Dodaj do ulubionych

jaka czapka?

17.12.10, 08:54
witam!

jakie czapki noszą Wasze Maluchy?
Młodszy synek nosi czapkę - jakby w środku była wełniana
Starszy nosi czapkę z podszewką z polaru

Zastanawiam się nad kupnem czapki z futerkiem od środka, ale nie wiem czy dzieciaki nie będą się pocić. Ja mam taką czapkę i czasami mam aż mokrą głowę...

Zastanawiam się czy taka czapka podszyta polarem jest ok przy temp zerowej, jak i przy -15?
Obserwuj wątek
    • green_nuska Re: jaka czapka? 17.12.10, 08:59
      Czapka to chyba dość indywidualna sprawa. O ile mój toleruje czapki na polarze, to taka z futrem w środku go odstrasza i nawet przymierzyć nie chce. Ale on gorący chłopak jest. Czapki z futerkiem w środku moim zdaniem są dobre na mróż poniżej -5 stopni. Choć znam ludzi, którzy zakładali dziecku już od września taką czapkę i nawet widok spoconej głowy po spacerze ich nie przekonywał. A teraz przyszła porządna zima to dziecko nosi cieńszą... Bo akurat nowa i ładna jestsmile
      • mucha-live Re: jaka czapka? 17.12.10, 09:09
        No u nas od 2 dni -15 i zastanawiam się nad kupnem z futerkiem - Młody tam model i bez problemu założy. Ale tak właśnie się obawiam, że jak będzie szalał na dworze, to głowa spocona uncertain
        • green_nuska Re: jaka czapka? 17.12.10, 09:17
          Żeby nie było, nic nie mam przeciwko tym czapkom na futrze, szczególnie u wózkowych dzieci jest wskazana w takie mrozy. Ale taki mój ganiający niespełna trzylatek to nawet nie chce słyszeć i już. Sama futra na głowie nie noszę to co go będę zmuszać.
    • ancymon123 Re: jaka czapka? 17.12.10, 09:38
      Mój nosi takie jak Twój starszy ma na zdjęciu - czyli dzianina na zewnątrz a wewnątrz polar (H&M czy Next). Z futerkiem czape posiadał jak miał niecały rok i była ok (taka pilotka na futrze).
    • joshima Re: jaka czapka? 17.12.10, 09:49
      mucha-live napisała:

> Zastanawiam się czy taka czapka podszyta polarem jest ok przy temp zerowej, jak
      > i przy -15?
      Dla mnie to jest oczywiste, że inną czapkę dziecko ma przy temperaturze zerowej a inną przy -15. Na chłodniejsze dni moja córka nosi taką wełnianą czapkę w stylu norweskim z bawełnianą podszewką . Jak jest bliżej zera nosi trochę cieńszą czapkę.
      • mucha-live Re: jaka czapka? 17.12.10, 09:53
        no właśnie mój syn nosi taką samą i ani spocony, ani mu zimno...
    • hermetyczka Re: jaka czapka? 17.12.10, 10:00
      sprawa indywidualna, u moich dzieci takie czapy jak z opisu i na zdjeciu by nie przeszly, sama bym takiej nie ubrala (a z futerkiem brrrr). ale my ogolnie bezczapkowi...
      teraz u nas faktycznie -15, i syn i corka praktycznie od zawsze chodzą a kominiarkach z cienkiego polaru, takich pod kask narciarski. bardzo wyodne, mieciutkie. jak zimna tak jak dzis, ubieram malej np kaptur na glowe i juz.
      • ancymon123 Re: jaka czapka? 17.12.10, 10:44
        Ale co to znaczy, że by nie przeszły? Twoje dziecko mówi Ci jakie ubrania masz mu zakładać? Mój nie wypowiada sie na temat tego co nosi, bo nie pytam go o zdanie w tym temacie. Jakoś to mi Suri Cruise zalatuje, co to w piżamie lub przebraniu aniołka lata na miasto, bo ma taką ochotę ;/
        Oczywiście w przypadku nastolatka to już coś innego, ja piszę o dziecku w wieku mojego.
        Na -10 i więcej nosi czapkę na polarze (z pomponem, który uwielbia), na cieplejszą aure czapkę bawełniana plus kaptur, na pow. 0 stopni czapkę bawełnianą.
        • lupa_87 Re: jaka czapka? 17.12.10, 10:56
          Ja nie kupuję czapek na grubuch miśkach, bo są po prostu za ciepłe. Kupuję najczęściej albo na polarku, albo podwójne z wywyniętym na uszy mankietem. Taka czapka nadaje się i jak jest normalna zima i jak są mrozy wielkie (pod kaptur). Bardzo bruba czapa nada się tylko na mrozy.
          • mucha-live Re: jaka czapka? 17.12.10, 11:23
            no właśnie jak jest -15, to nie chciałabym, aby Panie w przedszkolu musiały się bawić w pilnowanie czy młody ma kaptur na głowie. Ale z drugiej strony, jak miałby się pocić pod futrem, to już mu chyba taką z polarem zostawię
            • hermetyczka Re: jaka czapka? 17.12.10, 12:36
              przy -15 ponoc jest zarzadzenie (nie widzialam, tylko slyszalam), ze dzieci wychodza tylko do -10, tak ze problem akademicki
              • mucha-live Re: jaka czapka? 17.12.10, 13:24
                ale mi to nie przeszkadza, że wychodzą przy -15, bo gdyby był w domu, to też pewnie byśmy wyszli chociaż na 30min
        • hermetyczka Re: jaka czapka? 17.12.10, 12:05
          Ale co to znaczy, że by nie przeszły? Twoje dziecko mówi Ci jakie ubrania masz mu zakładać?

noo, tak. od zawsze. od urodzenia praktycznie biore pod uwage preferencje dzieci w tym wzgledzie. inna rzecz, ze wg mnie taka czapka to gruuuuuba przesada. od urodzenia ubieram dzieci najcieniej jak sie da, NIGDY takich czap nie podsiadały i posiadac juz nie bedawink po co??? futerko???? podwojne czapy??? spocona glowa etc. wiekszosc czasu spedzaja bez czapek, ew. w kapturach jak im chlodno. zawsze sa zdrowe.

Mój nie wypowiada sie na temat tego co nosi, bo nie pytam go o zda nie w tym temacie.
          a szkoda. jakbys wyciagnela mu to cos z buzi to moze by mial szanse wypowiedziec swoje zdanie...

Jakoś to mi Suri Cruise zalatuje, co to w piżamie lub przebr aniu aniołka lata na miasto, bo ma taką ochotę ;/
          a mi twoje wypodziedzi jakims takim brakiem wiedzy zalatuja...

Oczywiście w przypadku nastolatka to już coś innego, ja piszę o dziecku w wieku
          > mojego.

nastolatek i dorosly i dziecko niewozkowe (a takie sadzac z syhnaturek mamy na mysli) dokładnie tak samo odczuwaja zimno, dokładnie tak samo nalezy je ubierac. noo, moje dzieci o jedna warstwe MNIEJ, bo szybciej niz ja biegaja... ty masz taka czape na glowie??? bo ja takiej nie posiadam, mam kaptur na głowie, i to niekoniecznie, kwestia przyzwyczjenia
          Na -10 i więcej nosi czapkę na polarze (z pomponem, który uwielbia), na cieplej
          > szą aure czapkę bawełniana plus kaptur, na pow. 0 stopni czapkę bawełnianą.

moje pow. 0 nie nosiły nigdy czapki, jak jest zima to kominiarki cienkie, ew. moj starszy syn owszem ma bawelniana do sportu zimowego, ktory nie wymaga kasku.
          strasznie mnie smiesza takie postu i watki o tych czapkach, wlsciwie nie wiem czemu odpowiedzialam....
          • ancymon123 Re: jaka czapka? 17.12.10, 12:31
            Co ja mam mu z buzi wyciagnąć? Język? Nie wiem o czym piszesz.

Dla mnie Twoje mogą nawet na golaska latać w zimie smile

A każda w-miare-normalna-mama zakłada dziecku czapkę przy temperaturze ujemnej, a jesienią i wiosną jakąś cienką bawełnianą odmianę, latem kapelusik. Oczywiście Ty robisz inaczej, z kims na tym forum na pewno się zgadasz, jest taka jedna (a moze to też Ty), co hoduje dzieci w mieszaniu o temp. 17 stopni i przekonuje nas, że im ciepło. I mnie to ani ziębi, ani grzeje smile
            • hermetyczka Re: jaka czapka? 17.12.10, 12:58
              wyciagniej smoczek, jakbys miala watpliwosci, to chyba jest na zdjeciu.
              to nie ja hoduje dzieci (????- troche w stosunku dzieci by sie przydalo ladniej wyrazac, co ci zrobily) w 17 st, ja w 18big_grin i zyja i to doooobrze, duze juz sa. alas, mala sie jeszcze zalapuje na forum male dziecko wiekowo wiec czasami czytam i jak zawsze smiech mnie ogarniabig_grin
              co by sie przydalo dziecku to sprawa przyzwyczajenia, wiesz?
              zwazywszy ze nie musialam tutaj pisac o goraczkach, bolacym gardelku etc- to znaczy, ze dobrze myslalam.
              ale tyle ode mnie, bo bardzo mi sie nie podoba ton wypowiedzi, tzn twojej do mnie odpowiedzi
              • ancymon123 Re: jaka czapka? 17.12.10, 13:06
                Mój syn nie używa i nie używał smoczka. To na zdjęciu to ustnik niekapka. I oczywiście służy do picia, nie "ciumka" go dla uspokojenia. Na zdjęciu, może nie widać?, mój syn po prostu pije smile Ale zmieniłam sobie sygnaturke, tylko jeszcze zdjęcie się nie załadowało. Będzie specjalnie dla Ciebie, bez butelki smile
        • joshima Re: jaka czapka? 17.12.10, 13:16
          ancymon123 napisała:

> Ale co to znaczy, że by nie przeszły? Twoje dziecko mówi Ci jakie ubrania masz
          > mu zakładać? Mój nie wypowiada sie na temat tego co nosi, bo nie pytam go o zda
          > nie w tym temacie.
          Przykre to i tyle.

> Oczywiście w przypadku nastolatka to już coś innego, ja piszę o dziecku w wieku
          > mojego.
          Czyli?? Szklana kula mi się zacięła. Bo ja mam dziecko niespełna dwuletnie i też go nie pytam, bo nie protestuje, ale sądzę, że za jakiś czas będzie miało coś do powiedzenia i zamierzam przynajmniej wysłuchać i w razie możliwości uwzględnić.
          • ancymon123 Re: jaka czapka? 17.12.10, 13:18
            Czyli starsze dziecko pytać będę, a na razie nie ma nic do powiedzenia w kwesti czapki i kilku innych. Choc np. i starsze nie będzie mieć nic do powiedzenia w kwestii np. zapinania pasów.
            • hermetyczka Re: jaka czapka? 17.12.10, 13:30
              a szkoda, ze nie ma nic do powiedzenia w kwestii czapki, bo dzieci same wiedza kiedy im cieplo/zimno. ja daje do wyboru, pozwalam sobei wybrac.
              przepraszam, ale kwestia bezpieczenstwa, lekarstw to inna sprawa- sorki, ale trywialna czapka tu nie nalezy.
              ciekawe co wg ciebie oznacza kilka innych- moje dzieci wspoluczetnicza w wielu wyborach i to od malenkiego.
              ale to kwestia wyznawanych wartosci
      • mucha-live Re: jaka czapka? 17.12.10, 11:12
        no ja bym nie ubrała dzieciakom takich kominiarek, bo sama takie nosiłam i mam traumę wink
        brzydkie to jakieś.

Poza tym nie chcę się bawić w noszenie kaptura - po to są czapki. Tylko czy nie będzie się pocił pod futerkiem? uncertain

https://lb3f.lilypie.com/TikiPic.php/hNw1.jpghttps://lb3f.lilypie.com/hNw1p1.png
        https://lb2f.lilypie.com/TikiPic.php/17Wp.jpghttps://lb2f.lilypie.com/17Wpp1.png
        • ancymon123 Re: jaka czapka? 17.12.10, 11:21
          Muszka, wg mnie w drodze do przedszkola (jesli na piechotę) przy -12,-15 stopniach się nie spoci. Ale podczas śniegowych szaleństw już może. Mnie sie bardzo podobają te uszatki z futrem i jeśli będę miała kasę to za rok mojemu kupię, ale tylko dlatego, że mi sie podobają, a czy nie będzie mu za gorąco to nie wiem, wyjdzie w praniu. Tak jak pisałam, tej zimy mój chodzi w takiej samej jak Twój i jest ok, nie widzę potrzeby kupować futerkowanej.
          • mucha-live Re: jaka czapka? 17.12.10, 11:25
            No właśnie do przedszkola Mąż go zawozi samochodem...
            a w przedszkolu spacer, albo szaleństwa śniegowe i obawiam się, że się spoci, jak ja podczas ciągnięcia sanek z moimi klopsami wink
            także chyba zostanie H&M z polarem wink
            • ancymon123 Re: jaka czapka? 17.12.10, 11:34
              I wystarczy. Jak moja babcia mówi "świat i ludzie" taka czapka. A zreszta ma przyjść ocieplenie.
        • hermetyczka Re: jaka czapka? 17.12.10, 12:13
          oki, a jak sport beda uprawiac???
          mnie tam sie nie podobaja czapki jak w sygnaturce, kwestia gustu.
          moja corka wyglada slicznie w kominiarce, ale ona w ogole slicznasmile

to sa kominiarki pod kask, one sa inne, zapewniam.
          kaptur jest po to, zeby sobie dziecko moglo go sciagnac jak mu np goraco, o co nietrudno w tych gruuuubych czapach. owszech, z futerkiem bedzie sie pocil.
          te czapy to jakas polska choroba, naprawde;/
          • ancymon123 Re: jaka czapka? 17.12.10, 12:32
            Na północy dzieci chodzą bez czapek...zwłaszcza dzieci miśków polarnych smile
          • mucha-live Re: jaka czapka? 17.12.10, 13:34
            sporty będą uprawiać zimą na halach wink
            narty i inne podobne odpadają, bo i ja ich nie uprawiam

ale czemu tak przekonujesz do kaptura? dla mnie to bez sensu - kupuje bluzy głównie bez kapturów, a te w kurtkach - beznadziejne - żaden się nie utrzyma na głowie... uncertain

piszesz, że czapki z futra, to choroba, a dla mnie chore zakładać kominiarkę, która ma być pod kask.... kwestia gustu

ale dzięki za odp, że będzie się pocił wink

PS. moi chłopcy też są śliczni wink hahaha
            • hermetyczka Re: jaka czapka? 17.12.10, 13:40
              sporty będą uprawiać zimą na halach wink
              > narty i inne podobne odpadają, bo i ja ich nie uprawiam
              >

ja tez nie uparwiam sportow, ktore uprawiaja moje dzieci- wiec nie mow, roznie moze byc...

a te w kurtkach - beznadziejne - żaden się nie utrzyma na gł
              > owie... uncertain

w kurtkach sportowych, do uprawiania sportow zimowych, kazdy kaptur trzyma sie glowy- jest specjalna regulacja.
              reszty nie bede kometowac- bo po co...
              • mucha-live Re: jaka czapka? 17.12.10, 14:46
                mając 5-6 lat dzieciaki nie będą uprawiały sportów na które im nie pozwolę - chyba logiczne?

na razie nie mają kurtek do sportów zimowych, więc dlatego te kaptury beznadziejne. Ja mam Campusa i kaptur się super trzyma. Niestety nie mają takich małych rozmiarów...
                • ancymon123 Re: jaka czapka? 17.12.10, 14:52
                  Jak czapka jest z pomponem to wogóle kaptur nie zdaje egzaminu. Jak chce założyc małemu kaptur to zakładam czapkę bez pomponika.
                  Kurtki przystosowane na stok nie odpowiadają mi na codzień, sama takiej bym nie założyła i dziecku też nie.
            • hermetyczka Re: jaka czapka? 17.12.10, 13:43
              i jeszcze jedno, ale ja mowie na przykladzie dzieci aktywnych:

ale czemu tak przekonujesz do kaptura?
              bo można go ściagnąć jak dziecku gorąco, sprobuj sobie pobiega takich czapach jak z opisu- masakra, spocone dzieci, spocona głowa...
              a tak po sciagnieciu- dziecko zostaje bez czapki, prawda? nawet przy zdrowym wlasciwym neprzerzewaniu, to przy -15 może to byc zbyt ekstremalne, prawda?
              • mucha-live Re: jaka czapka? 17.12.10, 14:52
                ja lubiłam nosić kaptur, ale jak miałam 13 lat
                moi chłopcy kaptur zaraz ściągają. Poza tym - raz założyłam kaptur na głowę, szalał, wracając do domu - zdjął sobie i szyja spocona jak szczur...

pisałam już, że sama jestem spocona w czapce z futrem, jak ciągnę chłopaków na sankach - dlatego do szaleństw zostaną polarowe, a na spacery kupię z futrem smile
    • koza_w_rajtuzach Re: jaka czapka? 17.12.10, 12:42
      Moje dzieci noszą czapki podszyte polarem i moim zdaniem są okej
    • mucha-live Re: jaka czapka? 17.12.10, 14:53
      Dziękuję wszystkim za odpowiedzi smile

Zostanie czapka z podszewką polarową do szaleństw, a na spacery z futrem wink

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka