Dodaj do ulubionych

Dziecko w wózku - czy trzeba kupować bilet?

29.03.04, 15:53
Nie jeżdżę autobusem, ale wkrótce wybieram sie do mamy, gdzie zostanę bez
samochodu i chciałabym wiedzieć, czy trzeba kupować bilet dla dziecka, któe
siedzi w wózku. A jeśli nie siedzi w wózku tylko na ręku, to czy musze płacić
za wózek jak za bagaż. Prosze o radę, jeśli któaś z Was miała takie
doświadczenia. pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • noico Re: Dziecko w wózku - czy trzeba kupować bilet? 29.03.04, 15:54
      Zapaomniałąm dodać, ze wózek jest spacerowy, skłądany, a dziecko ma 10 mies.
    • aniask_mama Re: Dziecko w wózku - czy trzeba kupować bilet? 29.03.04, 16:00
      Zapoznaj się może z regulaminem (jest wywieszony w autobusie, bądź w miejscach
      zakupu biletów), bo to zalezy od przewoźnika.
      U mnie jest tak, że dziecko do 4rocznicy urodzin nie płąci nic, a za wózek tez
      się nie płąci o ile w trakcie jazdy dziecko z niego korzysta, jeśli nie - płaci
      się jak bagaż.
      Różne są ustalenia...
      • pat.ka Re: Dziecko w wózku - czy trzeba kupować bilet? 29.03.04, 19:03
        tak jest chyba wszędzie w państwowych autobusach i tramwajach. Miejskich na
        pewno.Z wózkiem dziecięcym jak z inwalidzkim. Ponieważ to dla młodego obywatela
        rzecz niezbędna, nie płaci za bagaż.
        • domali Re: Dziecko w wózku - czy trzeba kupować bilet? 30.03.04, 08:54
          No więc niestety nie wszędzie. W moim małym, rodzinnym mieście za wózek płaci
          się jak za bagaż.
    • malgosiek2 Re: Dziecko w wózku - czy trzeba kupować bilet? 29.03.04, 19:23
      Cześć
      Jeśli jest to wózek typu "parasolka" i wchodząc do autobusu ją złożysz to nie
      płacisz biletu.U nas w Szczecinie wogóle za żadne wózki się nie płaci od
      zeszłego roku opłaty zostały zniesione.Pozdrowienia Gośka
    • skarolina Re: Dziecko w wózku - czy trzeba kupować bilet? 29.03.04, 19:54
      We Wrocławiu dzieci do lat 4 i wózki dziecięce jeżdżą za darmo.

pzdr,
      s.
    • nika28wawa Wiem z autopsji.......... 29.03.04, 20:10
      Jechałyśmy z mamą i moją 5- cio miesięczną Baśką na spacer na Starówke ( Baśka
      była w wózku - gondoli) i traf chciał że był kanar. My z mamą skasowałyśmy
      bilet za Baśke w wózku jak za dorosłą osobę no i straciłyśmy. Kanar powiedział,
      ze za dziecko w wózku się nie płaci. Jeżlei jest pusty wózek wtedy płacisz
      jakza bagaż,ale z dzieckiem nie płacisz nic.
      Pozdrawiam
      Monika z Baśką ( już w spacerówce smile)) )
      • chalsia Re: Wiem z autopsji.......... 06.04.04, 22:55
        Hi hi, to znaczy, ze ulubione zajęcie mojego dziecka - czyli jazda tramwajami
        (a wózek mam z sobą)- kosztowała mnie już co najmniej 24 zł na bilety. Sobie
        wybrał zajęcie smile)))
        A najgorsze wink)) jest to, że będę musiała, choć od czasu do czasu kupić ten
        bilet, bo olbrzymią częścią radochy jest samodzielne kasowanie biletu (a to są
        te nowoczesne elektroniczne).

Pozdrawiam,
        Chalsia
    • toolateforyou Re: Dziecko w wózku - czy trzeba kupować bilet? 29.03.04, 22:53
      w Poznaniu nie płacisz ani za dziecko (do lat 4), ani za wózek, jeśli jest w
      nim lub przy nim dziecko, tzn. możesz mieć dziecko na kolanach,a i tak za wózek
      płacić nie musisz. Chyba, że wieziesz go ze sklepu na przykład i dziecka nie
      masz ze soba, to płacisz jak za bagaz. To są wiadomości sprzed kilku tygodni i
      z pierwszej reki, tzn z informacji telefonicznej MPK. Pozdrawiam! Monika
    • jogaj Re: Dziecko w wózku - czy trzeba kupować bilet? 29.03.04, 23:17
      Mysle,ze to zalezy od miasta,ale coraz wiecej miast nie kaze placc za wozek,u
      mnie w Gdyni,jeszcze niedawno trzeba bylo placic za wozek normalny bilet,a
      teraz juz sie nie placi o ile dziecko jest z Toba,niewazne czy w wozku czy na
      kolanach.
      Pozdrawiam-Jola
    • domali Re: Dziecko w wózku - czy trzeba kupować bilet? 30.03.04, 08:55
      W Warszawie za wózek i rowerek dziecięcy, jeśli jest przewożony razem z
      dzieckiem smile nie płaci się w ogóle. I nie ma znaczenia, czy dziecko siedzi w
      wózku/na rowerku smile, czy nie.
      • pysia-2 Re: Dziecko w wózku - czy trzeba kupować bilet? 30.03.04, 12:56
        No popatrz, a ja specjalnie dzwonilam do MZA i dowiedzialam sie, ze nie placi
        sie tylko za zlozona parasolke. W przeciwnym wypadku sie placi. W Olsztynie tak
        samo
        • domali Re: Dziecko w wózku - czy trzeba kupować bilet? 30.03.04, 13:38
          W regulaminie, wiszącym w każdym autobusie/tramwaju/metrze jest napisane, że z
          opłat zwolnione są wózki (nie jest napisane, jakie, czy złożone itd) i rowerki
          dziecięce, przewożone razem z dzieckiem. Jeżdziłam po Warszawie ponad rok z
          wózkiem, kilkakrotnie był kanar i niegdy nie miałam biletu.
          A po Olsztynie z wózkiem nie jeździłam (swoją drogą, ty jesteś z Olsztyna?)
          • pysia-2 Re: Dziecko w wózku - czy trzeba kupować bilet? 31.03.04, 09:02
            Nie, teraz juz nie. Pochodze z Warszawy (a raczej spod Warszawy, pracuje w
            stolicy :o)). Przez 3 lata mieszkalam w Olsztynie, tam urodzilo sie moje
            dziecko, rok pozniej przeprowadzilismy sie w moje rodzinne strony (i Bogu
            dzieki). Do Olsztyna jezdze do szkoly, bo zostal mi rok i nie chcialam sie
            przenosic. Tak wiec jestem i stad i stad. A ta babe co mi takie informacje
            sprzedala chyba bym do sadu podala. Stracilam przez nia 2,40 zl!! :o)

Myśli i tak powrócą, ale postarajcie się je odsunąć. Macie do wyboru: albo
            panować nad swoim umysłem, albo pozwolić, by on zapanował nad wami
            • domali Re: Dziecko w wózku - czy trzeba kupować bilet? 31.03.04, 09:20
              Aha, no to my odwrotnie. Tzn pochodzimy z Mazur, a przywiało nas (z powodu
              mojej szkoły) do stolicy smile
              No a co do biletu, to już więcej nie stracisz smile
    • mamaluna Re: Dziecko w wózku - czy trzeba kupować bilet? 30.03.04, 09:31
      w Poznaniu nie trzeba, jak wyzej pisala kolezanka
      do lat 4, niezaleznie jakim wozkiem dziecko jezdzi, glebokim czy spacerowka
      skladana.
      Jak wsiadam ze spacerowka skladana, parasolka, to najczesciej jej nie skladam,
      a dziecko czesto trzymam po prostu na kolanach.
      Odbija sie za wozek tylko w sytuacji gdy wieziesz go np. ze sklepu i nie masz
      ze soba dziecka. Tylko, ze moze sie kontroler przyczepic o dowod stwierdzajacy
      wiek dziecka. Taki np wyrosniety 3-latek moze wygladac na starszego niz 4 lata.
      Mlodszego dziecka nie mam juz wpisanego do dowodu, dlatego woze ze soba ksero
      metryki urodzenia. Chociaz jak zlosliwy kanar bedzie, to i do niemowlaka sie
      moze doczepic o dowod potwierdzajacy wiek.
      Najlepiej jednak sprawdzic przepisy w danym miescie.
    • mamaani3 Re: Dziecko w wózku - czy trzeba kupować bilet? 30.03.04, 19:14
      Koniecznie trzeba się dowiedzieć, bo jest różnie. W komunikacji gdańskiej nie
      płaci się za dziecko i wózek, a w komunikacji tczewskiej za wózek cały bilet,
      za dziecko nic. Ale najciekawiej jest w pociągu. Na wózek, jeśli nie jest
      złożony, połówka biletu. Dziecko do 4 lat bezpłatnie, ale musisz mieć ważny
      bilet za 0,00 zł. Nieźle co!
      Pozdrawiam
      Lidka
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=10261307
      • cz.wrona Re: Dziecko w wózku - czy trzeba kupować bilet? 30.03.04, 20:27
        W Warszawie na pewno nie płaci się za wózek ani za dziecko. My jeździmy jakieś
        4 razy w tygodniu autobusem lub tramwajem i nieraz trafi się kanar i nic nie
        mówi, poza tym jest to określone w regulasminie- tak jak pisze Domali wink
      • pysia-2 Re: Dziecko w wózku - czy trzeba kupować bilet? 31.03.04, 09:09
        Dokladnie! Bylam swiadkiem, jak rodzina z niemowleciem wykloocala sie z kanarem
        w pociagu, bo nie miala biletu zerowego dla dziecka (nie wiedzieli ze trzeba).
        W konsekwencji pan kanar laskawie odstapil od kary (!!!!!!), ale za to musial
        wypisac rodzicom bilet zerowy dla dziecka i pobrac oplate za fatyge - chyba
        8,50 zl. To dopiero paranoja, co????
        • domali Re: Dziecko w wózku - czy trzeba kupować bilet? 31.03.04, 09:19
          My to przerobiliśmy w święta - ponieważ z dzieckiem pierwszy rqaz jechaliśmy
          pociągiem, o bilecie zerowym przypomniałam sobie, jak zaczął konduktor
          sprawdzać bilety. I zapłaciliśmy chyba 2 zł z kawałkiem, całe szczęście tylko
          tyle smile
    • noico Dziękuję wszystkim za rady..... 30.03.04, 21:19
      ... a mętlik w głowie mam niezły. Wyjeżdżam do małej miejscowości i być moze
      będę skazana na PKS-y. Jeśli któaś z Was była, to wiecie, ze często Panem i
      Władcą w takim autobusie jest kierowca, więc będę sie musiała rzeczywiście
      zapoznać z regulaminem, zeby nie dać się oszukać. Pozdrawiam serdecznie
      wszystkie mamy.
      • domali Re: Dziękuję wszystkim za rady..... 31.03.04, 08:56
        No a jesli chodzi o PKS, to za wózek też się nie płaci - wiem, bo jeżdże
        duużżoo smile
        • pysia-2 Re: Dziękuję wszystkim za rady..... 31.03.04, 09:27
          Tylko tez trzeba pamietac o bilecie zerowym dla dziecka...
          • domali Re: Dziękuję wszystkim za rady..... 31.03.04, 09:34
            W PKS nie smile
            • pysia-2 Re: Dziękuję wszystkim za rady..... 31.03.04, 11:34
              Alez oczywiscie ze tak, przynajmniej w tych, ktorymi ja jezdze. Raz kupilam
              bilet w kasie i tarabanilam sie z dzieckiem na reku do autobusu. Przy wejsciu
              przemily pan kierowca burknal: a gdzie bilet dla dziecka? - Jak dla dziecka?
              Przeciez ono male! - Dla dziecka tez trzeba. Bezplatny!
              No i odtad juz zawsze kupuje BEZPLATY bilet dla dziecka (ciekawe ile kosztuje
              wydrukowanie takiego jednego swistka papieru... a las wolno rosnie...)
              • domali Re: Dziękuję wszystkim za rady..... 31.03.04, 13:24
                No to niesamowita rzecz. Ja z moim jeżdźiłam na wielu trasach i nigdy,
                przenigdy nie byłam proszona o bilet zerowy.
                • kaaama Re: Dziękuję wszystkim za rady..... 02.04.04, 11:50
                  Ja potwierdzam to co napisała Pysia,w PKS też wydają bilet zerowy. Natomiast w
                  PKP bilet zerowy wydają tylko na 2 klasę - gdyby ktoś miał ochotę jechać 1, to
                  musi dla dziecka kupić normalny bilet, jak dla osoby dorosłej. Analogicznie w
                  pociągach IC i EC - czyż to nie genialny pomysł?
                  pozdrawiam
                  kaaama
                  • domali Re: Dziękuję wszystkim za rady..... 05.04.04, 09:26
                    Być może wydają, ale nie jest on obowiązkowy. Gdyby był, to już wielokrotnie by
                    mi o tym powiedziano.
    • weronikarb Re: Dziecko w wózku - czy trzeba kupować bilet? 02.04.04, 11:13
      U nas w Ostrowie nie potrzeba w przepisach ogólnopolskich jest że dziecko do
      lat 4 bezpłatnie podróżuje natomiast w gminnych jest już ustalone że wózki
      dziecięce i inwalidzkie także bez opłaty. Renata
    • agnieszkab1983 Re: Dziecko w wózku - czy trzeba kupować bilet? 02.04.04, 14:42
      Ja natomiast jestem z Zielonej góry i ostatnio jechałam autobusem gdzie wsiadł
      kontroler biletów, oczywiście nie miałam biletu na dziecko ani na wózek (mój
      syn ma 20 miesięcy i siedział akurat w wózku) bo słyszałam że jest niepotrzebny
      a jednak zostałam pouczona i musiałam zakupić bilet cały na wózek nie ważne czy
      dziecko jest w wózku czy też nie i czy wózek jest złożony czy rozłożony czeba
      mieć bilet i to cały chyba że ma się tz. parasolkę i się ją złoży to wtedy nie
      potrzebnu jest bilet.Jeżeli jednak jedziemy z dzieckiem do lat 5 bez wózka to
      wtedy dziecko ma przejazd za darmo. POLITYKA NASZEKO KRAJU!!! W każdym mieście
      co innego.
      • ainer1 IC I EC? 06.04.04, 10:45
        cZESC,
        czyli w Warszawie w autobusach, tramwajach i metrze wozek (z/bez pasazera) +
        pasazer do lat 4 za darmo, w pociagu bilet 0 zl (to nie jest paranoja - przeciez
        dziecko SIEDZI I ZAJMUJE okreslone miejsce - a jak ktos ma bilet wlasnie na te
        miejscowke? tak masz spokoj) a w IC I EC? tez 0 zl w II kasie?

Renia
        • mamaani3 Re: IC I EC? 06.04.04, 12:21
          ainer1 napisała:

> cZESC,
          > czyli w Warszawie w autobusach, tramwajach i metrze wozek (z/bez pasazera) +
          > pasazer do lat 4 za darmo, w pociagu bilet 0 zl (to nie jest paranoja -
          przecie
          > z
          > dziecko SIEDZI I ZAJMUJE okreslone miejsce - a jak ktos ma bilet wlasnie na te
          > miejscowke? tak masz spokoj) a w IC I EC? tez 0 zl w II kasie?
          >
          > Renia

Ale na pociągi osobowe na przykład nie ma miejscówek a bilet zerowy trzeba
          mieć. Poza tym niemowlę nie siedzi przecież samo na siedzeniu tylko w wózku
          albo u mamy.

Pozdrawiam wszystkich podróżujących środkami komunikcji masowej. ŁĄCZMY SIĘ!
          Lidka
        • domali Re: IC I EC? 06.04.04, 14:02
          ainer1 napisała:

(to nie jest paranoja - przeci z dziecko SIEDZI I ZAJMUJE okreslone miejsce - a
          jak ktos ma bilet wlasnie na te miejscowke? tak masz spokoj)

Tu nie chodzi o miejscówkę, której w pociągach osobowych i pośpiesznych nie ma,
          tylko o rozliczenie PKP z państwem. Ulga dla maluchów jest ustawowa i żeby
          kolej mogła dostać odpowiednia refundację tych darmowych przejazdów, biletami
          zerowymi dokumentuje ich podróż.
          • mamaani3 Re: IC I EC? 08.04.04, 16:04
            No i wszystko jasne! szkoda, że panie w kasie o tym nie wiedzą. Człowiek różne
            rzeczy sobie wymyśla i innym przy okazji wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka