Dodaj do ulubionych

2-latek zna literki

• scarlet_s Re: 2-latek zna literki 09.04.10, 21:14
      Dla mnie to norma, no ale ja mam wyjątkowe dzieci smile
      • fajnalutowamama Re: 2-latek zna literki 10.04.10, 09:43
        a mój dwulatek umie odpalić samochód, uruchomić spryskiwacz i wycieraczki,
        włączyć radio na ulubioną stację(ewentualnie CD jeśli nic ciekawego nie grają) i
        zapiąć pasysmile)))
        • frida_a uczyłyście tego ? 10.04.10, 09:48
          Mój ma 22 miesiące ale mówi kilka słów uncertain
      • matylda07_2007 Re: 2-latek zna literki 10.04.10, 17:03
        Moje dziecko i tak jest najbardziej za...te tongue_out
        • batutka Re: 2-latek zna literki 10.04.10, 17:36
          moje dwie corki ( 2i pol i poltora roku) niestety nie znaja alfabetu i nie wiem
          czy to norma wink
          • dzoaann Re: 2-latek zna literki 10.04.10, 18:40
            moj pierworodny tez bardzo szybko znała literki , bo wciąż pokazywał na
            klawiature i pytał "co to?"smile
            młodszy synek sie tym nie interesowal, więc w wieku 2 lat nie mial pojęcia o
            literkach. Czzytać nauczyli sie obaj w wielu 4 lat z elementarza Falskiegosmile
            córka ma półtora roku- bracia nauczyli ja rozróżniać ABC na księżeczce i to
            tyle. Kiedy i jak sie nauczy czytać zobaczymy,. ale elementarza juz nie mama,
            he, hesmile
            • robin2510 Re: 2-latek zna literki 10.04.10, 19:09
              Starsza córka obecnie ma prawie 5 lat. Jak miała niecałe 2 lata sama nauczyła
              się z bajki Super cyfry (na ceebebes) cyferek i prostego liczenia. Potem
              przerzuciła się na literki -tych nauczyła sie z laptopa edukacyjnego, w wieku
              3,5 lat napisała pierwsze literki. Obecnie jak się jej dyktuje wyrazy-literuje
              to pisze sama. sadza kulfony jak nie wiem czasem literki wygladają jak lustrzane
              odbicie, ale jakoś tam odczytać idzie. Obecnie walczy z laptopem i grami wink
              • ania_kr Re: 2-latek zna literki 10.04.10, 21:55
                Powiem tylko, że czytanie globalne całych wyrazów jest lepsze, chociażby
                dlatego, że nie ma problemów z ortografią. Oczywiście są dzieci, które nie mają
                problemów z czytaniem i same bez pomocy nauczą się czytać, niektóre bardzo wcześnie.
                Ja spotkałam się z taką metodą, że dzieciom pokazuje się sylaby skojarzone z
                obrazkiem zwierzątka i dźwiękiem jakie wydają, później są całe wyrazy też
                poparte obrazkiem, a na końcu wyrazy bez obrazków.
                Taką metodą uczy się czytania już roczne dzieci, ja spotkałam się z uczeniem
                czytania rocznych dzieci niedosłyszących, aby już od początku wyrównywać szanse.
            • scarlet_s Re: 2-latek zna literki 13.04.10, 09:17
              Mój wszystko z komputera się naumiał big_grin
    • memphis90 Re: 2-latek zna literki 10.04.10, 21:49
      A moja 1.5 roczniaczka umie obsługiwać i-phona wink I ostatnio miałam
      telefon z komendy policji, żeby odebrać dziecku telefon, bo do nich
      wydzwania. Skubana, odblokowała sobie airplane mode, bo nie chciało
      jej połączyć uncertain
    • ciocia_ala Re: 2-latek zna literki 11.04.10, 08:13
      Moje male tez zna literki, ale zaczynala od kolorow, potem
      ksztaltow. A nie, jednak chyba najpierw ksztaltow. Umie tez liczyc
      do 10, ale to nie zawsze wychodzi. Pierwszy kolor jaki powiedziala
      to "purple".
      Natomiast ze "zwykla" mowa jest srednio. Wiec zamienilabym znajomosc
      literek i cyferek na mowienie pelnymi zdaniami...
      • aribeth1 Re: 2-latek zna literki 13.04.10, 09:28
        Mój dwulatek literki poznał, ale trochę z innej strony - kiedy powyrywał swojemu
        tacie z klawiatury laptopa połowę klawiszywink Przy okazji poznał też parę nowych
        wyrazów, bo tatusia słowotok złapał smile
    • alinka86 Re: 2-latek zna literki 27.02.19, 13:55
      Moj miał podobnie smile to zasługa rozwijania przeze mnie właściwych zainteresowań smile
    • mja-15 Re: 2-latek zna literki 28.02.19, 15:46
      A mój 5,5 latek super się bawi i jest szefem szefów w przedszkolu i potrafi zorganizować i zachęcić dzieci do zabawy. Nie umie czytać, ani pisać. Cyfry rozpoznaje i niektóre litery. tongue_out Ale na szlaku górskim potrafi przejść i 10 km i 30 km. smile
    • anima_ctepp Re: 2-latek zna literki 28.10.22, 21:34
      Skomentuję z dużej perspektywy czasu. Moje dzieci są już dorosłe. Córka znała litery i składała literki w proste słowa typu osa w wieku 3 lata. Jak miała 5 lat, jeszcze w przedszkolu przeczytała pierwszą kilkudziesięciostronicową książkę i generalnie od tego czasu już czytała. Syn w wieku 3 lata właściwie dopiero zaczął mówić (ale rozumiał wszystko), w przedszkolu do czasu gdy poszedł do zerówki niczym się nie wyróżniał: nie czytał, kiepsko rysował (szczerze mówiąc najgorzej w grupie), śpiewanie też nie jego bajka. W porównaniu z siostrą wydawał się bardzo słabo rozwinięty. Aż poszedł do zerówki. Tu pani zwróciła mi uwagę na fakt, że..on bardzo dobrze radzi sobie z matematyką. Szybko nadgonił inne dziedziny takie jak czytanie, pisanie. W szkole przeskoczył klasę. Wygrywał konkursy matematyczne. Uczył się bardzo dobrze. Skończył informatykę.Dziś jest wziętym programistą. To tak ku refleksji: rozwój to nie wyścigi, każde dziecko ma swoje tempo rozwoju. Na przykładzie moich dzieci zaobserwowałam, że czytanie we wczesnym wieku nie przekłada się jakoś szczególnie na późniejsze osiągnięcia dziecka, chociaż oczywiśnie na pewno w rozwoju nie przeszkadza...
    • aurelia89 Re: 2-latek zna literki 05.11.22, 23:39
      Raczej normalne. Kwestia osobnicza ile i jakich się nauczy i czy będzie coś z nimi dalej kombinował czy powtarzał pojedynczo. Moje dziecko czytało całowyrazowo mając 3,5 roku i nikt z nim nie siedział i nie wkuwał. PRawdopodobnie nauczył się podczas zabawy, bo czasami podpisywałam jego obrazki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka