Dodaj do ulubionych

policzylem slowa miska..

09.09.10, 10:50
zawsze mi sie wydawalo, ze malo mowi..no w sumie nie mowi duzo..ale wczoraj spisalem na kartce wszytski slowa, ktorew mowi, te zrozumiale..nie te ktore nie wiadomo co to bo to po "wlasnemu" smile

waszlo 96 slowek. hmm..wydaje mi sie ze to chyba ok na 20 miesieczniaka..a mailem wrazenie, ze wogole nic nie mowi..
Obserwuj wątek
    • ant-nat Re: policzylem slowa miska.. 09.09.10, 11:20
      czy "ama" na jedzenie, "kiki" na wszystkie owoce i "blo" na piłkę to są słowa do policzenia czy nie? Bo jeśli nie to mój 27 miesięczniak mówi tylko, mama, tata, baba, dziadzia, dzidzi chleb i dzień.
      A takich słów jak wyżej (tez kiedyś spisałam na kartce) było ok 120
      • camel_3d Re: policzylem slowa miska.. 09.09.10, 14:42
        > czy "ama" na jedzenie, "kiki" na wszystkie owoce i "blo" na piłkę to są słowa d
        > o policzenia czy nie?

z tego co wiem zalicza sie to tez do slow.

ale spisalem tylko te ogolnie zrozumiale.
        am am - jako jedzenie tak...
        ale np kiki "ma" . bo u niego "ma" znaczy wiecej..i to tylko ja wiem smile)
    • dziub_dziubasek Re: policzylem slowa miska.. 09.09.10, 11:43
      Słowa zniekształcone i dźwiękonasladowcze się liczą. Moja córka ma dwa latka, na razie lekko licząc wyszło 150słów, ale ciągle przypominają mi się nowe.
    • semi-dolce Re: policzylem slowa miska.. 09.09.10, 12:21
      Twój Misiek ma 22 miesiace smile

A Borys, też 22 miesięczny, ma takich słów około 30. I codziennie dochodzi jakies nowe. Dziecko dwuletnie powinno wypowiadać co najmniej 20 słów, w tym zniekształconych i dźwiekonasladowczych, więc wszystko w normie.
      • camel_3d Re: policzylem slowa miska.. 09.09.10, 14:43
        semi-dolce napisała:

> Twój Misiek ma 22 miesiace smile

no faktyzcniesmile))

spisalem tylko te zrozumiale..dziwiekonasladowczych nie pisalem - poza wau wau smile
    • yagnik Re: policzylem slowa miska.. 09.09.10, 12:32
      Rodzice wyczekują aż dziecko zacznie mówić i cierpliwie zapoznają je z nowymi słowami a za kilka lat będą marzyli a tym aby dziecko choć na moment zamilkło big_grin

Ja czasami pragnę żeby mój 3,5 latek choć przez chwilę nic nie mówił!
      • slonko1335 Re: policzylem slowa miska.. 09.09.10, 12:49
        yagnik napisała:

> Rodzice wyczekują aż dziecko zacznie mówić i cierpliwie zapoznają je z nowymi s
        > łowami a za kilka lat będą marzyli a tym aby dziecko choć na moment zamilkło :-
        > D

to prawdasmile też często marzę o tym żeby choć na chwilę przestał ale z drugiej strony fajnie jest że już mozna się dogadać, powie wszystko co chce, co boli, co się nie podoba, ileż to mniej płaczu i awantur od razu...

Mój dwulatek gada wszystko, całymi rozbudowanymi zdaniami, bez problemu przez telefon z babcią sobie pogada i opowie jej co robił i jak było na rytmice....jego siostra w tym wieku dopiero zaczynał i mówiła na pewno mniej niż Camela Misiek, w wieku trzech lat była wszędzie chwalona za bardzo wyraźną wymowę tak więc niemówienie w wieku dwóch lat absolutnie jej nie zaszkodziło...
        • leneczkaz Re: policzylem slowa miska.. 09.09.10, 14:10
          całymi rozbudowanymi zdaniami, bez problemu przez t
          > elefon z babcią sobie pogada i opowie jej co robił i jak było na rytmice

Mój dziś rozmawiał z prababcią za którą bardzo tęskni i kazał jej zabrać ze sobą do nas pieska Dino (pies stryjka). Babcia ma 85 lat a on zwraca się do niej per Gienia smile
    • ewa_mama_jasia Re: policzylem slowa miska.. 09.09.10, 13:54
      Mój w wieku 20 miesięcy operował 80 słowami, w większości zrozumiałymi dla postronnych. Czyli podobnie jak Twój.
    • leneczkaz Re: policzylem slowa miska.. 09.09.10, 14:07
      Mój mówi praktycznie wszytko, zdaniami.. Jest miesiąc starszy i powiem Ci, że ten 1 m-c u nas był jak wielkie booooooom. Po wakacjach młody w końcu przestał biegać jak szalony, siadł w końcu i się rozgadał. I jak gada to nie ma opcji, żebym nie nie angażowała bo powtarza aż do skutku. Czasami mam ochotę kupić grubszą taśmę wink. Oczywiście zazwyczaj jestem duma jak paw jak Maksio gdzieś tam wymienia kolory, liczy schody albo śpiewa "jedzie pociąg z daleka.."
    • gabrysiek.12 Re: policzylem slowa miska.. 09.09.10, 14:34
      hmm.. a moglbys je tutaj wypisac? troche mnie podlamales sad u nas za 3 tyg. 2latka stukna ale z gadaniem to cieniutko
      • camel_3d Re: policzylem slowa miska.. 09.09.10, 15:03

> hmm.. a moglbys je tutaj wypisac? troche mnie podlamales sad u nas za 3 tyg. 2la
        > tka stukna ale z gadaniem to cieniutko

no moge wpisac..ale on po niemiecku...kilka po polsku.
        • gabrysiek.12 Re: policzylem slowa miska.. 09.09.10, 15:20
          to tak jak u nas dlatego jestem bardzo ciekawa. chociaz niemiecki u nas w lekkim odwrocie odkad przestala chodzic do przedszkola
          • camel_3d lista 09.09.10, 20:34
            zrozumiale:

Tak
            Nie
            Ja
            Nein
            Ich
            Du
            auch
            aus
            zu
            bomba smile
            putzen
            kroko (taki krokodyl z przedszkola)
            tata
            papa
            oma
            opa
            mama
            ciocia
            asia
            ania
            lukas
            ema
            tessa
            timi
            rainer
            runter
            weiter
            dzieci
            danke
            bitte
            kuchen
            pupa
            kupa
            gucken
            gut
            da
            daj
            tam
            tutaj
            tu
            to
            tür
            rot
            grün
            awasser
            heiß
            fuj
            auto
            bagger
            meine
            petra
            ruth
            hallo
            keks
            bär
            banan
            apfel
            gumka
            ziehen
            weiter
            rutsche
            eis
            auf
            buch
            malen
            flugzeug
            stühl
            tisch
            weg
            strasse
            pic
            mehr
            bahn
            mann
            pan
            kom
            choc
            ball
            hotel
            trinken
            kakao
            na dol

INNE:

AJA (smoczek)
            Au Au ---no..auau
            pipi -siku
            ba - fuj
            hyc hyc - tak sie nazywa jego zajaczeg do spania
            bam - no jak cos upadnie
            tutu - ciuchcia
            molot - samolot
            am am - jesc
            lala - muzyka, spiewac

R jeszcze nie wyawia dokladnie
            • leneczkaz Re: lista 09.09.10, 20:38
              Jeszcze bym się z nim dogadała smile
              • camel_3d Re: lista 09.09.10, 21:18
                spokojnie, rozumie po polsku wszytsko smile albo udaje smile
            • my_valenciana Re: lista 10.09.10, 00:48
              Mój też mówi ba na fuj - ciekawe.
    • minerwamcg Re: policzylem slowa miska.. 09.09.10, 14:59
      U nas miesięcy zaledwie szesnaście, ale z gadaniem też cienko. Młoda potrafi wygłaszać długie monologi, z poprawną intonacją, kadencjami, czym chcieć - tylko kompletnie niezrozumiałe, jakby mówiła po chińsku. Aczkolwiek parę zrozumiałych słów już mówi.
    • scarlet_s Re: policzylem slowa miska.. 09.09.10, 22:31
      Gratuluje smile
      Moje w tym wieku już wszystko mówiły, pełnymi zdaniami, więc nawet gdybym chciała policzyć, raczej rady bym nie dała.

Pozdr.
    • mikas73 Re: policzylem slowa miska.. 10.09.10, 06:33
      Mój do 26 miesiąca malutko; same takie : "daj, ja , mama, tata , sam"- też zliczałam i marnie wychodziło , nawet ze dwa "zaniepokojone" wątki założyłam nt.
      Teraz ma 30 miesięcy i mam wrażenie, że przegonił swoją koleżankę, która zaczęła pieknie mówić w wieku 18 miesięcy. Mówi jeszcze dość niewyraźnie ale z dnia na dzień lepiej.
      Rozwój mowy w te ostatnie 4 miesięce jest przeintensywny. Jakie to interesujące, ciekawe i smieszne gdy dziecko tak nagle i dużo zaczyna mówić - to na pocieszenie dla rodziców tych jescze nie rozgadanych.
      Wczoraj zasypiając: " ale maś sićny noseh mamusiu, tocham cię" smile (ja rozumiem wink)
      -
    • klubgogo Re: policzylem slowa miska.. 10.09.10, 09:04
      NIe potrafiłabym zliczyc słów mojej 22-miesięcznej córki, bo powtarza wszystko co słyszy, czy ode mnie, czy od dzieci, czy z telewizji. Wyraźnie lub zniekształcone. Gada do lali i do misia, gada do obcych na ulicy i sprawia jej to sporą przyjemność.
      Znam jednak dzieci, które w tym wieku używały zaledwie 5-10 słów, a na przykład po 25-27 miesiącu przemówiły nagle pełnymi zdaniami, czyli po takim skoku. A moja uczy się stopniowo.
    • regina.phalange Re: policzylem slowa miska.. 10.09.10, 11:01
      My już mieliśmy doła bo w wieku 18 mies. Szymon nie mowił nic! Zaskoczył nagle jak skończył 2 lata. Tzn. zasób słownictwa nagle mu się powiększył, ale bez żadnych cudów i rewelacji. Niby każde dziecko jest inne i się nie porównuje, ale można było się załamać jak dwoje znajomych dzieci i w tym samym wieku mówiło po prostu pięknie, a on te kilka słów. Teraz ma 3,5 i nadal nie mówi płynnie pełnymi zdaniami (w odróżnieniu od znajomych geniuszów wink ). Za to świetnie kopie piłke.
    • pacynka27 Re: policzylem slowa miska.. 10.09.10, 12:50
      Camel lubię czytać Twoje posty bo moja młoda z tego samego dnia co Twój Miś smile
      Słów mojej nie zapisuję bo mówi jak stary przedszkolak. Zaczęła składać zdania gdy miała 15 miesięcy. Ale ona nie jest dwujęzyczna.
      Jej dzisiejsze zdanie poranne "Mamo, nie chcę fioletowej bluzeczki w kropeczki, chcę różowy szlafroczek z serduszkami" big_grin
      • leneczkaz Re: policzylem slowa miska.. 10.09.10, 14:50
        > Jej dzisiejsze zdanie poranne "Mamo, nie chcę fioletowej bluzeczki w kropeczki,
        > chcę różowy szlafroczek z serduszkami" big_grin

Wczoraj taką małą agentkę (sięgającą mi za kolano) spotkałam w piekarni tłumaczącą mamie: "mamo, ja już nie lubię bułek z makiem, kup mi z dżemem" smile
    • lacitadelle Re: policzylem slowa miska.. 10.09.10, 14:40
      Syn jak miał 25 miesięcy mówił około 10 słów, miesiąc później nie byłam już w stanie policzyć, bo mówił/powtarzał wszystko, zdaniami i z odmianą (prawie zawsze poprawnąwink ).
    • kai_30 Re: policzylem slowa miska.. 11.09.10, 21:02
      Mojemu przestałam spisywać/liczyć po dojściu do pięćdziesięciu (w wieku 14 m-cy). Buzia mu się nie zamyka, chociaż oczywiście prawie wszystko zniekształcone i dźwiękonaśladowcze. Ale ja też gaduła wink
      • camel_3d Re: policzylem slowa miska.. 11.09.10, 21:06
        no i mnie tez juz w sumie kazdego dnia pojawiaja sie nowe slowa.
        dzis doszlo:
        jeszcze
        na dol
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka