Dodaj do ulubionych

dla 5 latka o dobrych manierach ...

20.01.11, 20:58
Szukam książeczki dla dziecka z bajkami opowiadającej o grzecznym zachowaniu, wspólnej zabawie z dziećmi, dzieleniu się zabawkami .... ale nie chodzi mi o książkę typu - zasady dobrego wychowani dla dzieci... tylko coś z bajeczkami, historyjkami itp ... moje dziecko jest bardzo złośliwe w stosunku do innych dzieci, dokucza, zabiera zabawki itp i nie wiem jak ugryźć ten temat ... nie chcę prawić kazań bo to nic nie daje ...
Obserwuj wątek
    • luna_de Re: dla 5 latka o dobrych manierach ... 20.01.11, 21:07
      polecam "Tupcio Chrupcio"-my posiadamy wiekszosc ksiazeczek niestety po niemiecku (Leo Lausemaus), ewentualnie "Kamyczek" (Caillou) i "Basia"
      Oto link:
      www.empik.com/basia-komplet-6-ksiazek-oklejak-marianna-stanecka-zofia,prod25040593,ksiazka-p
      Czytamy od dawna, ogladamy bajki-moje dziecko bierze sobie wiele sytuacji az za bardzo do sercasmile
      • luna_de Linki 20.01.11, 21:10
        Tupcio Chrupcio:
        Tupcio Chrupcio
        Kamyczek:
        Kamyczek
      • ancymon123 Re: dla 5 latka o dobrych manierach ... 21.01.11, 12:30
        Stara dobra lektura - Cudaczek Wyśmiewaczek, są wznowienia dostępne nawet w hipermarketach. Ja jeszcze nie kupiłam, syn nawet 3 lat nie ma i ma jeszcze czas na Cudaczka, ale moja mama bardzo zachwala, mówi, że i ja i moja siostra uwielbiałyśmy te bajki, tak właśnie od 5 r.ż.
    • mama-mia123 Re: dla 5 latka o dobrych manierach ... 20.01.11, 21:36
      Poszukaj w Bajkach/opowiadaniach terapeutycznych, my mamy taki zestaw opowiadań, chyba Molickiej (książka granatowa z dużym misiem na okładce), ale książka jest bez obrazków, więc najpierw czytam, później rozmawiamy a później syn rysuje ilustrację do historii. ważne w tym jest krótkie omówienie (typu: dlaczego myszka się zasmuciła? co robiły kosmate potworki? czy wolno tak robić? itp.) i czytanie co jakiś czas w kółko tego samego opowiadania... u nas był np. temat "dzielenie się" i "psucie komuś zabawy" ...

Poza tym niektóre tematy przerabia też Franklin.
      • tymianek21 Re: dla 5 latka o dobrych manierach ... 21.01.11, 08:26
        Wydaje mi się ze 5 latek jest już za duży na kamyczka czy Tupcia. Polecam ci tez Franklina-(Franklin mówi przepraszam-pokłócił się z przyjacielem, Franklin i prezent świąteczny- Franklin chce oddać biednym dzieciom stare, zniszczone zabawki a jego koledzy daja nowe, Franklin rządzi się, Franklin i jego paczka, Franklin i komputer). Chyba każdy z tych Franklinów jest w bibliotece. Tu linkuję ci też wątki na temat złości itp z forum o książkach dla dzieci
        forum.gazeta.pl/forum/w,16375,107699359,,Zlosc.html?v=2
        forum.gazeta.pl/forum/w,16375,56551865,,co_dla_agresywnego_przedszkolaka_.html?v=2
        • tymianek21 Re: dla 5 latka o dobrych manierach ... 21.01.11, 08:42
          Zapomniałam napisać o Cudaczku Wysmiewaczku- kapitalna książka choć napisana dawno temu. Bardzo dobrze się czyta. Mój syn bardzo przeżywał że są dzieci do których trafiał Cudaczek.
          Zajączek z rozbitego lusterka- o Piotrusiu który złości sie w domu ze mama w końcu wychodzi a on ją szuka. Pamiętam jak moja mama mi ja czytała, mojemu synkowi tez czytałam kilka razy
          Polecam ci jeszcze książki o przedszkolakach. Te książki są zawsze napisane według schematu- tęsknota za rodzicami-jak sobie poradzić, łobuz w grupie-nikt się nie chce z nim bawic a potem zmienia się i wszyscy go lubią. Poszukaj w bibliotekach-moze znajdziesz te:
          Przedszkolaki z ulicy Morelowej
          merlin.pl/Przedszkolaki-z-ulicy-Morelowej_Barbara-Gawryluk/browse/product/1,650404.html
          Przedszkoludki 100 radości i 2 smutki:
          wysylkowa.pl/ks941443.html
        • luna_de Re: dla 5 latka o dobrych manierach ... 21.01.11, 09:55
          Mozliwe, ze za duzy, my mamy te kolekcje Tupcia i "Caillou-Kamyczka" na DVD odkad mlody skonczyl 1,5 - 2 lata. Moze warto po prostu predzej zaczacsmile Choc Tupcio mysle, ze jest uniwersalny, sa tam i obrazki i teksty, 5 latka nie oglupismile
          A Basie polecila mi kolezanka, mama dziecka zerowkowego, jeszcze nie kupowalam (moze jak bede w Pl). Pzdr.
    • morelee Re: dla 5 latka o dobrych manierach ... 21.01.11, 09:04
      może Kuba i Buba?
    • latosie Re: dla 5 latka o dobrych manierach ... 21.01.11, 12:11
      dzięki za propozycje ... właśnie siedzę i przeglądam wszystkie linki ... kubę i bubę mamy ale to wydaje mi się na razie za trudne ... a sama zapomniałam o Franklinie ... może coś z tej serii będzie dobre ...
    • budzik11 Re: dla 5 latka o dobrych manierach ... 21.01.11, 13:39
      "Bon czy ton. Savoir vivre dla dzieci" Grzegorza Kasdepke www.gandalf.com.pl/b/bon-czy-ton-savoir-vivre-dla-dzieci/
      własnie wypożyczyłam z biblioteki.
      • tymianek21 Re: dla 5 latka o dobrych manierach ... 21.01.11, 14:07
        Dziś w bibliotece natrafiłam na takie 2 książeczki:
        Kapitan Gbur
        poleczkazksiazkamibeel2.blox.pl/2009/02/Kapitan-Gbur-Malgorzata-Strzalkowska.html
        Wakacje Potworaka
        poczytajmi.blox.pl/2008/03/Wakacje-Potworaka.html
        nie czytałam synowi, ale znalazłam dobre rekomendacje!
        Jeśli mogłabym ci coś polecić to "laleczkowe zabawy". Razem z synem odgrywam scenki z przedszkola-w domu mamy kilkadziesiąt figurek zwierzaków, z bajek i mają różnego rodzaju przygody. Syn bardzo angażuje się w te zabawy. Gra jednocześnie kilkoma figurkami- wiem że mogłby sam i często bawi się sam, ale tu chodzi o to że ja jestem "złym charakterem" -popycham inne figurki, wyśmiewam, zabieram zabawki, slizgam się po jeziorze,śmiecę w lesie itp-czyli bez umoralniania przemycam to co chciałabym żeby syn zapamiętał. Syn udziela mojej figurce instrukcji "że tak nie wolno, zobacz goryl płacze itp". Może to pomoże u was.
        • luna_de przedszkole 21.01.11, 14:43
          a jak to bywa u Was w przedszkolu? Panie zwracaja uwage (konsekwentnie) na poprawne maniery u dzieci?
          • latosie Re: przedszkole 21.01.11, 15:52
            już własnie też myślałam o samodzielnym zrobieniu z małą tetrzyku i odgrywaniu przy tym przedszkolnych scenek ... a co do poprawnych manier w przedszkolu ... nie wiem co masz konkretnie na myśli - czy takie maniery typu - ładne jedzenie , dmuchanie noska itp czy o zachowanie... bo jeśli chodzi o to drugie to konsekwentnie zwracają u nas na to uwagę i niestety moje dziecko nie wypada najlepiej... i nie chodzi mi tu o to,żeby codziennie ją chwalono a mnie odznaczono medalem super matki za wychowanie idealnego dziecka. Chciałabym pomóc córeczce bo widzę,że jest jej trudno w kontaktach z równieśnikami i boję się,że w końcu zostanie odtrącona i nikt nie będzie chciał się z nią bawić ... dlatego szukam pomysłu co mogę jeszcze zrobić ...
            • luna_de Re: przedszkole 21.01.11, 17:28
              Pytam o przedszkole bo nasze dzieci spedzaja tam wieksza czesc dnia, tam maja kontakt z rowniesnikami i to tam powinny byc uczone relacji miedzy soba.
              Fajnie, ze chcesz jej pomoc ale moze porozmawiaj tez z paniami, by zwracaly corce uwage i pewnie nie tylko jej, bo to taki wiek, w ktorym dzieci ucza sie przyjaznic ale i sa zlosliwe itp.
              U nas dzieci musza wspolnie sprzatac, wspolnie dostaja kary jak narozrabiaja-to laczysmileWylosowane dziecko szczescia moze wybrac sobie czworo przyjaciol do zabawy w wyjatkowym kaciku itp. Spiewaja z roznych okazji w domu starcow, w klinice, w kosciele...modla sie symbolicznie przed posilkiem (ale tak jest w kazdym niemieckim przedszkolu katolickim).
              Jesli corcia opowiada o ktoryms z dzieci pozytywnie, zapros je do Was po przedszkolu na 2h zabawy, potem rodzic moze odebrac dziecko albo Wy odprowadzicie.
              Co do ksiazeczek, sprobuj moze ta "Basie"-albo inna serie o dziewczynce. I nie zamartwiaj sie, wyrosnie z tegosmile
            • tymianek21 Re: przedszkole 21.01.11, 17:37
              Bardzo polecam ci te zabawy figurkami- dzięki nim dowiedziałam się co dzieje się u niego w grupie, z czym jest problem. Wydaje mi się że "prawdy życiowe" lepiej wpadają do serca syna niz rozmowy. Mamy kilka "czarnych charakterów"-które dokuczają innym, namawiaja do złych uczynków, obrażają się ciągle a syn głośno rozmawia ze swoimi zabawkami co zrobić, jak sobie mają poradzić. Po takim złym zachowaniu inne figurki odchodzą od tej złej, bawią się a tamta figurka jest smutna i sama. Potem wszyscy sie godzą. Nawet mój mąż lubi się bawić w takie scenki (ale on wprowadza historyjki że jakaś figurka namawia inne np. do ucieczki z przedszkola, skoków z drzewa itp). Pzdr
              • doraxyz1 Re: przedszkole 21.01.11, 23:03
                My też odgrywamy scenki pluszakami. Mały to uwielbia. Któryś z pluszaków ma problem i pada pytanie " Czy jest tu jakiś mądry chłopiec który mi pomoże? (jesteśmy sami) i wtedy synek aż się rwie do rozwiązania problemu pluszaka. Ja go troszkę naprowadzam i odpowiedz gotowa. W ten sposób udało się już rozwiązać pare problemów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka