Dodaj do ulubionych

problem z fotelikiem

28.03.11, 20:57
Czy któraś mama może polecić fotelik samochodowy w kategorii 9-36kg, który to dobrze rozkłada się do pozycji półleżącej? Większość tych fotelików jest już całkiem pionowa, a dziecko potrzebuje przespać się na dystansach 10-cio godzinnych. Proszę o opinie osoby, które mają takie foteliki i są naprawdę zadowolone z wygody dziecka.
Obserwuj wątek
    • karolinka251 Re: problem z fotelikiem 28.03.11, 21:00
      z tej kategorii cięzko będzie. najlepiej zapytaj na forum fotelikowym.
      • ewikowa Re: problem z fotelikiem 28.03.11, 21:05
        ja bym nie kupowala 9-36 tylko renomowany 9-18 a potem wiekszy. sprawdz tez na testach.
    • igajos Re: problem z fotelikiem 28.03.11, 21:13
      Mogę polecić fotelik 9-25 kg - Coneco Zenith. Zdecydowaliśmy się na niego głównie z powodu łatwego przestawiania do spania. Jak dziecko wyrasta z pasów pięciopunktowych, to można przypinać normalnym pasem, ale u nas ta opcja nie bardzo się sprawdzała i z tego fotelika syn przesiadł się już na podstawkę. Kupiłam polską z isofixem, więc nie lata luzem jak dziecka nie ma. Dla wagi 22-36 dziecko jeździ już tylko na podstawce, nie w foteliku. Te foteliki do 36kg mają właśnie odczepianą podstawkę.
      • phantomka Re: problem z fotelikiem 28.03.11, 21:38
        Mam cybex solution x fix i on się trochę odchyla, tzn. na tyle, żeby głowa dziecka nie opadała na klatkę piersiową podczas snu. Już kilkukrotnie wypróbowany w dłuższych trasach, sprawdził się. Nie wiem, na ile chcesz, żeby one się odchylały.
      • karolinka251 igajos 28.03.11, 22:36
        dziecko do lat 12 lub 150cm jeździ w foteliku a poddupnik fotelikiem nie jest.Coraz więcej firm informuje o tym że fotelika 15-35 nie należy rozmontowywać.
        • igajos Re: igajos 29.03.11, 10:53
          Sposób przewożenia dzieci w pojeździe samochodowym uregulowane zostało w Ustawie z dnia 20.06.1997r. prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 108 z 2005r., poz. 908 - tekst jednolity z późniejszymi zmianami):

Art. 39. ust. 3. w pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym.
          Przepis ust. 3 nie dotyczy przewozu dziecka taksówką osobową, pojazdem pogotowia ratunkowego lub Policji.
          Art. 45. 2. Kierującemu pojazdem zabrania się:
          przewożenia pasażera w sposób niezgodny z art. 39, 40 lub 63 ust. 1;
          przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera;
          przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego.

z tego wynika, że na przednim siedzeniu wymagany jest fotelik. Ale na tylnym może to być "inne urządzenie do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym". Podstawka jest zgodna z przepisami.
          Choć masz rację, że producenci fotelików odchodzą od samych podstawek.
          • karolinka251 Re: igajos 29.03.11, 15:44
            masz rację podstawka jest zgodna z przepisami tak samo jak foteliki bez crash testów i marketowe po 99zł- tyle że nie są bezpieczne
            • moreno500 Re: igajos 29.03.11, 20:30
              zależy w jakim celu stosuje się fotelik - dla uniknięcia mandatów - można używać podstawki, dla bezpieczeństwa - absolutnie nie należy. nawet producenci się juz wycofują z produkcji fotelików do rozmontowania.
    • listopadowka2008bis Re: problem z fotelikiem 29.03.11, 00:05
      zapytaj na tym forum forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html
      dostaniesz z pewnoscia fachowa porade.
    • moni_ka30 Re: problem z fotelikiem 29.03.11, 14:20
      Albo sie pomylilas i chodzi Ci o 15-36 i wtedy moge polecic Maxi Cosi Rodi XR (odchyla sie, spiacemu dziecku glowa nie spada nawet gdy nie jest odchylony)
      Albo jestes sadystka, ktora chce wozic malenkie dziecko na 10cio godzinnych dystansach w pionowym foteliku.
      • e-kropka Re: problem z fotelikiem 29.03.11, 22:27
        a jak robisz by dziecku nie opadała głowa, bo mam ten sam fotelik i problem z tym, że nie mogę wystarczająco wysunąć go do przodu/pochylić by dziecko spało w normalnej pozycji?
        • moreno500 Re: problem z fotelikiem 29.03.11, 22:34
          to może być kwestia nachylenia kanapy w samochodzie. spróbujcie z poduszką pod szyję - my kupiliśmy poduszkę Concord - jest wąziutka z tyłu, więc mieści się w zagłówku fotelika - przy czym używamy Concorda Transformera XT, w innych fotelach trzeba sprawdzić.
        • moni_ka30 Re: problem z fotelikiem 30.03.11, 12:04
          Nie robie nic dodatkowego. Wiec pewnie kwestia tylnej kanapy.
      • balb11 Re: problem z fotelikiem 30.03.11, 11:35
        Czytanie ze zrozumieniem wychodzi poza twoje możliwości? Gdybym chciała dziecko męczyć nie szukałabym fotelika, który dobrze się rozkłada.
        Do innych, życzliwych:
        Obecnie dwulatka wożę w Maxi Cosi Priori, który jest do 18 kg, mam też roczniaka, którego chcę przesadzić do tegoż fotelika, gdyż wspaniale się sprawdza przy spaniu. Większy maluch więc potrzebuje innego fotelika, a nie chcę kupować jeszcze raz Maxi Cosi, bo zaraz będzie za mały, starszy syn, jeśli nie wagowo, to szybko po prostu z niego wyrośnie 'wzrostowo'.
        • moni_ka30 Re: problem z fotelikiem 30.03.11, 12:02
          Raczej pisanie z sensem przekracza Twoje. Moglas dodac, ze to ma byc fotelik dla dwulatka.
          Obawiam sie jednak, ze szukasz czegos co nieistnieje, foteliki w kateg 9-36 nie maja tylu regulacji kata odchylenia oparcia co 9-18.
        • wariamiktoria Re: problem z fotelikiem 30.03.11, 20:11
          Możesz kupić Radiana XTSL do 20,5 kg jest tyłem do kierunku jazdy a wtedy jest pod kątem 45 stopni więc dziecko jest w półleżącej pozycji. No i jest wysoki. Przodem do kierunku jazdy jest do 36kg.
    • aniasa1 Re: problem z fotelikiem 29.03.11, 19:17
      Obawiam sie ze nie znajdziesz w tym przekroju wagowym takiego ktory by sie duzo rozkladal. Ja mam Maxi Cosi Priori XP, synek bardzo lubi w nim jezdzic. Mozna go lekko odchylic do pozycji pollezacej i to calkiem wystarcza. Jechalismy kila razy po ok 8 godzin w nocy i spal smacznie.....
    • moreno500 Re: problem z fotelikiem 29.03.11, 20:35
      moje dziecko jest już w kategorii 15-36 i dużo bym dała, aby móc nadal używać 9-18 kg. fotelik w kategorii 9-18 starcza na dość długo, więc chyba warto zainwestować w komfortową opcję. 9-36 nigdy nie będzie tak wygodny dla dziecka, jak 9-18. Mówię tu również orozkładaniu do spania.
    • nati-007 Re: problem z fotelikiem 29.03.11, 21:49
      Miałam fotelik w przedziale wagowym 9-25kg coneco zenith, jeżeli chodzi o rozkładanie do pozycji półleżącej byłam bardzo zadowolona (jednak nie zdawałam sobie sprawy czym się różni od fotelika z atestem ADAC, NCAP), natomiast jak dziecko jest starsze , spanie w rozłożonym jest utrudnione, zachacza nogami już o przedni fotel. Spanie starszego dziecko w pozycji siedzącej, masakra-głowa spada i jest poza oparciem fotelik. Dodatkowo ten fotelik nie brał udziału w crash testach. W związku z tym jak mała osiągnęła tylko magiczną wagę 15 kg, zaraz kupiłam fotelik z dobrą oceną testów ADAC, porządnymi zagłowkami, chroniącymi głowę i ramiona, barki. Aha nie toleruję podstawek, producenci zalecają stosowanie fotelików do 12 rż, wystarczy pooglądać testy z udziałem dzieci na podstawkach. Pozdrawiam.
      • littleblue Re: problem z fotelikiem 30.03.11, 11:23
        Niestety, jakas wygoda podczas spania, to wlasnie nie tylko kwestia fotelika, ale i kanapy w samochodzie ( mam porownanie miedzy trzema autami i fotelikiem 9-18 kg BeSafe, ktory ma wszystkie dobre oceny w testach). W Renault Lagunie - z fotelika zrobila sie prawie kolyska, dziecko spalo wygodnie, w Focusie - trzeba zwraca uwage, czy glowa opada, a w Chrysler PT Criuser jest beznadzieja, kanapa jest prawie pionowa i ze spaniem jest duzy klopot. Czasem pomaga poduszka-rogalik, ale ogolnie dziecko sie wscieka bo mu ta poduszka przeszkadza.
        Wiec niezaleznie od tego jaki wybierzesz fotelik, sprobuj to ocenic przy przejazdzce na parkingu... zreszta, najlepiej by bylo moze od kogs pozyczyc i sprawdzic, bo prawda jest tez taka ze przy takim mierzeniu na parkingu guzik widac...
        • ponponka1 Re: problem z fotelikiem 30.03.11, 14:45
          A jak masz ustawiony ten BeSafe? Bo jesli tylem to wystarczy pod fotelik wmlozyc karkimate by go lekko odchylic - po zatym oparcie w BeSafe jest lekko regulowane smile

Ale mi z twojego opisu wychodzi ze wozisz przodem...szkoda....
          • dorota.skupa Re: problem z fotelikiem 30.03.11, 20:29
            Mam fotelik coneco zenith 9-25 sprawdzał się znakomicie odkąd mały skończył 7 miesięcy. Właśnie sprzedaję go na allegro - mały jest już za duży do niego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka