Dodaj do ulubionych

Pilna pomoc....

26.11.10, 15:45
Mój synej Jakub ma rok i dwa miesiące . Nie dawno dostał do naszenaia stałego okularki i nie wiem jak mam go przekonać do maszenia nie do sobie ich założyć odrazu je ściąga .Nie robie nic na siłe bo wiem że,jak go zraże to już wcale ich nie będzie chciał założyć .Drogie mamy doradżcie mi co mam robić.....
Obserwuj wątek
    • ancymon123 Re: Pilna pomoc.... 26.11.10, 16:02
      Ja nie poradze, bo sobie nie wyobrażam, przekonania takiego malucha do noszenia okularów, ale mam pytanie. Jak została wykryta wada wzroku? Jak lekarz dobrał okulary, na jakiej podstawie dobrał moc?
      Sama mam ogromną, dziedziczną wade i na pewno synowi ją podaruje. Byliśmy juz raz u okulisty i lekarka stwierdziła, że on tez będzie miał. Ale na razie wydaje mi sie bez sensu zakładać mu okulary. Ja zaczełam nosić jak poszłam do szkoły, bo nie widziałam liter na tablicy.
      A może Twój mały ich nie chce, bo widzi w nich gorzej, a nie lepiej np. są za mocne?
      • zdunia1979 Do ancymon 123! 26.11.10, 18:28
        Im wczesniej wykryta wada tym leczenie skuteczniejsze i krótsze. jeżeli ty masz wadę to już zabierz dziecko do okulisty, tylko takiego, który zajmuje się tylko dziećmi. Dzieci bada się troszkę innym sprzętem. Nie pamiętam jak się nazywa, ale zasada jest taka, że taki mały przenośny komputerek okulista przystawia do oczek dziecka a nie odwrotnie. potem dane zrzuca do drukarki i drukuje kuponik smile Niewielu okulistów niestety posiada taką aparaturę. Oprócz tego oczywiście badanie dna oka, ale to już metoda tradycyjna. badania wykonuję się po atropinie. Jestem nauczycielka i powiem ci, że jeżeli twoje dziecko ma wadę wzroku a ty poczekasz z tym do szkoły to wyrządzisz mu
        3/jej wielką krzywdę. Będą kłopoty w nauce a co za tym idzie niechęć do szkoły. Ja mam trzech synów i wszyscy noszą okularki. Jeden ma 8 lat, okularki nosi od ukończenia 3 lat a bliżniaki mają dwa latka i noszą już ponad rok.
    • mruwa9 Re: Pilna pomoc.... 26.11.10, 17:45
      Bedzie chcial nosic, spokojna glowa. Tylko do oporu - on sciaga, ty zakladasz, on sciaga, ty zakladasz...i tak do skutku. Dziesiatki, setki razy.Ostatnio optyk pokazywal mi specjalne oprawki, nielamiace sie,z gumka z tylu glowy, z jednego kawalka tworzywa (plastik? silikon? cos w miare elastycznego) dla takich maluchow. Spytaj (chyba, ze wlasnie takie juz macie), bo w przeciwnym razie niejedna pare rozdepczecie...-
    • zdunia1979 Re: Pilna pomoc.... 26.11.10, 18:20
      U mnie bliźniaki noszą już sporo ponad rok a mają 2 latka. powiem ci, że sukces leży w dobrych oprawkach. Dziecko musi zapomnieć, że je ma. ja polecam fisher price. Są niezniszczalne i nie ma opcji żeby maluch zrobił sobie krzywdę. W najgorszym przypadku może wypaść szkiełko. U mnie maluchy nie ściągały okularów (ale sobie wzajemnie owszem). Spróbuj nie zwracać na nie uwagi, jak Kuba je zdejmie ty bez komentarza załóż je znowu i zagaduj o czymś innym. I tak cały czas. Jeżeli szkła są dobrze dobrane to kwestia kilku dni i powinno być ok. Jeśli będziesz miała problem to skonsultuj z innym okulistą. Ja sama jestem okularnicą smile i wiem , że źle dobrane szkła to nie jest komfortowa sytuacja. Ale i przyzwyczajenie się do dobrze dobranych nie jest miłe. troszkę boli głowa, kręci się w głowie itp. Tylko, że maluszek nie rozumie, że tak musi być. Po prostu pozbywa się problemu. Moi panowie dzisiaj jak wstaną to od razu biegną po okularki.

Powodzenia! na pewno się uda smile
    • karro80 Re: Pilna pomoc.... 26.11.10, 20:51
      Uda ci się -żalazna konsekwencja - 100 razy zdejmie i 100 razy załozysz - moja załapała szybciej na spacerach, bo uwaga odwócona -gorzej w domu. Ale był czas, ze nie chciała - pozwoliłam na przerwę i pozwalam też na przerwy w ciągu dnia - tak ok 20-30 minut, - młoda sama ściąga jak ma dość, a potem chętnie wkłada(tyle, że nosi już prawie półtora roku, to i rano sama przynosi żeby czyścić itp)
      • agusia-0 Re: Pilna pomoc.... 27.11.10, 12:25
        dzisiaj się udał założyć na troszke dłużej,Okularki ma całe z plastiku żebu sobie nie zrobił krzywdy z tyłu jesy zamocowana gumka
        • annakate Re: Pilna pomoc.... 28.11.10, 13:39
          i musisz dbac, żeby były czyste - dziecko musi czuc, że widzi w nich lepiej, usmalcowane paluchami nie poprawiają widzenia tylko denerwują
          • ancymon123 Re: Pilna pomoc....do zduni 29.11.10, 10:00
            Może najpierw sama sprawdze jak z jego wzrokiem, mówi, więc pokaże mu jakiś obrazek z daleka i zobacze czy go widzi. Jak tak, to nie chce go stresowac wizytą u okulisty. Ja, jak pisałam, zaczełam nosic okularki jakos w zerówce lub 1-wszej klasie i były źle dobrane. Zamiast -1 lekarz dał +1 i jeszcze moją mame opieprzał, ze mu dziecko przyprowadza ponownie, a on wie lepiej....tylko, że ja w okularach widziałam gorzej. A taki maluch wogóle ma trudność, żeby przekazać co jest nie tak, a żle dobrane jeszcze więcej krzywdy zrobią niż ich brak.
            • zdunia1979 Do ancymon123 29.11.10, 19:19
              Oczywiście decyzja należy do ciebie. Ale pamiętaj, że to nie zabawa. Jak ty byłaś u okulisty to było dość dawno smile Teraz technika jest na innym poziomie. Z dzieckiem idzie się do najlepszego specjalisty a nie do przypadkowego człowieka. Dodatkowo idzie się jeszcze do innego celem konsultacji. Mój syn ma teraz 8 lat, okulary ma od 3 roku życia.Gdybym to zaniedbała wcześniej teraz jego wad byłaby znacznie gorsza i miałaby zeza. Przez te 5 lat udało się wiele skorygować dzięki okularom i ćwiczeniom ortoptycznym. A małe dziecko idealnie pokaże, że okularki są źle dobrane, po prostu je zdejmie i nie da założyć. Mój maks miał 9 miesięcy jak założył po raz pierwszy. Rozejrzał się dookoła, uśmiechnął i nigdy nie próbował ich zdjąć.

A pokazywanie dziecku obrazka z daleka to chyba kiepski pomysł! Dziecko nawet z solidną wadą będzie go widziało tylko kwestia jakości tego widzenia.

pozdrawiam!
    • pagaa Re: Pilna pomoc.... 29.11.10, 10:43
      albo może ma ulubionego misia, to pokaż mu jak misio bardzo lubi okularki i jak mu w nich ładniewink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka