rzona 15.04.04, 20:07 Drogie Mamy, napiszcie skąd mam wiedzieć, które biszkopty są bezglutenowe??? Oglądałam już kilkanaście paczek z różnych firm i nic tam nie pisze o "bezglutenowości". Pomóżcie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cz.wrona Re: Biszkopciki 15.04.04, 21:28 Hmmm nie odpowiem Ci dokładnie ale ja kupuję biszkopciki od miesiąca mojemu 7,5miesięcznemu synkowi. Wybieram po prostu takie lepszych firm- nie te najtańsze ani marki TESCO czy LEADER PRICE etc. Bardzo mu smakują!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tymmianek Re: Biszkopciki 12.05.04, 22:49 świetnie! a gluten wydłubujesz palcami? Moim zdaniem totalna głupota! Podziwiam za beztroske i pozdrawiam! Wg Towzrzystwa pediatrycznego do 10 miesiaca zycia nie powinno sie popdawać dzieciom produktów zawierających gluten. Gluten zawarty jest w zbożach (pszeniac, owiec, żyto i jęczmień) i w ich przetworach. A biszkopciki bezglutenowe najlepiej kupować w sklepach ze zdrową żywnością. I jeszcze mam do Ciebie prośbę cz.wrona - pohamuj się od dawania rad innym dziewczynom jeśli nie jesteś stu procentowo przekonana ze masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: Biszkopciki 15.04.04, 22:06 bezglutenowe słodycze owinnaś dostać w sklepach ze zdrową żywnością. Rozumiem, że Twój maluch jest na diecie? Odpowiedz Link Zgłoś
rzona Re: Biszkopciki 17.04.04, 21:24 Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałam, ale tylko dzieci na diecie bezgutenowej muszą jeść takie biszkopty, a jeśli moja Zosia je wszystko, co może jeść 7 miesięczne dziecko, to spokojnie mogę jej dawać w rozsądnych ilościach te normalne, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
mami30 Re: Biszkopciki 17.04.04, 21:30 Bezglutenowe jadać powinny dziciątka do 10-tego miesiąca życia. Radze poczekać z biszkopcikami a w zamian dać coś w rodzaju flipsów czy innych "samokukurydzianych" Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Biszkopciki 18.04.04, 16:20 Wg. ostatnich badan,gluten powinno sie wprowadzac duzo wczesniej w malych ilosciach.Najlepiej jeszcze przed ukonczeniem 6-tego miesiaca zycia i w czasie,jak dziecko jeszcze dostaje pokarm matki.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: Biszkopciki 13.05.04, 13:54 Ja słyszałam, że ważny jest nie tyle wiek dziecka, ile osłona karmienia piersią. Jeśli mama planuje wcześniej zakończyć karmienie, może rozważyć wczśniejsze wprowadzenie glutemu. Zresztą to są tylko badania (trzeba wiedzieć np. jak długo karmiły piersią mamy uczestniczące w testach). Nie czytałam nic o oficjalnych zalecaniach (np. IMiD) dotyczących obniżenia proponowanego wcześniej wieku (dotąd było: ukończony 12 miesiąc dla dzieci zagrożonych alergią i 10 miesiąc dla pozostałych). Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link Zgłoś
paula555 Re: Biszkopciki 18.04.04, 14:32 Bezglutenowe widzialam w sklepach ze zdrowa zywnoscia (kartonik wielkości tego od pieczywa chrupkiego kosztowal okolo 8 zl). Ale ja od poczatku mojej Zuzi dawalam zwykle biszkopty dobrych firm (Dan Cake'a). Pozdrawiam, Paulina Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: Biszkopciki 13.05.04, 13:57 Tzw. dobra (czytaj - znana, reklamowana) często ma skład nieodpowiedni dla niemowląt - np. są dodawna konserwanty i różne polepszacze. Dlatego konieczne jest studiowanie składników. Ja się tak "przejechałam" na keczupie pewnej znanej firmy. Nie dość, że aż skrzypi od dodatków, to jeszcze niesmaczne ( Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link Zgłoś
madziurex Re: Biszkopciki 18.04.04, 16:27 Zuzia dostała biszkopta bezglutenowego w 10 mies. życia, ale była po nim cała wysypana, okazało się,że jest też uczulona na żółtko,które tam było! Ok. roku przeszło jej uczulenie na gluten, teraz(ma 13 mies.)je normalne biszkopty i pieczywo.Żółtko tez już nie szkodzi. Czasami lepiej poczekać parę miesięcy z wprowadzaniem nowego i mieć zdrowe dziecko, pośpiech może spowodować kłopoty na całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: Biszkopciki 19.04.04, 09:18 biszkopciki są z zasady "glutenowe", jako że się je wyrabia z mąki pszennej bezglutenowe są specjalne, dla osób na diecie bezglutenowej, lub dla młodszych niemowląt, można je trafić w sklepach ze zdrową żywnośią oraz w takich typu "wszysko dla niemowląt" moje dzieci dostawali produkty glutenowe od 5-go miesiąca, było OK pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś