Dodaj do ulubionych

ospa a kąpiel dziecka

12.01.11, 15:12
synek od niedzieli choruje na ospę i lekarz powiedział,że mam go nie kąpać...Poradźcie czy rzeczywiście delikatny prysznic nie byłby wskazany? przecież tak łatwo zainfekować te krostki,a kiedy człowiek się nie umyje to ma na sobie tyle bakterii. Szczególnie taki niepełny trzylatek, który pomimo choroby bawi się na podłodze. Kładzie się, tarmosi i przede wszystkim poci. W necie zdania są podzielone i człowiek jest wygłupionyuncertain Jakie jest Wasze zdanie?
Obserwuj wątek
    • ancymon123 Re: ospa a kąpiel dziecka 12.01.11, 15:26
      Ale za przeproszeniem, w kupą się nie bawi? Jeśli lekarz powiedział, że nie kąpać to nie kąpać. A miejsca intymne można umyć mokrymi husteczkami. Ręce, buzię, zęby myjesz chyba normalnie. Można umyć też stopy. Ile czasu masz nie kąpać?, przeciez nie 2 tygodnie, tylko z tydzień. Ja mojego nie kąpałam 3 tygodnie jak był w gipsie i tez daliśmy radę, a lato było. Ok, po 3 tygodniach z ulgą go wymyłam, bo pod gipsem juz był lekki nieprzyjemny zapaszek, ale na prawdę delikatny. Dzieci nie pocą sie jak dorośli.
      • onoma-topeja Re: ospa a kąpiel dziecka 12.01.11, 15:31
        To u mnie odwrotnie.
        syn mial ospe hmmmm z 5 lat temu,akurat bylo lato i pediatra jasno powiedziala KAPAC
        ale ona z tych niepanikujacych i niedajacych na byle co antybiotykow wiec moze dlatego smile
    • joanna_poz Re: ospa a kąpiel dziecka 12.01.11, 15:35
      z tym niekąpanie to jest stara szkoła.

można kąpać, ale nie siedzieć w wannie, nie namaczać, nie trzeć, tylko prysznic i uważać przy wycieraniu.
    • iza232 Re: ospa a kąpiel dziecka 12.01.11, 15:53
      No właśnie - w necie zdania masz podzielone. Ja też swoje dzieci kąpałam i siebie w czasie ospy. Nie wyobrażam sobie być śmierdząca nawet dwa dni, a co dopiero tydzień. Dzieci nie pocą się jak dorośli, ale kąpiel działa odświeżająco i poprawia samopoczucie a zwłaszcza w czasie choroby i dziecko będzie nawet lepiej spało po szybkiej kąpieli. Poza tym smarujesz chyba czymś tę wysypkę, więc preparat nakłada się na CZYSTĄ skórę a nie jedną maść na drugą. A ty ancymon uznajesz tylko mycie jak człowiek jest brudny? A jak nieswieży to już nie potrzeba? Współczuję podejścia do higieny.
      • ancymon123 Re: ospa a kąpiel dziecka 12.01.11, 15:56
        Uznaję niepodważanie zaleceń lekarza przez laseczki z forum. Syna kąpie co drugi dzień, nie widzimy potrzeby codziennej kąpieli.
        • szajma Re: ospa a kąpiel dziecka 12.01.11, 17:05
          mój syn właśnie kończy ospę, zostały mu dwie krostki. kąpaliśmy się codziennie, ale dlatego, że w nadmanganianie potasu, pół tabletki do małego brodzika i ostrożnie go mydliłam, później opłukiwałam tą wodą i już. wycierałam dotykając a nie pocierając. pomagało mu to bardzo, wysuszało krostki. jeśli jest chory np. na zapalenie oskrzeli jak obecnie to wcale nie kąpię go codziennie, co drugi dzień i nikt mi nie wmówi, że codzienna kąpiel chorego dziecka jest konieczna. ale nie ważne. tylko może lekarz miał podstawy do zakazania kąpieli. może są jakieś przeciwwskazania do moczenie krostek ospy, nie wiem, jakieś zakażenia czy coś, może zalecił jakąś specjalną pielęgnację krostek....
          • memphis90 Re: ospa a kąpiel dziecka 12.01.11, 23:38
            >tylko może lekarz miał podstawy do zakazania kąpieli.
            Brak aktualnej wiedzy- wyłącznie.

może są jakie
            > ś przeciwwskazania do moczenie krostek ospy, nie wiem, jakieś zakażenia czy coś
            Zakażenia są właśnie od niemycia.
        • iza232 Re: ospa a kąpiel dziecka 12.01.11, 21:46
          ancymon123 napisała:

> Uznaję niepodważanie zaleceń lekarza przez laseczki z forum. Syna kąpie co drug
          > i dzień, nie widzimy potrzeby codziennej kąpieli.

Twój syn, twój brud, nie moja sprawa. W tym wypadku akurat to laseczki z forum mają rację a nie tamten lekarz z przedpotopowymi poglądami na kąpiel. Ja nie uwazam lekarza za nieomylne źródło wszechwiedzy.
    • prawdziwy_necik Re: ospa a kąpiel dziecka 12.01.11, 17:17
      Dwojka moich dzieci przeszla ospe i pierwsze słysze zeby dziecka nie kąpac,osobiscie jestem zdania ze trzeba a moj lekasz wrecz zalecił kapiel,przepraszam szybki prysznic,chodzi o to by umyc dziecko w mydle szarym ale w tak delikatny sposob aby nie rozcierac tych chrostek,pozniej płukac dobrze prysznicem i poprzykładac recznik nie trzec,jesli koniecznosc jest umycia wlosów to w szamponie dla dzieci lub uzyc szare mydło i wysuszyc głowe,najwazniejsze w tym jest to by ospy nie przeziebic czyli szbki prysznic i łozko.
      • mak-111 Re: ospa a kąpiel dziecka 12.01.11, 17:59
        my robilismy szybka kapiel w roztworze nadmanganianiu. lagodzi swedzenie, dezynfekuje i obsusza.
      • ancymon123 Re: ospa a kąpiel dziecka 13.01.11, 10:58
        Lekarz autorce postu zabronił kąpac dziecko, moze sie nie dopytała i prysznic uznałby za wskazany. Lekarz też czasem powie coś mało konkretnie, a my matki musimy się dopytać (patrz wątek o lekach).
    • ga-ti Re: ospa a kąpiel dziecka 12.01.11, 19:18
      Moje dzieciaki chorowały w święta, więc całkiem niedawno. Wiek 3 lata i 6 lat. Zalecenie lekarki: kąpać codziennie pod prysznicem, nie namaczać za bardzo, szybka kąpiel i już.
      Ja myłam szarym mydłem, żeby nie podrażniać, delikatnie wycierałam i smarowałam krostki na nowo smile
      Choć zdarzyło się, że młode były tak padnięte (święta, prezenty, wrażenia, choroba), że raz czy dwa nie umyłam wink
    • joanka-r Re: ospa a kąpiel dziecka 12.01.11, 19:27
      U nas zalecono szybkie mycie , dodając do wody nadmanganian potasu, działający odkażająco. Nie wyobrażam sobie smarować dziecko kilka razy dziennie dermopudrem i nie myć przez dni kilka.
    • q_fla Re: ospa a kąpiel dziecka 12.01.11, 21:39
      Lekarz niech się sam nie kąpie i nie myje przez kilka dni. Córkę chorą na ospę kąpałam w wannie z dodatkiem nadmanganianu potasu, który wysusza i przy okazji dobrze dezynfekuje. Nie używałam mydła, tylko opłukiwałam ją wodą z wanny. Tym bardziej, że ospe przechodziła w lipcu w największe upały. Wszystko pięknie i szybko się zasuszyło i poodpadało.
    • mamaigiiemilki Re: ospa a kąpiel dziecka 12.01.11, 23:24
      nasz pediatra jest za kąpielą; ja przemywałam jeszcze nadmanganianem potau, który ma działanie odkażające; krostki szybko przeschły, 4 dnia dziewczyny mogły już wyjść na dwór;
    • memphis90 Re: ospa a kąpiel dziecka 12.01.11, 23:36
      Oczywiście, że kąpać. No chyba, że chcesz dziecku zafundować jakąś ropowicę pod tymi krostkami, szczególnie, jak zaciapane są pudrem płynnym.
      • wisionka44 Re: ospa a kąpiel dziecka 12.02.11, 18:00
        Mam akualnie chorego na ospe 6-latka.Ospa raczej lagodna,generalnie krostki na pleckach i brzuszku ni i na glowce.Zgadzam sie z poprzedniczkami wypowiedzi,ze mimo dziecko trzba odswiezyc ...maly prysznic nikomu nie zaszkodzil...A co do smarowania krostek to uzywamy pigmentu...swietnie wysusza smile
    • tsaria Re: ospa a kąpiel dziecka 12.01.11, 23:43
      Mój pediatra też mówił żeby nie kapać, to pierwsze dni nie kąpałam, bałam się, młody był mały miał 8 miesięcy. Potem wyczytałam w jakimś artykule, że jednak można w słabym roztworze nadmanganianu potasu(tak tylko żeby woda była lekko różowa) i powie Ci, że wielką ulgę mu przyniosło. Usnął wtedy spokojnym snem, nadmanganian powoduje również że krostki czybcie wysychają.Oczywiście to były szybkie kąpiele, takie spukanie, potem małego obtulałam w pieluchę flanelową i nie wycierałam.
      Napewno nie zaszkodzi, a dziecko lepiej się poczuje.
      • lupa_87 Re: ospa a kąpiel dziecka 13.01.11, 09:34
        Mi lekarz kazał nie kąpać - wytrzymałam pierwsze 2 dni - potem szybki prysznic.
        Dwie rzeczy są ważne- 1.bardzo uważać przy prysznicu, żeby nie przeziębić ospy i osuszać bez wycierania, żeby nie roznosić krost - 2.tylko i wyłącznie gencjana.
        2 tygodnie po synku sama zachorowałam na ospę i na własnej skórze przekonałam się jaki dobroczynny wpływ na szybki prysznic i gencjana zamiast nic nie wartego pudru wink
        • iza232 Re: ospa a kąpiel dziecka 13.01.11, 16:03
          lupa_87 napisała:

- 2.tylko i wyłącznie gencjana.
          gencjana zamiast nic nie wartego
          > pudru wink

Może nie wypowiadaj się tak autorytarnie. Pomyslałby kto jeszcze, że reklamujesz tę rewelacyjną gencjanę za grubą kasę. Ja używałam pudrodermu i uważam, że jednak jest dużo wart.
          • joanna_poz Re: ospa a kąpiel dziecka 14.02.11, 13:31
            > Może nie wypowiadaj się tak autorytarnie. Pomyslałby kto jeszcze, że reklamujes
            > z tę rewelacyjną gencjanę za grubą kasę. Ja używałam pudrodermu i uważam, że je
            > dnak jest dużo wart.

ja akurat też chwaliłam sobie ten pudroderm.
        • magnolia1973 Re: ospa a kąpiel dziecka 14.02.11, 14:13
          Też chorowałam wraz z dziećmi. I powiem, że:
          - nie wyobrażam sobie, żeby się nie kąpać
          - kąpiel w nadmanganianie przynosiła mi dużą ulgę
          - Pudroderm również
          - a największą Fenistil (tylko strasznie spać mi się chciało po tym)
          - I Heviran, bo nowe wypryski przestały się pojawiać
    • hanadoma Re: ospa a kąpiel dziecka 12.02.11, 20:25
      córka miała 8 mcy jak przechodziła ospę, kapałam ją codziennie, potem krosty gencjaną, puder sie nie sprawdził.
    • jagranda Re: ospa a kąpiel dziecka 12.02.11, 21:53
      Mlody ospa zarazil sie ode mnie. Mial wtedy 8 mc. Nie wyobrazam sobie zeby siebie i jego nie kapac. Tym bardziej, ze krosty latwo zakazic. Lekarz wrecz zalecal szybka kapiel w nadmanganianie lub krochmalu, ktory rewelacyjnie lagodzil swedzenie, zarowno u mnie jak i u Mlodego.
    • amy33 Re: ospa a kąpiel dziecka 12.02.11, 21:58
      My kapaliśmy córkę - tzn. nie wylegiwała w wannie, szybki prysznic i po sprawie. Przechodziła ospę jak miała 3,5 roku. Z tym, że miała ledwo kilka kropek.
    • edit38 Re: ospa a kąpiel dziecka 14.02.11, 18:04
      Nam lekarka zakazała kąpieli z siedzeniem w wannie ale prysznic jak najbardziej jest dozwolony.
    • tus-ka Re: ospa a kąpiel dziecka 14.02.11, 18:33
      Nasz pediatra zalecił prysznic co 2 dni i osuszenie ciała suszarką do włosów, żeby nie zedrzeć krostek.
    • schere Re: ospa a kąpiel dziecka 14.02.11, 20:51
      Szybka, codzienna kąpiel w nadmanganianie potasu, smarowanie fioletem na wodzie. Wygoiło sie błyskawicznie smile.
    • olcia68 Re: ospa a kąpiel dziecka 15.02.11, 09:25
      kiedy moja córka przechodziła ospę trafiłyśmy do szpitala bo równocześnie miała zapalenie gardła, wysoką gorączkę i odmawiała przyjmowania płynów. W szpitalu zalecenia były takie, żeby kąpać codziennie w roztworze nadmanganianu potasu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka