Dodaj do ulubionych

przytrzaśnięty palec - złamany

25.11.10, 21:25
Przytrzasnęłam córce palec drzwiami. Spuchł trochę, jest czerwony. Popłakała i zasnęła. I właśnie rozmyślam nad tym placem. Czy może być złamany? Bo jeśli tak, to powinnam z nią jechać na pomoc doraźną. Ale jutro mamy wizytę u pediatry i zastanawiam się czy ją wlec na tą pomoc skoro, jak sądzę, dosyć ciężko jest złamać taki maluteńki paliczek. No i chyba nie poszłaby spać po 10 minutach ze złamanym palcem?

Jechać czy nie jechać?
Obserwuj wątek
    • podkrecone Re: przytrzaśnięty palec - złamany 25.11.10, 21:32
      Jesli wizytę masz dosć wczesnie to ok. Zobaczysz co bedzie rano, poobserwuj w nocy. Mała mogła zasnąć z płaczu i stresu ze zmeczenia.Paluszek wcale nie tak cieżko złamać.
      • baaaa Re: przytrzaśnięty palec - złamany 25.11.10, 22:29
        Można niestety złamać paliczek przytrzaskując drzwiami - mój roczny synek to osobiście przećwiczył- sam sobie złamał - więc siła dorosłej osoby jest na pewno wystarczająca. Ale takie złamania zrastają się u maluchów bardzo szybko. Pediatra nic nie pomoże - i tak cię pewnie wyślę na RTG - więc ja bym z samego rana zaczęła od wizyty na izbie przyjęć w szpitalu. Co do zaśnięcia - dzieci zasypiają zmęczone płaczem czasami.
      • takajatysia Re: przytrzaśnięty palec - złamany 25.11.10, 23:34
        No mam z rana tego pediatrę. Na razie posmarowałam altacetem w żelu.
        Mała zasnęła 7-8 minut po zajściu (znaczy się bardzo szybko) i śpi spokojnie do teraz. Paluszek jest lekko spuchnięty. Pewnie pojedziemy jutro na prześwietlenie uncertain
        • ancymon123 Re: przytrzaśnięty palec - złamany 26.11.10, 13:17
          Niech porusza palcem - jak może ruszać to nie jest złamany.
          • tijgertje Re: przytrzaśnięty palec - złamany 26.11.10, 13:28
            Bzdura. Mozna ruszac i zlamanym. Wszystko zalezy od miejsca i rodzaju zlamania, zlamanie z przemiesczeniem kosci zazwyczaj widac golym okiem, ale czasem bol, opuchlizna czy ruszanie nie daje zadnej gwarancji.
            • ancymon123 Re: przytrzaśnięty palec - złamany 26.11.10, 14:11
              Bo ja wiem czy bzdura... W kazdym razie dla mnie to najlepszy pierwszy test. No a jak sie rusza tym palcem, nie boli przy dotyku, opuchlizna sie nie powiększa a dajmy na to, że nawet jest złamany (ja nie wierze, że są takie objawy, właściwie brak, ale ok) to przecież i tak się zrośnie. Ale jak mama ma sie stresować to lepiej iśc na prześwietlenie i tyle.
              • memphis90 Re: przytrzaśnięty palec - złamany 26.11.10, 20:30
                Ja ze złamaną kością śródstopia chodziłam normalnie do pracy...
          • naomi19 Re: przytrzaśnięty palec - złamany 04.12.10, 23:09
            Niech porusza palcem - jak może ruszać to nie jest złamany.
            Jak można wypisywać takie bzdury!
    • niebioska Re: przytrzaśnięty palec - złamany 25.11.10, 22:34
      tiaa. pięcioletni syn mojej koleżanki 2 dni chodził ze złamaną ręką. drugiego dnia rodziców zaniepokoiła powiększająca się opuchlizna. nie pojechali od razu do lekarza "no bo przecież ze złamaną ręką nie byłby taki spokojny, nie bawiłby się, nie poszedłby spać".
      • tijgertje Re: przytrzaśnięty palec - złamany 26.11.10, 01:20
        2-letni wowczas syn kolezanki chodzil ze zlamanym nadgarstkiem ponad tydzien, byli u lekarki, ktora tylko uznala, ze wydziwiaja, bo dziecku nic nie jest. Po prostu upadl na podloge, jakos niefortunnie podparl sie reka i poszka kosc w nadgarstku. Ani opuchlizny, nic, tyle tylko, ze unikal uzywania reki i w koncu dali za wygrana, pojechali do innego lekarza i wyszlo, ze slusznie. Palec tez nie tak trudno zlamac. Sama sie kiedys tak przewrocilam, ze zlamalam sam czubek malego palca. pojecia nie mam jakim cudem. Bolal tylko, gdy dotykalam jedno miejsce, tak to w ogole nie go nie czulam. Zrobilabym zdjecie dla swietego spokoju.
        • ancymon123 Re: przytrzaśnięty palec - złamany 26.11.10, 13:21
          Jak mój syn np. sie przewróci (jakoś drastycznie) każę mu wszystkim poryszać - raczki do góry i w dół, "wkrecamy żaróweczki" itp. Na prawde nie da się kręcić złamanym nadgarskiem, machac złamaną reką itp. bez odczuwania bólu. Złamanym palcem też "nie zakiwa". Mój syn jak miał 1.5l złamał sobie obojczyk, i jak go podnosiłam pod paszki to strasznie płakał, poza tym żywe dziecko, zadowolone, po 4 dniach dopiero poszliśmy do szitala. Dlatego teraz wydaje mi sie, że taki test "zręcznosciowy" potrafi dac odpowiedź na pytanie.
          • naomi19 Re: przytrzaśnięty palec - złamany 04.12.10, 23:13
            Przestań wypisywać takie bzdury, błagam Cię!!!
            Moja córka złamała rękę - 2 kości i wykonywała wszystkie ruchy, nie miała opuchlizny ani siniaków, jak nie masz wiedzy, to nie wypowiadaj się, bo możesz komuś zaszkodzić, lekarz zanim wykona RTG najpierw bada dziecko i dopiero gdy ma podstawy podejrzewać złamanie wykonuje zdjęcie, więc nie naraża niepotrzebnie na naswietlenia. Bój się boga co ludzie wypisują, że wystarczy wkręcić żaróweczki, żeby sprawdzic czy ręka nie jest złamana!
    • camel_3d a uokularki potrzebne?? 26.11.10, 14:29
      palec zlamany jest wykrzywiony w miejscu zlamania... co najwyzej moze byc pekniety. lub po prostu przytrzasniety

lowcadence.com/wp-content/uploads/2009/02/image_004.jpg
      • czerwcowa_anulka Re: a uokularki potrzebne?? 26.11.10, 17:57
        O matko! Uprzedzajcie że zdjęcie jest drastyczne, ja kliknęłam nie pomyślawszy i wylądowałam pod stołem.
      • memphis90 Re: a uokularki potrzebne?? 26.11.10, 20:31
        Pęknięcie to zasadniczo też złamanie.
      • naomi19 Re: a uokularki potrzebne?? 04.12.10, 23:16
        Znowu następny mądrala, który pewnie zawsze chciał być lekarzem..
        PALEC NIE MUSI BYC WYKRZYWIONY! Poza tym pęknięcie to rónież złamanie, tylko bez przemieszczenia, również wymagające leczenia!
    • mamajulki05 Re: przytrzaśnięty palec - złamany 26.11.10, 18:32
      Paluszek jest przytrzaśniety to ma prawo spuchnąc,mój brat miał kilka dni spuchnięty,najlepsze okłady z altacetu...a jak może ruszać to raczej nie jest złamany,pozdrawiam
    • rolly_mo takajatysia no i co? 26.11.10, 20:31
      Konsultowałaś się, co lekarz powiedział?
      • takajatysia Re: takajatysia no i co? 04.12.10, 22:31
        Nachodziłyśmy się z tym palcem dużo. Koniec końców się okazało, że jest cały smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka