Dodaj do ulubionych

Ulubione lektury 3-latków

15.02.11, 15:48
Zakładam ten watek w nadziei, że coś nas zainspiruje. Od dawna nie wpadła nam w rece książka, której mój synek słuchałby z rozdziawioną buzią. Owszem, chętnie słucha książeczek o Franklinie, Tupciu-Chrupciu, wierszy Danuty Wawiłow, lubi też większość książeczek, z których teoretycznie wyrósł (Kamyczki itp.), stare serie (np. z Wiewiórką, Poczytaj mi mamo), Janoscha, Misia Uszatka, ale od co najmniej kilku miesięcy nie możemy utrafić z czymś naprawdę fascynujacym.
Obserwuj wątek
    • onoma-topeja Re: Ulubione lektury 3-latków 15.02.11, 16:17
      moja 3,5 latka "czyta" Martynke,Jacek Wacek i Pankracek,MIkolajek,Kubus Puchatek,Franklin
    • anszetka Re: Ulubione lektury 3-latków 15.02.11, 18:13
      Najlepsze z najlepszych?
      -Wielka ksiega Muminkow,
      - Nowe przygody Muminkow,
      - Muminkowe dobranocki
      wg mojej trzylatki smile
      • pikolo99 Re: Ulubione lektury 3-latków 15.02.11, 18:20
        Moja trzy latka bardzo lubi bajki typu: czerwony kapturek, jas i malgosia, kopciuszek itp.
        Tych bajek moglaby sluchac na okraglo.
        • teane Re: Ulubione lektury 3-latków 15.02.11, 18:43
          Gruffalo, niestety pierwsza cześć jest nie do zdobycia, bo wyczerpały się zapasy. mieliśmy wypożyczona z biblioteki. mamy synka gruffala też fajna, ale gruffalo bił wszystko na głowę smile
          nakanapie.pl/book/389121/gruffalo.htm
          • ancymon123 Re: Ulubione lektury 3-latków 15.02.11, 18:59
            My czytamy tylko klasykę- b-cia Grimm, Tuwim, Konopnicka.
            • nonameuwb.eu Re: Ulubione lektury 3-latków 15.02.11, 19:22
              my ostatnio na dobranoc czytamy po rozdziale "filonka bezogonka", a wczesniej z zachwytem sluchal "pod szczesliwa kocia gwiazda", a jeszcze wczesniej "urwisa packo", czyli dokladnie tego samego co ja w jego wieku - na prawde polecam poprzypominac sobie swoje wlasne lektury smile
              • dominiczka201 Re: Ulubione lektury 3-latków 18.02.11, 13:26
                Jejku "przygody filonka bez ogonka" to książka mojego dzieciństwa. Mama zawsze mi opowiadała jak po 12 godzinach w pracy zawsze mi ją czytała znałam ją już na pamięć i jak mama próbowała przerzucić kilka stron by szybciej skończyć mówiłam "ejej chyba coś ominęłaś". Mój synek ma rok i raczej wyrywa mi książkę niż słucha, ale na roczek dostał fajną książkę "Powiastki Beatrix Potter" gruba pięknie ilustrowana. Z dzieciństwa pamiętam jeszcze "Przygody nieumiałka"
                • tymianek21 Re: Ulubione lektury 3-latków 18.02.11, 16:41
                  Rety Niumiałek!!! Niedawno wpisałam go na listę książek które warto przeczytać 4 latkom. Ja znalazłam Niumiałka w bibliotece i u koleżanki. Rewelacja! Tu o nim jest. Kiedy go czytałam synkowi marzyłam żeby go ktoś nagrał jako audiobook i został wydany na nowo!
                  forum.gazeta.pl/forum/w,101462,121503372,121727252,_Przygody_Nieumialka_i_jego_przyjaciol_.html
                  • dominiczka201 Re: Ulubione lektury 3-latków 18.02.11, 20:49
                    Ja pożyczyłam swój egzeplarz koleżance pare lat temu żeby córce czytała teraz muszę go odzyskać i na bank będę czytała synkowi
                    • tymianek21 Re: Ulubione lektury 3-latków 18.02.11, 22:43
                      @dominiczka201 żeby tylko udało ci się odzyskać Nieumiałka po tak długim czasie. Mnie rozczulił apel jednego internauty kiedy czytałam o Nieumiałku w biblionetce:
                      "Oddam co tylko zechcesz za tę książkę. Mówię do Ciebie.. ...Ty który trzymasz ją w pudle na strychu, a mnie ona przywróci smak malinowych groszków wydobywanych spod tapczanu w czasach największej zagłady pod znakiem octu".
                      Pzdr

• hanalui Re: Ulubione lektury 3-latków 15.02.11, 21:50
            teane napisała:

> Gruffalo, niestety pierwsza cześć jest nie do zdobycia, bo wyczerpały się zapas
            > y. mieliśmy wypożyczona z biblioteki. mamy synka gruffala też fajna, ale gruffa
            > lo bił wszystko na głowę smile
            > nakanapie.pl/book/389121/gruffalo.htm

Wow...nie wiedzialam ze to przetlumaczono na polski. Moje dziecie tez kocha te ksiazke tylko ze po angielsku.
            Polecam filmik Gruffalo, jest przesliczny, nie wiem czy jest polska wersja,
    • kittka25 Re: Ulubione lektury 3-latków 15.02.11, 19:44
      U nas aktualnie nr 1 to "Julek i Julka",potem "Muminki" no i często wracamy do "Tupciów", "Basi","Binta tańczy"
    • trudno_tak Re: Ulubione lektury 3-latków 15.02.11, 21:32
      zawsze i wszędzie ksiązki pani Agnieszki Frączek

Ostatnio ukochaną jest "Przedszkoludki 100 radości i dwa smutki"

• mondovi Re: Ulubione lektury 3-latków 15.02.11, 21:48
      "cudaczek wyśmiewaczek", "opowieści z mchu i paproci", "przygody euzebiusza"
      • kinmalek Re: Ulubione lektury 3-latków 16.02.11, 00:59
        Ja własnie ostatnio zdobywałam nowości dla mojej trzylatki,polecam,bardzo ciekawe książki:
        www.bookmaster.pl/aksamitny,krolik,czyli,jak,zabawki,staja,sie,prawdziwe/williams,margery/ksiazka/373432.xhtml
        może dla ciut starszych dzieci,ale fajnie się czyta i naprawdę jest wzruszająca

www.bookmaster.pl/anatol,i,przyjaciele/ostrowicka,beata/ksiazka/465752.xhtml
        www.bookmaster.pl/pewnie,ze,lotta,umie,jezdzic,na,rowerze/astrid,lindgren/ksiazka/106322.xhtml
        www.bookmaster.pl/opowiadania,z,piaskownicy/renata,piatkowska/ksiazka/115026.xhtml
        ta jest naprawdę świetna

www.bookmaster.pl/ja,nie,chce,isc,spac/lindgren,astrid,wikland,ilon/ksiazka/367681.xhtml
        www.ksiegarniawarszawa.pl/modules.php?name=Sklep&plik=lista&nazwa=opis&nr_katal=41243201350KS&hthost=1&store_id=2
        www.ksiegarniawarszawa.pl/modules.php?name=Sklep&plik=lista&nazwa=opis&nr_katal=9788376720685&hthost=1&store_id=2
        Seria Mądra Mysz,ale to są takie krótkie opowiadania,aczkolwiek dzieci je lubią
        www.ksiegarniawarszawa.pl/modules.php?name=Sklep&plik=wyszukaj&searchconditions=YToyOntzOjk6InF1ZXJ5dHlwZSI7czozOiJhbGwiO3M6NjoidHRpdGxlIjtzOjE4OiJzZXJpYSttJUIxZHJhK215c3oiO30=
        Kupiłam też książkę Julek i Julka,ale nie za bardzo przypadła mi do gustu,jakaś taka chaotyczna.Jedno opowiadanie w niej jest jak się dzieci bawią w czerwonego kapturka i wilka.Julka jest kapturkiem i mówi do wilka czyli Julka, że idzie do babci i niesie jej papierosy i wino,a Julek zamiast być wilkiem to się śmieje a ona się złości.I oczywiście córa już przed spaniem zaczęła mnie mordować co w tym smiesznego że idzie z tym winem i papierosami itp.no nie jakoś mi te opowiadania nie leżą.Acha i jeszcze Mały pingwin PIk-Pok ale ostatnio widzę że niedostępna a bardzo fajna.
        • tymianek21 Re: Ulubione lektury 3-latków 16.02.11, 08:29
          My uwielbiamy Julka i Julkę-znamy już 5 części i chyba nie ma dnia żeby syn nie poprosił o przeczytanie choć 1 przygody Julka i Julki. Widziałam Julki... w każdej bibliotece a jestem zapisana do kilku- może w twojej też są-jak się nie spodoba to oddasz.
          Tu linkuję ci kilka blogów w której mamy piszą o książkach które czytają swoim dzieciom. Czytam je a potem szukam w bibliotekach, u znajomych, kupuję. Kopalnia pomysłów na książki dla dzieci w różnym wieku.
          synkowe-czytanie.blog.onet.pl/
          czytanki-przytulanki.blogspot.com/
          Tu są fajne strony nie tylko o książkach.
          www.qlturka.pl/
          www.ryms.pl/
          I moje ulubione forum o książkach dla dzieci
          forum.gazeta.pl/forum/f,16375,Ksiazki_dzieciece_mlodziezowe.html
          oraz drugie forum o książkach-niestety tam żadko ktoś zagląda
          forum.gazeta.pl/forum/w,97096,111105239,111105239,ukochane_ksiazki_3_4_latkow.html
          Polecam ci też książkę Wesołe lato
          forum.gazeta.pl/forum/w,101462,121503490,122062857,_Wesole_lato_.html
          u nas hitem były też : Nasza mama czarodziejka, Cudaczek wyśmiewaczek i Przygody reksia-olbrzymia księga
    • bacha1979 Re: Ulubione lektury 3-latków 16.02.11, 08:32
      Absolutny hit - Julek i Julka- mamy całą serię. Moja Mała namiętnie domaga sie tych opowieści codziennie.
      • kanga_roo Re: Ulubione lektury 3-latków 16.02.11, 08:44
        a musi słuchać w zachwycie?
        moje uwielbiają czytanie, ale nie kojarzę książki, która wprawiłaby ich w zachwyt. za to dużo takich, które są przyjemne:
        - seria o Panu Kuleczce
        - większość Astrid Lindgren
        - Muminki (acz nie wszystkie, najmilsze są te z Topikiem i Topcią)
        - książeczka o wiewiórce Klarze
        - Filonek Bezogonek
        - książka o Bonifacym i Filemonie
        - mój miał tez fazę na książeczki o Tomku - lokomotywie, właśnie w tym wieku, na szczęście minęło smile

kiedy ma się dwójkę dzieci, dobór lektur bywa ciekawy, moja dwulatka słucha tego, co jej pięcioletni brat, i niektóre książki - pozornie za trudne - bardzo lubi smile
        • nonameuwb.eu Re: Ulubione lektury 3-latków 16.02.11, 18:51
          kanga_roo napisała:
          > a musi słuchać w zachwycie?
          > moje uwielbiają czytanie, ale nie kojarzę książki, która wprawiłaby ich w zachw
          > yt. za to dużo takich, które są przyjemne:

moj Mlody ma dwie polki zapelnione przyjemnymi ksiazkami, wiec jakbym miala je wszystkie wypisac te troche by zeszlo; a tych wysluchiwanych z zachwytem jest mniej, dlatego o nich napisalam smile
      • tymianek21 Re: Ulubione lektury 3-latków 16.02.11, 08:55
        Najfajniejsze wg. mnie w tych Julkach jest to że oni maja tyle przygód w świecie bez telewizji, że tak często są na dworze, w ogródku-przypomina mi to moje dzieciństwo gdzie godzinami byłam z koleżankami w okolicy piaskownicy i trzepaka.
        Tu trochę o Julkach
        ryms.pl/ksiazka_szczegoly/62/index.html
        Polecam ci jeszcze opowieści o Zubrze Pompiku -są 2 książki. Krótkie rozdziały-2 żubry maja bardzo wesołe przygody.
        pompik.pl/
        oraz książki o świstaku Gwizdku B. Gawryluk. Są już 4 części -też znalazłam w bibliotece
        lubimyczytac.pl/ksiazka/62969/gwizdek-i-lato-na-lace
        O smoku Anatolu-faktycznie fajne. Ktoś juz polecał
        pompik.pl/
    • slonko1335 Re: Ulubione lektury 3-latków 16.02.11, 08:52
      forum.gazeta.pl/forum/f,101462,Lista_Ksiazek_dla_Dzieci.html
      • tymianek21 Re: Ulubione lektury 3-latków 16.02.11, 14:15
        Wydaje mi się że wiem o co chodzi z tym "słuchać w zachwycie". Wiem że wiele dzieci lubi słuchać różne książki, ale wsród tych wielu jest ta jedna jedyna. Dla mnie to był Fikmik (Raud Eno)-może uda ci sie znaleść w bibliotece. Moi rodzice czytali mi ją miesiącami. Potem okazało się że to była jedna z ulubionych książek mojego męża- i Fikmika dała mi teściowa dla naszego synka.
        Spróbuj z Plukiem. Nie znam dziecka które by go nie uwielbiało. Długo nie mogłam się zabrać do czytania Pluka bo jest tam karaluch, ale przekonała mnie jedna osoba która napisała "szkoda nie poznać Pluka przez karalucha". Pluk jest magiczny, ale rozdziały są długie więc nie wiem czy już dla twojego 3.5 latka. Cena niestety obłędna więc zobacz w bibliotece
        merlin.pl/Pluk-z-wiezyczki_Annie-Schmidt-Annie-M-G-Schmidt/browse/product/1,624369.html#fullinfo
        poleczkazksiazkamibeel2.blox.pl/2009/01/Pluk-z-wiezyczki-Anna-Maria-Gertruda-Schmidt.html
        Zobacz też książki o Pettsonie i jego kotku Findusie. Jest już chyba 8 części. Książki są fantastycznie zilustrowane-można siedzieć i wyszukiwać szczegóły. U nas oprócz czytania długo bawiliśmy się w "gdzie jest...". Jerzy Sthur nagrał też audiobook o Pettsonie
        www.pettsonifindus.pl/aktualnosci.php
        Sven Nordqvist napisał też Mamę Mu.
        Polecam ci też przygody Hubercika B. Ostrowickiej
        zaczytani.blox.pl/2010/01/Beata-Ostrowicka-Lulaki-Pan-Czekoladka-i.html
    • silje78 Re: Ulubione lektury 3-latków 16.02.11, 14:41
      u nas nie ważna jaka bajka byleby by była o wilku, ew. czarownicy lub pożarze...
      choć bardzo lubi też reksia, a ulobione pożar i duch. ostatnio czytamu różne baśnie, ale najczęściej chce te gdzie jest wilk.
      • tymianek21 Re: Ulubione lektury 3-latków 16.02.11, 17:05
        Jeśli o wilkach to koniecznie "Nusia i wilki" bohaterką jest dziewczynka 4-5 letnia chodząca do przedszkola. Jest już kilka części o Nusi-wiem ze chłopcom też sie podoba
        ryms.pl/ksiazka_szczegoly/253/index.html
        O wilku jest przepiękny Wilczek. Czytania jest na kilka minut, ale mój syn ciągle kazał sobie czytać Wilczka. Ciepła, wzruszająca historia o Wilczku który nie był taki sam jak inne wilki
        poleczkazksiazkamibeel2.blox.pl/2010/11/Wilczek-Gerda-Wagener-Jozef-Wilkon.html
        O czarownicy znamy 2
        Czy znacie wróżkę-czarownicę-zabawna
        www.bajkizbajki.pl/?czy-znacie-wrozke-czarownice,102
        i Malutka czarownica którą pamiętam z dzieciństwa a i mój syn też słuchał oczarowany
        poleczkazksiazkamibeel2.blox.pl/2009/05/Malutka-Czarownica-Otfried-Preussler.html
        Ktoś polecał jeszcze Przedszkolaki 100 radości i 2 smutki A. Frączek-na prawdę świetne. Też gorąco polecam. Czytane na okrągło
        www.biblionetka.pl/book.aspx?id=91823
        i ostatnio ukazał się Wesoły ryjek-krótkie historie o prosiaczku.
        poleczkazksiazkamibeel2.blox.pl/2010/12/Wesoly-Ryjek-Wojciech-Widlak-Agnieszka-Zelewska.html
        Te wszystkie książki znalazłam też w bibliotekach.Pzdr
        • tymianek21 Re: Ulubione lektury 3-latków 16.02.11, 19:59
          przypomniało mi się że jeśli chodzi o wilki to oczywiście "Nie płacz koziołku"-to lektura w 1 klasie, ale zrozumiała jest dla dzieci dużo młodszych nawet 3 latków! Uwaga wilki są tu na prawdę złe.
          merlin.pl/Nie-placz-Koziolku_Sergiej-Michalkow/browse/product/1,514649.html
          o czarownicach jest jeszcze świetna Odwiedzając czarownice-L. Miś. Bohaterką jest dziewczynka, ale mój słuchał i nie pozwalał skończyć
          czytulanki.blogspot.com/2009/11/kochajcie-czarownice.html
          synkowe-czytanie.blog.onet.pl/Odwiedzajac-czarownice,2,ID398273176,n
          a założycielce wątku polecam jeszcze Afrykę Kazika-zupełnie o niej zapomnialam a też czytaliśmy tygodniami. Rozdziały krótkie więc dobre już dla 3-4 latka.Jest tu wszystko co lubią chłopcy-przygoda, dzikie zwierzęta. Opisana jest chyba na każdym blogu
          czytanki-przytulanki.blogspot.com/2010/01/ukasz-wierzbicki-afryka-kazika.html
          Mój lubił słuchać też Wyprawę na Zaczarowaną górę. Jest tu wyprawa i wyzwanie i samotny krasnoludek bo tylko on decyduje sie wejść na szczyt góry.
          www.empik.com/wyprawa-na-zaczarowana-gore-kolodziej-beata,292351,ksiazka-p
          i Przygody mobika
          www.gandalf.com.pl/b/przygody-mobika/
          Linkuję do księgarni bo często nie ma ich opisanych na blogach książkowychg ale polecam dla małego mężczyzny! To oczywiście tylko niektóre książki które podobały się mojemu synowi w różnych okresach życia. Może spodobaja się twojemu. Pzdr
          • donkaczka Re: Ulubione lektury 3-latków 16.02.11, 20:29
            dorzuce:
            elmer
            cala seria o basi, moj dwulatek przynosi i mowi "basia, basia"
            petsony wszystkie u nas sie przyjely
            lotta, to astrid lindgren

warto poczytac forum o ksiazkach dla dzieci, duzo ciekawych pozycji, nam juz regaly pekaja w szwach i ciagle dochodza nowe ksiazki
            ostatnie zachwyty wzbudzila "yumi", "opowiesc o trzech zbojcach" i "kto kogo zjada"
    • egla30 Re: Ulubione lektury 3-latków 17.02.11, 11:21
      Moja prawie 3-letnia córa ma swój ukochany kanon:
      - Julek i Julka - wszystkie opowiadania z 5 tomów, maglowane po kilka sztuk dziennie od prawie roku;
      - Pluk z wieżyczki - tej samej autorki co Julek i Julka ale to już dłuższe opowiadania i też maglowała go na okrągło zimą;
      - Nasza mama czarodziejka - hit mojego dzieciństwa, teraz nieco zapomniany. Kupiłam go przez sentyment i to było to! 2 miesiące czytania przed zaśnięciem po 2 bajki. Jest mama i 3 synków, wszyscy mają bardzo ciekawe przygody z odrobiną magii. Coś pięknego. Szkoda tylko, że jest tam tak niewiele opowiadań.
      - Dłuższe opowiadania o Kubusiu Puchatku - ostatnio znowu wróciły ale te w wersji Disneyowskiej.
      - Stare drzewo - książka "proekologiczna" smile z ciekawą rozkładanką na ostatniej stronie.
      - Martynka ale już chyba się nieco znudziła córce - ma wszystkie opowiadania wydane w zbiorczych książkach.
      - Pyza, Przygody Pyzy, Pyza na polskich dróżkach czy też jakoś podobnie - zainteresowanie jest ale okazjonalne, no i całość za długa na jeden raz do przeczytania.
      - i ostatni SZLAGIER ABSOLUTNY - seria "czytaj i słuchaj" wydawnictwa Ameet - książki będące jakby streszczeniem bajek pełnometrażowych Disneya - do czytania na około 20 minut, z oryginalnymi dialogami z filmu, do tego audiobook z czytaną bajką i sygnałem dźwiękowym kiedy przerzucić kartkę. Do tego dialogi z filmów i muzyczki, na końcu w całości jedna piosenka. Mamy już 8 czy 9 książek z tej serii. Eksploatowane są zarówno w domu jak i w samochodzie. Córa je po prostu uwielbia. Są wersje i dla chłopców i dla dziewczynek smile
      - ostatnio odkryłyśmy też Tupcia Chrupcia, Misia Uszatka i serię "Poczytaj mi Mamo" - zainteresowanie jest rozwijane stopniowo smile
      • tymianek21 Re: Ulubione lektury 3-latków 17.02.11, 13:35
        Nasza mama czarodziejka też był u nas czytana na po kilka razy dziennie kiedy synek miał 3 lata. Mamy to również nagrane na kasecie więc dodatkowo słuchał przed snem. Teraz też często do niej wraca. Ciągle pożyczaliśmy "stare" książki i mały był fanem Cudaczka albo Kota Filemona- gruba księga przygód. Polecam też książki Bechlerowej.
        Jak znudzą się wam te książki Disney'a to polecam bajki-grajki do słuchania. Jest duży wybór krótkich bajek dobrych juz dla 2-3 latków np Kot w butach, Czerwony K, Jaś i Małgosia itd. Polecam gorąco.
        www.bajki-grajki.pl/sklep/bajki-muzyczne
        • egla30 Re: Ulubione lektury 3-latków 17.02.11, 17:38
          Też mamy kilka Bajek - Grajek ale uwaga! Niektóre są jeszcze zbyt straszne lub niezrozumiałe dla 3-latków. Moja córa boi się jeszcze wszelkich Koziołków Matołków (swoją drogą jakiś matołek je robił bo naprawdę aranżacja muzyczna jest nieco okrutna).
          Strona fajna bo poglądowa co wydano ale znacznie taniej są do kupienia na allegro. Różnica w cenie jest niekiedy kolosalna - nawet do 8 zł za sztukę! Dzięki za przypomnienie o serii - przed chwilą zamówiłam kilka nowych smile
          • tymianek21 Re: Ulubione lektury 3-latków 17.02.11, 20:07
            Koniecznie trzeba dopasować czas trwania bajki i oczywiście treść. Koziołek może przerazić i starszego. My od razu dostaliśmy bogaty zbiór bajek -grajek (chyba 50) po dzieciach koleżanki bo one już wyrosły z nich i słuchają audiobooków. Synek zaczynał od tych najkrótszych i słuchał ich na okrągło. Teraz słucha tych dłuższych ze smokami itd. choć wcześniej go przerażały a z niektórych już wyrósł. Np. Kubusia Puchatka lub Doktora Nieboli słucha jako audiobooku a wcześniej słuchał ich w bajkach-grajkach tygodniami. Pzdr
            • tymianek21 Re: Ulubione lektury 3-latków 17.02.11, 21:24
              Przypomniało mi się ze mój syn baaaardzo długo był zasłuchany w słuchowiska o Domisiach. Znaliśmy ich tylko z programów TV i z książeczek aż tu odkryliśmy że wiele odcinków zostało nagranych jako słuchowiska z piosenkami, świetnymi dialogami itd. Można je kupić chyba tylko na stronie audioteki. Najpierw trochę się baliśmy bo nie możesz ich kupić jak bajki-grajki tylko płacisz przelewem a oni przysyłają ci aktywny link a ty nagrywasz w domu na płytkę i nie bardzo wiedzielismy jak to działa. Okazało sie jednak że wielu znajomych korzysta i kupuje w ten sposób audiobooki że zamówilismy te domisie. Rewelacja-te odcinki są o wielu ważnych sprawach mycie rąk, choroby, kłótnie, pomaganie innym itd. Ceny też super 6zl
              audioteka.pl/domisie,podkategoria.html
          • egla30 Re: Ulubione lektury 3-latków 18.02.11, 21:27
            Zainteresowanym dodam tylko, że dziś zamówiłam dla córki następujące bajki:
            - Papuzińskiej "wędrowców" (idę po bandzie, że skoro Nasza mama czarodziejka jest hitem to to również się spodoba)
            - Poczytaj mi mamo - wydanie zbiorcze jubileuszone
            - Agnieszka Osiecka Dzieciom - może się przyjmie bo kobieta miała niesamowitą lekkość pióra smile
            - Łochockiej "O wróbelku Elemelku" - pamiętam ze swojego dzieciństwa...
            - w antykwariacie stare książki o Filemonie i Bonifacym - bajkę na DVD córa naprawdę polubiła zobaczymy jak będzie z książką
            Kupujemy dużo książek, fakt. Ale córka się do nich bardzo przywiązuje i czasem trudno jest ją przekonać by coś zwróciła do biblioteki smile
    • lejla81 Re: Ulubione lektury 3-latków 17.02.11, 16:19
      Beatrix Potter, Królik Piotruś i cała reszta jej powiastek.
    • ja.kasia.zielonagora Re: Ulubione lektury 3-latków 17.02.11, 20:44
      "Żółw wiercipięta i inne zwierzęta" Agnieszka Frączek- bardzo polecam. Do tego Brzechwa i Tuwim
      • magdajs Re: Ulubione lektury 3-latków 18.02.11, 11:46
        Moja 3,5 latka "zaczytuje się" w cyklu książeczek Renaty Piątkowskiej pt. Opowiadania z piaskownicy, Opowiadania dla przedszkolaka i Piegowate opowiadania. Są to zbiory krótkich opowiadań, w których narratorem jest 5-letni Tomek - przedszkolak. Opowiadania napisane z humorem, które rozbawiają nie tylko moją córkę ale i nas, czytających jej rodziców i dziadków. Świat widziany oczami dziecka - którego my dorośli w ogóle nie rozumiemy smile Polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka