Dodaj do ulubionych

czy dziecko może jeść za dużo?

04.02.11, 17:32
Syn ma dwa i pół roku, waga i wzrost na 75 centylu (urodził się sporo niżej, szybko nadgonił do 90 centyla, a po pierwszych urodzinach powoli zaczął spadać do tego 75).

Je bardzo dużo, sporo więcej ode mnie (jestem w 5 miesiącu ciąży), praktycznie od razu po obudzeniu woła, że chce jeść, zjada jajo z całą bułką z masłem, idzie do żłoba na 9 i tam zjada 5 posiłków (śniadanie, owoce, drugie danie, zupa i podwieczorek) - nie wiem, ile dokładnie, ale widzę w kamerze internetowej, że je każdy i chętnie, w drodze powrotnej kupujemy i zjada bułkę z ziarnami, w domu jesteśmy o 17 i mówi, że jest głodny i je np. jogurt naturalny opakowanie 210 g (zdarzało się i 480 g), potem owoce (banan lub dwa czy kilka mandarynek), na kolację od dwóch do czterech kanapek (czasem chce piątą, ale już mówię, że dużo zjadł, bo normalnie mnie przeraża), w międzyczasie wydębi ciastko domowe lub kawałek czekolady. W domu w weekend jest podobnie, je praktycznie co godzinę max dwie, obiad dwudaniowy porcje obiadowe jak dla mnie (2-3 kotlety, 3 ziemniaki i surówka, talerz zupy z wkładką rozmiar dorosły). Do niedawna był na piersi, pił co najmniej 3 razy dziennie, do tego woda plus szklanka soku przecierowego, od odstawienia zamiast mojego mleka wypija 0,5 litra świeżego z kartonu. Je i pije sam, nie jest karmiony czy namawiany. Taki apetyt potrafi mieć także w trakcie choroby (tylko dwa razy chorował tak, że nie chciał za wiele jeść). Do jedzenie potrafi zniechęcić go tylko babcia biegająca za nim z łyżką smile Nieraz w sklepie słyszę, jak pochłania tę bułkę albo kawał kiełbasy - ale dziecko ma piękny apetyt.

Ruch ma w żłobku, w domu też lubi biegać czy tańczyć, na spacery z nami chodzi, ale nie jakieś super długie.

I teraz powiedzcie mi, czy to jest normalne (po prostu dobra przemiana materii)? Czy może być objawem jakiegoś zaburzenia? Aha, ja i mąż w dzieciństwie byliśmy niejadkami, ale znając ówczesne metody i obserwując zachowania dziadków - nie mieliśmy za bardzo wyboru smile
Obserwuj wątek
    • sonia-3 Re: czy dziecko może jeść za dużo? 04.02.11, 17:58
      Faktycznie ma "wilczy apetyt". Niepokojący, bo albo to wynik jakiegoś schorzenia ( porozmawiaj z lekarzem), albo jest na dobrej drodze do nadwagi. No chyba, że będzie w tej grupie szczęśliwców, co to dużo jedzą, a chudzi jak patyki.
      • lacitadelle Re: czy dziecko może jeść za dużo? 04.02.11, 18:04
        Taki apetyt ma co najmniej od roku, a waga jest cały czas w normie i proporcjonalna do wzrostu, taki normalny po prostu jest, gruby na pewno nie.

Lekarza pytałam parę razy, ale zawsze mnie zbywano - dziecko jest żywe, uśmiechnięte, nie jest grube, po prostu rośnie. Może się kiedyś wybierzemy tylko w tym celu, ale chciałabym jakieś rozpoznanie wcześniej zrobić, żeby mieć jakieś argumenty.
        • aniaolawa Re: czy dziecko może jeść za dużo? 04.02.11, 18:16
          Spisz wszytko co je np. przez 3 dni w ml/gramach i pokaż to na kartce pediatrze.Niech przeczyta, to może następnym zareaguje. Rozumiem, że każdy ma inną przemianę materii, ale nie spotkałam jeszcze 2.5 latka tyle jedzącego.
          • lacitadelle Re: czy dziecko może jeść za dużo? 04.02.11, 18:25
            Pomysł z kartką bardzo dobry - że też sama na niego nie wpadłam.

Domyślam się, że lekarze patrzyli na dziecko, które rzeczywiście wygląda zupełnie normalnie, i myśleli, że matka z tym "dużo" przesadza.
            • mnfg Re: czy dziecko może jeść za dużo? 04.02.11, 23:14
              Taka przemiana moze byc objawem nadczynnosci tarczycy. Nie stresuj sie za bardzo, bo male dzieci raczej chyba na to nie choruja, ale uwazam, ze zawsze warto zadac pytanie lekarzowi jesli cos nas niepokoi.
    • klubgogo Re: czy dziecko może jeść za dużo? 04.02.11, 19:04
      Tyle to mój mąż nawet nie zje w ciągu 2 dni, a nie jednego. Dziecko je strasznie dużo, przystopuj go, albo za pół roku przystopuje go tusza.
      • ewelajnawrocek Re: czy dziecko może jeść za dużo? 04.02.11, 19:42
        W pierwszej chwili to Ci strasznie pozazdroscilam, bo ja mam dwuletniego mega niejadka ktiry tyle jedzenia je przez TYDZIEN!!! I o0czywiscie karmiony, sam nie je nicsad Ale do rzeczy. Moja kolezanka ma synka, ktory tez je baaardzo duzo, kilka klopsow na raz to standard, ciągle głodny, ciągle coś je, ale gruby nie jest ani wysoki, ot normalny. Ostatnio mi mowiła, ze zaczyna sie niepokic bo mały z przejedzenia potrafi az ulać (jesli to dobre słowo dla dwulatka). Mi sie jednak wydaje ze taki ma po prostu apetyt, ja niestety tez sobie lubie pojeść az mi sie czasem rzygac chce, tylko ze ja mam nadwage, a skoro dziecko nie ma to chyba spala. Ja bym ewentualnie podpytała gastrologa lub endokrynologa.
        • leneczkaz Re: czy dziecko może jeść za dużo? 05.02.11, 11:03
          Proszę Cię. Twój zjada 5 kanapek w tydzień. Mój nie zjada tyle w miesiąc wink
          • ewelajnawrocek Leneczkaz 05.02.11, 12:31
            Moj w ogole nie je kanapek
            • leneczkaz Re: Leneczkaz 05.02.11, 21:31
              No dokładnie. Chleb z masłem raz w tyg. 1 gryz big_grin
              • ewelajnawrocek Re: Leneczkaz 06.02.11, 11:53
                U mnnie tez raz w tygodniu, góra dwa jak jest w domu a nie w złobie, sadzam pezed you tube włączam smieciarki i daję kawalki chleba z maslem lub suchego, zje czasem pol kromki bez skorki! Heh
                • leneczkaz Re: Leneczkaz 06.02.11, 13:17
                  Ile Twój waży (może mnie pocieszysz smile)?
                  • ewelajnawrocek Re: Leneczkaz 06.02.11, 16:38
                    Moj wazyl juz jakies 11800 ( na rok 11 kg) ale przeszedl rota i spadl do 11500, waga na arzie nie wraca do "sprzed" choroby, wzrotst ok 87, wiec u Twojego duuuzo lepiej o ile kojarze, ale moj startowal z 1,7kg i 45 cm
                    ps- zasmiecamy komus wątek
                    • leneczkaz Off topic 06.02.11, 18:15
                      Przegrywamy zatem i z wami bo u nas 12,5 kg i 95 cm. Boję się co będzie latem. Ludzie nas będą wytykać palcami na ulicy wink
    • scarlet_s Re: czy dziecko może jeść za dużo? 05.02.11, 01:15
      Mój synek ma taką przemianę materii, że może jesć ile chce i nie tyje, najwyżej robi z 5 kupek dzienie. Nasza pediatra twierdzi, że taka jego uroda. Syn ma wagę lekko powyżej 75 centyla a wzrost ponad siatką. Jest szczupły.
      Skoro twój tak dużo je, to może przejdź się z nim do pediatry i zapytaj. Żeby ci się mały w cukrzyce nie wpędził. Dużo pije?
      • lacitadelle Re: czy dziecko może jeść za dużo? 05.02.11, 08:14
        no mój też robi od 3 do 5 dużych kup, pije szklankę przecierowego soku plus około pół litra mleka i wody - to chyba ok?
    • mama_amelii Re: czy dziecko może jeść za dużo? 05.02.11, 09:18
      Ja też się zaniepokoiłam tym wilczym apetytem u córki jak miała 2,5 roku.Mogła jeść non stop i płakać pod lodówką,że chce jeść.Zawsze była w najwyższym centylu.Pediatra stwierdziła,że taki wzmożony apetyt nie jest normalny(aczkolwiek może być,że dziecko lubi jeść).W każdym razie kazała mi zrobić tsh i okazało się,że córka ma bardzo dużą niedoczynność tarczycy.Nikt nie mówił,że jest gruba,tylko masywna,zbita itpsmileW każdym razie rosła raczej w szerz niż wzdłuż.W momencie kiedy zaczeła brać hormony urosła 8 cm w ciągu roku.
      Być może Twoje dziecko po prostu tak ma,ale na wszelki wypadek warto to sprawdzić.U mnie w miarę szybko wykryta niedoczynność(to mój niepokój z tym apetytem,bo innych oznak nie miała).
    • leneczkaz Re: czy dziecko może jeść za dużo? 05.02.11, 09:40
      Mój syn ma koleżankę rówieśnicę która jest takim mini 'odkurzaczem'. Ja bym się martwiła bo moim zdaniem to nienormalne, że dziecko potrafi jeść cały czas.. Młoda waży 18-19 kg. (mój syn 12) i owszem tak jak mówią mamusie jest zbita. A podnieść jej ja nie potrafię (i np. wsadzić do fotelika).
      A jak zęby takiego dziecka które je i je i je a jak nie je to pije..
      Ja bym podpytała lekarza czy to nie cukrzyca albo tarczyca.
      • mama_amelii leneczkaz 05.02.11, 10:50
        Twój synek ma coś około 2 lat,czyli jego rówieśnica wazy prawie tyle co moja "zbita" 4,5 latkasmilecórka waży 20,5 kg przy wzroście 108cm i jest dość pulchna moim zdaniem(ograniczamy pewne rzeczy i nie dostaje jeść kiedy zechce np. co pół godz,bo najchętniej ciągle miała by coś w buzi.Je 5 posiłków dziennie(głównie w przedszkolu,w domu tylko kolacja).
        Moja córka w wieku 2,5 lat ważyła 16,800 i endokrynolog stwierdziła,że jest lekko obrośnięta tłuszczykiem dieta by się przydała(ja oczywiście jestem z tych matek co widzą jak wygląda jej dziecko i nie wmawiają sobie jakie to dziecko zbite,albo grubej kośćibig_grin).
        • leneczkaz Re: leneczkaz 05.02.11, 10:59
          Ale o dziwo ta dziewczynka nie wygląda jak sumo, nie ma wałków. Dzięki niej rozumiem forumkowe słowo 'zbita'- ona ma nogi jak słupy i sama jest jak kloc big_grin. Ma z 92 cm. Ale jej z ziemi nie ruszysz. Podnosisz i ani drgnie big_grin tongue_out
          Poza tym jest dobrze rozwinięta, ładnie mówi, pięknie sama je (non stop trenuje hehe tongue_out). Ładnie się dzieli. Tylko się czasem martwię, że jak się przewróci na mojego syna to nie będzie co zbierać tongue_out
          Jej mama się już tylko śmieje bo jej nie idzie od koryta odgonić. W sumie to może nawet za często jej mówi, że jest gruba, gruba gruba a nic z tym nie robi tylko nadal karmi. Ja w sumie się dziwię, że lekarz nic nie mówi...
        • scarlet_s Re: leneczkaz 07.02.11, 17:57
          Ja kiedyś powiedziałam jednej znajomej mamie, że jej córka jest za gruba to się obraziła. Musiałam, bo mamuśka pchała w dziecko sinlac na gęsto, jak dziewczynka nie zjadła obiadu nie mogła odejść od stołu. Na obiad kartofle + codziennie kotlet z indyka lub kurczaka. Dziewczynka była jak nadmuchana w pewnym momencie. Na 4 latka ważyła 24 kg!
    • kunnegunnda oczywiscie, ze tak! 05.02.11, 10:56
      do zbadania:
      -tarczyca
      -robaki! (vide np tasiemiec, koniecznie)
      ja nie jem tyle co twoje dziecko.
      moj syna raczej niejadek, ale corka musiała bc zajmowana, zeby nie myslala o lodówce.... min 2-3 godzinne przerwy pomiedzy jedzeniem
    • tijgertje Re: czy dziecko może jeść za dużo? 06.02.11, 12:28
      Dziecko z tego co opisujesz naet nie je, ono zre. Dobrze, ze nie tyje, ale nie czekalabym, az zacznie, tylko jednak sprawdzila, czy nie ma medycznego powodu takiego apetytu. Moj mlody byl chudy jak szczapa, potrafil zjesc wiecej niz ja z mezem razem, a wagowo nawet sie w siatce centylowej nie miescil, taka mial niedowage. Okazalo sie, ze nie bez przyczyny. Na pewno sprawdzilabym poziom cukru (test obciazenia glukoza), tarczyce, robale i wchlanianie. Moze byc tak,z e je bardzo duzo, bo ma problemy z jelitami i organizm nie otrzymuje tyle skladnikow, ile potrzebuje dopominajac sie o wieksze zapasy. Nie daj sie zbyc, lepiej przebadac i sie nie martwic, niz potem sobie pluc w brode, ze sie mialo klapki na oczach.
      Napisalas, ze maly pije pol litra mleka i wody. Pol litra lacznie, czy kazdego oddzielnie?
      • lacitadelle Re: czy dziecko może jeść za dużo? 06.02.11, 16:24
        przyjrzałam się - pije łącznie pół litra wody i mleka, do tego szklanka gęstego soku przecierowego, najczęściej domowej roboty. I naprawdę nie jest ani gruby, ani zbity smile waży 14,5 i mierzy 96 cm. A przy robakach to nie jest wręcz przeciwnie - dziecko nie chce jeść?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka