Dodaj do ulubionych

naturalnie na kaszel

02.03.11, 13:57
znalazłam na forum kilka przepisów herbatek, syropów na bazie ziół czy innych naturalnych składników
niestety często pojawia się opis - na kaszel
a ja nei wiem czy dany specyfik jest do stosowania przy suchym czy mokrym kaszlu
np. miód i tymianek, syrop z cebuli...

możecie podać jakieś przepisy dzialające przeciwkaszlowo (kaszel suchy) i na mokry
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: naturalnie na kaszel 02.03.11, 20:18
      Ostatnio jedyny skuteczny sposób na kaszel to dobre nawilżenie powietrza, zakręcony kaloryfer i wietrzenie mieszkania minimum 2 razy dziennie.
    • masafiu Re: naturalnie na kaszel 03.03.11, 07:19
      moj syn mial raz suchy kaszel i raz mokry, bral kilka antybiotykow, nic nie zadzialalo, ciagnelo sie to ok 3-4miesiecy... No bo trzeba odczekac, zobaczyc czy moze po tym samo przejdzie i takie tam pierdzielenie.
      Zadzialal syrop z cebuli. Po prostu na kaszel, bo on przez tydz potrafil miec suchy, potem mokry i znowu suchy..... Pediatra zalecila 3 lyzeczki syropu dziennie, on dostawal 1 lyzke dziennie i przeszlo. Ale akurat syrop z cebuli powoduje okropne odparzenia (tzn kupa po syropie) pupy, wiec chyba 1,5 tyg stosowalam.
    • budzik11 Re: naturalnie na kaszel 03.03.11, 07:57
      syrop z cebuli jest na każdy kaszel. Herbatka ziołowa Bronchial jest na "choroby układu oddechowego", w tym też na kaszel. Ja daję dzieciom syrop apteczny z babki lancetowatej - tez po prostu na kaszel.
    • budzik11 Re: naturalnie na kaszel 03.03.11, 08:10
      O, np. syrop Herbapect jest na suchy i na mokry kaszel i na stronie jest opisane jakim cudem działa na obydwa rodzaje kaszlu: www.strefalekow.pl/product/details/leczenie/herbapect-syrop-bez-cukru-na-kaszel-mokry-i-suchy.html
      • k.driada Re: naturalnie na kaszel 03.03.11, 10:17
        Witaj,
        tak jak pisały dziewczyny

syrop z cebuli jest dobry na mokry i suchy kaszel (dla dzieci lepsza czarwona - łagodniejszy smak)

syrop z prawoślazu i lukrecji - ma kaszel suchy - niewielką ilość korzenia prawoślazu i lukrecji (kupisz w sklepie zielarskim) zalej wrzątkiem 1/3 szklanki, zaparz i gotowe

syrop z imbiru ułatwia odkrztuszanie flegmy, pomaga na katar (imbir obierz cieniutko i zetrzyj na grubej tarce. Zostaną takie twarde kawałki i włókna, zalej wodą i gotuj około pół godziny. Potem trzeba odcedzić i dodać cukier - gotować znowu kilka minut i wsypać starty imbir - zagotować , po kilku minutaach odstaw na 24 godziny. Następnego dnia gotujesz znowu ok 15 minut dodając sok z cytryny- gotowe)

syrop z tymianku - też działa wykrztuśnie (zalać taymianek gorącą wodą zaparzyć - odcedzić, dodać miodu i gotowe)

miód - Najlepsze efekty otrzymuje się po wypiciu miodu rozpuszczonego w
        wodzie(1 łyżeczka na szklankę letniej wody), przygotowanego na 10-12
        godzin przed wypiciem. Podgrzanie miodu do temperatury wyższej, niż
        45-50°C niszczy jego czynne biologicznie związki.
        Warto też wiedziec, co wspomagają poszczególne miody :

MIÓD RZEPAKOWY - Stosowany jest w schorzeniach wątroby, serca,
        nerek i dróg moczowych.

MIÓD WIELOKWIATOWY - najbardziej popularny z miodów. Ze względu na
        dużą zawartość glukozy polecany przy schorzeniach serca i wątroby.

MIÓD AKACJOWY - Wspomaga leczenie cukrzycy, zaburzeń trawienia,
        oraz schorzeń żołądka i jelit.

MIÓD LIPOWY - Ma zastosowanie w przeziębieniach, grypie, kaszlu,
        stanach zapalnych błony śluzowej nosa, oskrzeli i płuc.

MIÓD GRYCZANY - Zalecany jest przy niedoborze żelaza i magnezu.

MIÓD SPADZIOWY - Przewyższa miody nektarowe zawartością związków
        mineralnych. Bardzo dobry w schorzeniach dróg oddechowych

To chyba tyle, mam nadzieję, że trochę pomogłam
        pozdr
    • emitka1.1.9 Re: naturalnie na kaszel 03.03.11, 14:44
      moja tesciowa twierdzi ze najlepszy jest syrop z marchewki (plasterki marchewki zaspane brazowym curkem, odstawione na kilka godzin) sama to pilam w pierwszej ciazy i powiem ze pyszne to bylo smile i naprawde lagodzilo kaszel
      • dianaro Re: naturalnie na kaszel 03.03.11, 15:24
        A ja mojemu synkowi na kaszel dawałam herbatkę z majeranku - też gdzieś na forum znalazłam przepis - płaską łyżeczkę do herbaty majeranku zalać 200 ml gorącej wody - parzyć pod przykryciem 20 minut - potem przez gazę odcedzić i tak powstałą herbatę dosłodzić do smaku sokiem malinowym - syn wypijał całą szklankę za jednym zamachem przy podawaniu łyżeczką. Na początku smak mu nie podchodził, ale jak powiedziałam, że od tego bedzie zdrowy, to sam się domagał - kaszel przeszedł - herbatkę dostawał przez 2 tygodnie.
        • marghot Re: naturalnie na kaszel 08.03.11, 09:39
          syropu z marchwi nie znalam, zapisze sobie

herbatkę z majeranku stsouje jako środek pomocny w walce z katarem - taka wersję działania mi przekazano

dzięki za pomoc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka