Dodaj do ulubionych

1,5 roku spanie

19.03.11, 13:07
Jak wygląda/ wyglądało spanie u Waszych maluchów ok 1,5-rocznych?

Ja mam małego skowronka, który standardowo budzi się 5-6 rano (zawsze wcześnie wstawał)... W nocy zdarza mu się wybudzić i wtedy bierzemy go do łóżka, bo sam w swoim łóżeczku nie zaśnie.

Tak się zastanawiam, czy już pora na przeniesienie z łóżka ze szczebelkami do jego własnego? Jak się obudzi sam do nas wtedy może przydreptać... Może będzie lepiej spał (tzn. bez budzenia się w nocy) jak będzie miał większą możliwość wiercenia się w większym łózku?

Jak śpią Wasze maluchy?
Obserwuj wątek
    • lilly811 Re: 1,5 roku spanie 19.03.11, 14:24
      Ja wprawdzie mam 15 miesięczniaka - syn sam potrafi zejśc z łóżka ale w nocy tak się potrafi wiercić, że oboawiałabym się, że spadnie...nasz synek często budzi się ok 1 w nocy i biorę go do łóżka między nas w środek, czasami zdarza mu się przespać całą noc ale to tak w stosunku 4:1 smile zasypia ok 21 budzi się ok 7, w dzień drzemka ok 12 ok godzinki.
    • futro.1 Re: 1,5 roku spanie 19.03.11, 14:46
      18 m-cy: pobudka 6-7, ok 12 drzemka ok 2h, zasypianie 20. w nocy przebudza się raz czasami dwa razy: ok północy i nad ranem. jeśli przebudzi się ok północy to usypiam go w jego łóżeczku (ciężko było przyzwyczaić go do tego ale udało się wink)jeśli nad ranem to przychodzi do naszego łóżka. śpi w łóżeczku szczebelkowym - wyjęliśmy dwa szczebelki więc może wyjść ale nie wypadnie
    • mrs.t Re: 1,5 roku spanie 19.03.11, 14:58
      moj 1,5 roczniak sypial jak...dziecko.
      technicznie - z nami w duzym lozku , spokojnie, jak nie zabkuje budzi sie z raz (budzi to za duzo powiedziane, ot zakwili, powie 'daj' i pokaze znak ze chce mleko, albo wode - dostanie piers albo wody odwraca sie na drugi bok i spiwink; czasem przebudzi sie tylko lekko i sam zasypia albo wystarczy mu polozyc reke na brzuszku czy plecach

spac chodzi ok 21 wtedy budzi sie po 8; ostatnio zasypia wczesniej, po 20 wiec budzi sie przed 8

jak zabkuje to budzi sie co 2h nawet, wierci sie troche; jest mniej spokojny, no ale takie ma prawo.

akurat mojego synka dreptajacego do naszego pokoju w nocy sobie nie wyobrazam; jak spi u siebie czasem (na kanapie) to obudziwszy sie siada i wola nas/placze;

• mrs.t Re: 1,5 roku spanie 19.03.11, 14:58

> Ja mam małego skowronka, który standardowo budzi się 5-6 rano

a o ktorej kladziesz spac?
      • pomarancza-1 Re: 1,5 roku spanie 19.03.11, 15:17
        O 20tej już zazwyczaj śpi, w ciągu dnia 1,5-2 godziny w południe.

Jak czytam Wasze posty to dochodzę do wniosku, że raczej wygląda to podobnie u większości dzieciaków, czyli sporadyczne pobudki w nocy. Wspominam z zazdrością czas jak spał całą noc bez budzenia się...
        • futro.1 Re: 1,5 roku spanie 19.03.11, 15:25
          Wspominam z zazdrością
          > czas jak spał całą noc bez budzenia się...

o tak, kładło się takiego spać o 19 i miało spokój do 6 rano big_grin
        • mrs.t Re: 1,5 roku spanie 19.03.11, 16:54
          > większości dzieciaków, czyli sporadyczne pobudki w nocy. Wspominam z zazdrością
          > czas jak spał całą noc bez budzenia się...

a pomyslcie z jakim rozrzewnieniem wspominac bedziemy za 15 lat ze dzieci grzecznie w domu spaly, a za 15 lat niesforny nastolatek wykrzyczy ze it tak idzie na te impreze, z podejrzanymwink towarzystwem, nie napisze SMSa o ktorej wroci, rozladuje mu sie komorka, a my po nocy ebdziemy umierac ze strachu czy nic mu sie nei stalo..

kochane, male dzieci - maly problem!
          • futro.1 Re: 1,5 roku spanie 19.03.11, 20:57
            nawet nie chcę teraz o tym myśleć big_grin
    • joshima Re: 1,5 roku spanie 19.03.11, 15:30
      pomarancza-1 napisała:

> Jak wygląda/ wyglądało spanie u Waszych maluchów ok 1,5-rocznych?
      U mojej córki w tym wieku wyglądało tak jak u Was. Teraz mała ma 2 lata i ciągle śpi w szczebelkowym łóżeczku, tylko ma wyjście zrobione. Śpi w nocy spokojniej i nie wstaje o piątej rano.
    • asiurkaa Re: 1,5 roku spanie 19.03.11, 21:15
      Beniu zasypia o 20, a wstaje o 7 czasem o 7.30. W dzien drzemka o 12, zazwyczaj godzine, 1,5 o ile wybiegal sie na dworze.Śpi we wlasnym łóżeczku, choc nie potrafi w nim zasypiać. zasypia obok mnie, trzymając mnie za szyjesmile po czym przekladam ponad 12kg do łóżeczka. W nocy budzi sie raz, a jak ząbkuje to dwa, trzy.
    • mama-anusi Re: 1,5 roku spanie 19.03.11, 21:43
      mloda 10 dni skonczy 1,5 roku, nie znam i nikt z moich znajomych nie zna dziecka które by gorzej spalo, nie wiem czy jest na swiecie. Cyrki zaczeły sie ok 9 miesc i trwaja do dzisiaj, od tego czasu przespała moze 10 nocy. Od 9 do 12 mies budziła sie do 8-20 min w nocy,i tak do rana, teraz potrafi przespac2 godz! ciurkiem, to sukces! Noc podczas której obudzi sie 3 razy jest dla mnie łaską i zazwyczaj biegam sie modlić w podzięce. Wygladam jak stwór, nie mam cierpliwości, nic mi sie nie chce i takie tam.
      Dzisiaj spałam 2 godz - to w sumie dosc dobry wynik.
      Tyle w temacie,
      dziekuję - nie mam pytan do snuw waszych dzieci
    • imogen0 Re: 1,5 roku spanie 19.03.11, 22:30
      Moja śpi od 20.30do ok.8,w dzień śpi ok.1,5h.
      Noce przesypia całe,sporadycznie budzi się jak coś jest nie halo,np.jak miała katar.
    • trisze Re: 1,5 roku spanie 20.03.11, 02:19
      Synek śpi jeszcze z nami w łóżku, zasypia ok. 20, wstaje po 9. W nocy raczej się nie budzi, ale on zawsze śpiochem byłsmile
    • tempera_tura Re: 1,5 roku spanie 20.03.11, 09:49
      W szczebelkowym, zamknięty na noc. Jak miał otwarte ciągle gdzieś latał i d....a nie spanie.
      Ma 16 miesiecy. Zasypia sam w łóżku o 20,30, wstaje o 8,00. W dzień 2 godziny drzemki o 12.
      Budzi sie 1-2 razy w nocy. Łyk picia i spi dalej.
    • hester83 Re: 1,5 roku spanie 20.03.11, 10:16
      Córka ma 15 m-cy, kładę ją ok 19:30 i śpi spokojnie do ok. 7:00-7:30 rano. Śpi w łóżeczku ze szczebelkami, kilka razy w ciągu nocy przemieszcza się w nim na śpiocha.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka