Dodaj do ulubionych

3,5 latek i dentysta

29.11.10, 18:33
Dziewczyny! Ratunku! czeka nas wizyta u dentysty. Mały juz kiedys był tak na próbe niby bylo ok ale zeby tak dał cos sobie zrobic kolo zębów to odpada. Myć zęby lubi. mam 2 tyg na przygotowanie go do ponownej wizyty i szukam inspitacji jak to dobrze zrobic zeby go pozytywnie nastawic. Szukam jakiś książeczek o dentyscie , wiem ze jest taka zabawka z play-doha chyba, na ciuchci.pl czyscimy zęby hipciowi. Co jeszcze doradzacie?
Obserwuj wątek
    • majutek1980 Re: 3,5 latek i dentysta 29.11.10, 19:57
      No to ja też czekam na podpowiedzi, bo z Kubą też musiałabym się wybrać, tak dla sprawdzenia czy wszystko jest ok, ale jakoś odkładam tę wizytę, bo boję się masakry.
      Zęby, dodam, myje bardzo chętnie.
    • latosie Re: 3,5 latek i dentysta 29.11.10, 20:03
      teraz w biedronce są takie książeczki właśnie o ząbkach ... niestety nie ma ich już w gazetce ... inne allegro.pl/zuzia-idzie-do-dentysty-madra-mysz-nowa-i1340421814.html
      allegro.pl/julka-poznaje-swiat-ide-do-dentysty-i1337363316.html ... i kiedyś w salonikach prasowych widziałam takie książeczki właśnie w stylu - nie boję się dentysty ...
      • konsulent Re: 3,5 latek i dentysta 29.11.10, 23:39
        Była też książeczka Elmo i dentysta.
        W gabinetach dziecięcych jest dobre podejście.
        Oglądanie narzędzi,zabawa w podnoszenie i opuszczanie fotela,etc..
        Kiedyś tego nie było sad
        • ancymon123 Re: 3,5 latek i dentysta 30.11.10, 10:07
          U nas, mimo wszystkich gabinetowych rozrywek, są spazmy za każdym razem (syn ma 2,5 roku), ale dzielnie chodzimy co 3 m-ce na lakierowanie. Ciągle sie pytam czy bolało, a on, że nie, ale i tak się boi. No cóż, może w końcu mu przejdzie.
          • camel_3d Re: 3,5 latek i dentysta 30.11.10, 10:40
            pierwszy raz bylem jak maly mial rok..byl niepewny..ale byl spokojny.
            drugi raz jak mial troche pow. poltora roku. sam usiadl na fotel i trzymal otwarta buzie podczas lakierowania i badania.
            za miesiac kolejna wizyta..mam nadzieje, ze bedzie znow ok smile
    • camel_3d dopiero teraz???????????????? 30.11.10, 10:38
      do dentysty sie chodzi od pierwszego roku co 6 miesiecy....

po prostu idz z nim i nie panikuje bo mu jeszcze sie ta twoja panika udzieli.
      powiedz, ze idzeicie do pana dentysty i ze mu skontroluje zeby i tyle...
    • kimkaa Re: 3,5 latek i dentysta 30.11.10, 14:23
      jest też odcinek świnki peppy o dentyście
      www.youtube.com/watch?v=e8Wk2r9FD9k
      • katka74 Re: 3,5 latek i dentysta 30.11.10, 14:43
        Nam dentystka radziła, żeby przyzwyczajać dziecko do trzymania otwartej buzi i tego, że dentysta będzie tam "gmerać" tzn wziąć np mały pędzelek czy słomkę i bawić się w sprawdzanie ząbków. Można też dawać do testowania różne smaki na język, bo np lapis jest dość gorzki i dziecku może nie smakować. Przede wszystkim należy jednak zachować luz, bo gdy dziecko widzi, że matka cała w nerwach to mu się udziela i kombinuje, że z tym dentystą chyba musi być coś nie tak. Powodzenia!
    • zaz-u Re: 3,5 latek i dentysta 30.11.10, 22:23
      A dlaczego Twoje dziecko boi się dentysty??? Czy na pierwszej wizycie stało się coś co mogło go przerazić ? Stach ma 2 podłoża: niewiedza , lub złe doświadczenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka