tssew 07.02.04, 13:41 Ile w ciągu dnia dziecko(miesięczne)może spać na brzuszku ? Czy ciągłe kładzenie na brzuszku może być szkodliwe ? W nocy cały czas śpi na plecach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzek2 Re: spanie na brzuszku 07.02.04, 14:00 Moje dzieci zawsze spały na brzuszku kiedy były małe, jakoś nie bałam się, nie sądzę, żeby było to szkodliwe zwłaszcza że twój dzidziuś nie jest już niemowlakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
k1w0 Re: spanie na brzuszku 07.02.04, 20:04 hm... nie rozumiem... miesięczne dziecko nie jest już niemowlakiem ?! Odpowiedz Link Zgłoś
k1w0 Re: spanie na brzuszku 07.02.04, 20:09 Jeśli dziecko śpi na brzuszku pod kontrolą to może spać cały dzień. Jest to zdrowa pozycja jeśli chodzi o układ kostny i odchodzenie gazów, ale zwiększa ryzyko wystąpienia SIDS i dlatego spanie na brzuszku jest kontrowersyje natomiast zabawy w pozycji na brzuszku baaardzo zalecane. Odpowiedz Link Zgłoś
kata4 Re: spanie na brzuszku 07.02.04, 21:19 Moj syn(21lat) spal tylko na brzuszku bo wtedy tak kazali,dziewczynki 9 i 8 letnia tez,chociaz kladlam je duzo tez na boczki,natomiast ta najmlodsza prawie 6 mieciecy klade tylko na plecy i boczki ze wzgledu na to ze teraz mowia ze jest wieksze ryzyko smierci lozeczkowej jezeli dziecko spi na brzuszku.W dzien natomiast kiedy jest obudzona klade ja jak nawiecej na brzuszek.Kasia. Odpowiedz Link Zgłoś
crisss-aga Re: spanie na brzuszku 08.02.04, 11:03 My kaldziemy synka 2 miesiace na brzuszku w ciagu dnia i czasmi tak spi z 2-3 godzinki,wtedy jest pod kontrola i nic mu sie nie stanie natomiast w nocy spi na boczku lub pleckach pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdapol75 Re: spanie na brzuszku 08.02.04, 15:28 O tym zeby nie klasc dziecka do spania na brzuszku mowi kazda ulotka dotyczaca smierci lozeczkowej,nie jest nigdzie napisane ze w ciagu dnia jest to dozwolone,ja bym raczej nie ryzykowala,wiadomo ze nie siedzisz i nie przygladasz sie dziecku podczas calej jego dniowej drzemki. -Przezorny zawsze ubezpieczony- Magda Odpowiedz Link Zgłoś
k1w0 Re: spanie na brzuszku 08.02.04, 18:42 hm... szczerze mówiąc to właśnie cały czas siedziałam i przyglądałam się dziecku dopóki nie miałam monitora oddechu (czyli pierwsze 2 miesiące)... Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: spanie na brzuszku 08.02.04, 20:15 Według mnie to całe to gadanie to duża przesada. Tak naprawdę na temat śmierci łóżeczkowej nikt nic nie wie - nie wiadomo jakie sa jej przyczyny i szuka się korelacji. Być moze wiąże się to z faktem, że dziecko ma jakieś mikrouszkodzenia neurologiczne, które zaburzają funkcje oddechowe (podobnie jak bezdech przy chrapaniu), ale nic na pewno nie wiadomo. I nie ma co panikować. Parę lat temu był boom na kładzenie dzieci na brzuchu - bo super zdrowe itd, nagle się wszystko odmieniło? Już niezdrowe? Szkodliwe? Nie dajmy się zwariować. A propos - ostatnio prestiżowe czasopismo medyczne opublikowało wyniki badań, z których wynika, że niemowlęta do 2 miesiąca życia, śpiące wraz z rodzicami są kilkakrotnie bardziej narażone na śmierć łóżeczkową... I co wy na to? Moja córka spała na brzuchu odkąd zagoił jej się pępek. ZAWSZE. Śmiem twierdzić nawet, że dzięki ówczesnej modzie na spanie w tej pozycji nie miała żadnych problemów żołądkowych. A mi nie zdarzyło się, żebym nie przespała nocy z powodu dziecka. We wszystkim trzeba zachować trochę zdrowego rozsądku. Tym bardziej, że tzw. naukowcy co pół roku wymyślają nową rewelację, najczęściej sprzeczną z dotychczasową obowiązującą teorią Odpowiedz Link Zgłoś
k1w0 Re: spanie na brzuszku 08.02.04, 21:24 Jeśli chodzi o "współspanie" czyli spanie z dzieckiem w jednym łóżku, to "rewelacje" o których piszesz są mi już od dawna znane. Moje dziecko ma 3 lata i wtedy (zwłaszcza na zachodzie) spanie w jednym łóżku było wymieniane jako element zwiękzsający ryzyko SIDS obok spania na brzuchu. Oczywiście, że nikt na świecie nie wie na 100% co jest przyczyną nagłej śmierci łóżeczkowej i nikt nie da ci gwarancji, że jak dziecko będzie spało na plecach to ona go nie dosięgnie. Nikt również nie twierdzi, że pozycja na brzuchu jest niezdrowa, po prostu ze statystyk zgonów niemowląt wynika, że częściej następują one gdy dziecko śpi na brzuszku ... Za przemawia również fakt, że gdy w USA rozpoczęto na szeroką skalę akcję "spanie na plecach" występowanie przypadków nagłej śmierdi łóżeczkowej zmniejszyło się o kilkadziesiąt procent, to daje do myślenia... Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: spanie na brzuszku 09.02.04, 08:52 tak, najważniejszy jest zdrowy rozsadek u mnie Duża, jak była mała, już zalecano spanie na plecach a ona nie była w stanie w tej pozycji spać męczyłam się kilka tygodni, kiedyś tak dla próby przewróciłam ją na brzuszek i natychmiast słodko zasnęła jako że nie należała do żadnej z grup ryzyka (mała waga, wcześniactwo, papierosy w domu itp.), uznałam, że jak lubi tak spać, to niech tak śpi Średni był podręcznikowy przykład grupy ryzyka, spał na plecach i miał monitor bezdechu Mały do grup ryzyka nie należał, ale chętnie spał na plecach, to go tak kładłam niezależnie, od kiedy nauczył się przewrócić na brzuch, też woli na brzuchu... pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1972.pl Re: spanie na brzuszku 11.02.04, 19:05 JA OSOBISCIE ZAWSZE BOJE SIE KLASC MOJEGO 2,5MIESIECZNEGO SYNKA NA BRZUSZKU,NIE ZAWSZE JESTEM W POBLIZU,A DOSYC DUZO SIE SLYSZY O NAGLEJ SMIERCI PODCZAS SNU,MOZE KIEDYS TAK SIE ROBILO,ALE OSOBISCIE NIE POPIERAM.AGNIESZKA. Odpowiedz Link Zgłoś