Dodaj do ulubionych

Śmietankowe trio

IP: 109.243.69.* 24.01.10, 13:31
crème brûlée flambée
Obserwuj wątek
    • mazbip Francuski przepis na crème brulée 24.01.10, 20:51
      Tutaj mozna znalezc przepis na crème brulée z ilustracjami:
      www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/fr/recettes/creme_brulee_ill.html
      wersja z filmem:
      www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/fr/recettes/creme_brulee_fil.html#
      na tych stronach mozna takze zamowic miseczki do kremu brulée. Z pewnoscia
      pokaza sie reklamy gdy wejdziecie na te strony.

      Ja robie ten krem w ten sposob ze najpierw ubijam zoltka z cukrem i wanilia (1
      laska) na parze tak dlugo az sie caly cukier rozpusci. Dodaje smietanke
      kremowa cedze przez sitko i rozlewam do miseczek. Miseczki powinny byc
      plaskie. Ja uzywam miseczki firmy Revol 12cm. Wstawiam miseczki do piekarnika
      nagrzanego do 120°C. Trzymam tak dlugo w piekarniku az cala masa sie zetnie.
      Pozniej do lodowki. Po kilku godzinach lub nastepnego dnia posypuje krem
      ciemnym cukrem. Ciemny cukier jest z reguly grubo ziarnisty tak ze ucieram go
      krotko w mozdzierzu. Po posypaniu cukrem uzywam albo palnika albo wstawiam do
      piekarnika, gorna grzalka na maksimum i tak wysoko jak mozna. Warstwa cukru
      powinna sie szybko skaramelizowac lecz krem powinien pozostach zimny. Przy tej
      metodzie nalezy bardzo uwazac i ciagle kontrolowac czy cukier juz sie
      dostatecznie przypalil, nie za dlugo. Niektorzy przy tej drugiej metodzie
      uzywaja lazni wodnej w ktorej znajduja sie miseczki.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka