Dodaj do ulubionych

Nowe specjalnosci na PWSZ

03.02.09, 16:09
Od przyszlego roku akademickiego na PWSZ ruszaja nowe specjalnosci:

na kierunku Ekonomia
- ekonomika turystyki

na kierunku Filologia polska
- filologiczna obsługa biznesu

na kierunku Filologia
-filologia germańska - translatoryka z elementami komunikacji międzykulturowej

na kierunku Elektrotechnika
- technologia i eksploatacja maszyn,
- przemysłowe zastosowania mechatroniki

pwsz.elblag.pl/kierunki.html
Obserwuj wątek
    • michal_el Re: Nowe specjalnosci na PWSZ 03.02.09, 19:01
      Widzę, że nowe władze wkońcu robia porządki. Dobrze, że powstaja
      nowe kierunki.
      • mrjulek Re: Nowe specjalnosci na PWSZ 03.02.09, 19:47
        Ok, fajnie, ze powstaja nowe specjalnosci, ale to sa tylko
        specjalnosci! Do tworzenia takich specjalnosci naprawde niewiele
        trzeba, a poza tym one powstaja z przeksztalcenia starych
        specjalnosci. Bardziej bym sie ucieszyl, gdyby stworzono nowe
        kierunki, ktorych w Elblagu nie ma. Popieralbym wiec wiecej
        inicjatyw takich, jak stworzenie od poczatku kierunku budownictwo.

Poza tym, niektore PWSZ i to takie raczej mierne (Lomza, Biala
        Podlaska) maja juz uprawienia magisterskie. PWSZ Elblag chyba w
        ogole sie nie chce rozwijac w tym kierunku.

pzdr.
        • turlioe Re: Nowe specjalnosci na PWSZ 03.02.09, 19:52
          zgadza sie.
          Niestety aby stworzyc nowe kierunki trzeba miec inne zaplecze niz w przypadku
          specjalnosci.
          W sumie i tak dobrze, ze cos nowego powstaje. Kierunki by sie przydaly,
          najlepiej te ktore sa "na topie" i sa perspektywiczne.
          Na pewno strzalem w dziesiatke bylo budownictwo.
          • mrjulek Re: Nowe specjalnosci na PWSZ 03.02.09, 19:58
            Ja juz w wielu innych postach na tym forum pisalem, ze mozna
            stworzyc wiele kierunkow tanich, a "modnych", typu: europeistyka,
            stosunki miedzynarodowe, socjologia, dziennikarstwo i komunikacja
            spoleczna, rosyjski jezyk biznesu (to specjalnosc w ramach
            filologii). Mysle, ze i w Elblagu znalazloby sie sporo chetnych do
            studiowania takich kierunkow, skoro na przyklad w takim Raciborzu,
            Nysie czy Lesznie jest to oplacalne.

No i rozwijac Instytut Informatyczny - studia magisterskie to wg
            mnie powinien byc priorytet!
            • turlioe Re: Nowe specjalnosci na PWSZ 03.02.09, 21:05
              co ro jezyka rosyjskiego to sie zgodze..lipa ze wogolnie z niego zrezygnowano na
              PWSZ.

Jesli chodzi o IIS to studia magisterskie bylyby jakims wyjsciem ale z kadra
              licho jest to po pierwsze. W dobie swiatowego kryzysu to informatycy tez za
              rozowo obecnie nie maja.
              • mrjulek Re: Nowe specjalnosci na PWSZ 04.02.09, 12:39
                Rezygnacja z rosyjskiego to blad - wielki blad. O znaczeniu tego
                jezyka swiadczy chociazby to, ze z roku na rok coraz wiecej osob
                chce studiowac filologie rosyjska, rosyjski jezyk biznesu czy
                rosjoznawstwo. Elblag jest wg mnie dobrym miejscem do zorganizowania
                ksztalcenia w tym zakresie a i kadre mozna zawsze sciagnac czy to z
                UG czy z UWM czy nawet z Kaliningradu.

Co do studiow mgr na informatyce - mysle, ze kadra by sie znalazla,
                tylko trzeba ja odpowiednio zachecic i stworzyc naprawde fajne
                warunki pracy.

To samo ze studiami mgr na ekonomii - czas najwyzszy, zeby
                absolwenci PWSZ nie musieli isc na PG, UG czy UWM w celu odbycia
                studiow drugiego stopnia. Elblag naprawde stac na to, by mial studia
                magisterskie i by moc sie stac - malym bo malym - ale regionalnym
                osrodkiem akademickim.
                • Gość: napisawszy Re: Nowe specjalnosci na PWSZ IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.02.09, 18:57
                  Miasto powinno zapewnić budynek z mieszkaniami dla kadry
                  akademickiej, a PWSZ na tej bazie powinna zapewnić stałe kadry dla
                  uczelni i dążyć do stałego rozwoju uczelni, właśnie poprzez
                  przyznawanie tytułów magisterskich i powiększanie ilości kierunków
                  (mrjulek jak zwykle trafnie wytypował kierunki, które powinny być
                  wspierane, ja dokładam jeszcze nanotechnologię i biotechnologię, acz
                  te raczej tanie nie są).
                  • mrjulek Re: Nowe specjalnosci na PWSZ 05.02.09, 19:36
                    Troche sie znam na szkolnictwie wyzszym, bo sam w nim siedze i
                    widze, jak niektore mechanizmy dzialaja. Wydaje mi sie, ze problemem
                    PWSZ jest to, iz wlasciwie wiekszosc kadry zarzadzajacej uczelnia
                    nie jest z Elblaga, wobec tego nie nie maja oni jakis wiekszych
                    sentymentow, nie maja takiego wewnetrznego przekonania, ktore
                    pchaloby ich do podejmowania decyzji dotyczacych intensywnego
                    rozwoju uczelni. Dla mnie przykladem jest mala Nysa i tamtejsza
                    PWSZ - gdzie w ciagu pare lat stworzono naprawde dobra uczelnie, z
                    wysokim poziomem. Moge sie wypowiadac o filologiach obcych, bo ucze
                    na studiach mgr osoby po licencjacie na PWSZ Nysa i sa one naprawde
                    dobre.

Aha, i zeby nie bylo, ze ja krytykuje tylko PWSZ: sam jestem
                    absolwentem PWSZ Elblag i naprawde chcialbym, by ta uczelnia
                    rozwiajala sie intensywniej, tworzac nowe kierunki studiow i
                    przyciagajac coraz wiecej ludzi do studiowania tutaj. Wiadomo -
                    Elblag nie jest atrakcyjnym miastem do studiow, bo brakuje tutaj
                    porzadnej infrastruktury studenckiej (kluby studenckie czy inne
                    miejsca nastawione przede wszystkim na studenta), oferta studiow
                    jest raczej uboga (tylko 10 kierunkow w PWSZ i to wszystkie tylko i
                    wylaczeni na poziomie 1. stopnia) ale wielka zaleta moze byc to, ze
                    Elblag i utrzymanie w nim sa zdecydowanie tansze niz w duzych
                    osrodkach akademickich. Z drugiej strony, tak sobie mysle, ze tak
                    samo nieatrakcyjne sa Siedle, Koszalin, Slupsk czy Zielona Gora, a
                    jednak tam udalo sie stworzyc calkiem niezle osrodki akademickie.
                    • Gość: mieszkaniec Re: Nowe specjalnosci na PWSZ IP: *.elblag.dialog.net.pl 07.02.09, 13:49
                      popatrzmy szczerze wiekszosc kadry profesorskiej to osoby z trojmiasta.
                      Jesli w Elblagu bedzie mozliwosc studiowania na II stopniu to wtedy nasi
                      studneci nie beda kontynuowac swojej w uczelniach trojmiejskich. A przeciez
                      wlasnie oto chodzi. Taki mechanizm funkcjonuje w Elblagu od X lat. Mozna bylo
                      dawno temu zrobic przygotowania aby w Elblagu mozna bylo ksztalcic magistrow,
                      ale wowczas Gdansk by na tym stracil.

teraz moze byc problem bo jak sie Henio S. uprze to zrobi z euhe uniwersytet.
                      • mrjulek Re: Nowe specjalnosci na PWSZ 20.02.09, 15:55
                        Przejrzalem dzisiaj porzadnie nowa strone PWSZ, poczytalem BIP i
                        chcialbym wierzyc, ze zaczelo sie cos ruszac w dobrym kierunku.
                        Nawet nie wiecie, jak bardzo kibicuje PWSZ - choc juz niewiele mnie
                        z nia laczy (poza dyplomem uzyskanym pare lat temu). Chcialbym, zeby
                        naprawde zaczela tworzyc nowe kierunki studiow i przyciagala coraz
                        wiecej ludzi do studiowania w niej i do pracy (bo na duzych
                        uczelniach nie ma juz niestety miejsca dla nowowypromowanych
                        doktorow, wiec czesc z nich moglaby zasilic szkoly typu PWSZ).

p.s. ostatnio zdarzylo mi sie rozmawiac z informatykami z jednej z
                        wroclawskich uczelni i powiedzieli, ze PWSZ Elb. jest jedna z
                        lepszych uczelni na Pomorzu jesli chodzi o ksztalcenie informatykow
                        i baze sprzetowa! Bylem szczerze zdziwiony, ale z drugiej strony i
                        zadowolony! Ja sie nie znam na informatyce, ale to co oni
                        powiedzieli napawa optymizmem!
                        • Gość: pR0SiAczek Re: Nowe specjalnosci na PWSZ IP: *.gorzow.mm.pl 20.02.09, 18:44
                          ja wiem, nawet kiedys cos napisalismy wspolnie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka