Dodaj do ulubionych

maść kamforowa

18.11.09, 20:16
hej,
mam pytanie, czy stosujecie u dzieci maść kamforową? Na tubce jest napisane, że nie należy smarować dzieci poniżej 6 roku życia, ale słyszałam od niektórych mam, że stosują ją już u nieco ponad rocznych brzdąców.
czy któraś mama stosowała u swego małego dziecka (1-1,5 roku)? Dzięki za odp.
Obserwuj wątek
    • rybalon1 Re: maść kamforowa 18.11.09, 20:20
      jak syn był młodszy stosowałam Pulmex Baby a teraz ma 5 lat i używamy Viko- Rup
      czy jakoś tak smile) . Maść kamforowa raczej dla dorosłych jakoś mi pasuje.
    • alpepe Re: maść kamforowa 18.11.09, 20:26
      ja stosowałam maść Z kamforą: vaporub. Młodej, ani jednej, ani drugiej córce,
      nic nie było, ale znajomej córka dostała bodajże ataku duszności od olejków
      eterycznych czy kamfory, więc takie rzeczy daje się na czuja i jak wie się, jak
      ratować dziecko, jakby co.
      • emilka_x Re: maść kamforowa 18.11.09, 20:53
        Bezpośrednio na ciałko nie można smarować maścią kamforową,trzeba ciało dziecka
        natłuścić.Dlatego jest maść Pulmex-Baby, z tego co pamiętam to od 6-ego miesiąca
        życia dziecka,smarujesz bezpośrednio na ciało,bez żadnego natłuszczania no i
        masz pewność że nic dziecku po niej nie będzie
        • mamciulka-nikulka Re: maść kamforowa 18.11.09, 21:43
          Ja od roku stosuję Wick Vapo-Rub, młody ma 3lata, ale smaruję go tylko na noc,
          trochę stopki od spodu i szczyty, czyli okolice oskrzeli z przodu i z tyłu. Mam
          też olejek kamforowy, dobry na ból ucha przy katarze, dosłownie po kropelce
          wcieram za uchem.
        • w-ella Re: maść kamforowa 19.11.09, 11:44
          emilka_x napisała:

> Bezpośrednio na ciałko nie można smarować maścią kamforową,trzeba ciało dziecka
          > natłuścić.Dlatego jest maść Pulmex-Baby, z tego co pamiętam to od 6-ego miesiąc
          > a
          > życia dziecka,smarujesz bezpośrednio na ciało,bez żadnego natłuszczania no i
          > masz pewność że nic dziecku po niej nie będzie

A jednak nie, ja smarowałam moją córcię(1,5r) pulmexem przeciw katarowi. Po 3
          dniach stosowania (rano i wieczór), w 4 noc zaczęła bardzo niespokojnie spać,
          rzucać się po łóżeczku, początkowo nie skojarzyłam faktu i na kolejną noc znów
          posmarowałam i po tym była już zupełna katastrofa: na przemian spanie i płacz,
          jakby zdzieranie piżamki z siebie - i wtedy zajarzyłam, że ją musi piec ciałko
          to tym smarowaniu. A dodam że smarowałam ją zawsze po kąpieli, po której zawsze
          smaruje ciałko kremem nivea, a po tym dopiero pulmexem. Więc nie ma pewności że
          dziecku nic nie będzie
          • meg.123 Re: maść kamforowa 19.11.09, 12:08
            Gdy ja posmarowałam synka pulmexem(2 latka) po ok pół godzi się obudził z
            wielkim płaczem i tak jak napisała poprzedniczka- dziecko również zdzierało
            sobie piżamkę więc musiało go bardzo piec.
          • emilka_x Re: maść kamforowa 19.11.09, 18:44
            Widocznie uczulone masz dziecko na jakiś składnik tej maści,zdaża się.Mojej
            córci nigdy nic nie było po smarowaniu Pulmexem.
    • kasiak37 Re: maść kamforowa 18.11.09, 22:05
      do przeczytania "nadwrazliwosc":
      www.panacea.pl/print.php?what=article&id=183
    • solaris31 Re: maść kamforowa 19.11.09, 12:30
      z kamforą trzeba uważać w kazdym wieku. ja starszą odważyłam się
      posmarowac vickiem jak miała 3, 5 roku. młodszą, 2 5 letnią smaruję
      pulmexem baby. tez rozgrzewa, a bez kamfory.
    • tijgertje Re: maść kamforowa 19.11.09, 13:02
      Ja bym nie posmarowala nia dziecka. Mlody ostro reagowal na Vicka,
      mimo, ze dla niemowlat wedlug producenta, to mloidy byl normalnie
      poparzony. Ja reaguje podobnie, w testach kamfora to jedyny
      skladnik, na ktory wyszlo mi silne uczulenie. Mimo, ze alergie mam
      tez na pare innych rzeczy, to nic w testach nie wychodzi, a kamfora
      owszem, wiec o czym to pewnie swiadczy.
    • budzik11 Re: maść kamforowa 19.11.09, 13:09
      Ja, za radą pediatry, smaruję dzieci maścią bursztynową, Jest bezpieczna, nie
      piecze, nie śmierdzi, nie podrażnia ani skóry ani dróg oddechowych, w dodatku
      jest 4x tańsza od Pulmexu.
    • kamisa7 Re: maść kamforowa 19.11.09, 14:41
      Kamfora moze prowokowac ataki kaszlu
      • pazdana Re: maść kamforowa 19.11.09, 17:06
        moja po Pulmeksie dostawała ataku duszności i okazało się że ma uczulenie na
        kamforę. Osobiście nie radzę stosować bo ciężko przewidzieć reakcję dziecka....
        • kasiak37 Re: maść kamforowa 19.11.09, 17:22
          terpeny zawarte w pulmexie to wcale nie musi byc kamfora czy mentol.
          • luna333 Re: maść kamforowa 19.11.09, 17:44
            na pulmex-baby który ja posiadam - na tubce, więc nawet nie
            opakowaniu tekturowym, napisane wyraźnie - NIE ZAWIERA KAMFORY!, do
            stosowania od 6 m-ca życia.
            Nie stosuję kamfory, za to pulmex baby owszem, przy niedrożności
            nosa szczególnie, nacieram klatkę piersiową i plecy. Ułatwia mu
            oddychanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka