milanaa 25.10.09, 10:01 Witam Mamy! Zaczelam dawac corce do picia zwykle mleko zamiast modyfikowanego. Czy powinno sie to mleko gotowac czy mozna podac normalnie z lodowki tylko podgrzane? I jesli zagotowac to po co? Mloda ma 1,5. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anneczka78 Re: Gotujecie mleko? 25.10.09, 10:27 Jeśli jest pasteryzowane, to wystarczy podgrzać. Kupione w sklepie zazwyczaj jest pasteryzowane - informacja powinna być na opakowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
w_miare_normalna Re: Gotujecie mleko? 25.10.09, 11:23 Mleko krowie przy 1,5 rocznemu dziecku ?? :o:o Jestem w szoku . Odpowiedz Link Zgłoś
edzia_79 Re: Gotujecie mleko? 25.10.09, 12:44 tylko podgrzewam krowie daje 7 latkowi 2,5 latka modyfikowane Odpowiedz Link Zgłoś
kamisa7 Re: Gotujecie mleko? 25.10.09, 13:20 Moja dwuipólatka wymiotuje po modyfikowanym a była do niedawna takim mlekoszem. Odpowiedz Link Zgłoś
kaja5 Re: Gotujecie mleko? 25.10.09, 13:28 w_miare_normalna napisała: > Mleko krowie przy 1,5 rocznemu dziecku ?? :o:o > Jestem w szoku . ____________________ A ja jestem w szoku ze ty jesteś w szoku, bo niby dlaczego?Ja moim dzieciom odkąd rok skończyły podaje normalne mleko w woreczku, podgrzane.Starsze dziecko ma 5 lat i jest zdrowe,młodsze to samo. Ja sama piłam podobno zwykłe mleko po skończeniu roku,mój kuzyn prosto ze tak to powiem z krowiego cycka dostawał i też zdrowiutki Po co wydawac tyle kasy na modyfikowane a co gorsza na te drogie mleka w kartonach JUNIOR dostępne w sklepach dla dzieci.Szkoda pieniędzy, bo to tylko naciąganie... Odpowiedz Link Zgłoś
dympysia Re: Gotujecie mleko? 25.10.09, 14:36 w_miare_normalna napisała: > Mleko krowie przy 1,5 rocznemu dziecku ?? :o:o > Jestem w szoku . Moja coreczka,kilka dni temu skonczyla roczek a od 11 m-ca wg polecem mojego pediatry podaje jej mleko pasteryzowane i jak do tej pory wszystko jest ok.Wiec nie rozumiem twojego zbulwersowania i szoku. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Gotujecie mleko? 25.10.09, 13:26 Kiedy skonczylam karmic piersia probwalam przestawic na modyfikowane ale moj wtedy roczniak sie nie dal i zaprzestal w ogole mleka, za to jadl bardzo duzo jogurtow, serow i wyrobow mlecznych, potem doszly do tego platki z mlekiem z pasteryzowanym, przy czym ja podaje mleko zimne, ani nie gotuje, ani nie podgrzewam. Czasem mlekiem dziecko popija kanapki na kolacje - tez zimnym, prosto z lodowki i z kartonu Odpowiedz Link Zgłoś
w_miare_normalna Re: Gotujecie mleko? 25.10.09, 14:18 mamdziecko.interia.pl/kuchnia-malucha/news/zywienie-dziecka-w-2-i-3-roku-zycia,402465 (...)U dzieci do 3. roku życia korzystniejsze jest podawanie mieszanek mlecznych typu "junior" niż pełnego mleka krowiego. Mleko krowie nie dostarcza bowiem organizmowi małego człowieka odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych. www.benc.pl/czytelnia/140/mleko-krowie/ (...)Specjaliści zalecają, by do 3 roku życia, zamiast mleka krowiego, podawać specjalne mleko junior. Przedszkolakowi, który nie ma alergii na białko pochodzenia krowiego możemy podawać mleko krowie, należy przy tym zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu oraz na to, jakim procesom zostało poddane, by przedłużyć czas spożycia. fajnamama.pl/mleko-krowie-nie-jest-dla-niemowlat/ (...)Obecnie badania dowodzą, że mleka krowiego nie należy podawać dzieciom do 3 roku życia. Jest ono słabo przyswajalne przez organizm małego dziecka, a nawet może być szkodliwe. Zawiera zbyt dużo białka i sodu, które obciążają malutkie nerki. Ponadto w mleku tym zawartość żelaza jest bardzo niska, a jego niedobór może prowadzić do anemii. Na przykład dlatego, ale zrobisz jak chcesz oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Gotujecie mleko? 25.10.09, 14:26 Sorry ale artykuliki z interia, fajna mama czy innych portali dzieciowo-mamowych nie przemawiaja do mnie. Sprawdz kto sponsoruje owe portale, kto tam placi za reklamy to moze sie dowiesz dlaczego sa tam takie artykuly Odpowiedz Link Zgłoś
w_miare_normalna Re: Gotujecie mleko? 25.10.09, 14:34 hanalui napisała: > Sorry ale artykuliki z interia, fajna mama czy innych portali > dzieciowo-mamowych nie przemawiaja do mnie. > Sprawdz kto sponsoruje owe portale, kto tam placi za reklamy to moze > sie dowiesz dlaczego sa tam takie artykuly Pediatra mojej córki też uważa, że mleko krowie podaje się po skończonym 3 roku życia. Jak napisałam autorka zrobi co chce, dobrym przykładem będzie jak napisze, że sąsiadki córka od skończonego 1 roku byłą karmiona mlekiem krowim i w szpitalu okazało się, że ma powiększoną wątrobę ? To tylko jeden w przykładów. Skoro producenci na opakowaniach piszą, że coś ma być podawane po np. 3 roku (danonki) a matki podają dzieciakowi i chcą by ich za to chwalono, a jak ktoś się sprzeciwi to jest beee to sorry, ale na własną prośbę matki wyrządzają dzieciakom krzywdę. Proponowałabym matce autorce zasięgnąć opinii pediatry. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Gotujecie mleko? 25.10.09, 18:20 w_miare_normalna napisała: > przykładem będzie jak napisze, że sąsiadki córka od skończonego 1 > roku byłą karmiona mlekiem krowim i w szpitalu okazało się, że ma > powiększoną wątrobę ? To tylko jeden w przykładów. Na pewno z tego mleka . Teraz wiekszosc z nas powinna leciec do lekarza i sprawdzic czy nie ma powieknej watroby, bo w moich czasach dziecinstwa wiekszosc dzieciakow jechala na krowim Odpowiedz Link Zgłoś
w_miare_normalna Re: Gotujecie mleko? 25.10.09, 18:27 hanalui napisała: > w_miare_normalna napisała: > > przykładem będzie jak napisze, że sąsiadki córka od skończonego 1 > > roku byłą karmiona mlekiem krowim i w szpitalu okazało się, że ma > > powiększoną wątrobę ? To tylko jeden w przykładów. > > Na pewno z tego mleka . Teraz wiekszosc z nas powinna leciec do > lekarza i sprawdzic czy nie ma powieknej watroby, bo w moich czasach > dziecinstwa wiekszosc dzieciakow jechala na krowim wtedy nie było wyboru i nikt nie wiedział, że mleko może być szkodliwe dziś już na szczęście są odpowiednie badania i ludzie Odpowiedz Link Zgłoś
martina412 Re: Gotujecie mleko? 25.10.09, 18:32 i naprzyklad jak kiedys pili mleko krowie niekiedy jeszcze cieple prosto od krowy cyca ze tak powiem i nikt nie chorowal zadnych alergi itp. a teraz dzieci pija modyfikowane i tak maja alergie i rozne inne dziadostwa. ale to juz ja tak mysle a wy robcie jak chcecie i podajcie co chcecie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Gotujecie mleko? 25.10.09, 19:12 w_miare_normalna napisała: > wtedy nie było wyboru > i nikt nie wiedział, że mleko może być szkodliwe > dziś już na szczęście są odpowiednie badania i ludzie Modyfikowane tez jest szkodliwe bo najlepsze matki Sa tez odpowiednie badania i co z tego? Nie slyszalam by sie jakies zatrulo modyfikowanym i tez nie slyszalam by umarlo od krowiego. Pomijam dzieci chore, z jakimis alergiami czy czyms takim. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Gotujecie mleko? 27.10.09, 22:02 ak napisałam autorka zrobi co chce, dobrym > przykładem będzie jak napisze, że sąsiadki córka od skończonego 1 > roku byłą karmiona mlekiem krowim i w szpitalu okazało się, że ma > powiększoną wątrobę ? I ktoś stwierdził, że to od mleka..? Pierwsze słyszę o czymś takim, a pracuję na gastroenterologii dziecięcej. Odpowiedz Link Zgłoś
kaja5 Re: Gotujecie mleko? 25.10.09, 20:18 _miare_normalna napisała: > mamdziecko.interia.pl/kuchnia-malucha/news/zywienie-dziecka-w-2-i- 3-roku-zycia,402465 > > > (...)U dzieci do 3. roku życia korzystniejsze jest podawanie > mieszanek mlecznych typu "junior" niż pełnego mleka krowiego. Mleko > krowie nie dostarcza bowiem organizmowi małego człowieka odpowiedniej > ilości witamin i składników mineralnych. _______________________________ Morfologia u moich dzieci jest bardzo dobra, nie muszę nawet podawać im dodatkowych witaminek w tabletkach, no chyba że przy przeziebieniu _______________________ w_miare_normalna napisała: > (...)Specjaliści zalecają, by do 3 roku życia, zamiast mleka > krowiego, podawać specjalne mleko junior. __________________________________ No niewątpliwie ci specjalisci od reklam , zwłaszcza TV > (...)Obecnie badania dowodzą, że mleka krowiego nie należy podawać > dzieciom do 3 roku życia. Jest ono słabo przyswajalne przez organizm > małego dziecka, a nawet może być szkodliwe. Zawiera zbyt dużo białka > i sodu, które obciążają malutkie nerki. Ponadto w mleku tym zawartość > żelaza jest bardzo niska, a jego niedobór może prowadzić do anemii. Jeżeli moje dzieci miały by złe wyniki to bym i tak wolała podać im zwykłe mleko + witaminy, niz to okropnie dorgie mleko również z dodatkiem sztucznych witamin. No ale to jest kwestia tego na co kogo stać.Ja na zdrowiu dzieci staram sie nie oszczędzać, podaje im zawsze swieże i wartosciowe posiłki, no ale bez przesady gdybym miała podawać im mleko JUNIOR to co reklamują w płynie w pudełku to bym chyba zbankrutowała! Odpowiedz Link Zgłoś
hugollina Re: Gotujecie mleko? 25.10.09, 23:15 bzdura, nienormalna, te kretynstwa obowiazuja tylko w pllsce, w innych krajach 2 latek na modyfikowanym wywoluje salwy smiechu lekarza. oj, ten marketing firm produkujacych zarelko dla dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
w_miare_normalna Re: Gotujecie mleko? 25.10.09, 23:25 hugollina napisała: > bzdura, nienormalna, te kretynstwa obowiazuja tylko w pllsce, w innych krajach > 2 > latek na modyfikowanym wywoluje salwy smiechu lekarza. > > ja mieszkam w polsce i liczy sie dla mnie to co tu można a nie gdzie indziej Odpowiedz Link Zgłoś
hugollina Re: Gotujecie mleko? 26.10.09, 06:14 dlatego jestes taka ograniczona... tak samo bylo z ryba, ktora we wszystkich krajach byla podawana od 6 msc zycia, a w polsce.... po 3 roku zycia!!! ale od kilku lat sie to zmienilo, podobnie bylo z glutenem. mleko krowie mozna podwac dzieciom od 10 msc zycia (!!), na pewno po 1 roku zycia. lepiej zabierz dzieciakowi smoka, bo mu krzywde robisz, i troche rozszerz horyzonty... Odpowiedz Link Zgłoś
edit38 Re: Gotujecie mleko? 26.10.09, 06:10 w_miare_normalna napisała: > > (...)Obecnie badania dowodzą, że mleka krowiego nie należy podawać > dzieciom do 3 roku życia. Jest ono słabo przyswajalne przez organizm > małego dziecka, a nawet może być szkodliwe. To chyba lekarze pediatrzy tego nie wiedzą skoro nie sprzeciwiają się temu aby w szpitalu małe dzieci piły mleko od krowy. Niedawno byłam z córą na pediatrii i tam codziennie na śniadanie była zupa mleczna oczywiście na mleku krowim. Moja to już duża dziewczyna bo ponad 2 lata miała ale roczniaki też takie zupy dostawały. Moim zdaniem to jest siła reklamy i robi się to po to aby rodzice kupili jak najwięcej mleka modyfikowanego. O ile co do szkodliwości mleka nie chce sie wypowiadać (teraz twierdzą że to świństwo największe - ja od zawsze dużo piłam bo lubię a zdrowa jestem) o tyle wypowiem sie na temat witamin. Przecież to mleko jest sztucznie witaminizowane a wiadomo że sztuczne witaminy nie są najlepsze. Roczniak je już praktycznie wszystko więc witaminy można dostarczać mu inaczej. Moja córa pije mleko pasteryzowane od czasu jak miała około 20 m-cy (modyfikowane chyba bardziej jej smakowało i teraz pije dużo mniej) Na początku gotowałam ale później doszłam do wniosku że skoro jest pasteryzowane to nie ma potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Gotujecie mleko? 27.10.09, 22:00 > (...)U dzieci do 3. roku życia korzystniejsze jest podawanie > mieszanek mlecznych typu "junior" niż pełnego mleka krowiego. Mmmm, preparat, z którego usunięto białka, dodano inne, usunięto tłuszcz, dodano inny, usunięto jony, a zamiast tego dodano syntetyczne witaminy. Tak, to na pewno jest pyszne i zdrowe. Tak jak margaryna z niklem lub kawa rozpuszczalna z innymi świństwami. > (...)Obecnie badania dowodzą, że mleka krowiego nie należy podawać > dzieciom do 3 roku życia. Jest ono słabo przyswajalne przez organizm > małego dziecka, a nawet może być szkodliwe. Zawiera zbyt dużo białka > i sodu, które obciążają malutkie nerki. Wzruszyły mnie te malutkie nerki, chlip Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Gotujecie mleko? 27.10.09, 22:14 memphis90 napisała: > > i sodu, które obciążają malutkie nerki. > Wzruszyły mnie te malutkie nerki, chlip Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: Gotujecie mleko? 25.10.09, 16:12 Podawałam prosto z lodówki, niegotowane. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_motocyklistka Re: Gotujecie mleko? 25.10.09, 21:09 Gdzieś kiedyś w jakimś programie słyszalam, że skoro matkę stać to niech podaje mleko modyfikowane do 3 r.ż.. Nie ukrywajmy, jest to spory wydatek, dlatego ja osobiście nie krytykuję. Chociaż ja osobiście podałabym ew. po ukończeniu 2 roku życia. Moja ma 3 latka i nauczyła się pić mleko zwykłe z kartonu. Najczęściej staram się kupować mleko tzw. "świeże", trzymane w lodówce w sklepach ( to pod wpływem "uwagi" w tvn o nabiale). Czasami podaję też UHT. Nie podgrzewam mleka by jako napój było ciepłe. Pytam się córki: ciepłe czy zimne? z kakaem, czy bez? I ona sobie wybiera. Najczęściej jest to zimne,prosto z lodówki, uff bo ja nie cierpię zapachu ciepłego mleka Mleko gotowane podaję tylko pod postacią budyniu, czy innych tego typu potraw. Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: Gotujecie mleko? 26.10.09, 08:36 mój syn podobnie - do ukończenia trzeciego roku życia pił modyfikowane (bebilon 4), nie dlatego, że miałam jakiegoś fisia, tylko zwyczajnie krowie mu nie smakowało. teraz się przestawił na zwykła i już. też pytam jakie woli ciepłe, czy zimne, zazwyczaj sam sobie bierze z lodówki, nalewa i pije. Odpowiedz Link Zgłoś
batutka Re: Gotujecie mleko? 27.10.09, 15:55 w_miare_normalna - ja tez do niedawna bylam swiecie przekonana, ze nasze,polskie schematy zywieniowe sa the best i ze tak jest wszedzie okazuje sie, ze nie - Polska jest jednym z nielicznych krajow gdzie mleko modyfikowane podaje sie do 3 roku zycia za granica podaje sie krowie po skonczonym roku dla mnie to oczywiscie bez sensu - schematy zywieniowe dla maluchow powinny byc takie same na calym swiecie, no bo jak to: w Polsce mleko krowie jest be, a gdzie indziej ok? i komu wierzyc? ja wierze zdrowemu rozsadkowi, a ten coraz czesciej mi mowi, ze w Polsce namawianie do modyfikowanego to tylko marketing niedlugo beda produkowac mleka modyfikowane po 3 roku, no bo trzeba zarobic ja sama od noworodka (!) bylam wychowana na krowim i jakos zyje, powiem wiecej mam sie dobrze sama jeszcze (nie wiem po co, chyba z przyzwyczajenia) podaje swojej dwulatce bebilon, ale nie jestem przekonana do slusznosc tego karmienia, chyba niedlugo przejde na krowie i dodam jeszcze, ze nie wszyscy pediatrzy przestrzegaja przed podawaniem krowiego mleka przed 3 rokiem zycia, jest naprawde spora czesc tych, ktorzy mowia, ze po roku mozna dawac i badz tu madry Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Gotujecie mleko? 25.10.09, 21:10 Maksiowi zaczęłam podawać pasteryzowane od 2 r.ż. Najczęściej podgrzane w mikrofali. A mało tego na wakacjach u mojej mamy na wsi zapijał się mlekiem od krowy(te jednak przegotowywałam),a wiadomo "oryginalne"mleko od krowy jest baaardzo tłuste i treściwe-zbierałam z mleka na drugi dzień z 1/2 szkl.żółciutkiej śmietany Mizerię też zaprawiałam ową zebraną śmietaną rzecz jasna. Dzieć żyje i nie ma kłopotów zdrowotnych. Odpowiedz Link Zgłoś
anneczka78 Re: Gotujecie mleko? 25.10.09, 21:47 W schematach żywienia dzieci zwykłe mleko krowie pojawia się po 12 m-cu życia, a dla dzieci alergicznych po 36 m-cu życia. Oczywiście producenci mleka modyfikowanego cieszyliby się, gdyby wszystkie trzylatki piły wyłącznie modyfikowane. Nie dajmy się zwariować Odpowiedz Link Zgłoś
bukmacherka34 Re: Gotujecie mleko? 26.10.09, 08:26 ale kłótnia o mleko, ha ha. Niech każdy robi jak chce, ja mam zamiar robić młodemu Bebiko do skończenia dwóch lat, potem zobaczę. I nie dlatego ,że tak mówią schematy, tylko mnie samej wydaje się ,że modyfikowane mleko jest lepsze, skoro nie karmię już piersią to niech ma takie, na karton przyjdzie czas, ale nie mam nic do mam , które dają swoim pociechom z kartonu. a tak poza tym nie widzę odpowiedzi na pytanie czy trzeba je gotowac czy tylko podgrzać Odpowiedz Link Zgłoś
larenata Re: Gotujecie mleko? 26.10.09, 08:40 Nigdy nie gotowałam nie gotuję mleka. Modyfikowanego moje dzieci też nie dostawały nigdy. Jak skończyły rok, to dostawały normalne mleko krowie - problemów nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
olunia882-to-ja Re: Gotujecie mleko? 26.10.09, 08:52 u mnie we Włoszech jak dziecko skończy rok to krowie się daje , nawet czasem mam problemy aby w sklepach modyf. po roku wyszperać na półkach, Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Gotujecie mleko? 26.10.09, 10:46 ja bym raczej nie dawala zimnego mleka prosto z lodowy... moje dziecko dostaje mleko krowie lekko podgrzane. Odpowiedz Link Zgłoś
beatike Re: Gotujecie mleko? 26.10.09, 12:03 Witaj. Ja mleko modyfikowane dawałam synkowi do 3 roku zycia. Odkąd skonczył 3 latka pije krowie 2 lub 3 procentowe. Na niektórych mlekach jest napisane, że mozna pic bez przegotowania, np. Ale Mleko. Jak mam inne to raczej przegotowuję Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Gotujecie mleko? 26.10.09, 12:17 Nalewam do kubka jakieś pół godziny przed podaniem i się samo ogrzewa do temperatury pokojowej. Nic nie gotuję ani dodatkowo nie podgrzewam, czasem podaję prosto z lodówki. Syn ma rok. Odpowiedz Link Zgłoś
agatalenk Re: Gotujecie mleko? 27.10.09, 12:40 Ja też swojemu dziecku daje mleko krowie jak tylko skonczył rok.Oczywiście konsultowałam się z lekarzem. Dziewczyny jakie podajecie mleko z kartonu czy z woreczka, i ilu procentowe???? Odpowiedz Link Zgłoś
chewela Re: Gotujecie mleko? 27.10.09, 15:43 Mojej corce kiedy skonczyla 1 rok zaczelam dawac zwykle mleko 2% z kartonu do picia teraz ma 3 latka pije z lodowki nie podgrzewalam nigdy. Obecnie chodzi do przedszkola tam rowniez dostaje do picia zimne 2% z butelki. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Gotujecie mleko? 28.10.09, 08:16 "Zimne mleko" - z butelki, to tłustsze (3.2%?). Odpowiedz Link Zgłoś
anneczka78 Re: Gotujecie mleko? 28.10.09, 09:46 Z butelki lub z woreczka, przeważnie 3,2% Mleko w kartonach jest utrwalane metodą UHT, więc uważam je za bardziej przetworzone niż butelkowe (ma okres trwałości 6 miesięcy). Oczywiście, jeżeli akurat innego nie ma w sklepie, to kupuję kartonowe. Odpowiedz Link Zgłoś
grace.4 Re: Gotujecie mleko? 28.10.09, 04:32 na poczatku gotowalam (bakterie), ok 14 mz podgrzewalam Odpowiedz Link Zgłoś
arina26 Re: Gotujecie mleko? 28.10.09, 09:07 Ciekawa dyskusja Ja podgrzewam w mikrofali na 1 min. 210 ml dodaje 2 miarki kaszki mleczno-pszennej. Moja mala za nic nie chce jesc mleka gotowanego z kaszką manną. No a ta kaszke manną raczej trzeba zagotować. (Inaczej nie probowalam). Odpowiedz Link Zgłoś
joannaweitzel Re: Gotujecie mleko? 28.10.09, 11:48 Zalecenia WHO i Polskiego Stowarzyszenia Pediatrów i każdej innej instytucji - krowie mleko jest DLA KRÓW! Żeby rosły rogi i kopyta a nie rozwijał się mózg małego dziecka! Krowie mleko ma zupełnie inne proporcje sodu, wapnia, kwasów nienasyconych itp niż powinno mieć! Sorry, niech się nikt nie obrazi, ale to jest wiedza z pierwszej lepszej broszurki w każdym gabinecie lekarskim, pisemku o dzieciach itp - robisz krzywdę dziecku potencjalnie dając mleko krowie. I co z tego że pasteryzowane - to jest tylko przedłużenie wartości a nie ingerencja w skład. Odpowiedz Link Zgłoś