sylwia_1975
01.02.11, 12:29
Witam,
mam pytanie o pewne rozwiązanie, które dotyczyć będzie naszej córki. W maju skończy ona 3 lata i od września pójdzie do przedszkola. W chwili obecnej chodzi do żłobka, gdzie nie ma z nią problemów, zaaklimatyzowała się bardzo szybko (poszła mając 16 miesięcy), lubi do niego uczęszczać, nie ma stresów ze zmianami Pań, kiedy któraś ze stałych opiekunek jest na zwolnieniu czy urlopie. W maju córka skończy 3 lata i również w maju przybędzie jej konkurencja w postaci młodszej siostry. Chodzi o rozwiązanie dotyczące przejścia ze żłobka do przedszkola we wrześniu.
W żłobku jest wakacyjna przerwa w sierpniu, jednakże możemy umieścić małą w żłobku zastępczym. W zeszłym roku nie było jakichś większych problemów z aklimatyzacją w nowym żłobku. W tym roku będzie to jednak inny niż w poprzednim żłobek. Co jest/byłoby dla córki lepsze:
1. żłobek zastępczy w sierpniu i potem przejście do przedszkola? - czy to nie za dużo zmian, pomijam już nowego członka rodziny bo minie już trochę czasu od tego faktu, jednakże zachowana zostanie ciągłość i rytm chodzenia do żłobka a potem od razu przedszkole, czy
2. ewentualnie w sierpniu mała z nami na "urlopie" i przejście tylko do przedszkola po miesięcznym nie chodzeniu do żłobka zastępczego?
Na chwilę obecną córka nie pokazuje zazdrości, niepewności swojej sytuacji co do nowego dzidziusia, może dlatego że już od ponad roku w naszym domu jest książeczka o Zuzi i jej nowym dzidziusiu, która myślę, że przygotowała małą na nowe rodzeństwo. Mała sama mówi o nowym łóżeczku, o pomaganiu przy maluszku (nie wspomnę o dotykaniu brzucha, sprawdzaniu bodźców maluszka w brzuchu latarką, mówienia do brzuch itd). Więc na chwilę obecną nie sądzę aby z tym wiązały się jakieś perypetie czego jednak na 100% nie mogę wykluczyć. Nie zamierzamy na czas porodu/po porodzie odstawiać córki do babci (czasem rodzice tak robią, żeby poświecić się tylko noworodkowi), będzie nadal chodziła do żłobka z tym, że razem z maluszkiem będziemy ją odprowadzać i odbierać ze żłobka a potem planujemy chodzić na plac zabaw gdzie córka będzie mogła się wyszaleć przed powrotem do domu.
Prosiłabym o radę które wyjście byłoby najlepsze, żeby nie zaburzyć jej spokoju ducha przy zmianie żłobka na przedszkole? Ewentualnie jeśli ktoś ma jakieś inne pomysły chętnie o nich poczytam.
pozdrawiam