mala.ula 11.07.14, 14:50 Witam, ktoś może ma pojęcie jak zinterpretować wynik test Kerrego na nietolerancję laktozy? cukry redukujące obecne ++++ cukry nieredukujące nieobecne Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tomek Re: interpretacja testu Kerrego IP: 156.17.52.* 16.07.14, 20:24 Hey mozesz napisac gdzie robilas ten test kerrego Odpowiedz Link Zgłoś
layla_27 Re: interpretacja testu Kerrego 20.12.14, 16:51 Cześć, Możesz napisać jak przeprowadza sie taki test i gdzie robiłas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasqdnisia Re: interpretacja testu Kerrego IP: *.149.sulika.net 31.12.14, 17:45 u naszego maluszka wyszedl dokladnie taki sam wynik jak u ciebie czy mozesz powiedziec co powiedzial ci lekarz i co bylo dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
layla_27 Re: interpretacja testu Kerrego 31.12.14, 17:54 Możesz napisać jak przeprowadza sie taki test i gdzie robiłas? Odpowiedz Link Zgłoś
mala.ula Re: interpretacja testu Kerrego 31.12.14, 22:14 Oddaje się kał dziecka do laboratorium, takiego, gdzie oddaje się również krew. W moim mieście można to zrobić w każdym laboratorium, ale warto wcześniej zadzwonić i zapytać, czy wykonują tam testy Kerrego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: interpretacja testu Kerrego IP: *.226.sulika.net 02.01.15, 21:04 pobierasz probke kupki dziecka i dajesz do laboratorium my robilismy w bialymstoku na bema 2 :) Odpowiedz Link Zgłoś
mala.ula Re: interpretacja testu Kerrego 31.12.14, 22:11 nietolerancja laktozy została potwierdzona, jest dość duża ( na szczęście po 4 miesiącu minęła), karmiłam piersią, więc przed każdym karmieniem odciągałam około 10ml pokarmu laktatorem, to mleko wylewałam (bo ma najwięcej laktozy) i podczas karmienia wkraplałam maluszkowi kropelki delicol (około 7 kropel do każdego karmienia). Ważne, by robić to w trakcie karmienia, a nie przed, bo żołądek musi już pracować by lepiej przyswoić preparat, np. karmiłam jakieś 2 minuty, odstawiałam od piersi, wkraplałam, a potem dalej karmiłam. Nie trzeba stosować żadnej diety, choć niektórzy lekarze twierdzą, że należy unikać produktów pochodzenia mlecznego. Bzdura, wręcz przeciwnie, należy jeść jogurty, bo one pomagają dziecku w trawieniu mleka mamy. I przede wszystkim nie jest to powód do zakończenia karmienia piersią, bo i o takich "lekarzach" słyszałam. Jeśli karmisz butelką, to delicol dodajesz do mleka modyfikowanego, dopiero po jego podgrzaniu. Nie jest to typ problemu, który mija "jak ręką odjął", trzeba uzbroić się w cierpliwość. A nietolerancja laktozy to nie koniec świata i w większości przypadków mija około 5 miesiąca życia :) Odpowiedz Link Zgłoś
layla_27 Re: interpretacja testu Kerrego 01.01.15, 03:35 A czym objawiała się ta nietolerancja laktozy? Co Cię skłoniło żeby zrobić ten test? Jest jakieś badanie na sprawdzenie czy dziecko ma nietolerancje mleka krowiego? Odpowiedz Link Zgłoś
mala.ula Re: interpretacja testu Kerrego 01.01.15, 10:34 Objawami są tzw. strzelające kupy, przelewanie w brzuszku, stękanie, dziecko może niespokojnie spać. U nas było tak, że syn spał dosłownie po 15 minut, bo go to stękanie wybudzało. A nietolerancję mleka krowiego możesz sprawdzić sama, np. przez odstawienie mleka, a potem jego wprowadzenie i obserwację dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.ula Re: interpretacja testu Kerrego 01.01.15, 10:36 aha i dziecko może po kilku minutach ssania wiercić się, płakać, stękać, bo jelita zaczynają pracować, ale nie są w stanie poradzić sobie z laktozą Odpowiedz Link Zgłoś
layla_27 Re: interpretacja testu Kerrego 01.01.15, 15:55 Dziękza odpowiedź. Szkoda,że jakoś laboratoryjnie nie można sprawdzić czy dziecko ma nietolerancje mleka krowiego. Boje sie,ze nie uda mi sie jej rozpoznac na podstawie obserwacji :( Odpowiedz Link Zgłoś
mala.ula Re: interpretacja testu Kerrego 01.01.15, 17:56 na pewno się uda, mama zauważy, że coś u dziecka nie tak, czy z kupką, czy z wysypką itp. :) Odpowiedz Link Zgłoś
layla_27 Re: interpretacja testu Kerrego 01.01.15, 21:23 No wlasnie u nas z kupa kiepsko,bo od 4.tyg. jest zielona :/ Odpowiedz Link Zgłoś