Dodaj do ulubionych

Chce zakończyc erę butelki i smoczka

12.12.10, 19:41
jak w temacie ale mam pytanie- zaczełam uczyc przez słomke, póki co idzie srednio ale wiem ze z czasem się uporamy; Groch niekapków nie toleruje. No i jak teraz z mlekiem? tez przez słomke? do tej pory była butla ze smokiem. A kaszka? Groch pije taka rzadką przez smoka do kaszki, a teraz co, tez przez słomkę? jak to było u was?
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: Chce zakończyc erę butelki i smoczka 12.12.10, 19:53
      Słomką się nauczy, musi tylko załapać, że trzeba ciągnąć z określoną siłą smile
      Możesz popróbować z niekapkami, moje też się buntowały (trzeba chyba mocno "ciągnąć"), ale pomalutku, podtykałam co kilka minut na jeden łyczek, powolutku i się zgodziły.
      Pewnie poradzą, byś uczyła normalnym kubkiem. Możesz spróbować. Najlepiej z wodą (nie zostawia plam wink ) i na początek bardzo mała ilość do kubeczka, tak na jeden łyczek, żeby, gdy młody za mocno przechyli, się nie zalał i nie zakrztusił.
      A kaszkę spróbuj gęstszą i łyżeczką. Tak jak zupki wszelkie. Pewnie zejdzie sie dużo dłużej, a i możliwe, że mniej zje, ale też do nauczenia.
      Syn Ci dorośleje wink
    • mucha-live Re: Chce zakończyc erę butelki i smoczka 12.12.10, 20:25
      Moje chłopaki piją wszystko przez bidon Canpola - wodę, soki, mleko
      Kaszkę mleczno-ryżową dostają łyżeczką
    • 18_lipcowa1 Re: Chce zakończyc erę butelki i smoczka 12.12.10, 20:29
      A kaszka? Gr
      > och pije taka rzadką przez smoka do

o fuj
      próchnica gwarantowana
      • red-truskawa Re: Chce zakończyc erę butelki i smoczka 12.12.10, 22:24
        > o fuj
        > próchnica gwarantowana

a słyszałas o myciu zębów????
        rozumiem ze w twoim mniemaniu jak kaszka z łyżeczki to myc zebów nie trzeba bo i próchnicy nie bedzie, a jak ze smoczka to próchnica gwarantowana.
    • joshima Re: Chce zakończyc erę butelki i smoczka 12.12.10, 20:51
      red-truskawa napisała:

> No i jak teraz z mlekiem? tez przez słomke?
      A dlaczego nie? Moja tak pije od zawsze...

> A kaszka? Groch pije taka rzadką przez smoka do kaszki, a teraz co, tez przez słomkę?
      Gęsta kaszka i łychą... Albo jakieś normalne jedzenie. U nas kaszki nigdy nie było.
    • moofka Re: Chce zakończyc erę butelki i smoczka 12.12.10, 21:14
      lyzeczka i zwykly kubeczek - dobrze zeby mial wyprofilowany brzeg
      zadne niekapki i slomki
      jak dziecko je z lyzeczki?
      umie samo zebrac zawartosc buzią kiedy polozysz mu na dolnej wardze?
      • joshima Re: Chce zakończyc erę butelki i smoczka 13.12.10, 00:01
        moofka napisała:

> lyzeczka i zwykly kubeczek - dobrze zeby mial wyprofilowany brzeg
        > zadne niekapki i slomki
        A dlaczego nie słomki? Słomki są bardzo zdrowe tongue_out
        • edit38 Re: Chce zakończyc erę butelki i smoczka 13.12.10, 08:33
          joshima napisała:

> A dlaczego nie słomki? Słomki są bardzo zdrowe tongue_out
          >
          Też tak uważałam, moja córka też smile ciągle prosi o słomkę.
          Niestety nie zawsze to jest prawdą ponieważ wiele dzieci pijąc przez słomkę ssie ją a to nie jest prawidłowe pod względem logopedycznym.
          • joshima Re: Chce zakończyc erę butelki i smoczka 13.12.10, 19:10
            edit38 napisała:

> Niestety nie zawsze to jest prawdą ponieważ wiele dzieci pijąc przez słomkę ssi
            > e ją a to nie jest prawidłowe pod względem logopedycznym.
            No popatrz. A ja właśnie czytałam, że to korzystne dla aparatu mowy. A możesz rozwinąć tę tezę, że to nie jest korzystne?
        • moofka Re: Chce zakończyc erę butelki i smoczka 13.12.10, 08:49
          nie sa niezdrowe
          jezeli od czasu starsze dziecko sie napije
          jednak jezeli dziecko butelkowo-smoczkowe chce sie nauczyc doroslego picia
          to droga donikad i niepotrzebnie ten proces wydluza
          niekapki i slomki w ogole mozna pominac - w kalendarzu funkcji pokarmowych nie ma etapu niekapek smile
          chociaz u wielu dzieic jest az do przedszkola
          to jest to samo co butelka i faktycznie jest niezdrowe
          pomijajac sytuacje kiedy wygodnie jest miec cos co nie rozlewa (podroz?)
          na pewno nie sluzy to do nauki picia
          • joshima Re: Chce zakończyc erę butelki i smoczka 13.12.10, 19:14
            moofka napisała:

> jednak jezeli dziecko butelkowo-smoczkowe chce sie nauczyc doroslego picia
            > to droga donikad i niepotrzebnie ten proces wydluza
            A ja uważam, że to bezsensowne uogólnienie, bo wiele zależy od tego o jak dużym dziecku mowa.

> niekapki i slomki w ogole mozna pominac
            No cóż. Ja pominęłam butelkę dziecko pije i piło przez słonkę, z niekapka i innych "dziwnych" urządzeń i w wieku półtora roku zaczęło samodzielnie pić (nie uczone) ze zwykłego kubka. Albo teza jest do dupy, albo mam wyjątek, który ją potwierdza tongue_out

Poza tym stawiasz tezy bez konkretnych argumentów. Szkoda, bo na konkrety właśnie liczyłam.
            • moofka Re: Chce zakończyc erę butelki i smoczka 13.12.10, 19:22
              za tą tezą do dupy stoi wiedza o fizjologii dziecka o rozwoju funkcji pokarmowych i prawidlowym oddychaniu
              i zalecenia wspolczesnej logopedii
              picie przez slomke moze byc wrecz terapeutyczne dla dzieci starszych z wada wymowy
              i moze byc wygodne na spacerach zeby sie dzieciak nie pozalewal
              a my mowimy o nauce picia
              o przejsciu z butelki na dorosle jedzenie
              to jednoczesnie przejscie na dorosly sposob polykania i oddychania
              slomka w tym nie pomaga
              w tej nauce slomka przeszkadza
              a o tym jest watek
              zaden logopeda nie zaleci slomki do nauki picia przy rezygnacji z butelki
              twojemu dziecku widac tylko troche opoznilo te nauke
              • joshima Re: Chce zakończyc erę butelki i smoczka 14.12.10, 19:29
                moofka napisała:

> a my mowimy o nauce picia
                > o przejsciu z butelki na dorosle jedzenie
                Naprawdę? A ja sądziłam że o zakończeniu ery smoczka. Nikt nie napisało o jakim wieku dziecka mówimy i że chodzi o dorosłe jedzenie wink

> to jednoczesnie przejscie na dorosly sposob polykania i oddychania
                > slomka w tym nie pomaga
                Ale i nie przeszkadza. Znam naprawdę wiele przykładów tongue_out A Ty znasz choć jeden w którym zdiagnozowane opóźnienie w tej kwestii związane ze słomką?

> zaden logopeda nie zaleci slomki do nauki picia przy rezygnacji z butelki
                A ja sądziłam, że logopedzi to są od wymowy a nie od nauki picia z kubka tongue_out

> twojemu dziecku widac tylko troche opoznilo te nauke
                Naprawdę. Jak wiele znasz półtorarocznych dzieci pijących samodzielnie z kubka? Uważasz, że dziecko pijące samodzielnie z kubka w wieku 18 miesięcy jest opóźnione?
                • moofka Re: Chce zakończyc erę butelki i smoczka 14.12.10, 19:52
                  masz racje
                  slomka to jest to
                  • joshima Nie odpowiedziałaś mi na pytanie. 14.12.10, 20:08
    • mikams75 Re: Chce zakończyc erę butelki i smoczka 13.12.10, 08:07
      moja przeszla na niekapka juz dawno, dostaje samo mleko krowie, jak ma ochote na kaszke to dostaje lycha.
      Sa rozne niekapki, niektore w zasadzie niewiele roznia sie od smokow, tyle tylko ze ksztalt maja inny. Z niektorych niekapkow ciezko leci, trzeba mocno ciagnac, a nie kazdemu dzieciakowi sie chce. W sumie to juz lepiej leci z kapkow czyli roznych kubeczkow z dziubkami.
      Moja przez slomke dawno umiala pic, ale mleka nie chciala. Dalam sobie spokoj, pila z roznych kapkow i niekapkow. Az w zeszlym tygodniu stal sie cud i nagle pobiegla sama do kuchni po slomke i oswiadczyla, ze chce mleko przez slomke!
      I od tamtej pory tylko tak pije. Ale slomka musi byc niebieska, przez inna nie wypije wink))

na twoim miejscu najpierw bym zlikwidowala te kaszke, bo przez slomke/kapki/niakapki ciezko bedzie szlo i sie zniecheci. Jak juz mu zasmakuje samo mleko to kup jakiegos kapka/niekapka, moze niech sobie sam wybierze, w ulubionym kolorze, z jakims narysowanym bajerem.
      Nie polecam kubkow ze slomkami, bo nie wiem jak to wymyc, uzywamy tylko do wody. Do mleka czy soku tylko jednorazowe slomki.
      • lupa_87 Re: Chce zakończyc erę butelki i smoczka 13.12.10, 08:17
        Niekapek oraz łyżeczka.
      • zuzankas Re: Chce zakończyc erę butelki i smoczka 13.12.10, 23:30
        Do kubków ze słomkami są specjalne malutkie szczoteczki (na zasadzie szczotek do butelek) - wkładasz w słomkę i szorujesz. Przyda się też czasem wyparzyć.
    • leneczkaz Re: Chce zakończyc erę butelki i smoczka 13.12.10, 19:42
      Bidon: allegro.pl/nuby-bidon-nie-kapek-z-miekka-slomka-415-ml-i1349406208.html
      allegro.pl/nuby-natural-touch-bidon-nie-kapek-240-ml-6m-i1363904936.html na mleko, a reszt z normalnego kubka/szklanki.
      • leneczkaz Re: Chce zakończyc erę butelki i smoczka 13.12.10, 19:45
        Jeszcze takie są ok: allegro.pl/nuk-bidon-kubek-active-cup-krecik-ustnik-lateks-i1327317902.html i allegro.pl/tommee-tippee-bidon-termoczny-lyczek-300ml-i1346019230.html
        • mucha-live Re: Chce zakończyc erę butelki i smoczka 13.12.10, 20:45
          Ten pierwszy rewelacyjny - starszy bardzo lubił z niego pić (tylko, że lateksowy smile)
      • mucha-live Re: Chce zakończyc erę butelki i smoczka 13.12.10, 20:46
        Za to z tych dwóch - ten pierwszy tragedia - Młody nie ruszył... ;/
        ma "specyficzne" zakończenie
        • leneczkaz Re: Chce zakończyc erę butelki i smoczka 13.12.10, 21:08
          O, a mój lubi te bidoniki. Ssie jak swoje tongue_out
    • mozyna Re: Chce zakończyc erę butelki i smoczka 13.12.10, 19:55
      Od 6 mies. zaczal uzywac dziubkow do butelki. Potem dziubki dla starszych, slomka, no i normalny kubek. Zmiany przechodzily bez zadnych oporow, bo mlodziutki wtedy byl smile Wprowadzalismy mniej wiecej kolejno koncowki do butelek wedlug AVENTA. Kaszki nigdy nie pil. Jadl z miski lyzeczka.
    • d.alicja Re: Chce zakończyc erę butelki i smoczka 13.12.10, 20:47
      u nas odstawienie butelki calkowicie laczylo sie z odstawieniem mleka. teraz zaluje, ze sie pospieszylam. co mi przeszkadzala ta butelka raz dziennie!!!???? takze pomysl, czy warto? czy dziecko jest gotowe?, czy mleko z innego naczynia wypije?.

• leneczkaz Re: Chce zakończyc erę butelki i smoczka 13.12.10, 21:09
        No to u nas jakbym odstawiła niekapek to byłby oficjalny koniec mleka. A na to nie jesteśmy gotowi tongue_out
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka