Dodaj do ulubionych

roczniak nie chce jeść łyżeczką

30.10.10, 11:11
Proszę o radę, jeszcze kilka tygodni temu moja córka jadła wszystko, niestety teraz jej się coś odwidziało i nie zje zupy, kaszki, niczego z łyżeczki. Drugie danie - czasami - najbardziej lubi mięso, pieczywo i banany - to zje zawsze, sama rączkami. Sama nie umie jeszcze jeść łyżeczką, warzyw ani zup ostatnio nie je wcale. Miałyście tak? Aha dodam, że mocno idą zęby, jest na cycu ale tylko wieczorem, w nocy i rano, bo pracuję
Obserwuj wątek
    • joshima Re: roczniak nie chce jeść łyżeczką 30.10.10, 11:26
      madzia_pk111 napisała:

> Aha dodam, że mocno idą zęby
      No to wyjaśnia sprawę łyżeczki. Łyżeczka uraża i dziecko się przed nią broni.

Gotuj tak, żeby mogła jeść bez łyżeczki, skoro nie chce i nie potrafi się nią posługiwać. Warzywa w kawałkach, najlepiej na parze, gruby makaron, mięso w postaci mielonej (np klopsiki), kasze grube na gęsto, albo placki z kasz i warzyw. Jest bardzo dużo możliwości.

Moja córka prawie od roku się tak żywi o dopiero niedawno (a ma półtora roku) zaczęła próbować samodzielnego jedzenia łyżeczką.

Zapoznaj się może z metodą BLW i przyjmij że dziecko preferuje taki sposób odżywiania i już.
      • madzia_pk111 Re: roczniak nie chce jeść łyżeczką 30.10.10, 11:36
        Dzięki za odp, ale mam jeszcze pytanko jak gotujesz kasze żeby zjadła sama łapkami? BLW znam, to jest jedyne co teraz akceptuje niestety bez warzyw - też gotuję na parze. Czytam czasami Twoje wypowiedzi joshima i wiem że Ty nie dajesz zup dziecku ale ja uważam że to sposób na jakiekolwiek warzywa oprucz brokułow, które czasem zje
        • joshima Re: roczniak nie chce jeść łyżeczką 30.10.10, 13:46
          madzia_pk111 napisała:

> Dzięki za odp, ale mam jeszcze pytanko jak gotujesz kasze żeby zjadła sama łapk
          > ami?
          Kaszę manną gotuję "na sztywno", tak, że po przestygnięciu da się ją pokroić w kostkę. Kaszę kukurydzianą, jaglaną, jęczmienną gotuję na gęsto i dziecko poprostu taką papkę wsuwa garściami. Ewentualnie tak jak pisałam robię placki z gotowanej kaszy.

> Czytam czasami Twoje wypowiedzi joshima i wiem że Ty nie dajesz zup dziecku ale ja uważam że to sposób na jakiekolwiek warzywa oprucz brokułow, które czasem zje

No ale jak widzisz będziesz miała z tym spory problem, bo dziecko odmawia jedzenia łyżką. Więc chyba nie będziesz forsować tego na siłę? Zostają Ci placki warzywno kaszowe, albo warzywne, albo bardzo gęste sosy do makaronów. Ewentualnie cierpliwe proponowanie wielokrotne tego samego warzywa aż dziecko "załapie" przerabiałam i to. Moja córka potrzebuje kilku podejść zanim posmakuje jej nowe warzywo. Najczęściej więc robię tak, że gotuję sobie a Mała próbuje z ciekawości. Raz, drugi, trzeci spróbuje i więcej nie chce. Za którymś razem po prostu zaczyna pałaszować bez wydziwiania.

Aha. Próbowałaś doprawiać warzywa ziołami? Mojej córce lepiej "wchodzą" w takiej postaci.
          • joshima PS - brokuł 30.10.10, 13:50
            A co do brokuła. Moja córka żywiła się nim ponad miesiąc. Wszystko było z brokułem. Kasza z brokułem, ziemniaki z brokułem, makaron z brokułem i placki brokułowe. I tak w kółko.
          • madzia_pk111 Re: roczniak nie chce jeść łyżeczką 30.10.10, 14:08
            a te placki warzywno kaszowe to z czego konkretnie i czy smażone ?
            • joshima Re: roczniak nie chce jeść łyżeczką 30.10.10, 21:04
              madzia_pk111 napisała:

> a te placki warzywno kaszowe to z czego konkretnie i czy smażone ?
              Placki na ogół smażone. Mnóstwo przepisów można znaleźć na wegedzieciak.pl.ale chyba już podawałam Ci ten adres. A kilka konkretnych przepisów podałam w jednym z wątków na forum BLW.
      • eliszka25 Re: roczniak nie chce jeść łyżeczką 30.10.10, 11:41
        zgadzam sie z przedmowczynia. jak dziecko nie chce, to nie ma co na sile pakowac lyzeczki, bo zniecheci sie do jedzenia w ogole. zupa jest dobra dla malucha, bo lekkostrawna, mozna w niej zmiescic duzo warzyw itp., ale nie jest niezbedna do zycia. zamiast zupy mozna dziecku podac "frytki" wlasciwie ze wszystkich warzyw (oczywiscie nie smazone, tylko gotowane, ale pokrojone jak na frytki, bo latwo trzymac w raczce i jesc). moj starszy tez mial okres fascynacji jedzenia raczkami jak mial cos ok. poltora roku i wtedy jadl frytki marchewkowe, ziemniaczane, kalarepkowe, dyniowe, brokuly i kalafior w rozyczkach, owoce pokrojone w czastki itp. robilam rozne placuszki, kanapki krojone w "zolnierzyki", czyli na takie kawalki, zeby na raz zmiescilo sie do buzi, kluseczki, gruby makaron z sosem ze zmiksowanych na gesto warzyw (dobrze przykleja sie do makaronu).

mozesz tez sprobowac zaproponowac maluchowi plastikowy widelec. niech sam sobie dziubie w talerzu, a ty drugim widelcem podawaj jedzenie. u nas to dzialalo. no i nie martw sie, to pewnie przejsciowa faza. u dzieci zamilowania kulinarne zmieniaja sie czasem jak w kalejdoskopie i za jakis czas moze stac sie milosnikiem zup smile.
        • gwen_s Re: roczniak nie chce jeść łyżeczką 30.10.10, 15:25
          ja kupiłam zestaw widelczyka z nożykiem i młody cały uradowany, z tego samego kompletu miał łyżkę więc do niej wrócił, potem dałam już mu dużą łyżkę smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka