Dodaj do ulubionych

Nazewnictwo ulic

IP: *.elb.vectranet.pl 28.11.08, 18:44
Mamy w Elblagu ulice np. Michała Kajki
Kto z forumowiczow i Elblazan zna chocby cos z jego bieografii?
Ponizej przytaczam jego ossier, po ktorej przeczytaniu sam sie
zdziwilem (nie widze tam slowa Elbląg vel Elbing):
pl.wikipedia.org/wiki/Micha%C5%82_Kajka
Moze sie myle, a czy on w ogole zasluzyl sie dla Elblaga?
Dlaczego nie mamy ulicy Ferdynanda Schichau'a - tu nikt nie watpi w
jego zaslugi. Fakt byl Niemcem, ale mamy ulice Henryka Nitschmanna,
ktory byl rowniez Niemcem i Elblazaninem na pewno waznym, ale
przycmionym blaskiem F.Schichau'a - to z pewnością. Ja wysuwam taki
wniosek, iz to pewne stare zaszlosci komunistyczne to spowodowaly i
zaniedbania. Moze czas, by na Modrzewinie(poludniowej) przywrocic
ulice F.Schicahu'a - w koncu ma to byc dzielnica przemyslowa . Kto
jest za?
Obserwuj wątek
    • alfik45 Re: Nazewnictwo ulic 29.11.08, 19:32
      Czy musial miec cos wspólnego z Elblagiem?Chyba raczej nie,ale juz park powinien
      miec inną nazwę.
      • elbinger1237 Re: Nazewnictwo ulic 29.11.08, 20:49
        „Polskość ludu mazurskiego jest, niestety, tylko językowa. Narodowo
        uświadomionym chłop mazurski nie jest, przeciwnie, zaliczyć go trzeba pod
        względem politycznym do najwierniejszych poddanych króla pruskiego. Nic w tym
        dziwnego. Pozostawiony wieki całe sam sobie, nie posiadając własnej
        inteligencji, polskość znając tylko z jej reprezentantów, których ma sposobność
        do oglądania, tj. w biednym robotniku sezonowym i przekupniu żydowskim spod
        Mławy, Grajewa itd., uważa tę polskość za coś niższego, a niemieckość za synonim
        kultury.”
    • michal_el Do goscia - wiedza uzupełniająca 29.11.08, 22:13
      "Dlaczego nie mamy ulicy Ferdynanda Schichau'a?" - Dlatego, że mamy
      jego skwer. Co się znajduje na tym skwerku, zobacz sam.

"... na Modrzewinie(poludniowej) przywrocic ulice F.Schicahu'a..." -
      Nie można przywrócić czegoś czego nie było. Można ewentualnie nadać.
      Ale cóż czepiam się słówek;)

"... ma to byc dzielnica przemyslowa ..." - z przemysłem Schichau'a
      mało mająca wspólnego. Więc wracam do tego co napisałem wyżej,
      znajdz miejsce gdzie jest nawet jego podobizna;)

• Gość: gosc Re: Do michael'a - idz po rozum do glowy IP: *.elb.vectranet.pl 30.11.08, 12:41
        Nie wiem czym sie kierujesz w swoich agresywnych i zlosliwych
        komentarzach. Nie swiadcza na pewno one o twojej wiedzy, ani
        kulturze, a szkoda bo okreslasz sie manem opiekuna tego forum.
        Powtarzam po raz kolejny i ostatni, specjalnie dla ciebie bys
        zrozumial. Mamy w ELblagu miejsca (ulice, parki) osob kompletnie nie
        znanych Elblążanom i nie tylko (w wiekszosci wypadkow sa to osoby w
        ogole nie zwiazane z Elblagiem). Szkoda, bo budowanie swiadomosci
        wsrod mieszkancow o ich miescie w ten sposob to dobry pomysl (tak
        robia inne miasta np Gdansk ul. Heweliusza). Dziwi mnie to, iz
        uwaszasz inaczej? Dodatkowo siejesz pesymizm i marazam, piszac o
        Modrzewinie, tego typu myslenie na pewno nam nie pomoze. Chyba za
        bardzo bierzesz sobie do serca mowe-trawe niejakiego
        aborygrnamiejscowego oraz jego ideologie: narzekac i nic nie robic.
        Chyba nie tedy droga pesymisto.
        • Gość: gosc Re: Do michael'a - doczytaj-tak dla ścisłości IP: *.elb.vectranet.pl 30.11.08, 12:43
          Przywrocic ul. F.Schichau.
          elblag.biz.pl/index1.php?id=news&wybrano=3770&podzial=pie&idkat=8
          "Pojawił się też słuszny pomysł przywrócenia dawnej nazwy ul.
          Stoczniowej, która do 1945 roku nosiła imię przemysłowca.
          • michal_el Re: Do michael'a - doczytaj-tak dla ścisłości 30.11.08, 16:50
            Zgadza się teraz "przywrócić". Ale wcześniej pisałeś, żeby na Modrzewinie "przywrócić", co jest niemożliwe. Co innego jakbys napisał w Elblągu "przywrócić". Ale ty się znowu obrazisz;)
        • michal_el Re: Do michael'a - idz po rozum do glowy 30.11.08, 16:48
          "Nie wiem czym sie kierujesz w swoich agresywnych i zlosliwych komentarzach" - Moje komentarze nie są złośliwe, nie mam zamiaru być złośliwym. Ale jeżeli boisz sie krytyki własnych słów... każdy popełnia błędy, ja Ciebie tylko poprawiłem "przywrócić", a "nadać" ;)

" siejesz pesymizm i marazam, piszac o Modrzewinie" - ja? gdzie? ja tylko napisałem...zresztą nie będę się powtarzał. Dodam tylko, że po Modrzewinie spodziewałem się czegos innego, a nie fabryki okien...

A teraz pytanie podstawowe. CZY ODROBIŁEŚ PRACE DOMOWA I WIESZ GDZIE JEST SKWER SCHICHAU'A W ELBLĄGU? (oczywiście z tablicą i jego wizerunkiem).
          Podsumowując, skoro mnie nie zrozumiałeś, po co nadawać nazwę ulicy skoro ma już swój skwer?
          • Gość: gosc Re: Do michael'a - idz po rozum do glowy IP: *.elb.vectranet.pl 30.11.08, 18:04
            Codziennie tamtedy przechodze, pracuje w poblizu, jesli dobrze
            kojarzysz Elblag, to w jednym z duzych budynkow z czerwonej cegly.
            Wiec daruj sobie te smieszne wywody o skwerze. Gubisz sie w swoich
            zeznaniach. Przywraca sie nazwenictwo ulicy, ktora juz istniala.
            Ulica stoczniowa przed 1945 rokiem nosila wlasnie nazwe Schichu.
            Niestety umknął ci ten fakt, wiec teraz probujesz zachowac twarz.
            • michal_el Re: Do michael'a - idz po rozum do glowy 30.11.08, 19:45
              Naprawdę nie lubię jak mi ktoś coś wmawia.

"Moze czas, by na Modrzewinie(poludniowej) przywrocic
              ulice F.Schicahu'a - w koncu ma to byc dzielnica przemyslowa . Kto
              jest za?"
              Odnosze sie caly czas do tego w czym Ciebie poprawiłem. I jeszcze raz Ci mowie, nie wmawiaj mi niczego!
              • Gość: gosc Re: Do michael'a - idz po rozum do glowy IP: *.elb.vectranet.pl 30.11.08, 20:03
                Pomysl troche - modrzewina to nowa dzielnica, jak mogles w ogole
                brac pod uwage przywrocenie ulicy w tym nowym miejscu (gdzie
                praktycznie sa one dopiero tworzone)? Gratuluje wyczucia. Kojarzysz
                w ogole modrzwwine?
                • michal_el a to dobre sobie. 01.12.08, 07:24
                  Super, super, super. To już koniec dyskusji. Nie mam zamiaru
                  dyskutowac z kimś kto swoje błędne słowa przypisuje innej osobie.
                  Zrozumiałeś błąd, a teraz świńsko próbujesz sie wywinąć. Ale
                  niestety tu jest słowo PISANE, a nie MÓWIONE. Zapomniałes o tym?
                  Ewidentnie tak! eh... Naprawde jeżeli w życiu prawdziwym się tak
                  zachowujesz to współczuje Twoim rozmówcom. Na szczęście tu mozna
                  Ciebie zacytować.
                  THE END.
                  • Gość: gosc Re: a to dobre sobie. IP: *.elb.vectranet.pl 01.12.08, 11:32
                    Nie bede sie juz wypowiadal na temat twojej rzekomej wiedzy o
                    Elblagu, skoro nie znasz podstaw. Wiesz, ze bija dzwony, ale w
                    ktorym kosciele to juz jest dla ciebie wielka zagadka. Zaloze sie,
                    ze nalezysz do klubu, ktory od pewnego czasu (niestety-ale moze to
                    wlasnie dzieki takim osobom jak ty) zaczyna dominowac na tym forum.
                    Klub bylych mieszkancow naszezgo miasta, ktorzy z perspektywy tego
                    wieszkego zaczynaja moralizowac i dawac nam rady, a nie mieszkajac
                    tu zapomnieli jak tu sie zyje.
                    Reasumujac agresja, brak kultury, personalne wycieczki w kierunku
                    moich rodzicow, tak zachowuje sie czlowiek ktoremu zabraklo
                    argumentow. Tragiczne jest to, ze to opiekun tego naszego forum,
                    winszuje. Dales kolejny powod ludziom pokroju leona, swiatowego, czy
                    ol4 do szydzenia i drwin z naszego miasta. Gratulacje!
                    • michal_el Re: a to dobre sobie. 01.12.08, 12:12
                      Czy Ty wiesz o czym piszesz? Czy umiesz pisać na temat? Czy lubisz
                      tworzyć sztuczne wyobrażenia całej sytuacji? Jakich
                      argumentów 'człowiecze'? O jakiej mojej niewiedzy piszesz? Zacytuj
                      chłopcze. Jak na razie przypisałeś mi tylko swoje słowa. I to już
                      jest granie nie fair.
                      Dalej pogadamy dzieciaku jak dorośniesz i się zalogujesz ...
                      • Gość: sss Do goscia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.08, 13:55
                        Durnowaty ty
                      • Gość: gosc Re: a to dobre sobie. IP: *.elb.vectranet.pl 01.12.08, 15:32
                        Kolejne wyzwiska BRAWO!
    • generallo Ja jestem za 29.11.08, 22:27
      w 100%
      • alfik45 Re: Ja jestem za 30.11.08, 13:24
        ...komuchy,to Twoi przyjaciele...
    • elbinger1237 Jeżeli Schichau'a... 30.11.08, 15:30
      ...to tylko Stoczniowa do zmiany nazwy!
      • Gość: J&D Re: Jeżeli Schichau'a... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.08, 20:12
        Czas wreszcie zmienic nazwe ulicy Ogolnej.Co to za chora nazwa? Taka
        nazwe tylko porabany komuch mogl wymyslec.Niech Ogolna stanie sie
        ulica Schichaua !
        • elbinger1237 Re: Jeżeli Schichau'a... 30.11.08, 20:35
          To swoją drogą. Tak samo Obrońców Pokoju - już my wiemy, o których to "obrońców"
          chodzi i jakiego to "pokoju" oni bronili np. na Węgrzech w 1956 r.
          • generallo Obr. Pokoju można przeianować... 30.11.08, 21:04
            na np. Ul. O. Klimuszki.
            Druga moja propozycja,
            odnosi się do dawnej nazwy tej części Elbląga.
            Mowa o Pangritz-u
            Czyli ulica może się też nazywać,
            ul. Pangritz
            • michal_el Re: Obr. Pokoju można przeianować... 01.12.08, 10:20
              Nie zapomnij tylko powiedziec tego tym biednym mieszkancom tej
              ulicy. Oczywiscie powiedziec i dac pieniadze na wyrobienie nowych
              dokumentów;)
            • alfik45 Re: Obr. Pokoju można przeianować... 07.12.08, 19:46
              Generallo,Pangritz Kolonie,to nie ulica,a cala dzielnica-dzisiejsza Zawada,która
              jest kawałeczek dalej od kościoła oo.franciszkanów,co masz do elblążanina z
              wyboru,księdza,zakonnika i zielarza,jasnowidza,który pomógł tak wielu
              ludziom?Zupełnie tego nie rozumiem:(
        • generallo Ogólna może zostać... 30.11.08, 21:01
          przemianowana na Tramwajową.
          Kursują nią aż 4 linie tramwajowe,
          więc nazwa jest uzasadniona.
          • Gość: tramwajarz Re: Ogólna może zostać... IP: *.elblag.dialog.net.pl 30.11.08, 21:25
            Generallo ul. Klimuszki już jest. Moja propozycja przemianować Różaną na ul.
            Generallo- zmiana uzasadniona- wiekszego idioty na forum Elbląg nie ma i dlugo
            nie bedzie
            • francuz_el Re: Ogólna może zostać... 01.12.08, 00:14
              Ciekawe jak generallo nazwałby ulicę, gdzie swoją trasę ma 5 linii tramwajowych? ;-)
              • michal_el Re: Ogólna może zostać... 01.12.08, 07:25
                Superextrahipertramwajowa.
                • Gość: ~~ Re: Ogólna może zostać... IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.12.08, 16:07
                  A Plac Dworcowy na autobusowy - w końcu autobusów tam, że ho ho ;)
    • Gość: UM Re: Nazewnictwo ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.08, 11:43

"W związku z rozbudową miasta w kierunku północnym i przyjęciem do realizacji
      miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego obszaru Elbląskiego Parku
      Technologicznego – Modrzewina Południe, w przygotowaniu jest uchwała nadająca
      nowym ulicom nazwy. Komisja ds. nadawania nazw w Elblągu według wcześniejszych
      ustaleń przyjęła zasadę nazywania nowych ulic nazwiskami osób zasłużonych dla
      naszego miasta. Dla obszaru EPT – Modrzewina Południe będą przyjęte wnioski
      uwzględniające postacie z najnowszej historii naszego miasta. Osób, które
      przyczyniły się do odbudowy miasta po II wojnie światowej, tworzących nowoczesną
      gałąź przemysłu elektromaszynowego i morskiego. Komisja ds. nadawania nazw
      zaproponowała następujące postacie: Eugeniusz Kwiatkowski, Antoni Czuchnowski,
      Michał Rosnowski, Stanisław Sulima i Józef Wanat.

Eugeniusz Kwiatkowski – był polskim politykiem i działaczem gospodarczym II
      Rzeczypospolitej. Był autorem koncepcji rozwoju handlu morskiego i budowy portu
      w Gdyni. W latach 1945-1948 pełnił funkcję Pełnomocnika Rządu do spraw Wybrzeża.
      W tym czasie często odwiedzał Elbląg, pomagając w odbudowie gospodarki
      komunalnej naszego miasta.

Antoni Czuchnowski – absolwent Politechniki Lwowskiej. W 1948 roku wraz z grupą
      czterech specjalistów, przybył do elbląskiego „Zamechu” gdzie tworzył od podstaw
      zaplecze techniczne przygotowania produkcji. Był ofiarą tzw. „sprawy elbląskiej”
      dotyczącej pożaru hali A20 Zakładów Mechanicznych „Zamech”. Swą wiedzę
      przekazywał młodszym pokoleniom jako nauczyciel akademicki. Pozostawił po sobie
      wiele prac, które posłużyły rozwojowi turbin i przekładni zębatych. Przez ludzi
      ceniony za koleżeńskość, życzliwość, wiedzę i skromność. W 1998 roku został
      odznaczony pośmiertnie medalem 750-lecia nadania praw miejskich Elblągowi.

Michał Rosnowski – ukończył Politechnikę Lwowską. Do Elbląga trafił w 1946 roku.
      Jego osoba związana jest z odbudową przemysłu, a także życia kulturalnego i
      społecznego w naszym mieście. Przyczynił się do rozwoju szkolnictwa technicznego
      na poziomie średnim i wyższym. Był nauczycielem i wychowawcą w Technikum
      Mechanicznym przy ul. Komeńskiego. Inicjator i organizator Punktu
      Konsultacyjnego Politechniki Gdańskiej. Od początku pobytu w Elblągu był
      pracownikiem technicznym Zakładów Mechanicznych „Zamech”. Po kilku latach został
      zatrudniony w Polskim Rejestrze Statków. Za osiągnięcia w pracy zawodowej i
      społecznej został wyróżniony licznymi odznaczeniami państwowymi. W 1998 roku
      został odznaczony pośmiertnie medalem 750-lecia nadania praw miejskich Elblągowi.

Stanisław Sulima – był jednym z pierwszych absolwentów Wydziału Odlewnictwa
      Staliwa Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie, którą ukończył w 1953 roku. Do
      Elbląga przeniósł się pięć lat później. Został kierownikiem odlewni żeliwa
      Zakładów Mechanicznych „Zamech”, a następnie kierownikiem Wytwórni
      Metalurgicznej. Miał duży udział w proces wdrażania technologii odlewania
      stopowych wysokoprężnych korpusów turbin o mocy 120 MW produkowanych na licencji
      angielskiej firmy Metropolitan Vickers oraz turbin o mocy 200 MW według
      dokumentacji Leningradzkich Zakładów Metalowych.

Józef Wanat – w latach 1953 – 1963 był dyrektorem naczelnym Zakładów
      Mechanicznych „Zamech”. To pod jego zarządem w „Zamechu” uruchomiono produkcję
      parowych turbin energetycznych o mocy 25MW, 50MW oraz 120MW. Uruchomiono także
      produkcje przekładni okrętowych, cementowniczych i turbinowych, rozpoczęto
      przygotowania do produkcji śrub nastawnych. Dokonano także reorganizacji
      wyodrębniając z zakładu sześć wytwórni produkcyjnych. Dużą uwagę poświęcono
      wówczas rozwojowi zaplecza technicznego tj. biura konstrukcyjnego,
      technologicznego. Powołano ośrodek naukowo-badawczy i biuro metaloznawcy. Zmiany
      przeprowadzone w „Zamechu” w czasie, gdy jego dyrektorem był Józef Wanat
      przyczyniły się do sukcesów, które przyszły w latach 70-tych i 80-tych. Wówczas
      to Zakłady Mechaniczne stały się znane i cenione na całym świecie.

Wymienione postaci są propozycją, która będzie rozpatrywana przez Radę Miejską
      na najbliższej sesji. Jesteśmy ciekawi Państwa opinii w tej sprawie. Zdania
      dotyczące nazwania wymienionymi postaciami nowych ulic prosimy przesyłać na
      adres biuroprasowe@umelblag.pl. Podobne konsultacje będziemy przeprowadzać z
      Państwem przy okazji kolejnych uchwał dotyczących nazw nowoprojektowanych ulic
      na Modrzewinie, które będą przygotowywane wraz z rozbudową nowej dzielnicy".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka