Dodaj do ulubionych

dwulatek odpina sam pasy w foteliku samochod.

11.01.10, 23:13
Co zrobić? Zmieniliśmy jakiś czas temu fotelik na większy dla dziecka powyżej
16 kg.
Jest dobry, tylko mała spokojnie odpina sobie pas bezpieczeństwa ze sprzączki.
Czy kto też miał z tym problem?
Obserwuj wątek
    • shipa Re: dwulatek odpina sam pasy w foteliku samochod. 12.01.10, 07:37
      Tak, nauczyla sie sama rozpinac zapiecie.

Zdecydowalismy sie na wymiane fotelika, zanim przyjechal nowy, a jezdzic musielismy niestety, zapinalam dodatkowo trokiem do zabezpiecznia walizki- ze strachem w oczach.

Ten z wadliwym zapieciem byl moim szostym fotelikiem ( bo mamy oddzielne foteliki w naszym samochodzie, i u dziadkow) i tylko ten jeden byl ,,latworozpinalny".

Jesli fotelik jest nowy- reklamowalabym. Skoro mala odpina pas- to fotelik dobry niestety nie jest.

• eps Re: dwulatek odpina sam pasy w foteliku samochod. 12.01.10, 08:53
        tu chyba chodzi o to że dzieciak sam sie wypina z doroslego pasa którym jest
        przypięty.
        Jeśl itak to u mnie było podobnie. ja najpierw tłumaczylam ze tata zachamuje, że
        to i tamto ale mogłam sobie gadac w próżnie.
        Więc zastosowalam radykalne metody. Jek sie wypiął z pasów i jeszcze tym
        pochwalił to ja ostro zachamowałam (oczywiście z wyczuciem i żeby bezpiecznie
        było). Prawie spadł z fotelika i wtedy przerażonemu powiedziałam po co są pasy.
        no i jzu sie nie wypina.

• betty842 Re: dwulatek odpina sam pasy w foteliku samochod. 12.01.10, 09:50
          eps napisała:

> tu chyba chodzi o to że dzieciak sam sie wypina z doroslego pasa
          którym jest
          > przypięty.

Mi się wydaje że jednak o pasy w foteliku chodzi a nie o dorosłe.
          Ten fotelik,który ma autorka wątku jest felerny po prostu.Ja mam
          niefirmowy fotelik(0-18kg),ale pasów moje dziecko w nim nie odepnie
          (ma 2,5 roku).Trzeba mieć "siłę dorosłego" żeby je odpiąć.Na miejscu
          autorki złożyłabym reklamację.
          • julka-4 Re: dwulatek odpina sam pasy w foteliku samochod. 12.01.10, 10:52
            Mnie się wydaje że foteliki powyżej 16 kg zapina się pasem
            samochodowym.
        • iwonag25 Re: dwulatek odpina sam pasy w foteliku samochod. 12.01.10, 10:32
          Moja córka wszak nie odpinła pasów, ale "wygramalała" się z nich.
          Zastosowaliśmy z mężem tą samą metodę - trudno, kosztem guza, ale
          udało się. Wszystkie jej maskotki pospadały na podłogę, a ona prawie
          walnęła głową o siedzenie. Była w takim szoku, że od tamtej pory
          nawet przez myśl jej nie przeszło żeby wyciągać rączkę z pasów.
          Jednakże była ciut starsza - miała ponad 3 latka, więc bardziej
          rozumna. Druga okazja nadażyła się teraz w śniegi, gdy mąż stracił
          panowanie nad kierownicą i walnął w krawężnik. Oczywiście od razu
          wykorzystaliśmy moment i wytłumaczyliśmy że bardzo dobrze że miała
          pasy, bo by wyleciała przez szybę. Szarpnęlo nią oczywiście dość
          mocno. Co jakiś czas o tym przypominamy i jest ok.
    • kanna Re: dwulatek odpina sam pasy w foteliku samochod. 12.01.10, 08:49
      nauczyc, że nie wolno tego robić.

Do czasu, az zrozumie (awaryjnie) - zabezpieczyc tasma klejącą.
    • 0wiolcia0 Re: dwulatek odpina sam pasy w foteliku samochod. 12.01.10, 09:29
      to w takim razie jakiś badziew a nie fotelik, a jeśli jest dobrej firmy i ma
      atesty to chyba jest jakiś zepsuty.
      • lullanka07 Re: dwulatek odpina sam pasy w foteliku samochod. 12.01.10, 09:42
        autorka pisala ze to fotelik od 16 kg wiec taki w ktorym dziecko zapiete jest doroslym pasem a nie tym od fotelika.
        trzeba uczyc malucha zeby nie odpinal sie z pasow
      • silje78 Re:0wiolcia0 18.01.10, 09:27
        jak się nie ma o czym pisać to odkłąda się klawiaturę. moja córka
        majć niespełna półtora roku potrafiła odpiąć zapięcie w maxi cosi
        tobi oraz w chicco key. no chyba, że oba to "badziew" lub popsute...
    • kasia.46 Re: dwulatek odpina sam pasy w foteliku samochod. 12.01.10, 13:09
      zdolniacha, mój się jeszcze nie dopatrzyłbig_grin
      • aksa00 Re: dwulatek odpina sam pasy w foteliku samochod. 13.01.10, 21:58
        tak uzupełnię, to chodzi oczywiście o odpinanie tych pasów dla dorosłych, do
        których przymocowany jest fotelik.
        Nie wiem , czy samo tłumaczenie da radę, myślałam że może są jakieś specjalne
        zabezpieczenia, ale nic takiego nie widzę.
        Dziecku wystarczy jedno pstryknięcie - wciśnięcie w sprzączkę i pasek wyskakuje.
        A że jest czasami uparta i robi na odwrót to i jest kłopot.
    • epreis Re: dwulatek odpina sam pasy w foteliku samochod. 13.01.10, 22:36
      2 latka wsadziłaś do fotelika z ostatniej grupy wagowej, powyżej 15kg?!?!?!?!
      • aksa00 Re: dwulatek odpina sam pasy w foteliku samochod. 17.01.10, 23:25
        Skoro waży ponad 16 kg i ma 96 cm, to chyba nic dziwnego, że do fotelika do 15
        kg sie już nie nadaje.
        poza tym niedługa bedzie miała 2,5 roku.
        • epreis Re: dwulatek odpina sam pasy w foteliku samochod. 18.01.10, 01:00
          foteliki w grupy oodpowiedniej dla dzieci w tym wieku są oznaczone wagowo 9-18kg.

mam dwoje dzieci, i pomijając fakt,ze moja prawie 2latka jest drobna nie wyobrażam sobie wsadzić jej do fotelika od 15kg.

starszy syn jest długi, a chudy, gdy kupowałam fotleik z ostatniej grupy wagopwej ważył niecałe 14 kg, ale miał 106 cm.
          i wiesz co jest wtedy najważniejsze?! żeby pas przechodził NAD ramieniem, niedotykał go- ja wtedy miałam wątpliwość czy mój nie jest za niski...
          więć 96 cm to chyba trochę mało-
          ale każdy robi jak uważa..
          • bentley31 Re: dwulatek odpina sam pasy w foteliku samochod. 18.01.10, 08:29
            też uważam, że za wcześnie.
            Moja ponad 3latka, ma 102 cm wzrostu i jeździ nadal w foteliku 9-18kg.
            Natomiast trasę do przedszkola (500m) pokonuje w foteliku 15-36 i uważam, że
            jest jeszcze trochę za mała do niego... faktem jest, że jest dość drobna (waży
            niecałe 14kg).
            G.
    • alis82 Re: dwulatek odpina sam pasy w foteliku samochod. 18.01.10, 09:11
      My tez ostatnio zmienilismy fotelik na ten 15-36kg. Amelia tez sama rozpina
      poasy ale dopiero jak sie zatrzymamy i powiem ze moze rozpiac pasy. Podczas
      jazdy wie ze musi mec pasy tak jak mama, tata i siostra.
      • alis82 Re: dwulatek odpina sam pasy w foteliku samochod. 18.01.10, 09:13
        Zmienilismy bo wazy ponad 16 kg i w poprzednim foteliku bylo jej za ciasno i
        wystawala jej glowa. ma 2 lata i 8 miesiecy.
        • eps Re: dwulatek odpina sam pasy w foteliku samochod. 18.01.10, 09:42
          oczywiście i juz zebrało sie gremium matek które nie widziały dziecka, nie
          widziały fotelika i juz wiedza ze dziecko jest za małe.
          Mój młodszy synek ma 2 lata i 3 miesiące i jeździ w takim samym foteliku i około
          tydzien temu zdemontowaliśmy mu pasy "fotelikowe" i jest zapinany tym dorosłym.
          Wcale nie jest do niego za mały.
          Pasy odpinał starszak jak był w jego wieku.
          U mnie tak jak pisałam wczesniej poskutowało dopiero stre hamowanie. wczesniej
          to mogłam sobie gadać, gadać, tłumaczyć i prosić a on i tak odpinał.
          Jakis czas temu znów go tak naszło z tym odpinaniem to za karę go zapiełam w
          foteliku młodszego z pasami od fotelika. Wywijał sie jak dzikie zwierze bo nie
          mógł odpiac. teraz wystarczy że powie że zaraz wypnie pas (jakoś skubaniec
          ostrzega wink ) to ja od razu mówie ze to ja go zapne na sztywno (znaczy w
          foteliku młodszego) i od razu mu przechodzi.
    • ola5777 Re: dwulatek odpina sam pasy w foteliku samochod. 18.01.10, 11:54
      U nas było podobnie,az wreszcie kolezanka zasugerowała mi zebym
      kupiła nakładki na pasy - tnij.org/fj7f
      i wiecie ze teraz jest lepiej...
      bawi sie tymi misiami i odpukac nie odpina wink
    • sommer08 Re: dwulatek odpina sam pasy w foteliku samochod. 20.01.10, 15:30
      U nas to bylo chwilowe (mielismy fotelik Kiddy, ktory przypina sie pasami
      samochodowymi i po odstawieniu "stolika" syn zaczal siegac do zapiecia).
      Musialam popodrozowac troche obok syna, tlumaczyc i zapinac. Przeszlo mu. Ale ja
      nie prowadzilam auta... Pewnie wykombinowalabym jakies nakladki- zaslonki na
      samo zapiecie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka