Dodaj do ulubionych

spanie na brzuszku

07.02.04, 13:41
Ile w ciągu dnia dziecko(miesięczne)może spać na brzuszku ?
Czy ciągłe kładzenie na brzuszku może być szkodliwe ?
W nocy cały czas śpi na plecach.
Obserwuj wątek
    • marzek2 Re: spanie na brzuszku 07.02.04, 14:00
      Moje dzieci zawsze spały na brzuszku kiedy były małe, jakoś nie bałam się, nie
      sądzę, żeby było to szkodliwe zwłaszcza że twój dzidziuś nie jest już niemowlakiem.
      • k1w0 Re: spanie na brzuszku 07.02.04, 20:04
        hm... nie rozumiem... miesięczne dziecko nie jest już niemowlakiem ?!
    • k1w0 Re: spanie na brzuszku 07.02.04, 20:09
      Jeśli dziecko śpi na brzuszku pod kontrolą to może spać cały dzień. Jest to
      zdrowa pozycja jeśli chodzi o układ kostny i odchodzenie gazów, ale zwiększa
      ryzyko wystąpienia SIDS i dlatego spanie na brzuszku jest kontrowersyje
      natomiast zabawy w pozycji na brzuszku baaardzo zalecane.
      • kata4 Re: spanie na brzuszku 07.02.04, 21:19

Moj syn(21lat) spal tylko na brzuszku bo wtedy tak kazali,dziewczynki 9 i 8
        letnia tez,chociaz kladlam je duzo tez na boczki,natomiast ta najmlodsza
        prawie 6 mieciecy klade tylko na plecy i boczki ze wzgledu na to ze teraz
        mowia ze jest wieksze ryzyko smierci lozeczkowej jezeli dziecko spi na
        brzuszku.W dzien natomiast kiedy jest obudzona klade ja jak nawiecej na
        brzuszek.Kasia.
    • crisss-aga Re: spanie na brzuszku 08.02.04, 11:03
      My kaldziemy synka 2 miesiace na brzuszku w ciagu dnia i czasmi tak spi z 2-3
      godzinki,wtedy jest pod kontrola i nic mu sie nie stanie
      natomiast w nocy spi na boczku lub pleckach
      pozdrawiam
      • magdapol75 Re: spanie na brzuszku 08.02.04, 15:28
        O tym zeby nie klasc dziecka do spania na brzuszku mowi kazda ulotka dotyczaca
        smierci lozeczkowej,nie jest nigdzie napisane ze w ciagu dnia jest to
        dozwolone,ja bym raczej nie ryzykowala,wiadomo ze nie siedzisz i nie
        przygladasz sie dziecku podczas calej jego dniowej drzemki.
        -Przezorny zawsze ubezpieczony-
        Magda

• k1w0 Re: spanie na brzuszku 08.02.04, 18:42
          hm... szczerze mówiąc to właśnie cały czas siedziałam i przyglądałam się
          dziecku dopóki nie miałam monitora oddechu (czyli pierwsze 2 miesiące)...
        • burza4 Re: spanie na brzuszku 08.02.04, 20:15
          Według mnie to całe to gadanie to duża przesada. Tak naprawdę na temat śmierci
          łóżeczkowej nikt nic nie wie - nie wiadomo jakie sa jej przyczyny i szuka się
          korelacji. Być moze wiąże się to z faktem, że dziecko ma jakieś
          mikrouszkodzenia neurologiczne, które zaburzają funkcje oddechowe (podobnie jak
          bezdech przy chrapaniu), ale nic na pewno nie wiadomo. I nie ma co panikować.
          Parę lat temu był boom na kładzenie dzieci na brzuchu - bo super zdrowe itd,
          nagle się wszystko odmieniło? Już niezdrowe? Szkodliwe? Nie dajmy się zwariować.

A propos - ostatnio prestiżowe czasopismo medyczne opublikowało wyniki badań, z
          których wynika, że niemowlęta do 2 miesiąca życia, śpiące wraz z rodzicami są
          kilkakrotnie bardziej narażone na śmierć łóżeczkową... I co wy na to?

Moja córka spała na brzuchu odkąd zagoił jej się pępek. ZAWSZE. Śmiem twierdzić
          nawet, że dzięki ówczesnej modzie na spanie w tej pozycji nie miała żadnych
          problemów żołądkowych. A mi nie zdarzyło się, żebym nie przespała nocy z powodu
          dziecka. We wszystkim trzeba zachować trochę zdrowego rozsądku. Tym bardziej,
          że tzw. naukowcy co pół roku wymyślają nową rewelację, najczęściej sprzeczną z
          dotychczasową obowiązującą teorią
          • k1w0 Re: spanie na brzuszku 08.02.04, 21:24
            Jeśli chodzi o "współspanie" czyli spanie z dzieckiem w jednym łóżku,
            to "rewelacje" o których piszesz są mi już od dawna znane. Moje dziecko ma 3
            lata i wtedy (zwłaszcza na zachodzie) spanie w jednym łóżku było wymieniane
            jako element zwiękzsający ryzyko SIDS obok spania na brzuchu. Oczywiście, że
            nikt na świecie nie wie na 100% co jest przyczyną nagłej śmierci łóżeczkowej i
            nikt nie da ci gwarancji, że jak dziecko będzie spało na plecach to ona go nie
            dosięgnie. Nikt również nie twierdzi, że pozycja na brzuchu jest niezdrowa, po
            prostu ze statystyk zgonów niemowląt wynika, że częściej następują one gdy
            dziecko śpi na brzuszku ... Za przemawia również fakt, że gdy w USA rozpoczęto
            na szeroką skalę akcję "spanie na plecach" występowanie przypadków nagłej
            śmierdi łóżeczkowej zmniejszyło się o kilkadziesiąt procent, to daje do
            myślenia...

Pozdrawiam Ania
            • judytak Re: spanie na brzuszku 09.02.04, 08:52
              tak, najważniejszy jest zdrowy rozsadek

u mnie Duża, jak była mała, już zalecano spanie na plecach
              a ona nie była w stanie w tej pozycji spać
              męczyłam się kilka tygodni, kiedyś tak dla próby przewróciłam ją na brzuszek
              i natychmiast słodko zasnęła
              jako że nie należała do żadnej z grup ryzyka (mała waga, wcześniactwo,
              papierosy w domu itp.), uznałam, że jak lubi tak spać, to niech tak śpi

Średni był podręcznikowy przykład grupy ryzyka, spał na plecach i miał monitor
              bezdechu

Mały do grup ryzyka nie należał, ale chętnie spał na plecach, to go tak kładłam
              niezależnie, od kiedy nauczył się przewrócić na brzuch, też woli na brzuchu...

pozdrawiam
              Judyta
    • jacek1972.pl Re: spanie na brzuszku 11.02.04, 19:05
      JA OSOBISCIE ZAWSZE BOJE SIE KLASC MOJEGO 2,5MIESIECZNEGO SYNKA NA BRZUSZKU,NIE
      ZAWSZE JESTEM W POBLIZU,A DOSYC DUZO SIE SLYSZY O NAGLEJ SMIERCI PODCZAS
      SNU,MOZE KIEDYS TAK SIE ROBILO,ALE OSOBISCIE NIE POPIERAM.AGNIESZKA.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka