:17
                                      W Szczgólności po nwoych torowiskach, a jeszcze jak niedługo dodadzą nam
                                      niskopodłogowce to dopiero bedzie fajowo;)
                                      • Gość: turysta Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? IP: *.chello.pl 22.04.03, 23:27
                                        To ,że napisałem LĄdyn przez Ą to tylko mała pomyłka, wiem ,że sie pisze
                                        Londyn, a wy zaraz to wykorzystujecie, musze wam powiedzieć ,że też robicie
                                        błędy ortograficzne!!! ale co do miast, to ile niby tych kilometrów trzeba
                                        prezejechać i ile to czasu zajmie?
                                        • Gość: turysta Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? IP: *.chello.pl 22.04.03, 23:30
                                          Wiem jak sie fajowo jeździ tramwajami bo mieszkałem w Wrocławiu dwa lata, tylko
                                          tamtejsza sieć tramwajowa to hektary w porównaniu z waszą!!!
                                          • mr_julek Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 22.04.03, 23:34
                                            hmhmh wroclawskie tramwaje, najczesciej jezdze 8! i potem od dworca juz co badz
                                            do rynku albo dominikanskiej
                                        • mr_julek Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 22.04.03, 23:31
                                          ok no dobra sorry ze sie orta czepilem, ale powiedz mi jestes z opola?
                                          • student_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 22.04.03, 23:33
                                            Nasza linia tramwajowa za to jako jedyna w Polsce sie rozwija:P
                                            • Gość: turysta Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? IP: *.chello.pl 22.04.03, 23:35
                                              tak ,jestem z Opola. Nie mam nic do waszych tramwajów tylko podziwiam was jak
                                              szybko odpisujecie na wątki, to się nie zdarza często
                                              • student_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 22.04.03, 23:37
                                                trafiłes na nasze nocne zgrupowanie:)
                                                • Gość: turysta Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? IP: *.chello.pl 22.04.03, 23:43
                                                  Pamiętam ja debatowaliście z Płockiem, porównywaliście swoje miasta co do
                                                  hektara, które większe i lepsze. W płocku też jest taki koleś - roman_i.
                                                  Dlaczego cały czas wyjeżdżacie z tymi tramwajami to jedyna wasza atrakcja w
                                                  Elblągu?
                                                  • student_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 22.04.03, 23:47
                                                    A nie z Przemyślem????????

Mamy wiele atrakcji, a tramwaje lubimy bardzo:) to dlatego tak czesto o nich
                                                    mówimy;)
                                                  • mr_julek Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 22.04.03, 23:49
                                                    jest duuuuuuuuuuuuuuzo atrakcji, kanal elblasko-ostrodzki, ale... od
                                                    wymieniania atrakcji to jest student_el, on juz to nieraz robil! i tlumaczyl
                                                    innym dlaczego warto tu przyjechac!
                                                  • student_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 22.04.03, 23:50
                                                    Jak chcesz turysto to moge wymieniać:)

P.S to mój brat zawsze wymieniał i wymieniał:)
                                                • mr_julek Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 22.04.03, 23:44
                                                  student_el, turysta jest ok, pochodzi z opola i ma u mnie juz duzego plusa,
                                                  wobec tego turysto, masz zaproszenie do elblaga zeby pojezdzic z nami
                                                  tramwajami i napic sie pifka z naszego browaru!
                                                  • Gość: turysta Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? IP: *.chello.pl 22.04.03, 23:54
                                                    Widzisz: nie pisze się piFka tylko piwka. Każdy sie może pomylić...
                                                  • mr_julek Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 23.04.03, 00:00
                                                    oj turysto mialo byc zabawnie z tym pifkiem, no przeciez powiedzialem ci sorry
                                                    ze czepialstwo (ale tak maja przyszli nauczyciele)
                                              • mr_julek Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 22.04.03, 23:42
                                                wow to turysto, moj pelny szacunek do ciebie, klaniam sie nisko! pozdrow ode
                                                mnie opole, a szczegolnie: jodlowa, oleska, katowicka, kępe (juz wlaczona jest
                                                do opola), poza tym zazdroszcze wam, ze otwarli wam media markt (i bedziecie
                                                chyba miec tesco-dla mnie nr 1 hiper). no a z minusow opola to nie macie za
                                                dobrej komunikacji miejskiej, autobusy z tego osiedla co lezy jak sie na
                                                czestochowe jedzie (witosa-jodlowa, te okolice) ma takie kiepskie polaczenie z
                                                centrum ze szkoda slow! aha i pozdrow moja rodzinke-zwiazana z uniwerkiem
                                                konktenie z wydzialem filologicznym
                                                • Gość: turysta Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? IP: *.chello.pl 22.04.03, 23:49
                                                  tak to prawda, mamy chyba najgorszą komunikacje miejską wsród miast tej
                                                  wielkości, tylko 27 lini autobusowych, choć w godzinie szczytu jeżdżą co
                                                  niektóre co 10 min. Nie wiem czy to dużo czy mało. Ale by sie dostać na
                                                  peryferie to jest juz problem, najdalsza dzielnica oddalona od centrum to
                                                  metalchem, prawie 9 km.
                                                  • mr_julek Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 22.04.03, 23:54
                                                    no my mamy ze 30 pare linii autobusowych i 5 tramwajowych ( a bedzie chyba
                                                    wiecej tramwajow:), ja wiem ze przez opole przejechac to tez niezly koszmar,
                                                    ooo ale na zaodrzu macie fajny most, pamietam jak tam jechalem z kuzynem
                                                    motorem i plum a tu nie ma drogi hehe, ale juz pewnie zrobili!
                                                  • student_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 22.04.03, 23:58
                                                    No julek z tymi liniami autobusowymi to przesadziłeś:

jest ich dokładnie 20 + 5 tramwajowych linni
                                                  • mr_julek Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 23.04.03, 00:06
                                                    a fat student, zapomnialem ze poczatkowe numery to tramwaje, ale i tak lubie
                                                    opole,a powiedz mi turysto, co tam slychac z tymi dobrymi domami? niezla aferka
                                                    nie?
                                                  • student_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 23.04.03, 00:25
                                                    Mnie to nie interesuje.
                                                  • student_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 22.04.03, 23:56
                                                    Metalchem, tzn GROTOWICE kończace sie dokładnie pętlą 12 przy dorze na Koźle:)

i dokładnie to 8,5 km;)
                                                  • mr_julek Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 23.04.03, 00:02
                                                    ty student_el, a skad ty tak dobrze znasz opole, byles tam? czy przez net wiesz
                                                    o nim tak wiele?
                                                  • student_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 23.04.03, 00:04
                                                    Ty Julek, a o ty się tak interesujesz.

Oczywiście, że byłem parokrotnie, jest to dobrze znany mi region. Opole,
                                                    Krapkowice, Góra Św. Anny, Moszna, Kożle, Gogolin...itp
                                                  • mr_julek Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 23.04.03, 00:08
                                                    interesuje sie, bo rzadko z kim mozna u nas pogadac o wroclawiu a o opolu to
                                                    poza moimi rodzicami jestes pierwsza osoba ktora wie cos o nim, ale juz nie
                                                    bede pytal, jak chcesz (coz zrobic ale taki jestem) :(
                                                  • student_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 23.04.03, 00:11
                                                    Pytaj, pytaj;)
                                                • Gość: turysta Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? IP: *.chello.pl 22.04.03, 23:57
                                                  Nie sądziłem ,że tyle wiesz o Opolu. Chętnie bym was odwiedził ale to chyba
                                                  będzie z 500 km.
                                                  • student_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 23.04.03, 00:00
                                                    Wiesz czym się anjbardzij rozczarowałem w Opolu???

Amfiteatrem, myślalem, że jest o wiele większy, a tymczasem jest niewiele
                                                    większy od amfiteatru w Elblągu.
                                                  • Gość: turysta Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? IP: *.chello.pl 23.04.03, 00:12
                                                    Dobre domy? ludzie utopili kupe kasy i czekaja na cud. A amfiteatr mały
                                                    zbudowano go w latach 60-tych. Miał być odnowiony i wyremontowany na 40-sty
                                                    festiwal, ale jak zwykle oszczędności i itp.
                                                  • student_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 23.04.03, 00:14
                                                    Eh..oszczędności, na taką rzecz nie powinno ich być
                                                  • mr_julek Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 23.04.03, 00:19
                                                    opole jest fajne bez dwoch zdan! i troche wam zazdroszcze dynamiki rozwoju, ale
                                                    chyba niemcy wam niezle pomagaja. ale my tez mamy mnostwo fajnych rzecz

do studenta_el: juz nie bede pytal, a ja ciebie na prezesa chcialem :(

ja w ogole mykam zaraz bo kurcze mialem sie uczyc, a tu znowu na forum siedze,
                                                    ahhh: musze leciec wkuwac slowka i testy porobic! turysto szacuneczek jeszcze
                                                    raz! student_el: tobie tez szacuneczek!
                                                  • student_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 23.04.03, 00:23

>
                                                    > do studenta_el: juz nie bede pytal, a ja ciebie na prezesa chcialem :(
                                                    >

A o co chodzi???? Dlaczego nie bedziesz pytał?????

> raz! student_el: tobie tez szacuneczek!

SZACUNEK
                                                  • mr_julek Re: jakie miejsce na pd Polski lubicie? 23.04.03, 00:29
                                                    no bo nie chciales a ja jestem ciekawski i dociekliwy
                                                  • student_el Re: jakie miejsce na pd Polski lubicie? 23.04.03, 00:30
                                                    Przecież powiedziałem, żebys pytał, pytał i pytał;)
                                                  • mr_julek Re: jakie miejsce na pd Polski lubicie? 23.04.03, 00:33
                                                    no dobra :) to bede pytal!
                                                  • student_el Re: jakie miejsce na pd Polski lubicie? 23.04.03, 00:34
                                                    To pytaj!!!!

kolera czateria:)
                                                  • Gość: turysta Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? IP: *.chello.pl 23.04.03, 00:20
                                                    W telewizji tego nie widać, w czasie festiwalu jest raczej juz ciemno i komplet
                                                    publiczności, a siedzą na starych drewnianych ławkach.
                                                  • student_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 23.04.03, 00:24
                                                    Widziałem, a nawet dotykałem;0
                                                  • arystokrata_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 25.04.03, 23:52
                                                    telewizja kłamie!!!!:))))
                                                  • arystokrata_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 26.04.03, 00:03
                                                    też się moge pochwalic taka wiedzą o Oplu, wkońcu ja razem ze studentem byłem;)
                                                  • arystokrata_el A czy Śląsk Wam się podoba??????????? 26.04.03, 00:04
                                            • tymon2 Tramwaje elbląskie 23.04.03, 08:49
                                              student_el napisał:

> Nasza linia tramwajowa za to jako jedyna w Polsce sie rozwija:P

Możesz mi wytłumaczyć co jest takiego w rozwoju tramwajów Elbląskich, uważając,
                                              że tylku u Was się one rozwijają :-P.

To w Elblągu jest aż 5 linii bo ja byłem przekonany, że tylko 3.
                                              • student_el Re: Tramwaje elbląskie 23.04.03, 17:37
                                                tak, jest 5 linni, trzy to były jeszcze przed 31 sierpnia 2002:P
                                                Gdzie indziej linia linni wzrosła o ponad połowę????
                                                Wybudowano nową trasę (na Dąbka, wkrótce będzie budowana nowa trasa na Ogólnej
                                                do Fromborskiej), remontuje się torowiska (np Bema jest teog przykładem, wtym
                                                roku przebuduje się tory na Grunwaldzkiej obok dworca, zosatnie zakupiony nowy
                                                tabor niskopodłogowy....itd...itd
                                                Jak na tak mała spółkę tramwajową duzo sie dzieje w porównaniu z innymi
                                                wielkimi ośrodkami, których nie stać, żeby odnowić kawałek jakiegos odcinka:P

Prosze o to seria zdjęć z października 2002, między innymi z nowej trasy:
                                                republika.pl/henryk_gwardak/eltramz.html

• tymon2 Re: Tramwaje elbląskie 24.04.03, 08:37
                                                  student_el napisał:

> tak, jest 5 linni, trzy to były jeszcze przed 31 sierpnia 2002:P

Jestem prawie na bieżąco ;-))

> Gdzie indziej linia linni wzrosła o ponad połowę????
                                                  > Wybudowano nową trasę

Tak tylko, że sieć tramwajowa w Elblągu nie jest zbyt długa więc trudno mówić o
                                                  budowie o ponad połowę czy 1/4 czy w innych wielkościach tylko trzebaby było
                                                  wziąść pod uwagę inny wskaźnik :-)

Czy możesz mi podać jaka była długość jednotoru przed wybudowaniem nowej trasy
                                                  i jaka jet teraz?

(na Dąbka, wkrótce będzie budowana nowa trasa na Ogólnej
                                                  > do Fromborskiej), remontuje się torowiska (np Bema jest teog przykładem,
                                                  wtym
                                                  > roku przebuduje się tory na Grunwaldzkiej obok dworca, zosatnie zakupiony
                                                  nowy
                                                  > tabor niskopodłogowy....itd...itd

Czy wiadomo już jaki tabor chce kupić elbląg i ile będzie tych wagonów, oraz
                                                  ile ich jest obecnie.

> Jak na tak mała spółkę tramwajową duzo sie dzieje w porównaniu z innymi
                                                  > wielkimi ośrodkami, których nie stać, żeby odnowić kawałek jakiegos odcinka:P

Tu muszę Tobie przyznać rację. :-)

>
                                                  > Prosze o to seria zdjęć z października 2002, między innymi z nowej trasy:
                                                  > republika.pl/henryk_gwardak/eltramz.html

Widzę, że w Elblągu jeżdżą GT6 czy możesz mi powiedzieć skąd je Elbląg nabył.
                                                  Ciekawe są te dwukierunkowe.
                                                  Pamietam, że na niektórych odcinkach w Elblągu są jednotory, ale nie mogę
                                                  skojarzyć czy przystanki też są ustyuowane na tych jednotrach czy na mijankach.
                                                  >
                                                  Zdjęcia są cikawe. Zauważyłem że Elbląg ma dwa typy tramwajów 805 Na (nie wiesz
                                                  czym się one różnią od serii 105 bo z zewnątrz są identyczne) oraz różne
                                                  modyfikacje GT6 i czy to jest wszystko co posiada ZKM w Elblągu, czy może mają
                                                  jeszcze jakieś inne rodzaje tramwajów?
                                                  • student_el Re: Tramwaje elbląskie 24.04.03, 11:07
                                                    Już szybko Cie spiesze poinformować, zanim wyjade (moja dopowiedz dopiero
                                                    jutro dostaniesz na ewentualne dalsze pytania)

tymon2 napisał:

> Tak tylko, że sieć tramwajowa w Elblągu nie jest zbyt długa więc trudno
                                                    mówić o
                                                    >
                                                    > budowie o ponad połowę czy 1/4 czy w innych wielkościach tylko trzebaby było
                                                    > wziąść pod uwagę inny wskaźnik :-)

Chodzi mi o wzrosł linni tramwajowych.

>
                                                    > Czy możesz mi podać jaka była długość jednotoru przed wybudowaniem nowej
                                                    trasy
                                                    > i jaka jet teraz?

Teraz: 28,1 km toru pojedynczego
                                                    w tym Dąbka nowa trasa - długośc 3,6 km

>
                                                    > Czy wiadomo już jaki tabor chce kupić elbląg i ile będzie tych wagonów, oraz
                                                    > ile ich jest obecnie.

Liczba 6, jakie jeszcze nie wiadomo, dlatego niektorzy (fascynaci komunikacji)
                                                    mają jakies wapliwości, czy wogóle będą zakupione. Ale uwierz mi będą, w
                                                    urzędzie sie o tym co chwilę mówi. Raczej pojawi się od razu 6. Będzie to
                                                    zakup sponsorowany przez UE.

>

>
                                                    > Widzę, że w Elblągu jeżdżą GT6 czy możesz mi powiedzieć skąd je Elbląg
                                                    nabył.
                                                    > Ciekawe są te dwukierunkowe.

Zakupiono je w 1996 z Moguncji w Niemczech w liczbie 19 łącznie dwu i
                                                    jednokierunkowe)
                                                    Koszt zakupu tych wozów łącznie z transportem wyniósł tylko 852 tys.
                                                    Dwuekierunkowo przydał się bardzo kiedy budowano na nowo torowisko na Bema.

> Pamietam, że na niektórych odcinkach w Elblągu są jednotory, ale nie mogę
                                                    > skojarzyć czy przystanki też są ustyuowane na tych jednotrach czy na
                                                    mijankach.

Tak, na nowym torowisku na Bema jest przystanek obustronny na pojedyńczym
                                                    torze (cała ulica Bema posiada pojedyńczy tor - jest to 0,95 km)
                                                    Poza tym jednostornny przystanek na odcinku jednotorowym jest tez na Bema
                                                    przed pętla tramwajową i na ulicy Obrońców Pokoju ( w przeciwnym kierunku
                                                    przystanek jest na odcinku dwu torowym)

> >
                                                    > Zdjęcia są cikawe. Zauważyłem że Elbląg ma dwa typy tramwajów 805 Na (nie
                                                    wiesz
                                                    >
                                                    > czym się one różnią od serii 105 bo z zewnątrz są identyczne) oraz różne
                                                    > modyfikacje GT6 i czy to jest wszystko co posiada ZKM w Elblągu, czy może
                                                    mają
                                                    > jeszcze jakieś inne rodzaje tramwajów?

Jesli chodzi o tramwaje do przewożenia pasażerów to tylko GT6 i 805Na (a seria
                                                    105 rózni się przodem lekko, ale w środku nie ma różnic), w zajezdni jest
                                                    jeszcze enka - podwójny skład zmodernizowany, równiez nie wiem czy jeszcze są,
                                                    ale do nie dawna były złomy kilku wagonów enki.
                                                    Poza tym enki sa równiez wozami technicznymi i pługami.

Podwójny skład 805Na jeździ tylko na linni numer 5, poza tym 805 Na w
                                                    pojedynczym składzie jeździ na jedynce, również żadziej na dwójce (żadziej
                                                    dlatego, bo co najwyżej jeden). Na trójce i czwórce jeżdzą tylko Gt6 oraz
                                                    żadziej na jedynce (tzn jeden lub dwa) i częściej na dwójce.

Obecnie są 22 wozy 805Na i 15 Gt6

Koszt budowy odcinka na Dąbka: 6,4 mln
                                                    Koszt wymiany torowiska na bema - 2,3 mln
                                                  • student_el Re: Tramwaje elbląskie 24.04.03, 11:11
                                                    Właśnie wybieram się do innego miasta z trakcją tramwajową:)
                                                    Narka
                                                  • tymon2 Re: Tramwaje elbląskie 24.04.03, 12:49
                                                    > tymon2 napisał:
                                                    >
                                                    > Chodzi mi o wzrosł linni tramwajowych.
                                                    >
                                                    To w innych miastach też zdarza się dobudowanie części torowiska :-)

>
                                                    >
                                                    > Teraz: 28,1 km toru pojedynczego
                                                    > w tym Dąbka nowa trasa - długośc 3,6 km
                                                    >
                                                    To w długści kmtp wyprzedziliście Częstochowę, któa ma 25 km toru pojedyńczego
                                                    i zbliżyliście się do Gorzowa Wlkp. (28,818 kmtp)
                                                    >
                                                    >
                                                    > Zakupiono je w 1996 z Moguncji w Niemczech w liczbie 19 łącznie dwu i
                                                    > jednokierunkowe)
                                                    > Koszt zakupu tych wozów łącznie z transportem wyniósł tylko 852 tys.
                                                    >
                                                    Rozumiem, że bez wagonów doczepnych?
                                                    >
                                                    >
                                                    > Jesli chodzi o tramwaje do przewożenia pasażerów to tylko GT6 i 805Na (a
                                                    seria
                                                    > 105 rózni się przodem lekko, ale w środku nie ma różnic), w zajezdni jest
                                                    > jeszcze enka - podwójny skład zmodernizowany,

Ciekawy eksponat muzelany :-) czy ona czasami wyjeżdża, na trasę?

> Poza tym enki sa równiez wozami technicznymi i pługami.

To się chyba dość często zdarza, też w innych miastach :-)
                                                    >

Dzięki za info.
                                                  • francuz_el Re: Tramwaje elbląskie 24.04.03, 17:06
                                                    tymon2 napisał:

> > tymon2 napisał:
                                                    > >
                                                    > > Chodzi mi o wzrosł linni tramwajowych.
                                                    > >
                                                    > To w innych miastach też zdarza się dobudowanie części torowiska :-)
                                                    >
                                                    >
                                                    > >
                                                    > >
                                                    > > Teraz: 28,1 km toru pojedynczego
                                                    > > w tym Dąbka nowa trasa - długośc 3,6 km
                                                    > >
                                                    > To w długści kmtp wyprzedziliście Częstochowę, któa ma 25 km toru
                                                    pojedyńczego
                                                    > i zbliżyliście się do Gorzowa Wlkp. (28,818 kmtp)

Ale z tego co wiem, w Gorzowie za bardzo nie przejmuja sie rozbudowa trakcji
                                                    tramwajowej, ani zakupem nowych tramwajow ;P A w Elblagu dobrych pare
                                                    kilometrow na pewno zostanie dobudowane (chodzi oczywiscie o Ogolna do petli na
                                                    Fromborskiej)
                                                    > >
                                                    > >
                                                    > > Zakupiono je w 1996 z Moguncji w Niemczech w liczbie 19 łącznie dwu i
                                                    > > jednokierunkowe)
                                                    > > Koszt zakupu tych wozów łącznie z transportem wyniósł tylko 852 tys.
                                                    > >
                                                    > Rozumiem, że bez wagonów doczepnych?

Oczywiscie,ze bez wagonow doczepnych, taka maja budowe.

> >
                                                    > >
                                                    > > Jesli chodzi o tramwaje do przewożenia pasażerów to tylko GT6 i 805Na (a
                                                    > seria
                                                    > > 105 rózni się przodem lekko, ale w środku nie ma różnic), w zajezdni jest
                                                    > > jeszcze enka - podwójny skład zmodernizowany,
                                                    >
                                                    > Ciekawy eksponat muzelany :-) czy ona czasami wyjeżdża, na trasę?

Czasami wyjezdza na trase, ale zadko go widze :)

>
                                                    > > Poza tym enki sa równiez wozami technicznymi i pługami.
                                                    >
                                                    > To się chyba dość często zdarza, też w innych miastach :-)
                                                    > >
                                                    >
                                                    > Dzięki za info.
                                                  • tymon2 Re: Tramwaje elbląskie 25.04.03, 09:18
                                                    francuz_el napisał:

> Ale z tego co wiem, w Gorzowie za bardzo nie przejmuja sie rozbudowa trakcji
                                                    > tramwajowej, ani zakupem nowych tramwajow ;P A w Elblagu dobrych pare
                                                    > kilometrow na pewno zostanie dobudowane (chodzi oczywiscie o Ogolna do petli
                                                    na
                                                    >
                                                    > Fromborskiej)

No to po wybudowaniu tej linii wyprzedzicie Gorzów. A wiadomo kiedy rozpocznie
                                                    się ta budowa?

> > >
                                                    >
                                                    > Oczywiscie,ze bez wagonow doczepnych, taka maja budowe.

Nie rozumiem, jaką mają budowę? Poniżej przykład z Krakowa, że się da, chyba,
                                                    że w Elblągu są inne GT6

www.komunikacja.krakow.pl/tramwaje/gt6/galeria_slajd.php?dir=163502&f=01.jpg&x=570&y=400
                                                    >
                                                    www.komunikacja.krakow.pl/tramwaje/gt6/galeria_slajd.php?dir=168548&f=07.jpg&x=570&y=400

> > >
                                                    > > >
                                                    >
                                                    > Czasami wyjezdza na trase, ale zadko go widze :)

Czyli noramlne wyjazdy okazjonalne ;)
                                                    >
                                                  • student_el Re: Tramwaje elbląskie 25.04.03, 10:07
                                                    tymon2 napisał:

>
                                                    > No to po wybudowaniu tej linii wyprzedzicie Gorzów. A wiadomo kiedy
                                                    rozpocznie
                                                    > się ta budowa?

2003/2004

a w 2012 pierwszy tramwaj pojedzie na Modrzewinę,
                                                    poza tym pojawiła się plotka , że linia tram ma być doprowadzona do Auchan na
                                                    obwodnicę, to jest plotka , która pojawiła się w PrzysTAnku i może to być
                                                    bardzo prawdopodobne.

>
                                                    > > > >
                                                    > >
                                                    > > Oczywiscie,ze bez wagonow doczepnych, taka maja budowe.
                                                    >
                                                    > Nie rozumiem, jaką mają budowę? Poniżej przykład z Krakowa, że się da,
                                                    chyba,
                                                    > że w Elblągu są inne GT6
                                                    >
                                                    > www.komunikacja.krakow.pl/tramwaje/gt6/galeria_slajd.php?dir=163502&f=01.jpg&x=570&y=400
                                                    > >
                                                    > www.komunikacja.krakow.pl/tramwaje/gt6/galeria_slajd.php?dir=168548&f=07.jpg&x=570&y=400
                                                    >
                                                    > > > >
                                                    > > > >
                                                    > >
                                                    > > Czasami wyjezdza na trase, ale zadko go widze :)
                                                    >
                                                    > Czyli noramlne wyjazdy okazjonalne ;)
                                                    > >
                                                  • student_el Re: Tramwaje elbląskie 25.04.03, 10:08
                                                    Jak widac u nas są inne GT6, a do dwuekirunkowe przeciez nie doczepisz.

> >
                                                    > > Czyli noramlne wyjazdy okazjonalne ;)

Ja go widziałem 31 sierpnia.
                                                  • francuz_el Re: Tramwaje elbląskie 25.04.03, 12:04
                                                    No ja widzialem ten tramwaj ostatnio jakos teraz w marcu...
                                                  • student_el Re: Tramwaje elbląskie 25.04.03, 13:59
                                                    A gdzie?????????????????????????????????????????????????????????????????????
                                                  • tymon2 Re: Tramwaje elbląskie 25.04.03, 14:29
                                                    student_el napisał:

> Jak widac u nas są inne GT6, a do dwuekirunkowe przeciez nie doczepisz.
                                                    >
                                                    >
                                                    Moałem na myśli jednokierunkowe, ale jak tak uważaszto nie będę się kłucił bo
                                                    nie wiem :-)
                                                  • student_el Re: Tramwaje elbląskie 25.04.03, 14:35
                                                    nasze do helmuty, a te w Krakowie to juz nie;)
                                                  • tymon2 Re: Tramwaje elbląskie 25.04.03, 15:31
                                                    student_el napisał:

> nasze do helmuty, a te w Krakowie to juz nie;)

Możesz mnie oświecić i podać różnicę? :-)
                                                  • student_el Re: Tramwaje elbląskie 25.04.03, 16:04
                                                    Jedno oko z przodu mają;)

Poza tym zobacz na budowę tego tramwaju, ten z Krakowa to całkowicie inny
                                                    model.
                                                  • kuba203 Re: Tramwaje elbląskie 04.05.03, 22:42
                                                    tymon2 napisał:

> Nie rozumiem, jaką mają budowę? Poniżej przykład z Krakowa, że się da,
                                                    chyba,
                                                    > że w Elblągu są inne GT6

Nasze GT6 to zupełnie inne tramwaje, niż GT6 z innych miast w Polsce :)) One
                                                    się tylko tak samo nazywają, a wynika to z niemieckiej nomenklatury:
                                                    G - przegubowy (Gelenkwagen);
                                                    T - silnikowy (Triebwagen);
                                                    B - doczepny (Beiwagen);
                                                    N - niskopodłogowy (Niederflur-wagen);
                                                    I jeszcze jakieś pomniejsze symbole, które w Polsce nie występują.
                                                    Cyfra oznacza ilość osi :))
                                                    Nasze GT6 są produkcji Mana, a elbląskie z Duewagu.
                                                  • student_el Re: Tramwaje elbląskie 05.05.03, 00:27
                                                    Nie ma no jak rzeczowe wyjaśnienie;)
                                                  • tymon2 Re: Tramwaje elbląskie 05.05.03, 09:36
                                                    kuba203 napisał:

> tymon2 napisał:
                                                    >
                                                    > > Nie rozumiem, jaką mają budowę? Poniżej przykład z Krakowa, że się da,
                                                    > chyba,
                                                    > > że w Elblągu są inne GT6
                                                    >
                                                    > Nasze GT6 to zupełnie inne tramwaje, niż GT6 z innych miast w Polsce :)) One
                                                    > się tylko tak samo nazywają, a wynika to z niemieckiej nomenklatury:
                                                    > G - przegubowy (Gelenkwagen);
                                                    > T - silnikowy (Triebwagen);
                                                    > B - doczepny (Beiwagen);
                                                    > N - niskopodłogowy (Niederflur-wagen);
                                                    > I jeszcze jakieś pomniejsze symbole, które w Polsce nie występują.
                                                    > Cyfra oznacza ilość osi :))
                                                    > Nasze GT6 są produkcji Mana, a elbląskie z Duewagu.

Kuba na ciebie to zawsze można liczyć :-)))
                                                    Ale ci Niemcy mieszają z tym nazewnictwem
                                                  • kuba203 Re: Tramwaje elbląskie 08.05.03, 15:23
                                                    tymon2 napisał:

> Kuba na ciebie to zawsze można liczyć :-)))

Do usług :))

> Ale ci Niemcy mieszają z tym nazewnictwem

Ja wiem, to też ma swoją logikę, tylko trzeba zawsze dodać do symbolu danego
                                                    typu nazwę producenta, wtedy jest już jednoznacznie :))
                                                  • tymon2 Re: Tramwaje elbląskie 08.05.03, 16:51
                                                    kuba203 napisał:

> Ja wiem, to też ma swoją logikę, tylko trzeba zawsze dodać do symbolu danego
                                                    > typu nazwę producenta, wtedy jest już jednoznacznie :))

Ale czy dodają, bo w Polsce jakoś tego nie zauwarzyłem
                                                  • kuba203 Re: Tramwaje elbląskie 09.05.03, 22:16
                                                    tymon2 napisał:

> Ale czy dodają, bo w Polsce jakoś tego nie zauwarzyłem

Często się dodaje, chyba, że wiadomo, o które chodzi (jeśli np dyskutujemy
                                                    cały czas o Krakowie, to wiadomo,m że chodzi o Man GT6 :)) ).
                                                  • kuba203 Re: Tramwaje elbląskie 04.05.03, 13:41
                                                    tymon2 napisał:

> Zauważyłem że Elbląg ma dwa typy tramwajów 805 Na (nie wiesz
                                                    >
                                                    > czym się one różnią od serii 105 bo z zewnątrz są identyczne)

Różnią się tylko tym, że seria 805 jest wąskotorowa, innych różnic nie ma :))
                                                • kuba203 Re: Tramwaje elbląskie 04.05.03, 13:46
                                                  student_el napisał:

> Gdzie indziej linia linni wzrosła o ponad połowę????

A gdzie wzrosła o prawie 6 kmtp? :))

> remontuje się torowiska

U nas też, i to całkiem sporo :))

> zosatnie zakupiony nowy
                                                  > tabor niskopodłogowy....itd...itd

U nas już został zakupiony 3 lata temu, a w tym roku następna partia :))

> Jak na tak mała spółkę tramwajową duzo sie dzieje w porównaniu z innymi
                                                  > wielkimi ośrodkami, których nie stać, żeby odnowić kawałek jakiegos odcinka:P

No, niektórych nie stać, to prawda, Kraków i Elbląg i tak są w czołówce :))
                                                  • student_el Re: Tramwaje elbląskie 05.05.03, 00:26
                                                    To co razem Warszawę przegoniliśmy???
                                                  • kuba203 Re: Tramwaje elbląskie 08.05.03, 15:25
                                                    student_el napisał:

> To co razem Warszawę przegoniliśmy???

W Warszawie to na razie tylko likwidują :))
                                                  • student_el Re: Tramwaje elbląskie 08.05.03, 19:29
                                                    Czyli jesteśmy lepsi;)
                                                  • kuba203 Re: Tramwaje elbląskie 09.05.03, 22:17
                                                    student_el napisał:

> Czyli jesteśmy lepsi;)

Być lepszym od Warszawy, mhhhm, czy to dużo potrzeba? Chyba nie ;))
                                                    No, ale jesteśmy lepsi :))
                                                  • student_el Re: Tramwaje elbląskie 09.05.03, 22:24
                                                    hehe
                                                    ;))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
                                            • kuba203 Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 04.05.03, 13:19
                                              student_el napisał:

> Nasza linia tramwajowa za to jako jedyna w Polsce sie rozwija:P

No wybacz, a my??? W Krakowie też się rozwija, właśnie ogłoszono niedawno
                                              przetarg na nową linię (ogłoszono go już drugi raz, ale co tam :)) ). Nie
                                              mówiąc o linii do Kurdwanowa zbudowanej 3 lata temu :))
                                              • student_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 04.05.03, 16:21
                                                Ale Wy to jesteście duży ośrodek:)
                                                • kuba203 Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 04.05.03, 22:31
                                                  student_el napisał:

> Ale Wy to jesteście duży ośrodek:)

Nie napisałeś, że chodzi Ci o małe ośrodki ;))
                                                  • francuz_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 04.05.03, 23:03
                                                    Ale sie dowcipny zrobiles... hahaha. Ciekawe na ile Wam tych kredytow pod
                                                    inwestycje starczy, bo 60% przychodow to juz prawie osiagneliscie... i zaraz
                                                    bedzie szlaban na kase ;P
                                                  • student_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 05.05.03, 00:28
                                                    A Elbląg jako jedyne miasto w Polsce (no z tych dużych) jest niezadłuzone;)
                                                  • tymon2 Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 05.05.03, 09:22
                                                    student_el napisał:

> A Elbląg jako jedyne miasto w Polsce (no z tych dużych) jest niezadłuzone;)
                                                    >
                                                    W ekonomii nie chodzi o to aby nie brać keredytów, tylko aby je odpowiednio
                                                    wykorzystywać. Więc polityka nie brania kredytów nie jst najlepsza. :-P

Kraków bieże kredyty i wykorzystuje je na inwestycje, które w przyszłości mogą
                                                    się zwrócić poprzez przyciągnięcie większej ilości inwestorów - więc argument
                                                    Wy jestreście zadłużenie a My nie - nie świadczy o dobrej polityce
                                                    inwestycyjnej.
                                                  • francuz_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 05.05.03, 16:31
                                                    Nie chodzi o to,ze jak miasto nie jest zadluzone, to nie ma w nim inwestycji...
                                                    bo w naszym przypadku sa i to duze. Po prostu duza czesc pieniedzy pochodzi z
                                                    funduszy UE, agencji rzadowych itd...
                                                  • student_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 05.05.03, 16:35
                                                    A na Waszych plecach "spoczywa" dług Krakowianie;)
                                                  • tymon2 Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 06.05.03, 10:46
                                                    student_el napisał:

> A na Waszych plecach "spoczywa" dług Krakowianie;)
                                                    >
                                                    >
                                                    Nie wszystkich lubi Warszawa :-((
                                                  • tymon2 Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 06.05.03, 11:06
                                                    student_el napisał:

> A na Waszych plecach "spoczywa" dług Krakowianie;)
                                                    >
                                                    >
                                                    Tak tylko, że obenie można się cieszyć z nowych inwestycji, a kredyt można
                                                    spłacać przez kilka lat.
                                                    Natomiast jakby nie było kredytu nie byłoby też nowych inwestycji
                                                    komunikacyjnych na takim poziomie jaki jest obecnie. I dalej trzebaby było się
                                                    męczyć z potężnymi korkami, które w niektórych częściach miasta uległy już
                                                    znacznemu ograniczeniu. :-PP

>
                                                  • tymon2 Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 06.05.03, 11:03
                                                    francuz_el napisał:

> Nie chodzi o to,ze jak miasto nie jest zadluzone, to nie ma w nim
                                                    inwestycji...

Wszystko też zależy od poziomu tych inwestycji co wpływa na poziom rozwoju
                                                    miasta i dalej na atrakcyjność dal inwestorów. Więc Kraków nzaczną część
                                                    inwestycji skierował na komunikację co obecnie pozwoliło w znaczym stopniu
                                                    ogreniczyć korki w pewnych częśćiach miasta oraz ułatwić przejazd przez Kraków.

>
                                                    > bo w naszym przypadku sa i to duze. Podobnie w Krakowie.
                                                    Po prostu duza czesc pieniedzy pochodzi z
                                                    > funduszy UE, agencji rzadowych itd...

Kraków też ma środki z funduszy UE (np. oczyszczalnia ścieków), kredytów
                                                    preferncyjnych (z tego tytułu jest znaczne zadłużenie miasta) m.in. z Banku
                                                    Swiatowego.
                                                    Z agencji rządowej finasnowana jest obwodnica Krakowa, ale to w ramach budowy
                                                    korytarz autostradowego z Granicy niemieckiej przez Wrocław, Śląsk, do Tarnowa
                                                    i granicy z Ukrainą.
                                                    Czy Elbląg ma takie wielkie środki z funduszy UE? I na co są one przeznaczone?
                                                  • student_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 06.05.03, 17:15
                                                    Elbląg ma odpowiednie nagrody za to nawet:)

A poza tym też ma:) W dodatku włodarze teraz na wszystko składaja wnioski o
                                                    dofinansowanie.
                                                  • student_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 06.05.03, 17:52
                                                    Nasze miasto jest liderem w pozyskiwaniu środków unijnych w Polsce.
    • student_el OPOLE 23.04.03, 00:20
      Jaka nazwę nosi restauracja koło mostu nad Odrą? Blisko amfiteatru.
      • Gość: turysta Re: OPOLE IP: *.chello.pl 23.04.03, 00:25
        Nie powiem ci bo nie wiem, znam bardziej te w rynku. Nie wiem czy nie pomyliłeś
        Odry z kanałem, bo tam zaraz za mostem jest musiałówka
        • student_el Re: OPOLE 23.04.03, 00:27
          Ja jestem nieomylny, w lato wystawiają parasole na jakby pomostku (no może
          bardziej balkonie) na tyłach restauracji własnie nad Odrą;)
          • Gość: turysta Re: OPOLE IP: *.chello.pl 23.04.03, 00:31
            Oj chyba ci nie pomoge, a mieszkam w Opolu od urodzenia, są tam jakieś knajpki
            ale nazwy nie pamiętam, przykro mi
            • student_el Re: OPOLE 23.04.03, 00:32
              W tej knjpie spotakłem sie po raz pierwszy z zielonym piwem, chciałbym poznać
              nazwę tego piwa.
              • mr_julek Re: OPOLE 23.04.03, 00:37
                hehe ja sie bawilem na weselu mojego kuzyna w jakims hotewlu pod opolem i
                pamietam jak potem w domu znalazlem w moim garniturze takie fajne czerwone
                serwetki ze stolow, a potem w tv pokazywali taki program o ludziach samotnych i
                mieli spotkanie - jakis wieczorek taneczny w tym samym lokalu hehe
    • arystokrata_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 23.04.03, 17:16

A ja lubie morze:P
      • student_el Re: jakie miesjce na pd Polski lubicie? 23.04.03, 17:30
        Dobry pomysł na temat, więc ktos może zapoczatkuje, jakie miejsce na pn
        lubicie najbardziej (poza Elblagiem)
        • rychu_z_przemysla PRZEMYSL !!! 24.04.03, 18:32

• student_el Re: PRZEMYSL !!! 25.04.03, 10:10
            Daj spokój z Przemyślem, za duzo Białorusińców, aż strach;))))))))))))
            • tymon2 Re: PRZEMYSL !!! 25.04.03, 14:23
              student_el napisał:

> Daj spokój z Przemyślem, za duzo Białorusińców, aż strach;))))))))))))

Jak już to Ukraińców :-P
              • student_el Re: PRZEMYSL !!! 25.04.03, 14:34
                Ci też;)
                • arystokrata_el Re: PRZEMYSL !!! 25.04.03, 23:07
                  hehe...dobre chłopaki, dobre:)
    • arystokrata_el OGLASZAM TEN WĄTEK REKORDOWYM 25.04.03, 23:11
      wątkiem na forum el
      • student_el Re: OGLASZAM TEN WĄTEK REKORDOWYM 26.04.03, 17:16
        Zgadzam się z tym, jest to jedyny tak długi wątek na forum;)

<nie liczę wątku o temacie "1000">
        • Gość: JULEK Re: OGLASZAM TEN WĄTEK REKORDOWYM IP: *.softel.elblag.pl 26.04.03, 18:05
          a kto go zapoczatkowal? hmhmh no ciekawe kto?
          • Gość: JULEK Re: OGLASZAM TEN WĄTEK REKORDOWYM IP: *.softel.elblag.pl 26.04.03, 18:08
            a moj drugi watek o PWSZ bedzie tez taki dlugi - obiecuje!
            • student_el Re: OGLASZAM TEN WĄTEK REKORDOWYM 26.04.03, 18:10
              A dzieki komu on będzie taki dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuugi????

Poza tym zachecam Ciebie do tworzenia nowych wątków.
              • student_el P.S 26.04.03, 18:12
                Poza tym przypominam, że anjdłuższy wątek na forum_el miał 122 wpisy lecz był
                podstepnie "podrasowany" przez forumowicza, który już tutaj raczej nie zaglada.
          • student_el Re: OGLASZAM TEN WĄTEK REKORDOWYM 26.04.03, 18:09
            No hm...ten tego, no .....hm..???? Ty?????
            • Gość: JULEK Re: OGLASZAM TEN WĄTEK REKORDOWYM IP: *.softel.elblag.pl 26.04.03, 18:16
              na razie nie mam czasu by wymyslec jakis fajny watek, ale jak cos przyjdzie mi
              do glowy, to dam znac! a wlasnie sobie w drugim oknie pisze na watek o pwsz! yo
              student_el!
              • student_el :) 26.04.03, 18:24
                A ja własnie odpowiadam na ten i tyz zaraz przejde na tamten.

Do tych wątkow nie potrzebowales wiekszej inwencji twórczej;)
                • Gość: JULEK Re: :) IP: *.softel.elblag.pl 26.04.03, 18:28
                  wiesz, ale nie chce zaczynac jakis bzdurnych watkow, po to tylko by byl! bo co
                  to za sztuka?
                  • student_el Re: :) 26.04.03, 18:34
                    Studncie nie wymyślają bzdurnych wątków.

p.S zajrzałes na wątek z Bydgoszczą?
                    • Gość: JULEK Re: :) IP: *.softel.elblag.pl 26.04.03, 18:39
                      zajrzalem tam! ale nudny jakis hehe. a ja nie powiedzialem ze studenci
                      wymyslaja bzdurne watki, wiec nie bierz tego zbyt osobiscie! (ja i jaandi tez
                      jestesmy studentami, na dodatek tej samej uczelni co ty :P
                      • student_el Re: :) 26.04.03, 18:51
                        Bydgoszcz jest wątkiem pokazującym błąd na stronie i to poważny, nie liczę na
                        dużą frekwencję, ale dlaczego się nie wypowiedziałeśtam.
    • arystokrata_el WROCŁAW I OPOLE 25.04.03, 23:52
      Naprawde cudowne miasta.

Tylko te schody na dworcu w Opolu strasznie denerwujące są, ale słyszałem, ze
      mają przebudowywać teren przed dworcem łączeni z przejściem na dworcu, jakiś
      pasaż handlowy ma powsatć itp...
      • rychu_z_przemysla PRZEMYSL !!! 26.04.03, 21:47
        www.przemysl.pl/
        • student_el Re: PRZEMYSL !!! 26.04.03, 21:53
          Dzięki za link, już go dawales wczesniej tak dla przypomnienia;)
          • arystokrata_el Re: PRZEMYSL !!! 26.04.03, 22:28
            Przemyśl jest ładnym miastem, ale dlaczego jak robili fotki kazano się
            Ukraińcom pochować??????????????
            • rychu_z_przemysla Re: PRZEMYSL !!! 27.04.03, 16:11
              Czesc!

1. Ukraincow jest w Przemyslu ok 4 tys., na 70 tys
              mieszkancow.

2. Przemysl dostal w 1995r. flage Europy:
              "Całokształt działań, związany ze współpracą partnerską
              oraz wszelkie przedsięwzięcia, zmierzające do
              popularyzowania idei jedności europejskiej zostały
              docenione przez Komisję ds. Środowiska, Planowania
              Regionalnego i Władz Lokalnych Rady Europy, która
              przyznała Przemyślowi w 1994 r. DYPLOM EUROPEJSKI, zaś w
              1995 r. FLAGĘ EUROPEJSKĄ". (ze strony www.przemysl.pl)

3. Obecnie ma powstac w Przemyslu konsulat honorowy Ukrainy
              • student_el Re: PRZEMYSL !!! 27.04.03, 19:35
                rychu_z_przemysla napisał:

> Czesc!
                >
                > 1. Ukraincow jest w Przemyslu ok 4 tys., na 70 tys
                > mieszkancow.

Za dużo!!!

>
                > 2. Przemysl dostal w 1995r. flage Europy:
                > "Całokształt działań, związany ze współpracą partnerską
                > oraz wszelkie przedsięwzięcia, zmierzające do
                > popularyzowania idei jedności europejskiej zostały
                > docenione przez Komisję ds. Środowiska, Planowania
                > Regionalnego i Władz Lokalnych Rady Europy, która
                > przyznała Przemyślowi w 1994 r. DYPLOM EUROPEJSKI, zaś w
                > 1995 r. FLAGĘ EUROPEJSKĄ". (ze strony www.przemysl.pl)

Też mamy flagę:P
                I wiele, wiele nagród,których jest coraz wieksza ilośc:P

>
                > 3. Obecnie ma powstac w Przemyslu konsulat honorowy Ukrainy
                >

Zawsze to coś;)
                Żeby tak w Elblągu konsulat Rosji powstał:)
                • rychu_z_przemysla Re: PRZEMYSL !!! 29.04.03, 17:34
                  Niby student, a mniejszosci narodowych nie lubi! ;)
                  Pewnie jeszcze bedziesz glosowac TAK w referendum unijnym?

Na konsulat Rosji nie licz! Kilka lat temu Rosja
                  zlikwidowala konsulat generalny w Krakowie i Szczecinie.
                  • student_el Re: PRZEMYSL !!! 29.04.03, 17:52
                    Tak właśnie będę glosowal.

Poza tym nie napisalem, że mniejszości nie lubię:P
                    Ale tez pamiętam naszą krzywdę w historii.
                    • rychu_z_przemysla Re: PRZEMYSL !!! 29.04.03, 18:12
                      Z tym referendum to sie nie pomylilem.
                      To taka nasza polska schizofrenia UE- tak, ale
                      mniejszosci juz nie.
                      • student_el Re: PRZEMYSL !!! 29.04.03, 18:16
                        Ja tego nie powiedziałem:P
                        • orissa Re: jakie miejscce na pd Polski lubicie? 05.05.03, 16:41
                          Za duzo tych miejsc zeby wszystkie, ktore lubie wymienic, napisze wiec tylko
                          te, z ktorymi laczy mnie nie tylko sympatia ale szczegolny sentyment:
                          - Karpacz
                          - Kłodzko
                          - Sosnówka
                          • student_el Re: jakie miejscce na pd Polski lubicie? 05.05.03, 16:43
                            A dlaczego akurat te miejscowości???
                            • orissa Re: jakie miejscce na pd Polski lubicie? 05.05.03, 16:55
                              student_el napisał:

> A dlaczego akurat te miejscowości???
                              >

To zbyt osobiste pytanie :)
                              • student_el Re: jakie miejscce na pd Polski lubicie? 05.05.03, 16:59
                                :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka