Dodaj do ulubionych

Jaka kolejność?

07.02.11, 14:57
Może któraś z bardziej doświadczonych Mam mających starsze dzieci poradzi mi coś z własnego doświadczenia.
Synek ma 20 miesięcy. Przed nami trzy ważne wydarzenia: odsmoczkowanie, odbutelkowanie, odpieluchowanie. Jaka kolejność?
Nie chcę powodować stresu zabierając się za wszystko naraz. Wiem, wiem, że na wszystko już najwyższa pora, ale ja nie piszę z prośbą o łajanie tylko o podpowiedzi. Co najpierw?
Tak sobie myślę, że odpieluchowanie zostawimy na lato, skończy dwa latka, latem dużo lata po podwórku, może latać na golasa i łatwiej będzie. Pierwsze próby z nocnikiem i nakładką na sedes mamy za sobą, z różnym skutkiem. Kilka sukcesów, kilka porażek, także uciekanie i "złośliwe" sikanie obok nocnika... Codziennie wieczorem (w dzień Syn jest w żłobku, gdzie kilka razy sadzają na nocnik - raz zrobił kupkę) Młody biega bez pieluchy, nocnik na środku pokoju, czasem usiądzie, czasem (częściej) nie. Ale wie do czego służy.
Smoczka używa od 2 tygodnia życia, czasem więcej, czasem mniej, teraz rosną mu piątki i smoczka bierze w całości do buzi i go... gryzie... zasypianie bez smoczka praktycznie nie jest możliwe. W ciągu dnia w zasadzie nie używa, chyba że bardzo bardzo marudzi to mu daję, czasami sam poprosi. Tak myślałam, żeby poczekać aż mu te piątki wyjdą...
Z butelką chyba najmniejszy problem - pije z niej mleko tylko wieczorem i rano zaraz po obudzeniu. Dla mnie to wygoda bo rano się spieszę do pracy, do żłobka, robię butlę, Syn pije a ja spokojnie cośtam robię. Wieczorem on kategorycznie domaga się butelki z mlekiem, nawet jeśli jest najedzony, proponuję mu wodę, nie - musi być mleko, chociaż trochę. W ciągu dnia pije z bidonu z rurką, bidonu sportowego, uczy się pić z kubeczka (ale jeszcze sporo rozlewa). Pomyślałam, że mu kupię taki kubek z dziubkiem (kapek w przeciwieństwie do niekapka) i może w tym spróbuję mu podawać mleko? I może od tej butli zacznę?

Z góry dziękuję za wszystkie konstruktywne porady i sugestie!
Obserwuj wątek
    • lupa_87 Re: Jaka kolejność? 07.02.11, 15:03
      Ja zastosowałam taką kolejność: odbutelkowanie, odsmoczkowanie, odpieluchowanie. Na odpieluchowanie i tak jest jeszcze za wcześnie.
    • super-mikunia Re: Jaka kolejność? 07.02.11, 15:15
      U nas była taka kolejność:
      1. odsmoczkowanie - miał dokładnie 1 rok 9 m-cy - odsmoczkował się sam w zasadzie - dał małym kaczkom (po 3 dniach wiedziałam, że już do niego nie wrócimy), wcześniej kilka prób nieudanych, po prostu nie był na to gotowy
      2. odpieluchowanie - zaczął chodzić bez pieluchy jak miał 1 rok i 8 m-cy, ale tak naprawdę za odpieluchowanego mogę go uznać dopiero 2 m-ce przed 2 urodzinami czyli jak miał 1 rok i 10 m-cy...i tu też moje dziecko po prostu samo zaskoczyło i samo zaczęło wołać, od pewnego czasu już sam w nocy budzi i mnie budzi uncertain że chce do toalety
      3. odbutelkowanie - ma obecnie 2 lata i 3 m-ce i jakoś nie mogę się do tego zabrać, planuję, planuję mu kupić jakiś ekstraśny bidon ze słomką, bo lubi pić przez słomkę i w zamian za butelkę..ale jeszcze tego nie zrobiłam..nie śpieszno mi jakoś..

co do piątek mój na razie ma prawie dwie dolne więc jakbym czekała na wszystkie to jeszcze bym czekała z tym wszystkim, na pocieszenie dodam, że wychodzą niepostrzeżenie smile
    • mloda0242 Re: Jaka kolejność? 07.02.11, 15:16
      ja zabrałabym najpierw (teraz) smoczek i butlkę naraz, rozumiem że butelka ze smokiem, więc znikają oba w jednym czasie, wchodzi niekapek albo zwykły kubek;

odpieluchowanie latem;
    • camel_3d a to sprawa indywidualna.. 07.02.11, 15:29
      bo moj sie odbutelkowal kolo 13 miesiaca.
      Za to odsmoczkowanie i odpieluchowanie wypadlo jednego dnia..bez mala.
      29 grudnia polecialem na urlop... 30 zdjalem mu pieluche i juz nie zalozylem. 1 stycznia zyrawa "Ukradla" smoczek..i juz nie zapytal o niego..
      nie bylo kompletnie stresu, mal ymial 2 lata i 2 mies.

nie da sie na sile odpieluchowac. zdejmij pieluche zobacz jak sie zachowuje.. beda pewnie maly wpadi..ale jak zobaczysz ze go to zupelnie nie ochodzi to zaluz pieluche i poczekaj miesiac..dwa
    • slonko1335 Re: Jaka kolejność? 07.02.11, 15:34
      Na pewno łatwiej niespęłna dwulatka odsmokować/obutelkować niż odpieluchować o ile w ogóle odpieluchowanie będzie już możłiwe. Na pewno odsmokowanie i odbutelkowanie jednocześnie bo inaczej chyba nie ma sensu zakładając, że pije z butelki przez smoka.
    • lejla81 Re: Jaka kolejność? 07.02.11, 15:40
      U nas było tak:
      - odsmoczkowanie - 12 miesięcy
      - odpieluchowanie - 24 miesiące (potem jeszcze przez pół roku zakładałam pieluchę na noc)
      - odbutelkowanie - chyba ok 20 miesiąca, przez jakiś czas pił z niekapków, teraz już tylko normalny kubek.
      • ma_niusia Re: Jaka kolejność? 07.02.11, 15:50
        Jejku, ile różnych opinii.
        Jasne, że to zawsze jest kwestia indywidualna. Tak właśnie myślałam, z pieluchami czekamy do lata, to już jasne, ok, a na razie sobie po troszeczku, bez ciśnienia "ćwiczymy".

Odbutelkowanie (tak, pije z butelki ze smoczkiem te dwa mleka dziennie) wydaje mi się łatwiejsze w wykonaniu, rano wystarczy, że zrobię mu kaszkę na gęsto i łyżką sobie powiosłuje zamiast pić mleko, czy tam jogurt dostanie. Wieczorem będzie trudniej, ale najwyżej w innym naczyniu dostanie to mleko, butelki fizycznie powyrzucam i ok.

Najbardziej się obawiam odsmoczkowania, nie wiem jak mam go usypiać bez smoczka? Raz próbowałam schować to darł się wniebogłosy i latał po całym domu, szukał gdzie jest jego "momo". W tygodniu żłobek i praca, więc może lepiej zabrać się za to w piątkowy wieczór? No i właśnie, niektórzy tu piszą, że ich dzieci same "pożegnały" smoczek. Skąd wiedzieć, że to już ten moment? Może jeszcze poczekać?

Jeszcze raz dziękuje za wszystkie rady i opinie.
        • ancymon123 Re: Jaka kolejność? 07.02.11, 16:03
          A dlaczego tak bardzo przeszkadza Ci ten smoczek, butla i pielucha?
          Mnie może przeszkadzałby smoczek, generalnie jestem przeciwna podawania zapychacza w jakimkolwiek wieku. Ale reszte bym zostawiła na razie.
          Smoczek można "oddać biednym dzieciom", czy "wysłac do wrózki smoczkowej" i w zamian za niego dostać coś innego. Chyba najłatwiej (?)
          • ma_niusia Re: Jaka kolejność? 07.02.11, 16:11
            Aż tak bardzo bardzo to mi nie przeszkadza wink Jak pisałam na razie planuję się za to zabrać (kiedyś w końcu trzeba, nie wcześniej to później), nie wiem kiedy plany zrealizuję.
            Pieluchy mam nadzieję, że uda się latem (bo widzę, że młody już wie o co chodzi, tylko jemu się nie chce, bywa, że sadzam go na sedes, nic nie robi, prosto z sedesu wsadzam do wanny i natychmiast robi siusiu...).
            Butelki wolałabym się pozbyć ze względu na zgryz, wiem, że potrafi pić z innych "naczyń" tylko mu się nie chce.
            A smoczek już też i mi przestaje "pasować" u takiego "dużego chłopca", nie wspomnę o zgryzie bo już ma 16 zębów. Ale tego rzeczywiście ja się najbardziej boję, próbowałam go przekonywać, że oddamy smoczka - za nic nie chciał, uciekał i chował smoczek pod poduszkę tongue_out
        • zaz-u Re: Jaka kolejność? 07.02.11, 16:08
          Córce postanowiłam zabrać smoczek i butelkę miesiąc przed 2 urodzinami i uważam,że dość pozno, kilka miesięcy wcześniej urodził się jej braciszek i ząbkowała. Pieluch jeszcze używa. Pierwszy raz spróbowałam odpieluchować tuż po 2 ur, na wyrażną prośbę pediatry, drugi raz miesiąc temu ( 2,5) teraz zamierzam spr za miesiąc, jak się nie uda to latem ( tuż przed 3 urodzinami).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka