Dodaj do ulubionych

Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka?

26.02.04, 16:33
Ja nie po porade. Ja zeby sie podzielic zbulwersowaniem.
Moja siostra cioteczna ma synka 20 dni młodszego od mojego. Ostatnio
widzialam go po dlugiej przeprwie. To byl szok!!
Maly ma 19 miesiecy i wazy 20 kg. Jest strasznie gruby. Nie - uroczy grubasek
tylko potworny grubas.
Mam ochote ja zabic, bo ona sie z tego cieszy! Chwali sie naokolo ile wazy i
ile potrafi zjesc! A kiedy pediatra jej moowi, ze dziecko do nastepnej wizyty
ma byc chudsze, to ona to opowiada w formie zartu.
A on ma noge grubosci mojej nogi...
Obserwuj wątek
    • asiaap Re: Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka? 26.02.04, 17:49
      O Boze
      moj 18 miesieczny synek wazy 10,6 kg
      • lili111 Re: Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka? 26.02.04, 18:20
        Jak można być tak nieodpowiedzialna. Przecież szkodzi dziecku. 20 kg to powinno
        ważyć dziecko 4-6 letnie, a nie 19 mies. Potem będzie z nim jeżdziła po
        lekarzach i leczyła.
        • hania261 Re: Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka? 26.02.04, 18:32
          Biedne dziecko, to jest obciazenie na cale zycie,ale jeszcze wiele mam i babc
          mysli,ze tlusciutkie dziecko to okaz zdrowia i sa z tego powodu bardzo
          dumne.Jak sobie pomysle co to dziecko bedzie czulo kiedy bedzie chodzilo do
          przedszkola czy pozniej do szkoly i zmagalo sie z okrucienstwem innych
          dzieci,pomijajac kwestie zdrowotne.Czesto widze takie dzieci w telewizji
          pokazywane jak dziw natury czy jakis okaz i sa tak traktowane.
          • magda1711 Re: Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka? 27.02.04, 14:36
            Moje dziecko waży 8kg lecz nie jest grubaskiem tylko ma pulchne pyzy i to
            wszystkosmile Ma 4 miesiące i jest też wzrostowo dużysmile Jak na 4 miesięczne
            dziecko wygląda na starszego Bobasa, ale całe szczęscie przy swojej wadze wcale
            nie jest Grubasem! smile)
    • ewaga1 Re: Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka? 26.02.04, 23:42
      Moja córeczka jutro kończy 8 miesięcy i waży 13,5kg. Tak, jest tłuściutka,
      kupuję jej ubranka w rozmiarze 86-92. Karmię ją od początku wyłącznie piersią,
      uwielbia cycucha o każdej porze. Tak zawsze było i niestety jest, bo mała
      gardzi zupkami jarzynowymi- zjada najwyżej 2-3łyżeczki,toleruje jabłko i banany
      ogólnie lubi wszystkie deserki i chleb. Staram się dawać jej coś innego, ale
      ona i tak "zagryza" wszystko cuchem, o ile raczy przełknąć. Nigdy nie
      próbowałam dawać jej innego niż moje mleka. Wszyscy mi mówią,że jak zacznie
      chodzić to schudnie... A ona jest ruchliwa, chociaż nie chce raczkować.Za to
      strasznie rwie się na nogi i tym to juz na prawdę się martwię.Słyszałam
      ostrzeżenia, że w tym wieku i zwłaszcza przy dużej masie ciała dla dziewczynki
      może się to skończyć wykrzywieniem nóżek i problemami z miednicą.Chyba nie mogę
      na siłę ją sadzać, kiedy ona cieszy się, że udało jej się stanąć? Czy ktoś ma
      lub miał takie duże-małe dziecko i "co z niego wyrosło?".W jakim wieku wasze
      dzieczynki zaczynały chodzić?
      • edytek1 Re: Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka? 27.02.04, 03:13
        Do ewaga1
        Dzieci z fałuszek tłuszczowych które powstały po maminym mleku szybciutko
        wyrasta. Przykładem jest moja córka 4m 8400 gr 9m 8900 gr w miezy czasie
        nauczyła się raczkować i wstawać w łóżeczku teraz 22m 12kg na rok 10 kg. I
        synek sąsiadki na 9m 12kg ( nie przemieszczał się ) na 18m 13 kg przy wroście
        94 cm. Fajny chłopaczek. Dziecko wyrasta jeśli póżniejsza dieta jest
        zrównoważona, rozsądna a dziecko ma dużo ruchu.
        Do wszystkich.
        Ja też ma ochotę zabić takich ludzi mam podobnych w rodzinie . Dziewczynak była
        karmiona mlekiem z mąką, żeby szybciej rosła i w okolicach 3 lat ważyła tyle co
        1 klasista. W przedszkolu koszmar, została z niego zabrana i spędziła kilka lat
        w domu z babcią . Podstawówkę zaczęła z wagą prawie 50 kg! Teraz ma 12 lat i
        waży 80 kg. Jest po turnusach odchudzających tylko co z tego jak w domu wracają
        stare nawyki. Wszyscy są przekonani, że wyrośnie tylko kiedy??????? Był problem
        z butami do komunii, jest ciągły z ubraniami i akceptacja w szkole do tego
        doszły problemy endokrynologiczne. A jak mówiłam 8 lat temu, że trzeba się za
        nią wziąśc to się wszyscy ze mnie śmiali i chwalili, że jada omlet z 6 jajek.
        Teraz mówią, żę wyrośnie. Ciekawe co powiedzą za kilka lat.
        Dobrze rozumiem autorkę wątku. Niestety na tego typu głupków 9 nie potrafię
        inaczej tego nazwać) nic nie działa.
        Ja też jestem ofiarą błędów moje mamy. Wynikały pewnie z dobrej woli. Nawet
        wrogowi takiego dzieciństwa nie życzę. Dodam tylko, żę schudłam dzięki wójkowi
        ( ortopedzie) który przemówił moje mamie do rozumu. Jako nastolatka w średniej
        szkole odżyłam. Potem różnie bywało. Od zamąż pójścia niestety w górę sad teraz
        z tym walczę i chudnę marzy mi się 60 kg! Dodam tylko, że w 9 m ciąży ( a nie
        byłam szczupła) ważyłam mniej niż kończąc podstawówkę.
      • luxonna Re: Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka? 27.02.04, 08:01
        Droga ewago1, jakbym czytała o mojej córeczce. 9mc 12kg ale z jedzeniem
        dokladnie to samo smile No coz zobaczymy co z tego wyrosnie wink
      • dorotadu Re: Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka? 27.02.04, 08:22
        Moja córcia majać 6m ważyła 8kg fakt była b. grubiutka - dopiero teraz to widze
        patrząc na zdiecia smile
        Majac 13m wazyła 9,400 w zasadzie odkąd zaczeła raczkowac cały tłuszczyk
        zgubiła - teraz wyglada wręcz na chudziutką - 15m i dalej 9,5kg 82cm
        ale do tej pory chodzi tylko za rączki więc zwiazek z chodzeniem u nas jest
        mały, raczej z raczkowaniem - to uprawia juz od p.ół roku smile
    • dosiamamafilipa Re: Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka? 27.02.04, 08:23
      witam
      wiecie to wszystko przecierz zlezy jak sie dziecko rozwija mamy znajomych (on
      prawie 2metry ona 175)maja coreczke nie clae 2 latka i wzy 2 kg mierzac 100 cm
      ona poprostu jest duza cala duza ma duze rzczki dude mozki ale nie mozna
      powiedziec ze jest tlusta. Czytalam kiedys taki artykul ze dziecka sie nie da
      przekarmic ze ono smo wie ile mu trzeba jedzeniai i jak uwaza ze dosc to juz
      nie otwira buzi, wiec moze ten twoj siostrzeniec poprostu tyle potrzebuje do
      prawidlowego rozwoju moze jak sie zacznie wiecej ruszac to zrzucijak przyjdzie
      wiosna i zacznie hasac.
      pzdr.
      dorota
      • pysia-2 Re: Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka? 04.03.04, 16:20
        Prosze cie, dosiu... Dziecka nie mozna przekarmic... Mozna! I w dodatku
        nierzadko sie to zdarza. Inaczej nie byloby na swiecie nieszczesliwych dzieci,
        wysmiewanych z powodu tuszy.
        A to dziecko o ktoorym pisze - juz to moowilam - nie jest rozkosznym
        grubaskiem. Wyglada strasznie. Nie ma w ogoole szyi, tylko od razu z wielkiego
        karku wyrasta mu glowa, rece ma wielkosci moich rak - nie z samej wielkosci,
        tylko z tluszczu - a noga - juz moowilam. Wystarczy, ze mial na sonie spodnie
        dresowe, w ktoorych moje dziecko by sie utopilo (mooj synek tez jest duzy) a na
        nim one byly nienaturalnie opiete!
        Co to za tlumaczenie, ze dziecko samo wie, ile ma zjesc... Jak 1,5 roczne
        dziecko zjada na sniadanie peto kielbasy (tak, tak, kielbasy, takiej zwyklej,
        krakowskiej, czy cos kolo tego),a na obiad fure ziemniakoow okraszonych slonina
        i kielbasa (!) to nie moow mi ze to jest naturalne regulowanie potrzeb...
      • monia202 Re: Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka? 08.03.04, 08:49
        nie rozumiem tego.jak mozna osmieszac własna siostre i jej dziecko.jezeli ty
        masz dziecko i jest doskonałe to sie ciesz.sprawiło ci to przyjemnosc ze
        wystawiłas własna rodzine na posmiewisko?ja bym nigdy tak nie mogła
        zrobic.mysle ze to sprawa twojej siostry jak karmi dziecko-jak dziecko bedzie
        za grube to ona bedzie miała problem.a to ze dzidzius jest taki grubiutki to
        nie jest powod do nasmiewania.zastanow sie nad tym co zrobiłas-nad swoim
        stosunkiem do swojej rodziny.pozdrawiam
    • alisa18 Re: Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka? 27.02.04, 11:43
      Cześć, mój Jacek ma 6 mc i waży 10 kilo. Zastanawiam się po kim on jest taki
      duży (74 cm dł) bo ani ja ani mąż nie należymy do wysokich i przy kości. Mam
      nadzieję, że nie bedzie takim grubaskiem. Pozdrawiam Alisa
    • ladydark Re: Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka? 27.02.04, 12:03
      A ja myślałam, że mój Misiek ( 3 lata 18.5 kg i 110 wzrostu) jest dużym
      dzieciakiem!!!!!!
      A tak na poważnie to myśle że twoja siostra nie powinna robić sobie z tego
      żartów. Przecież z grubego niemowlaka wyrasta nieszceśliwe spasione dziecko, a
      potem obrzydliwy dorosły obżarty grubas. Dziwię się ze w dzisiejszych czasach
      kiedy tak dużo trąbi się o niebezpieczeństwach otyłości twoja siostra postępuje
      w tak kretyński (sorry za wyrażenie, ale już terea szkoda mi tego dzieciaka)
      sposób. Później dziecko będzie miało do niej pretensje. Niech poogląda sobie
      programy, gdzie pokazują te biedne tłuste amerykańskie dzieci doprowadzone do
      takiego stanu tylko [rzez głupotę, niewiedzę i debilne tłumaczenie rodziców, że
      jak dziecko dużo je to jest zdrowe i szczczęśliwe.
      pozdrawiam i proszę przetłumacz siostrze ze swoim postępowaniem jest na
      najlepszej drodze do stworzenia małego nieszczęśliwego "potworka"
      madzik
      • malgosia87 Re: Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka? 27.02.04, 13:09
        Dziewczyny zrozumiecie, proszę , czym innym jest pulchniutki kilkumiesięczniak, karmiony piersia na każde żadanie czy nawet mieszanką (tu chyba jednak łatwiej o przekarmianie) a czym innym ponad 1,5 roczny grubas. O ile w pierwszym przypadku przy późniejszym prawidłowym zywieniu, nie bedzie żadnych kłopotów z nadwaga, o tyle w przypadku opisanym przez pysie te kłopoty wydają się nieuniknione, zwłaszcza przy takiej postawie mamy. Ile srednio ważą/ważyły Wasze dzieci mając ok.1,5 roku, ja sprawdziłam w książeczce Julka w wieku 2 lat 14 kg przy wzroście 90 cm i nie była wcale chudzielcem smile.
        Pysiu-2 zastanawiam się jak przekonać Twoją siostrę, że ma dziecko otyłe i że z powinna potraktować poważnie zalecenia pediatry i choć spróbować zmniejszyć wagę dziecka,nie wiem co lepiej przemówi do jej wyobraźni, choroby związane z otyłością czy może wspomnienia z dzieciństwa; nie zakładam, że była grubasem, ale na pewno jakiegoś grubasa z dzieciństwa pamięta. Nie wiem tez jak wielki masz na nią wpływ, ale może jak bedziesz ciągle taką "nakręconą katarynką" coś w końcu dotrze.

Pozdrawiam,
        Małgosia
    • kajami1 Re: Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka? 27.02.04, 12:34
      Już nie raz na forum pisałam o moim "giganciku" 21 miesięcy i 21 kg, ale jest
      pewna różnica gdyż ma on równo 100 cm wzrostu (dzisiejszy pomiar), więc zarówno
      jeden jak i drugi wymiar pasuje do konkretnego 3 latka.
      Jeśli jednak dziecko jest otyłe to powinno się je jak najszybciej odchudzić.
      Pierwsze co bym ja zrobiła to kopnęła w tyłek pediatrę, czy on nie wie, że są
      wykfalifikowane dietetyczki. Przecież odchudzanie dziecka nie jest takie
      proste. Trzeba ograniczyć ilość spożywanych kalorii ale dostarczać wszystkie
      niezbędne dla prawidłowego rozwoju związki. Przecież to nie jest dorosły, który
      najwyżej łyknie sobie trochę witamin, wapna i innych mikro i makroelementów a z
      resztą on już nie rośnie.
      Pozdrawiam.
      Kasia
      • grzalka Re: Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka?- do kajam 27.02.04, 20:57
        A gdzie sa te wykfalifikowane dietetyczki i jak sie z nimi skontaktować?
        Nie jestem z Warszawy, ani innego dużego miasta..
      • grzalka Re: Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka?- do kajam 27.02.04, 20:58
        A gdzie sa te wykwalifikowane dietetyczki i jak sie z nimi skontaktować?
        Nie jestem z Warszawy, ani innego dużego miasta..
        • kajami1 Re: Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka?- do grzal 27.02.04, 21:38
          Nie mam pojęcia gdzie u Ciebie będą. W moim mieście na Akademii Medycznej są
          studia licencjackie na kierunku dietetyka a studenci (w większości) chętnie
          udzielają rad.

Możesz spytać w przychodni rejonowej, powinni mieć jakieś namiary. Na szczęście
          z dietetykiem nie trzeba spotykać się niewiadomo jak długo, 1-2 spotkania a
          potem kontakt telefoniczny często wystarczy, więc w najgorszym wypadku zapewni
          się maluchowi wycieczkę do najbliższego dużego miasta.
          Poza tym równie dobrze pediatra i pielęgniarki powinni umieć ułożyć optymalną
          dietę, niestety musieliby chcieć. Możesz jednak spróbować, może trafisz na
          jakiegoś "Judyma".
          Pozdrawiam.
    • mamalgosia Re: Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka? 27.02.04, 14:21
      robi krzywdę dziecku, bo komórki tłuszczowe raz wykształcone nie znikną pzrez
      całe życie
    • magda1711 Re: Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka? 27.02.04, 14:38
      Moje dziecko waży 8kg lecz nie jest grubaskiem tylko ma pulchne pyzy i to
      wszystkosmile Ma 4 miesiące i jest też wzrostowo dużysmile Jak na 4 miesięczne
      dziecko wygląda na starszego Bobasa, ale całe szczęscie przy swojej wadze wcale
      nie jest Grubasem! smile)
    • bciechanowicz Re: Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka? 27.02.04, 15:07
      Niestety ja tez znam takiego "potworka" (sorry ale innych slow nie mam na to), w
      wieku 12 m-cy mala wazyla 19kg, rodzice sie puszyli, ze taka duza i taka fajnie
      tlusciutka. Wtedy do akcji przystapila moja tesciowa (to bylo dziecko jej
      siostry) i powiedziala jej wprost, ze jezeli dziecko nie schudnie to beda mieli
      z nia do czynienia. Wiecie dziewczyny stal sie "cud" posluchali mojej tesciowej.
      Tylko ze ten "cud" nadal ma klopoty i teraz wg moich obserwacji niestety natury
      zdrowotnej. Dziewczynka ta ma teraz 5 lat i wcale nie chce jesc (nie wiemy skad
      sie jej to wzielo, moze dzieci zaczely sie z niej smiac i stad te klopoty).
      Zuzia zylaby tylko na Kubusiu i czekoladce - zapomnij o kanapce z wedlina a na
      widok owocow dostaje odruchow wymiotnych. Nie moge jej matce przetlumaczyc zeby
      poszla z nia do lekarza - tlumaczy sie ze lekarka nie chce dac skierowania albo
      nie ma miejsc - takie tam wg mnie bzdury. I jak teraz wplynac na te matke -
      teraz nie sluicha nawet mojej tesciowej.
      Pysiu-2 zycze Tobie powodzenia w tej walce z glupota ludzka (przepraszam jezeli
      obrazam) i moze pokaz siostrze jakis film o takich tlusciutkich dzieciaczkach.
      Sama nie wiem ta kobieta musi chyba przejsc terapie szokowa zeby cos do niej
      dotarlo. Pozdrawiam Basia mama Wiktorii (13 m-cy i waga 9,600kg)
      • dorotadu Re: Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka? 27.02.04, 19:51
        hmm to może później przerodzic sie w anoreksje albo bulimię sad(
      • zosia.bobas Re: Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka? 27.02.04, 20:01
        A ja dorzucę trochę oliwy do ognia. Mam dosyć schylających się nad moim wózkiem
        babek, które z sarkastycznym uśmieszkiem mówią, że dobrze dbam o dziecko. Albo,
        ale z niej pulpecik, pączuszek, o mama to ci nie żałuje jedzenia.
        Mam najwspanialszą córeczkę pod słońcem. Razem z mężem jesteśmy szczupli a w
        dzieciństwie byliśmy niejadkami. Choć oboje mieliśmy pysie. Moja mała urodziła
        się 4150 i 55cm (tak jak ja) i od początku kochała jeść. Jadła, ulewało jej się
        i jadła dalej. Karmiłam ją tylko piersią i po kilku miesiącach jadła regularnie
        najpierw co 2 godziny potem co 4. Przez pół roku nic innego nie dostawała.
        Potem wprowadziłam jedzenie zgodnie z normami. Nigdy nie grymasiła, wszystko
        jej smakowało. Przestała jeść cycucha w 14m.ż. Nie je wogóle czekolady i
        słodyczy. Lubi owoce i warzywa. Dziennie 1 kromka chleba. Jak miała 13 miesięcy
        ważyła 13,150 przy wzroście 86cm. Teraz jest jeszcze wyższa, nie wiem ile waży,
        biega cały dzień. I co wy na to? Czasem można kogoś bardzo skrzywdzić szybkim
        wyciąganiem wniosków a najbardziej dziecko, które niedługo zacznie kumać, że
        te "życzliwe" komplementy wcale nie są takie super. Nie mówię o kobietach,
        które specjalnie pasą dzieci ale o dzieciach które czasem są poprostu od
        urodzenia duże i pulchniutkie szczególnie na buzi. To tyle teraz wylejcie mi
        kubeł zimnej wody na łeb.
        • malgosia87 Re: Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka? 27.02.04, 21:22
          Ee tam, zaraz zimny kubeł, Twoja coreczka przy takim trybie życie i upodobniach żywieniowych zepewne szybciutko wysmukleje, a pyzata buzia jej zostanie smile); , bo taka jej uroda. A tak na marginesie 13 kg przy 86 cm nie zwala z nóg, choć przyznam dorodne z niej dziecię smile).
          Pozdrawiam,
          Małgosia
        • kajami1 Re: Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka? 27.02.04, 21:52
          Zamiast kubła zimnej wody przesyłam dużą buźkę. Mój mały 10kg osiągnął mając 6
          miesięcy, kiedy to był karmiony tylko piersią i pił soczki Hipp.
          Choć ze względu na: nie tylko dużą wagę, ale i konkretny wzrost nie określają
          go mianem "pulpecika", raczej "wielkiego chłopaka" bądź "młodego
          Pudzianowskiego".
          Jednak pediatra nigdy nie mówił, że Michał musi schudnąć, a na moje pytanie czy
          dziecko nie waży za dużo odpowiada, że Misiu jest ogólnie duży ale wszelkie
          proporcje u niego są zachowane więc nie ma powodu do obaw.

Pewnie dziecko o którym piszemy, jest przy swojej wadze za niskie i stąd
          pediatra polecił schudnięcie.
          Pozdrawiam.
    • cruella-devil Pysiu 27.02.04, 21:56
      - zmartwię cię- siostrzeniec zostanie zapasiony na śmierć. I nie jest to
      makabryczny żart; za 20-30 lat sama zobaczysz.
      Na marginesie- dziecko karmione piersią lub na racjonalnej diecie bez słodyczy
      może być "pulchne" i zdrowe. Nie zapominajcie, że w książeczkach zdrowia
      dziecka macie siatki centylowe; te nie ulegają emocjom i jasno stawiają sprawę.
      • kajami1 Re: Pysiu 28.02.04, 19:50
        Mój Misiu w siatkach nie mieści się zarówno ze względu na wagę jak i na wzrost.
        Jednak gdy pediatra powiedział, abym patrzyła na siatki dla 3 latka okazało
        się, że stosunek wagi do wzrostu (21kg/100cm) jest ok. Czyli rozpiętość między
        tymi parametrami nie przekracza dwóch odchyleń standardowych.

Pozdrawiam.
        Mama "gigancika"
    • mmm74 Re: Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka? 27.02.04, 22:02
      ja też mam w rodzinie taki mały "eksponacik" ma 19 miesięcy i waży 16 kg - i
      wszyscy są bardzo uradowani (szczególnie jego mamusia) jak on dobrze wygląda -
      no przy moim prawie 3 latku ważącym 13,5 kg wygląda faktycznie okazale.
      Od początku karmiony butlą na żądanie - mamusia wcześniej karmiła swoje
      pierwsze dziecko piersią więc myślała ,że z butelką jest tak samo.
      Dzieciak jest po prostu tłusty, ma nienaturalnie zaokrągląną buzię,wykrzywione
      nóżki ale tu ciekawostka - jest bardzo zwinny i ruchliwy.
      Najgorsze w tym wszystkim jest to, że karmiony jest jak kaczka, pochłania
      ogromne ilości jedzenia i to bardzo kalorycznego - a mama jest
      przeszczęśliwa,że malutki ma taki apetyt -sama radość.
      Mam nadzieję, że z tego wyrośnie jak jego tata, który też jako dziecko był
      gruby a teraz wygląda jak przecinek.

Pozdrawiam Monika
      • zosia.bobas Re: Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka? 28.02.04, 07:51
        Zapomnaiłam dodać, że JUlka od początku równomiernie wyskakuje z siatki
        centylowej (waga i wzrost).
        • aka10 Re: Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka? 28.02.04, 13:59
          Wlasnie sprawdzam w ksiazeczce zdrowia.Maly w wieku 1,5 roku mierzyl 85,5 i
          wazyl 12.850g (przy urodzeniu 3570 g i 53cm)i wygladal zupelnie normalnie.W tej
          chwili,kilka ladnych lat pozniej jest nadal normalny(nawet mozna powiedziec w
          ta szczuplejsza strone.)Pozdrawiam.
          Dziecko 19-to miesieczne,wazace 20 kg,to albo dziecko chore albo strasznie
          wypasione.Zaden powod do dumy,w kazdym badz razie.
          • bomaki Re: Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka? 28.02.04, 15:24
            MOja córka ma prawie 6 lat a waży niewiele ponad 20 kg. Pozdr
            • lidqa Re: Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka? 28.02.04, 18:10
              ja tez mam grubaska choc bez przesady. Kuba jest na sztucznym mlekui staram sie
              mu ograniczac jedzenie oszukiwac herbatka i sokiem ale nie zawsze sie da. on
              jest wczesniakiem i lekarka mi mowila ze wczesniaki czasem tak miewaja ze
              prubuja nadgonic, ale mi sie nie podoba jego waga szczegolnie ze ma obnozone
              napiecie miesniowe i nie chce mu sie fikac

moja babcia tak mnie karmila jak mialam rok ze bylam straszne gruba. na
              szczescie moja mama byla grubym dzieckiem i nie chciala tego dla mnie wiec
              zabrala mnie na miesiac wakacji wlasnie w okolicah roczku i karmila jabluszkiem
              i brala na spacery zebym sie ine nudzila. podobno takich maluchow sie odchudzac
              nie powinno ale dzieki niej zaczelam chodzic i nie mam krzywych nog, a prz
              mojej masie nogi mi sie mocno krzywily. tez mnie tacy ludzie mocno denerwuja.
              • xerius Re: Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka? 29.02.04, 02:24
                Ja widzialam dziecko majace 10 miesiecy, a wazace ponad 15 kilo. Bardzo przykry
                widok, podobno musial byc juz na diecie. Dziwne tylko ze w jej sklad wchodzily
                min. chipsy, ciastka itp. Zal bylo patrzec na tego malucha probujacego chodzic,
                nie rozumiem postepowania rodzicow, przeraza mnie taka bezmyslnosc.
                Kasia
    • ewapn Re: Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka? 03.03.04, 14:12
      ja niestey też mam takiego"dzidziusia" ma 20 miechów, 20 kg i 95 cm
      wzrostu..też wyglada jak rasowy 3-latek, tyle, ze nie mówiacy jeszcze za
      dużo... Jest to dziewczynka. do 6-m-ca była tylko na cycu i w tym okresie
      przybrała najwiecej... ważyła 16 kg..
      dla mnie jest to duzy problem, dla lekarzy też był.. robiliśmy duzo badań,
      jeździliśmy do CZD do endokrynologa, genetyka... na szczeście nic nie znaleźli,
      stwierdzili, ze taki jej urok...skończyło sie na dietetyku i zaleceniach
      odnośnie odzywiania...
      staram się stosowac, ale jak wytłumaczyć dziecku, że włąśnie 15 min temu zjadło
      obiadek, a teraz stoi pod lodówką, i chce zjeśc jogurcik (te akurat jadłaby na
      okragło)????
      w kazdym razie lakarze zgodnie mówia, ze w takim wieku dzieci sie nie odchudza,
      mozna tylko starac sie, by trzymały cały czas wagę.. rosnąć gubią nadmiar kg w
      dodatkowych centymetrach i tyle.
      acha - i optymistycze jest niby to, ze te kg zdobyte są włąśnie na mleku matki,
      ten tluszcz jest podobno inny i jest szansa na zgubienie.. ale jak to sie ma do
      tych powstałych juz komórek tłuszczowych, co to nie giną, a jedynie się
      kurczą.. to ja nie wiem...
      fakt faktem, ze uważam to wszytko za duzy problem, i chyba tez krzyczłabym na
      rodziców, którzy jeszcze sie z takiej wagi dziecka cieszą....
    • gymboree Re: Widziałyście 20 kg 19-miesięczniaka? 03.03.04, 21:09
      Też znam takiego małego grubaska ,ma 16 mies. i waży 17 kg.Wygląda okropnie, ma
      nalaną ,wielką buzię no i "w sobie "też jest tłuściutki.Fakt urodził się duży
      (4600),ma postawnych rodziców ,ale najzwyczajniej w świecie jest
      przekarmiany.Od 3 mies. życia jest na kaszy mannie robionej na niebieskim
      mleku, potrafił już dośyć dawno temu zjeść całego schabowego albo 3
      naleśniki.Babcia pęcznieje z dumy że M aciuś tak ładnie je i nie grymasi.A oni
      jeszcze dają mu butlę przez sen bo nie chciał zjeść wcześniej .Jak dla mnie
      robią mu ogromną krzywdę .
      Sama jestem mamą 16 mies.dziewczynki i moja z kolei jest niejadkiem ale wole to
      niż takie grube dziecko,bo to ani ładne ani zdrowe.
      • kajami1 Re: Do Pysi2 i Gymboree 04.03.04, 10:39
        Cóż, właśnie mam przed sobą siatkę centylową.
        18 miesięcy i 19 kg to około to trochę powyżej 75 centyli (czyli 75% populacji
        dzieci w tym wieku waży mniej lub tyle samo), aby nie uznać tej wagi za
        patologię dziecko powinno mieć wzrostu od ok. 83 cm w zwyż (biorąc pod uwagę
        dopuszczalne odchylenie). Ideałem przy tej wadze jest ok. 87 cm.

Jeśli chodzi o 16 miesięcy i 17 kg to wygląda to następująco: waga 50 centyl
        (czyli sam środeczek) dopuszczalny wzrost ok.78 do 88 cm. Ideał przy tej wadze
        ok. 82 cm.

Teraz doleję oliwy. Mój Misiu (już nie raz tu o nim pisałam) 22 miesięce
        (już??!) i 21 kg przy wzroście 100cm: waga ciut poniżej 90 centyla, wzrost
        duuużo powyżej 97 centyla. Ideałem przy tej wadze jest jakieś 94 cm!!!
        Więc jeślibym chciała dorównać wagą do wzrostu (odwrotnie raczej się nie dawink)
        to powinnam Misia utuczyć!!! ładnych kilka kilo (oczywiście nie zależy mi na
        tym wręcz przeciwnie).
        Wniosek jest jeden: od dziś trzymam Misia pod szafą co by nie rósł więcej, bo
        gdzie później znajdę wątek o zawysokich dzieciach?smile

Pozdrawiam.
        Kasia i "chudy" Misiusmile
        • enut Re: Do Pysi2 i Gymboree 04.03.04, 14:09
          Przepraszam, a gdzie znalazlas takie siatki centylowe ????

Z takiej jaka ja mam, wynika ze 18 miesiecy dla chlopca to max 15 kilo !!!!

Pozdrowienia
          Nat
          • kajami1 Re: Do Pysi2 i Gymboree 04.03.04, 14:27
            W książeczce zdrowia mojego synka i z niej wynika, że średnio połowa populacji
            dzieci w tym wieku waży 15 kg lub mniej zle to nie oznacze, że pozostałe dzieci
            są nietypowe.
            Nie można analizować tylko jednej siatki centylowej przecież 18 miesięczne
            dziecko ważące 15 kg może mieć zarówno niedowagę jak i nadwagę wzależności od
            tego ile ma wzrostu. Przecież 15kg przy np.70 cm wzrostu to olbrzymia nadwaga,
            a przy np.100 cm straszna niedowaga.
            Zawsze analizując obie siatki centylowe (wiek-wzrost, waga-wzrost) trzeba
            sprawdzić czy różnica pomiędzy jednym a drugim parametrem nie jest większa niż
            dwa odchylenia (czyli np. jeśli waga jest na 50 centylu to wzrost powinien się
            mieścić pomiędzy 10 a 90 centylem - najszersza norma wynik większy lub mniejszy
            zakrawa na patologię , im bliżej 50 centyla tym oczywiście lepiej).

Zawsze mnie dziwiło, że zamieszczają w książeczkach zdrowia akurat siatki
            centylowe (łatwiejsze są normogramy) i na dodatek nie dają instrukcji "obsługi".

Pozdrawiam.
            Kasia- pielęgniarka
            • anka_ka_rp siatki centylowe 04.03.04, 15:35
              Kasiu,
              w książeczce zdrowia mojego Michała są siatki centylowe opracowane w roku 1999
              przez Zakład Rozwoju dzieci i Młodzież IMiDz dla populacji dzieci warszawskich.
              Wynika z nich, że dla chłopca w wieku 18 miesięcy waga 19 kg to nie "trochę
              powyżej 75 centyli", tylko wysoko, wysoko ponad 97 centyl. Dla chłopca 22-
              miesięcznego trochę ciężko to odczytać (bo siatka ma podziałkę co pół roku);
              ale dla 2-latka 97 centyl to jest 16 kg.
              Mam też inne siatki, którymi posługują się genetycy w krakowskim dziecięcym
              szpitalu uniwersyteckim. Siatki sporządzono dla dzieci (chłopców) w wieku 0-36
              miesięcy. Waga 18 kg to koniec skali - dla chłopca 36-miesięcznego 97 centyl to
              waga 17,9 kg.
            • pysia-2 Re: Do Pysi2 i Gymboree 04.03.04, 16:56
              Hmmm... to ciekawe, bo moje siatki centylowe dla dzieci do 36 miesiaca W OGOOLE
              NIE ZAWIERAJA takich wartosci wagowych...
              Poza tym, na Boga Ojca, zakladajac ten watek mialam jakies powody ku temu!
              Syn mojej siostry wyglada STRASZNIE. Jest BRADZO gruby i nie tylko we mnie, ale
              i we wszystkich budzi bardziej przerazenie, niz zachwyt.
              To dziecko jest utuczone, karmione jest od poczatku butla na zadanie, teraz je
              kielbasy, kaszanki, salcesony (!!). Na obiad zjada tyle, co mooj tata, wszystko
              okraszone jest slonina i kielbasa!
              Nie rozumiem cie, naprawde. Myslisz, ze chcialam kogos obrazic? Ze to jakies
              bezzasadne slowa krytyki? Mam ci przyslac zdjecie tego dziecka?
              A watek zalozylam po trosze ku przestrodze, po trosze po to, by podzielic sie z
              wami szokiem, jakiego doznalam. TYLE.
              • aka10 Re: Do Pysi2 05.03.04, 09:56
                Pysia!Masz swieta racje,ze dziecko musi wygladac okropnie.Do tego
                jadlospis,ktory podalas dokladnie mnie z nog zwalil.Biedne dziecko.Wg. moich
                wykresow dziecko wazace 20 kg powinno miec (optymalnie)ok 112 cm wzrostu(wiek
                5,5 roku).Nie sadze,ze ten maly tyle ma.20 kg moze i 3-latek wazyc,jesli jest
                wielki i ma 112 cm wzrostu.Pozdrawiam.
        • edytek1 Siatki centylowe do kajami1 04.03.04, 15:58
          Kajami o ile miałaś na studiach andragogikę to pewnie Cię i biomedyka nie
          ominęła więc:
          1. skad masz takie siatki centylowe( ja wiem, zę są opracowywane inne dla
          dzieci miejskich , wiejski, warszawski z wysoką masą urodzeniową, wcześniaków,
          dziewczynek i chłopców itp te co są w książeczce to siakta ogólnopolska dla
          dzeci urodzonych o czasie z masą nieprzekracającą 3800gr)
          2. patologia wagi jest u dziecka powyżej roku wtedy gdy waga jest na 75 pc a
          wzrost poniżej 50 pc. Jeśli dziecko jest poza siatką wagowo i wzrostowo to
          pediiatrzy sięnie martwią, bo nie ma o co . Poprsotu duże dziecko. Oby rosło
          harmonijnie.
          WAZNE wagę i wzrost patrzymy z awsze z tej samej siatki ( niejako od
          kompletu)!!!!
          3. przy dziecku które waży dużo ( choć mało też) ważne jest jak się porusza
          czy nie jest ociężąłe czy potrafi robic to co inni rówieśnicy ( biegać , kopać
          piłkę wchodzić na zjeżdzalnie, skakać wchodzić po schodach i wiele innych/)
          jeśli we wszystkim jest ostatni i nie ma uszkodzęń neurologicznych tzn. dziecko
          jest za grube.
          4. poza tym ważne jest jak dziecko było karmione jako niemowle co jada i w
          jakich porach czy nie dostaje pustych kalorii, z jakiej rodzny pochodzi. Jeśłi
          od pokoleń wszyscy są mocnej budowy to trudno mieć latrlerka. To tyle
          przepisałam fragment wykładu prof. B. Woynarowskie nt. Otyłość dziecięca
          grudzień 1998 UW wydział pedagogiczny. Wiecej informacji na ten temat
          znajdzieci w książce prof. B. Woynarowskiej " Bomedyczne podstawy rozwoju i
          wychowania dzieci i młodzieży cz 1" wyd. ZAk
          • kajami1 Re: Błąd druku 04.03.04, 20:24
            Spojrzałam właśnie jeszcze raz uważnie na siatki z Misia książeczki zdrowia,
            wielkie sorry ale znalazłam błąd w druku (takie tam maleństwo!), ktoś pomylił
            jedynkę z dwójką, czyli zamiast 15 mam wydrukowane 25. Jeszcze raz sorry. Nawet
            nie znalazłam adnotacji co do wydawcy tej książeczki, mogę więc tylko
            powiedzieć, że to taka z białą okłatką wydana pomiędzy 2001 a 2002 rokiem.
            Tak więc macie rację.

Mam nadzieję jednak, że moja poprzednia pisanina choć na tyle się przyda, że
            wszystkie mamy będą wiedziały, że siatki należy zawsze czytać razem.

Edytku1 niestety nie miałam biomedyki bo na Akademii Medycznej nie uznali za
            stosowne wprowadzenia tego przedmiotu. Miałam tylko pediatrię kliniczną,
            pielęgniarstwo pediatryczne i pielęgniarstwo wieku rozwojowego (oj, dawno). Ale
            Wojnarowską mam na półce więc z chęcią zajrzę.
            Dziękuję, że mnie poprawiłyście.

Pozdrawiam.
            Kasia

• edytek1 Do Kajami na marginesie 05.03.04, 08:48
              Już myślałm, że jesteś pedagogiem wink a tu proszę absolwent AM kulę uszy po
              sobie i już nie bęą Ci rad udzielać.
              • kajami1 Re: Do Edytek1 05.03.04, 09:08
                Nie ma co uszu kulić, człowiek całe życie się uczy. Ja też, choćby uważnego
                oglądania skali siatek (hi,hi,hi).
                A za wszystkie rady jestem bardzo wdzięczna, i bardzo mnie interesują dlatego
                tu zaglądam.

Pozdrawiam.
                Kasia
          • malgosia87 Re: czy widzieliscie .......... 04.03.04, 20:31
            Widziałam dzisiaj fragment progamu, bohaterem był chorobliwie otyły mężczyzna i jego walka z otyłością. Mężczyzna urodził się jako bliźniak i właściwie od zawsze dużo jadł, jego mama wypowiadała się w tym programie, mówiła, że jedznie go uspokajało i wtedy miała czas dla drugiego dziecka, mówiła też, że teraz patrząc na otyłość syna, ma poczucie winy, że wtedy gdy namawiano ją na wizytę w instytucie żywienia i opracowanie odpowiedniej diety dla syna rzecz zbagatelizowała.
            Pozdrawiam,
            Małgosia
            • pesteczka5 Re: czy widzieliscie .......... 04.03.04, 22:36
              Chciałam tylko nadmienić, że mój trzylatek ma 104 cm wzrostu (!), 17,5 kg wagi
              i jest totalnym niejadkiem, słodycze raz na m-c jak teściowa przewiezie, on po
              prostu mało jedzenia używasmile

Jest szczupły, ale nie chudy, tylko smukły, z mocnymi nadgarstkami i kostkami,
              pulchnymi łapkami i dosć drobną buzią. Ogólnie cieszy doktorskie okosmile z
              matczynym przy posiłkach gorzej, choć wyluzowałam.

To, jak dziecko wygląda, zależy też od typu konstytucjonalnego. poza wagą
              dziecka z rodziny autorki wątku niepokój budzi sama jego dieta - pewnie ma już/
              będzie miał zaburzenia lipidowe, bedzie zagrożony miażdżycą, nadcisnieniem itd.
              Może nie odchudzanie, a zasady zdrowej kuchni po prostu.
              pozdrawiam, pesteczka
              • aga_76 Re: czy widzieliscie .......... 05.03.04, 19:26
                Czesc....to bardzo smutne. Aczkolwiek rozumiem, że dziecko ma apetyt, nawet
                wilczy, bo moja córa (prawie 4 lata) też miała i ma apetyt wilczy, ale my nie
                oszalelismy. Odpowiednio dawkujemy jej jedzenie, bo do tego mała nie chodzi,
                więc nie ma jak spalć, np. biegając.
                Może spróbuj porozmawiać nie z siostrą, bo jak widac do niej nie dociera, że
                robi krzywdę dziecku, tylko z jej mężem, mamą itp. Może ktoś zrozumie jaką
                krzywdę już wyrządzili dziecku i zareaguje sensowniej od Twojej siostry...
                jak mi szkoda tego malaca.
                Aga (mama Julki 2000 i ktosika-Tymka?
              • pysia-2 Re: czy widzieliscie .......... 08.03.04, 12:08
                Gwoli wyjasnienia - rodzice dziecka mieszkaja na wsi, gdzie zasady zdrowego
                zywienia oznaczaja: duzo i tlusto, bo od tego jest sila.
                Matka jest dosc mloda (20 lat) i pewnie na oczy nie widziala poradnika dla mam,
                a nawet jak widziala to tylko w ramach egzotycznej rozrywki.
                Synka chowa pod okiem swojej matki, ktoora tak samo chowala swoje dzieci i sama
                byla tak chowana.
                Maly nie byl karmiony piersia (wersja oficjalna - bo on sie na pewno nie
                najada, wersja nieoficjalna - mama chciala wroocic do papierosoow).
                Od poczatku byl karmiony sztucznie, tyle ze na zawolanie. Kiedy mial kilka
                miesiecy jadl juz wszystko, jak z duma podkreslala mama. I to naprawde wszystko.
                Na wlasne oczy widzialam, jak jako chyba 9, czy 10-miesieczne niemowle,
                zjadl... loda w czekoladzie... Calego.
                W tym domu tluszcz ze sloniny + posiekana kielbase dodaje sie nawet do tartych
                buraczkoow!
                To dla mnie nie do pojecia. Nie miesci mi sie w glowie, ze w dzisiejszych
                czasach mozna w ten sposoob zywic sie samemu i dawac to dziecku!
                Dodam, ze wies o ktoorej mowa znajduje sie w dosc bliskim sasiedztwie Warszawy,
                nie jest jakas szczegoolnie zabita dechami i mieszkaja tam roowniez ludzie,
                ktoorzy pracuja w Warszawie, studiuja, maja dostep do wszystkich wytworoow
                kultury...
                To tyle jesli chodzi o opis sytuacji. Wiem, ze dzieci moga byc chude i grube,
                duze i male, bez wzgledu na troske rodzicoow. Przyklad na mnie i mojej
                siostrze - ja bylam zawsze za duza i za gruba, chociaz mama zywila mnie zdrowo.
                Moja siostra dla odmiany dobrze, ze w ogoole zyje, bo gdyby to od niej
                zalezalo, przez ostatnie dwadziescia kilka lat ne jadla by nic. No i do dzis
                wyglada jakby uciekla z Oswiecimia... A mama na glowie stawala, zebysmy
                wygladaly jak ludzie i jadly to co trzeba. Ale ona miala glowe na karku, a nie
                nie wiadomo gdzie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka