Dodaj do ulubionych

spacery przy zapaleniu płuc

06.02.11, 13:59
Mam pytanie, czy przy zapaleniu wychodziłybyście z dzieckiem na dwór (starszym przedszkolakiem)? Dziecko jest w domu, jest już kilka dni leczone (i po wizycie kontrolnej).

Koleżanka wspominała, że takie spacery zalecał lekarz. Oczywiście, nie jak wieje czy leje. Spacery - nie szaleństwa, bieganie itp.

Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • amy33 Re: spacery przy zapaleniu płuc 06.02.11, 14:04
      Aha, zapalenie płuc bez gorączki.
      • mama_nikodemka Re: spacery przy zapaleniu płuc 06.02.11, 15:10
        ja bym nie wyszla bo u mojego dziecka akurat spacery przy chorobach, nawet przy przeziebieniu dzialaja w druga strone czyli zamiast lepiej to jest gorzej
    • jakw Re: spacery przy zapaleniu płuc 06.02.11, 15:13
      Ja bym nie wyszła - przynajmniej nie przed pozwoleniem lekarza leczącego twoje dziecko. Tym, co zalecił lekarz w przypadku koleżanki czy jej dziecka - nie sugeruj się.
    • rolly_mo Re: spacery przy zapaleniu płuc 06.02.11, 15:31
      Nie rozumiem, czy Wy nie możecie siedzieć z dzieckiem w domu na d.. jak jest chore?
      Co mu z tego spaceru, że się nawdycha spalin, smogu i cholera jeszcze nie wie czego, a potem mamusie się dziwią, że tyle dni dziecko leczone a nie zdrowieje, lekarze leczyć nie potarfią itd.
      Ręce opadają. brr..
      • paliwodaj Re: spacery przy zapaleniu płuc 07.02.11, 02:05
        rolly_mo , twoj stan wiedzy o dzieciach jest jak widze znikomy. Masz bardzo ograniczony punkt widzenia: dla ciebie to kazda choroba to jest to samo , kazdy mieszka w syfiastym srodowisku, wogole kazde chorujace dziecko jest takie samo , choroba ma taki sam przebieg.
        Rece opadaja dziewczyno na twoje rady!

Do autorki, w przypadku zapalenia pluc lepiej wykazac ostroznosc i pierwsze spacery zaczac po dokladnej wizycie kontrolnej z osluchaniem. Jezeli leczenie jest z dobrym skutkiem, dziecko nie czuje sie oslabione, nie goraczkuje , pogoda nie jest wietrzna, deszczowa, uwazam ze mozna dziecko zabrac na krotki , malo meczacy spacer. Nalezy tez wziac pod uwage powod, sposob powstania choroby, czy zaczelo sie od zapalenia pluc, czy moze zapalenie pluc rozwinelo sie z jakies zle leczonej, lub nie leczonej choroby. Te drugie tez zaliczam do tych bardziej skomplikowanch. I jednak polegalabym tu na opinii lekarza, ktory zna przebieg choroby i moze osluchac dziecko
        Czesto przegrzane, niewietrzone domy sa bardziej szkodliwe dla zdrowia dziecka, niz spacer w odpowiednia pogode. Dziecko wypuszczone po kilku dniach z takiego cieplarnianego siedliska bakterii i wirusow moze sie jeszcze bardziej rozchorowac, niz to ktore mialo okazje zaczerpnac swiezego powietrza.

Ale zawsze znajdzie sie jakas rolly co trzyma dzieci tygodniami w domu , bo swieze powietrze zabija, a to kiszone w domu dodaje skrzydel
        Rece opadaja po raz drugi. Brrrr
        • rolly_mo Paliwodaj 07.02.11, 08:30
          Oczywiscie, ze każdy mieszka w syfiastym środowisku, bo innego nie mamy.
          Tak, uważam, że dziecko chore ma siedzieć w domu, a nie chodzić do przedszkola. Przy zapaleniu płuc, a nawet oskrzeli był zakaz od lekarza wychodzenia na dwór, a jeśli paliwodaj mieszkasz w przegrzanym i nie wietrzonym mieszkaniu, to Twój problem.
    • budzik11 Re: spacery przy zapaleniu płuc 06.02.11, 16:04
      Tak, jak njbardziej, zalecenie lekarza - po 2 dniach bez gorączki - wychodzic na dwór, bo tak najszybciej leczy się zapalenie płuc - nie w dusznym, suchym i ciepłym domu a na świeżym, chłodnym i wilgotnym powietrzu.
      Tak się składa, że nie wszyscy mieszkają w syfiastych miastach, i nie wszyscy muszą spacerować w smogu i spalinach. Ja akurat mieszkam na wsi, z daleka od głównej drogi.
    • jaga07 Re: spacery przy zapaleniu płuc 06.02.11, 16:06
      Młoda w wieku 5 mc dostała wirusowe zapalenia, wystawiłam ją na dwór na przełomie lutego/marca, fakt w wózku osłonięta, w tym czasie totalne wietrzenie domu wraz wymianą pościeli. Jak dla mnie wentylować-oczywiście w granicach rozsądkuwink
    • cisza29 Re: spacery przy zapaleniu płuc 06.02.11, 22:28
      Ja byłam w pazdzierniku z zapaleniem płuc z dzieckiem w szpitalu i mnie sie oberwało że uchyliłam okno w pokoju .... że dziecko chore a ja wietrze uncertain więc zalezy od konkretnego stanu , będąc na kontroli trzeba było spytac albo zadzwon .... my juz 3 raz mielismy zapalenie ale to z tego ze synek w wieku 3 miesięcy złapał grożnego wirusa RS i odtąd są nawroty... byle ktos kichnie i zaraz na 90% znów jesteśmy na inhalacjach sterydami bardzo musze uważac bo takie niedoleczone zapalenia mogą przejść w astmę ... przy wyjsciu pytałam o spacery powiedział zeby przy temp poniżej 0 nie wychodzic nawet ze zdrowwym....
    • myelegans Re: spacery przy zapaleniu płuc 07.02.11, 01:04
      Jezeli dziecko dobrze sie czuje to oczywiscie, ze wychodzic.

Znam kilkoro dzieci, ktore mialy zdiagnozowane srodmiazowe zapalenie pluc, z ktorym najprawdopodobniej chodzily przez 2-3 tygodnie do przedszkola. Lekarz dal antybiotyki, goraczki nie bylo, lekarze nie widzieli przeciwskazac do chodzenia do przedszkola, czy szkoly.
      Pod warunkiem, ze nie ma goraczki i ogolnie dobrze sie czuje.

Ja po swinskiej grypie mialam zapalenie pluc, kaszlalam okropnie i bolaly mnie plecy, myslalam ze nerki, Na RTG wyszlo zapalenie pluc, dostalam antybiotyk, ale nie zwolnienie. Do pracy chodzilam.

Popatrz i sama ocen.
    • kisia81 Re: spacery przy zapaleniu płuc 07.02.11, 01:30
      moja Olga aktualnie z zapaleniem płuc - zalecenie lekarza to spacery ale w wózku, krótkie 10-15 minutowe I oczywiście wtedy kiedy dziecko nie ma gorączki
    • mikams75 Re: spacery przy zapaleniu płuc 07.02.11, 08:30
      zalezy jak sie dziecko czuje...
      Moj M po zapaleniu pluc dlugo dochodzil do siebie - byl oslabiony, przeszedl kawalek spacerem i byl ledwo zywy i pot sie lal... w takiej sytuacji bym sobie darowala.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka