nataszka100 21.11.09, 18:34 Co polecacie na jesienne wieczory do gry z 5 letnia dziewczynka ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mak-111 Re: jaka ciekawa gra dla 5-letniej dziewczynki? 21.11.09, 23:02 my mamy taka www.hasbro.pl/mcp.php/pl/app/product/details/23/1617/index.htm l i lubimy w nia grac -mlodej trzeba bylo na poczatku pomagac, ale teraz juz radzi sobie sama. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: jaka ciekawa gra dla 5-letniej dziewczynki? 21.11.09, 23:08 Karty UNO merlin.pl/Karty-Uno-gra-karciana_Mattel/browse/product/206,369316.html Tantrix www.rebel.pl/product.php/1,1385/7784/Tantrix-Game-Pack.html Pędzące żółwie www.rebel.pl/product.php/1,606/12751/Pedzace-Zolwie.html Robalki www.rebel.pl/product.php/1,1382/13924/Worm-Up-.html Odpowiedz Link Zgłoś
schiraz Re: jaka ciekawa gra dla 5-letniej dziewczynki? 21.11.09, 23:26 Dzięki mama_kotula, uno i pędzące żółwie wejdą w skład prezentu gwiazdkowego Młodego Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: jaka ciekawa gra dla 5-letniej dziewczynki? 22.11.09, 07:49 Kotulka, żetem i ajlawju Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: jaka ciekawa gra dla 5-letniej dziewczynki? 22.11.09, 11:11 Podobaja mi sie propozycje mamy kotuli, mojemu 5/latkowi na pewno by spasily, ale z tego co widze, poza zolwiami chyba reszta nie bardzo nadaje sie dla jego rowiesnikow, z ktorymi mam do czynienia... Dzieci sa rozne i gre trzeba dobrac do mozliwosci dziecka, z logicznymi bym uwazala, chyba, ze wiadomo,z e dziecko w tego typu gry gra i je lubi. Na pewno uniwersalna jest Jenga: www.rebel.pl/product.php/1,1203/858/Jenga.html Baaardzo prosta gra, swietna dla poaluszkow, moj mlody zaczal w nia grac majac jakies 2 lata, ale niezaleznie od wieku zawsze jest przy niej kupa smiechu, jak sie wierza sypie. Mlody na 5. urodziny dostal Monopol Junior i ta gre tez zdecydowanie polecam. Jak sie do mlodego rowiesnicy przychodza bawic, to zawsze Monopol musza zaliczyc i podoba sie kazdemu bez wyjatku. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: jaka ciekawa gra dla 5-letniej dziewczynki? 22.11.09, 15:55 Tijgertje, w nasze UNO i Tantrixa gra cała przedszkolna grupa pięciolatków. A moja córka w UNO wygrywa ZAWSZE, nie wiem jak ona to robi, ale ogrywa regularnie nawet starych koni na facebooku w UNO online. Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: jaka ciekawa gra dla 5-letniej dziewczynki? 22.11.09, 18:19 Tijgertje, w nasze UNO i Tantrixa gra cała przedszkolna grupa pięciolatków. Moze sa rozne wersje, tak jak np z monopolem? Chociaz z drugiej strony, to dzieci, ktore regularnie w rozne gry graja faktycznie swietnie sobie radza, poza tym mam czasem wrazenie, ze holenderscy koledzy mlodego to czasem jacys tacy malo rozgarnieci, hehe. W szkole graja raczej w domino, memory i puzzle, takie porste i szybkie gry rano, jak przyjda, w ciagu dnia maja rozne zajecia w grupach, ale w planszowki nie slyszalam od mlodego zeby grali, a podejrzewam, ze wielu rodzicom zwyczajnie sie nie chce... u mnie nadrabiaja, hehe... Moj mlody z tata w restauracji, jak czekaja na obiad w karty gra. Musi dokladac karty figurami i kolorem , cos jak uno tylko na zwyklej talii. Tez nie wiem, jak on to robi, ale tate wiecznie ogrywa, tata zaczyna sie juz buntowac. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: jaka ciekawa gra dla 5-letniej dziewczynki? 22.11.09, 20:33 Nie są to różne wersje, UNO mamy klasyczne, gramy przeważnie wg zasad turniejowych. To samo z Tantrixem. Ale te dzieci faktycznie są rozgarnięte całkiem nieźle, poza tym nauczycielki poświęcają im mnóstwo czasu przy planszówkach i innych grach towarzyskich. Niemniej w zeszłym roku nieomal się przewróciłam w progu ze zdumienia, jak dzieci prawie sześcioletnie z grupy syna miały problem z grami typu "dopasuj na zasadzie skojarzeń", które imo są łatwe już dla przeciętnego czterolatka. Młody mój lat 6 najbardziej jednakoż lubi grać w "Magic the Gathering" Odpowiedz Link Zgłoś
daga_j Re: jaka ciekawa gra dla 5-letniej dziewczynki? 22.11.09, 15:02 "Super Farmer" polecam Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d chinczyk.. 22.11.09, 19:52 i jeszcze do tego sie nauczy liczyc mowie serio. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: chinczyk.. 22.11.09, 21:01 camel_3d napisał: > i jeszcze do tego sie nauczy liczyc > mowie serio. O, jak na to wpadłeś??!! Znaczy na to, że planszówki z kostką usprawniają naukę liczenia? ;P ;P ;P Pytam serio Odpowiedz Link Zgłoś
guziczek26 Re: chinczyk.. 22.11.09, 22:37 Nas chinczyk nudzi i sam w sobie jako gra do nauki liczenia jest srednio interesujacy , no ale to klasyka Jak ktos prze na nauke liczenia to proponuje raczej wyrobienie nauki postrzegania i praktyke czyli np kroje jablko na 4 czesci, podaj mi 2 widelce , dobra punkty na planszy jako kroki jakas totalna abstrakcja nie sa ale mimo to nudzi mnie. Wolalam gre w ktorej kostka zamiast oczek miala postacie zwierzat i sama w sobie jako jedna z 5 sluzyla jako pionek wsrod 50 kart z roznymi zwierzatkami. Dziecko wyciagalo kartke na ktorej bylo np 2 kotki, 1 krowa 1 pies i kaczka po czym rzucalo kostka pionkiem ukladajac ja na karcie. Przyswajanie na interesujacym temacie zwierzat, fajne kostki , z zalem sie z ta planszowka rozstalam. Buuuuuuuu. Corka nie liczyla glosno, ona niczym Chuck wiedziala Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: chinczyk.. 23.11.09, 07:31 CytatNas chinczyk nudzi i sam w sobie jako gra do nauki liczenia jest srednio interesujacy Oczywiście. Bo chińczyk to typowa gra "rzuć kostką i przesuń", mało interesująca dla większości pięciolatków (nawet mimo możliwości zbijania pionków współgraczy). Ale Camel o tym nie wie, ponieważ jego dziecko ma coś około roku - więc plecie ot tak sobie a muzom. Odpowiedz Link Zgłoś
guziczek26 nasze ulubione 22.11.09, 22:21 www.planszowki.gildia.pl/gry/halli_galli_pl www.planszomania.pl/zrecznosciowe/31/Make-n-Break.html hbsklep.pl/HABA_2589_Gra_bez_slow_Pantomima-748.html i jeszcze wiele innych Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamakota1 Re: jaka ciekawa gra dla 5-letniej dziewczynki? 23.11.09, 09:19 U nas uwielbiają grać w: Zwariowane spaghetti - siadamy wszyscy razem i gramy, Rodeo Hop hop żabki Zgadnij kto to Odpowiedz Link Zgłoś