Dodaj do ulubionych

90% polskich 6 latków ma próchnice.....

29.04.11, 13:44
właśnie przeczytałam takie stwierdzenie statystycznie poparte- zgroza........... nie ma chyba takiego innego miejsca na swiecie.....

a wy twierdzicie, ze:
- jak nie chce mys zebów,niech nie myje
-pasty nie trzeba uzywac-
-pasty uzywac bez fluoru
-nitka to zbytek i glupota
-jak mleka nie pije, to nic mu nie bedzie
-lekarz mowi, ze moze jesc serek danio (wapn z twarogu jest prawie nieprzyswajalny)
-witaminy d nie podajecie- bo nie trzeba

i tak dalej i tak dalej.
a w ogole to slabe zeby (geny) a nie wina rodziców

ZGROZA!!!!!
Obserwuj wątek
    • kaskahh Re: 90% polskich 6 latków ma próchnice..... 29.04.11, 13:57
      biedne dzieci... niczemu nie sa winne...
    • slonko1335 Re: 90% polskich 6 latków ma próchnice..... 29.04.11, 14:17
      no coś TY na forum przecież prawie wszystkie do 30 nie mają żadnego ubytku, jakoś dziwnie nasza dentystka twierdzi, że moja "tylko" z trzema jest wyjątkiem bo zwykle dzieci w jej wieku mają około 10 co owszem potwierdza się wśród mojej rodziny i znajomych.
      Zęby myjemy, pasty z fluorem używamy od pierwszego ząbka, w nocy przestała jeść odkąd skończyła 6 tygodni, cycowa, wodowa, żadnych syfów w stylu danonki, danio, kinderki itp., słodycze od święta-nie przepada, nie podjada między posiłkami, ma zbilansowaną dietę ułożoną przez dietetyka bo jest alergiczką, witaminę d dostaje w tranie a dziury trzy ma....zgroza!
      • ponponka1 Re: 90% polskich 6 latków ma próchnice..... 29.04.11, 15:19
        Zaraz bedzie, ze to geny wink

Ja tez bylam pewna ze to geny wplywaja na zeby dopoki nie przenioslam sie do Norwegii. Tu zepsute zeby ma ok 10 % dzieci. Dlaczego, bo po pierwsze juz od w trakcie ciazy matka dowiaduje sie jak pielegnowac buzie od pierwszych zebow (szczoteczka anie nakladka na palec i pasta z fluorem), jak dbac kiedy dziecko bedzie starsze (mycie zebow najpierw z pomoca a potem pod okiem rodzica do 12 roku zycia, uzywanie nitki), codzienna higiena jamy ustnej (unikanie slodyczy - tu wiekszosc dzieci dostaje slodycze w .... soboty, i slodich napojow).

Juz tu kiedys pisalam ze bylam na spotkaniu z higienistka dentystyczna - spotkanie specjalnie dla polskich mam z malymi dziecmi. Bo wraz z polskimi emigrantami pojawila sie prochnica. Pokazywali zdjecia zebow (albo ich resztek) polskich dzieci....i pokazywano jak mys zeby (to tez wazne) ze nie wolno podawac slodyczy pomiedzy posilkami. Spotkanie z tlumaczem, mamy kiwaly glowami, dzieci biegaly dookola. Nagle kilka matek wycoagaja w kartonach naktar jablkowy (nawet nie sok) i herbatniki - i czestuja dzieci, bo zmachane wiec spragnione i glodne.....

Higienistka zrobila wielkie oczy ale nie skomentowala (bo oni tu grzeczni). Po spotkaniu w kilka mam stalysmy i dwie od nektaru i herbatnikow narzekaly jak to dzieci sa karmione cukrem!!!! One wogole nie skojarzyly tego co zrobily z tym co slyszaly....

Obawiam, sie ze wiekszosc mam, ktorych pociechy zalapaly jako kilkulatki prochnice beda sie zarzekaly jak zaby blota, ze nie dokarmiaja dzieci.....Najlepiej jakby przez tydzien zapisywaly co daja dzieciom do jedzenia i picia, jak myja zeby maluchom i czym....a potem sie zastanowily gdzie blad smile
        • sonrisa06 Re: 90% polskich 6 latków ma próchnice..... 29.04.11, 16:19
          Dziś rozmawiałam z koleżanką, która ma córkę w pięciolatkach. Zaliła mi się, że jej córcię boli ząbek, ponieważ w ząbku jest dziura. Dałam jej numer do naszej stomatolog, bo jest najlepsza w województwie. Uprzedziłam ją jednak, że pani doktor może być nieprzyjemna (dla rodziców) jeśli zobaczy takie ubytki, taką próchnicę (dziewczynka z przodu ma wszystkie ząbki zepsute).
          No i dowiedziałam się, że to nie jest żadna próchnica, a ząbki są czarne dlatego, że szkliwo z nich odpadło - no szok! Dowiedziałam się jeszcze, że dziewczynka nigdy nie była u dentysty, a ząbek (ten bolący) podrażniła sobie słodyczami. No i na koniec cytuję mamę dziewczynki "no co ja mam zrobić jak ona tak bardzo lubi słodycze!"
          Zakończyłam w tym momencie rozmowę, bo nie miała sensu.
    • deela Re: 90% polskich 6 latków ma próchnice..... 29.04.11, 16:20
      > - jak nie chce mys zebów,niech nie myje
      u mnie nie ma nie chcę

> -pasty nie trzeba uzywac-
      trzeba

> -pasty uzywac bez fluoru
      wsio ryba - jak dziecko jeszcze nie wypluwa - to tak - bez fluoru, poza tym ważna jest regularność i technika mycia zębów

> -nitka to zbytek i glupota
      nie stosuję i nie stosowałam, u siebie tez nie

> -jak mleka nie pije, to nic mu nie bedzie
      a co ma mu być - jak nie chce to mam kroplówką w żyły wtaczać czy jak?

> -lekarz mowi, ze moze jesc serek danio (wapn z twarogu jest prawie nieprzyswaja
      > lny)
      a czemu ma nie móc?

> -witaminy d nie podajecie- bo nie trzeba
      bo nie trzeba

masz jeszcze jakieś pytania?
      • 18_lipcowa1 Re: 90% polskich 6 latków ma próchnice..... 29.04.11, 18:20

> wsio ryba - jak dziecko jeszcze nie wypluwa - to tak - bez fluoru, poza tym wa
        > żna jest regularność i technika mycia zębów

pierdaczysz
        nie trzeba wypluwac pasty dzieciecej z fluorem
        • deela Re: 90% polskich 6 latków ma próchnice..... 29.04.11, 19:45
          lipcowa bądz łaskawa się do mnie nie odzywać
          ze wszystkich oszołomów na forum twoje zdanie szanuję najmniej
          • 18_lipcowa1 Re: 90% polskich 6 latków ma próchnice..... 29.04.11, 19:59
            deela napisała:

> lipcowa bądz łaskawa się do mnie nie odzywać
            > ze wszystkich oszołomów na forum twoje zdanie szanuję najmniej

oj grubciu nie unoś sie tak
      • kunnegunnda Re: 90% polskich 6 latków ma próchnice..... 29.04.11, 20:15
        > > -pasty uzywac bez fluoru
        > wsio ryba - jak dziecko jeszcze nie wypluwa - to tak - bez fluoru, poza tym wa
        > żna jest regularność i technika mycia zębów
        >
        no wlasnie nie- owszem, zmienily sie zapatrywania swiatowych stomatologów w tej sprawie (zteszta juz dawno), choc oczywiscie technika b. wazna

> > -nitka to zbytek i glupota
        > nie stosuję i nie stosowałam, u siebie tez nie
        >
        uff, idziesz spac z jedzeniem miedzy zebami, bo tam NIGDY nie da sie umyc???? o bleee, ale musisz smierdziec. i twoje dzieciaki tez. gratuluje. a rece myjesz?

> > -jak mleka nie pije, to nic mu nie bedzie
        > a co ma mu być - jak nie chce to mam kroplówką w żyły wtaczać czy jak?

nie, inaczej zapewnic podaz wapnia

> > -lekarz mowi, ze moze jesc serek danio (wapn z twarogu jest prawie nieprz
        > yswajalny)
        > a czemu ma nie móc?
        chodziło o to, ze zamiast mleka-m nie jest zamiennikiem

> > -witaminy d nie podajecie- bo nie trzeba
        > bo nie trzeba
        owszem, trzeba, ale to do polski chyba nigdy nie dojdzie. polscy lekarze pozostaja glusi na to, co sie mowi na konferencjach (albo na nie nie jezdza) jedna z przyczyn OGROMNEJ oseoporozy u doroslych, zmian krzywicznych (vide klatki piersiowe przedszkolaków) i stan zebów przedszkolaków
        > masz jeszcze jakieś pytania?
        tak, czemu jestes taka chamska i niestrawna dla innych?
        • zjawa1 Re: 90% polskich 6 latków ma próchnice..... 29.04.11, 22:20
          kunnegunnda napisała:

> > > -nitka to zbytek i glupota
          > > nie stosuję i nie stosowałam, u siebie tez nie
          >
          >
          > uff, idziesz spac z jedzeniem miedzy zebami, bo tam NIGDY nie da sie umyc???? o
          > bleee, ale musisz smierdziec. i twoje dzieciaki tez. gratuluje. a rece myjesz?

Sorrry ale jedna, wielka pie...!
          Bo, nie kazdy ma tak ciasne szczeliny miedzy zebami jak np. ja. Ja ewidentnie potrzebuje codziennego czyszczenia zebow nicmi dentystycznymi, a i tak mimo tego ubytki, ktore pojawiaja sie u mnie to wlasnie te, miedzy szczelinami....
          Male dzieci-tak celowo natura stworzyla maja duze przerwymiedzy zebami. Tak, zeby szczotka wystraczyla do czyszczenia.
          Wiec nie popadjamy w skranoscii nie osadzajmy tak radykalniesmile
          Jak ktos nie mam na maksa ( jak np. ja ) stojacych obok siebie zebow, to dorbra szczotka,pasta i plyn do plukania wystarczasmile
        • joshima Re: 90% polskich 6 latków ma próchnice..... 29.04.11, 23:43
          kunnegunnda napisała:

> nie, inaczej zapewnic podaz wapnia
          Nie bądź śmieszna. Też się dałas nabrać na to, że mleko i jego przetwory sa niemal niezastąpionym źródłem wapnia?
          • zjawa1 Re: 90% polskich 6 latków ma próchnice..... 29.04.11, 23:46
            Daj spokoj, ona ma dola bo placi w postaci podatkow za leczenie zebow u 6 letnich dzieci-brudasow!!!!!
          • kunnegunnda Re: 90% polskich 6 latków ma próchnice..... 30.04.11, 00:51
            tak, dalam sie nabracuncertain
            nie sa niezastapionym, ale najłatwiejszym do zdobycia, najprostszym, najlepiej przyswjalnym (aczkolwiek nie jedynym, ale wystarczy przeliczyc ile sezamu np trzeba zjesc, zeby dostarczyc ilosc jak w I szklance mleka, co oczywiscie nie wyklucza jedzenia sezamu, orzechow etc- ale ile rodziców go daje dzieciom)- ma to calkiem powazne naukowe umocowanie, wiesz?

i krzywde sie robi dzieciom twierdzac cos inneo
            • joshima Re: 90% polskich 6 latków ma próchnice..... 30.04.11, 02:00
              kunnegunnda napisała:

> tak, dalam sie nabracuncertain
              > nie sa niezastapionym, ale najłatwiejszym do zdobycia, najprostszym, najlepiej
              > przyswjalnym
              No właśnie nie. Wręcz przeciwnie. Zawartość wapnia to jedno przyswajanie to zupełnie co innego. Ocknij się i doucz i przestań bradzić.
    • budzik11 Re: 90% polskich 6 latków ma próchnice..... 29.04.11, 18:51
      Moja starsza miała 2 malutkie ubytki w szkliwie na 4-kach, symetrycznie po obu stronach w identycznym miejscu. Pojawiły sie jednocześnie w tym smym czasie, w ciągu miesiąca. Córka ma 5,5r - wcześniej nie było śladu próchnicy. Dzieci mają zeby myte od początku i nie ma że nie chcą (jak nie, to myte na siłę) i myje im mąż, bo wg nas są za małe, żeby dokładnie umyć zęby samodzielnie. Używamy pasty dziecięcej z fluorem. Słodycze jedzą raz w tygodniu, serki, mleko, kefiry i jogurty - jedzą regularnie. Witaminy D jako takiej nie dostają, natomiast dostają tran i spędzają bardzo dużo czasu na świeżym powietrzu i nie uśywamy filtrów przeciwsłonecznych, wit. D syntezuje się w skórze. Ja tragedii nie robię z próchnicy - pojawiła się, dwa ubytki natychmiast wyleczone, zęby zdrowe. Młody ma 3,5 i zęby w idealnym stanie.
    • q_fla Re: 90% polskich 6 latków ma próchnice..... 29.04.11, 19:00
      Moja córka ma 6 lat.

- zęby myje dwa razy dziennie
      - nie używa nitki
      - mleka nie pije od drugiego roku życia
      - witaminy D nie dostaje, ma robione co roku badania, poziom w granicach górnej normy
      - geny nie mają tu nic do rzeczy, bo wszyscy w rodzinie mają słabe zęby

Posiada jeszcze wszystkie zęby mleczne, które są zdrowe i w idealnym stanie.
    • joshima Re: 90% polskich 6 latków ma próchnice..... 29.04.11, 19:05
      kunnegunnda napisała:

> a wy twierdzicie, ze:
      > - jak nie chce mys zebów,niech nie myje
      > -pasty nie trzeba uzywac-
      > -pasty uzywac bez fluoru
      > -nitka to zbytek i glupota
      > -jak mleka nie pije, to nic mu nie bedzie
      > -lekarz mowi, ze moze jesc serek danio (wapn z twarogu jest prawie nieprzyswaja
      > lny)
      > -witaminy d nie podajecie- bo nie trzeba

1. A kto tak twierdzi? Jacy Wy?
      2. A co ma do tego mleko, danio i witamina D?

Zgroza to jest Twoja histeria. W końcu jak mniemam Twoje dziecko ma zęby idealne, więc co Cię to obchodzi? Masz misję?
      • kunnegunnda Re: 90% polskich 6 latków ma próchnice..... 29.04.11, 20:06
        Wy- to niedouczone forumki, które nie znaja wplywu podazy wapnia i witaminy d3 na kosciec, w tym zebyuncertain wyjasniam: jest ogromny wplyw na zeby, dzieci, ktore nie dostaja go dosc czesto maja slabsze zeby

co Cię to obchodzi? Masz misję?
        mozesz to tak nazwac. dzis o tym przeczytalam, porownalam z bzdetami pisanymi na tym forum i kilku innych, kilka ktorych zacytowalam. niech zgadne, wiekszosc rodzicow tych dzieci bedzie leczyc zeby dzieci na nfz- z powodu braku podstawowej profilaktyki i razacych zaniedban rodzicow beda tracone publiczne pieniadze, m.i. z moich podatków, ktore moga byc wykorzystane w inny sposob.
        mozesz to tez nazwac misja edukacyjna- zeby uzmyslowic kilku osobom, np tobie, ze podaz wapnia i witaminy d ma niebagatelne znaczenie
        • zjawa1 kunnegunnda napisała: 29.04.11, 22:14
          Z ta witamina D3 to sporo racji jednak masz.... Na niemowlaku kiedys zostalam zaatakowana za to, ze podaje ja niemowlakowi wtedy.
          Padaly tu teorie o sloneczku itp. Kiedy zapytalam te panie dlaczego dzieci z krajow afrykanskich maja niedobory witaminy D , nie otrzymalam zadnej odpowiedzi!
          Bo malo kto wie, ze zebowina u dziecka ksztalci sie w lasnie najbardziej w okresie niemowlecym. To sa zaloazki zebow, ktore wyrosna i na to ma przeogromny wplyw miedzy inymi witamina D3.
          Jednak podawanie dodatkowo takiej witaminy u 3, 4 latkow w naszym klimacie jest dosc ryzykowne w okresie pozno wiosennym i letniem.
          Dlatego odradzam podawanie miedzy innymi tranu w tym okresie!

Inna sprawa, to nie naskakuj tak na Joashime, bo tzw,, profilaktyka" w co drugim przypadku to bujda.... Ja tak jak pisalam wczesniej-dbam o zeby swojego dziecka i swoje jak opetana, a mimotego pojawilsie u mnie ubytek!
          Wapna u mnie nie brtak.... Bowiem malo kto wie, ze tak naprawde wapno czy witamina D... to tylko epizody majace wplyw na brak pruchnicy!
          Wazna jest genetyka i np. Antybiotyki!!!!!!!!
          A dlaczego? Kiedy dziecko je bierze, zmienia to flore bakteryjna w brzuchu, a tym samym kwasy zoladkowe, ktore maja przeogromny wplyw na pwstawanie pruchnicy u maluchai doroslego!
          Wiec nie osadzajmy z gory rozdicow, ktorych dzieko ma pruchnice na zebiew wieku lat 5-ciu!
          Bo byc moze wlasnie to dziecko ciezko wczesniej chorowalo i takie sa tego niestety konsekwencje! A nie brudarstwo czy zaniedbania!!!!!!!
          • joshima Re: kunnegunnda napisała: 29.04.11, 23:52
            zjawa1 napisała:

> Z ta witamina D3 to sporo racji jednak masz.... Na niemowlaku kiedys zostalam z
            > aatakowana za to, ze podaje ja niemowlakowi wtedy.
            > Padaly tu teorie o sloneczku itp. Kiedy zapytalam te panie dlaczego dzieci z kr
            > ajow afrykanskich maja niedobory witaminy D , nie otrzymalam zadnej odpowiedzi!
            Bo:
            1. Witamina d3 nie powstaje wyłącznie ze słońca a jest za jego pomocą syntetyzowana więc jednak coś trzeba dostarczyć, a tam bieda głód i bardzo uboga dieta (raczej ciężko to przyłożyć do naszych realiów).
            2. Nie pamiętam czy kolor skóry nie ma znaczenia.
        • joshima Re: 90% polskich 6 latków ma próchnice..... 29.04.11, 23:48
          kunnegunnda napisała:

> Wy- to niedouczone forumki, które nie znaja wplywu podazy wapnia i witaminy d3
          > na kosciec, w tym zebyuncertain
          To Ty jesteś niedouczona skoro wydaje Ci się, że mleko jest najlepszym źródłem wpnia a witamina D3 występuje jedynie w sztucznych preparatach. Kolejna smutna ofiara marketingu.

>wyjasniam: jest ogromny wplyw na zeby, dzieci, ktore nie dostaja go dosc czesto maja slabsze zeby

To ja Ci cos wyjaśnię. Znam osoby, które obecnie mają po czterdzieści parę lat. W życiu nie dostawały preparatów z wit D3 i mają ciągle komplet własnych zębów. Mówi Ci to coś?

> mozesz to tak nazwac.
          Biedactwo.

> mozesz to tez nazwac misja edukacyjna- zeby uzmyslowic kilku osobom, np tobie,
          > ze podaz wapnia i witaminy d ma niebagatelne znaczenie
          Obawiam się, że mogę wiedzieć na ten temat trochę więcej niż ty po przeczytaniu tego jednego artykułu. Prześpij się dziewczyno niech Ci ciśnienie spadnie. Wiesz jak stres szkodzi na zęby?
          • zjawa1 joshima :) 30.04.11, 00:02
            Ja mam kompletsmile Moj ojciec choc przeszlo 64 lata tezsmile
            Ale mamy juz pare dziurek i bynajmniej nie przez NFZ leczonychsmile
            Takze pani K... moze spac spokojnie, jej podatek nie poszedl na nassmile... Sowja droga smiechu wartez tym podatkiem.... Prtzez wiele lat Ja, moja rodzina kupekasy doplacalismy do podatku.... Nikt z nazej rodziny igdy nie korzystal ze sluzby zdrowia az.... pojawil sie moj synus.... teraz torche ,,nadrabia"wplatysmile.... co za pierdoly.... z tym placeniem na kogos... No debilizm, nikt normalny nie szacuje tego w ten sposob!!!
            • kunnegunnda Re: joshima :) 30.04.11, 00:54
              No debilizm, nikt normalny nie szacuje tego w ten sposob!!!
              hmm, firmy ubezpieczeniowe jak wiadomo sa lekko nienormalne-zyskiem sie kieruja.......
              a ja naczelna debilka, ziew ziew........
              • zjawa1 Re: joshima :) 30.04.11, 14:08
                Ile ty doplacasz do swojego zeznania podatkowego co? ze robisz taki raban!!
                Myslisz, ze wizyta u pediatry czy lekarza rodzinnego to 1 zl kosztu?
                Zastanow sie!
                A prownanie firmy ubezpieczeniowej do placenia skladki na NFZ jest smieszne!
    • camel_3d Re: 90% polskich 6 latków ma próchnice..... 29.04.11, 20:08
      cola, soki, czekolada, ciastka, slodkie buleczki itd... chipsy...
    • mondovi Re: 90% polskich 6 latków ma próchnice..... 29.04.11, 21:51
      próchnicą można się zarazić od rodziców na przykład, serki danio mają z tym mało wspólnego w Polskiej rzeczywistości.
      • rybalon1 Re: 90% polskich 6 latków ma próchnice..... 29.04.11, 22:00
        mój prawie 7-latek ma wszystkie zęby mleczne jeszcze i wszystkie idealnie zdrowe , myje pastą z fluorem czasem pozwalam nie umyć wieczorem jak jest już baaardzo zmęczony i jęczy , że nie ma już sił ...uważam , że wielka krzywda się od tego nie stanie jak czasem odpuszczę mu.Zęby myje po swojemu , pewnie niezbyt dokładnie -ja nigdy po nim nie poprawiałam . Słodycze jada wcale nie rzadko , powiedziałabym że z umiarem.
        • kunnegunnda jakie przyczyny? 30.04.11, 01:12
          tak serio. geny to bzdura. wlasnie przeczytalam raport WHO o roznyc krajach- nie umiem wkleic, ale polska na tle krajów rozwiniętych- naprawde horror. a tam statystyka dotyczyła 12 latków- czyli o 6 lat pozniej.

90%- taka statystyke przeczytalam o polskich ubytkach. poza tym, ze zal mi dzieci (zeby bola, nie?), szkoda kasy na leczenie czegos, czemu mozna zapobiegac, i wszyscy rodzice powinni.

jakie wg was sa przyczyny globalne?

• zjawa1 Re: 90% polskich 6 latków ma próchnice..... 29.04.11, 22:01
        Oczywiscie, ze to geny plus zla dieta.
        Ja malemu mylam szczeke jeszcze bezzebnasmile
        Od kad pojawil sie pierwszy zab myjemy 2 razy ddziennie, teraz w sumie 3 razy( jesli ten 3-ci mona nazwac myciem-dziecko samo myje w przedszkolu).
        Przyklad na mojej osobie, myje zeby ok 3 razy dziennie, nie jadam raczej slodyczy, zyje gl. na nabiale, nitkuje je dodatkowo i co za niespodzianka mnie spotkala ostatnio w trakcie wizyty kontrolnej?? Dziura! Niby z czego? Skoro pielegnuje zeby lepiej niz nie jedna znana mi osoba, a te ostatnie wspomniane myja zeby sporadycznie. Czasami nawet nie myja ich wcale, objadaja sie slodyczami i zero ubytkow..
    • aagnes Re: 90% polskich 6 latków ma próchnice..... 29.04.11, 22:19
      Do tego wszytskiego warto dodac rady 'wspanialych' stomatologow: nie dalej jak wczoraj odbylam pouczajaca pogawedke z kolezanka, ktorej 2 letnia corka ma czarne 4 zeby - chodza do ekstra pani stomatolog, w ktorej gabinecie sciany uginaja sie od rozlicznych dyplomow, certyfikatow oraz wyroznien - otoz pani powiedziala, ze jedzenie slodyczy nie ma najmniejszego znaczenia, jak dziecko lubi to niech sobie je, winne sa geny i oblizywanie lyzeczek (nie mowie, ze to nie ma znaczenia) - ale po co ludziom takie rzeczy gadac, przeciez to mlyn na wode - skoro pani doktor mowi, ze cukierki sa ok to ok. kolejna sprawa - ile razy u dentysty dostalyscie dokladna instrukcje higieny jamy ustnej - ja RAZ jak poprosilam o wyklarowanie jak wlasciwie szczotkowac zeby - a to nie lada sztuka. w koncu nikt nie rodzi sie jasnie oswiecony i zazwyczaj konczy sie na poszorowaniu zebow, a nie dokladnym ich umyciu.
      • zjawa1 Re: 90% polskich 6 latków ma próchnice..... 29.04.11, 22:23
        Wiesz, moj swojego czasu faszerowany przez babcie jadl slodycze najgorszej masci na potege.
        I nic nie masmile oczywiscie higiena zebow caly czas zachowana... pewnie odziedziczyl po tatusiu. On lat przeszlo 34 i zero ubytku!!!!
    • kunnegunnda taaa, polskie geny........ 29.04.11, 23:11
      co za gadanie! tylko polskie dzieci (i rosyjskie, z tego co widzialam) maja takie okropne zeby!

witamina d3 i słoneczko- vide zalecenia amerykanskie np, o podawaniu po przeliczeniu OGROMNEJ ilości wit d3, bo sa nowe (stosunkowo) badania na ten temat- że jest jej duzo wiecej potrzbnej niz mowiono.

tran- moj pan prof neonatologii (ale tez pediatra, of kors) zaleca podawanie NON STOP- ja przerywam jak na południe jedziemy - bo mi sie wozic nie chce
      • zjawa1 Re: taaa, polskie geny........ 29.04.11, 23:29
        To w czym problem?!!!!!!!
        Zapodajesz tran non stop, za wyjatkiem okresu, kiedy ,,jedziesz na polodnie".....
        A wiec Ty i Twoje dziecko: nie ma sie czego bac!
        Pruchnica zwyciezona!!!
        Prawie jak Terminator, jak Cybork!
        Dlatego Dziewczyny, pamietajcie!!!!!!! Biezcie non stop tran, ale za wyjatkiem kiedy pojedziecie na poludnie"smile
        • kunnegunnda prÓchnica, złotko....... 29.04.11, 23:37
          błagam...........

oczywiscie, ze nie mamy sie czego bac- mamy dobre geny...... uncertain i o zeby i kosciec dbamy.
          z moich podatków beda leczone cudze dzieci, a mity i zabobony będą pokutowały przez nastepne pokolenia czarnozebych polskich dzieci.............
          • zjawa1 Re: prÓchnica, złotko....... 29.04.11, 23:43
            O jakich Ty ,,dobrych " genach mowisz?
            kunnegunnda napisała:

> z moich podatków beda leczone cudze dzieci
            A ile ty zarabiasz, ze tyle dzieci bedzie oprocz Ciebie i Twoich leczone po czesci z NFD???
            Nie sadze,ze nawet 10 tys zl. Wiec przestan piepszyc farmazony!
            Ja, moja rodzina plaimy nie tylko na siebie, swojedzieci ale i na wiele innych jesl chodzi o podatki. A mimo tego nie chodze do dentysty z NFD i jakos nie zal mi, ze nasze kwoty przeznaczane sa na dzury w zbach dla malych dzieci!
            • zjawa1 NFZ.... klawiaturami wysiada 29.04.11, 23:44

• kunnegunnda Re: prÓchnica, złotko....... 29.04.11, 23:51
              moje dzieci nie beda leczone dentystycznie na nfz, bo o nie dbam- nie zaluje cudzym dzieciom, jezeli nie jest to choroba, a nie bezmyslnosc rodziców.

Wiec przestan piepszyc farmazony!
              uff, jak grzecznieuncertain spokojnie, farmazonów to jest w kazdym z watków pod dostatkiem.
              ciekawa jestem na jakiej podstawie osadzasz moje zarobki............

• zjawa1 Re: prÓchnica, złotko....... 29.04.11, 23:57
                kunnegunnda napisała:

> moje dzieci nie beda leczone dentystycznie na nfz, bo o nie dbam
                Czyli uwazasz, ze Ci rodzice, ktorzy lecza swoje dzieci z NFZ-u nie dbaja o nie?!!!

nie zaluje cu
                > dzym dzieciom, jezeli nie jest to choroba, a nie bezmyslnosc rodziców.
                Jesli ,,nie jest to choroba i nie jest to bezmyslnosc rodzicow" to co?
                Zalujesz? W jaki sposob potrafisz to zweryfikowac? Geniusz na skale swiatowa?
                Przestan juz pisac glupaty,idz lepiej spac!
                • kunnegunnda Re: prÓchnica, złotko....... 30.04.11, 00:09
                  Czyli uwazasz, ze Ci rodzice, ktorzy lecza swoje dzieci z NFZ-u nie dbaja o nie
                  > ?!!!

???? nie, uwazam, z jesli rodzice nie dbaja o profilaktyke, to powinno sie ich podwojna opłata na fundusz obciązać.
                  wiesz, bylam swiadkiem niedawno takiej sytacji na chirurgii stomatologicznej, na klinice.
                  wybiega z sali zabiegowej/operacyjnej lekarz, wsciekły, pyta o rodziców dziewczynki, ktorej wlasnie zeby usuwał w narkozie- 11 latka- 7 zębów!!! stałych!!!! wrzeszczy kiedy byli u dentysty (odpowiedz: nigdy), czy zdaja sobie sprawe, ze usunął jej zeby, gdzi estan zapalny był taki, ze zagrażal jej zyciu, jak ona bedzie funcjonowac! zagroził, ze na police zglosi o zaniedbania nad dzieckiem- jatka jak sie patrzy była. szkoda mi dziecka- rodziców bym powiesiła.
                  nic nie musze weryfikowac- zrozum- chciłabym poruszyc sumienie i tyle, takiej metafory uzyłam
                  nie moge isc spac bo czekam na samolotsmile
                  • zjawa1 Re: prÓchnica, złotko....... 30.04.11, 00:13
                    No coz... to ,,fajnych " masz specjalostow skoro przy pelnej narkozie decyduja sie usunac zab u 11 letniego dziecka.... Nic dodac, nic ujac...
                    Jesli chcesz poruszac sumienie, to poruszaj umienia tych rodzicow ktorzy dokonuja : plabowania czy usowania zebow u swych malych dzieci przy pelnej narkozie!!!
                    To jest zgroza, a nie pruchnica u 6 lataka czesto spowodowana ciezkimi chorobami!
                    • kunnegunnda Re: prÓchnica, złotko....... 30.04.11, 00:21
                      zjawa- ta dziewczyna miala zgorzel, usuwanych 7 zębów stałych- pół szczeki!!! to klinika medyczna, a nie prywatny gabinet (szpital, lapiesz???), sala oparacyjna a dziewczyna byla niepenosprawna- nawet dzieci sie czasami usypia- widac niewiele wiesz- a zdecydowali o tym lekarze.

To jest zgroza, a nie pruchnica u 6 lataka czesto spowodowana ciezkimi chorobam

prÓchnica- naucz się!
                      prawdopodobnie jak miała 6 lat to miała zwykła próchnice- ale nikt tego nie leczył
                    • zjawa1 Re: prÓchnica, złotko....... 30.04.11, 00:22
                      Wiesz, ja znam kupe ludzie i przyznam szczerze, ze o podobnym przypadku, o jakim piszesz nie slyszalam! Wiec nawet gdyby, nie popadjamy w skrajnosci....Dlaczego insynulujesz, ze Polsie dzieci i Ruskie maja najgorsze zeby na swiecie?
                      Skad Ty biezesz te statystyki?
                      Juz ta bujda lepiej bzmialaby gdybys porownala do dzieci np. z Rulandy, niedozywionych itp...
                      Ty naprawde sadzisz, ze mysie zebow, nitkowanie to jest 100% full wypas i bezpieczenistwo dla zebow?
                      Otoz, bardzo mylisz sie jak wczeniej pisalam! Ja mam jobla na punkcie mysia zebow, nitkowania i plukania i co....?? Mimo tego, ze dobrze sie odzywiam po ok 2,5 roku od ostatniej kontroli mam dziurke w szczelinie miedzy 5 a 6!
                      I o czym to swiadczy, co?
                      Slodyczy nie jadam.... myslisz, ze jakbym poszla te pol roku wczesniej do dentysty to dziurka nie pojawlaby sie???? A wiec wyluzuj bo ewidentnie popadasz w skrajnosci...P.s Do dentysty chodze prywatniesmile
                      • margo_kozak Re: prÓchnica, złotko....... 30.04.11, 00:27
                        zjawa1 napisała:

> Ty naprawde sadzisz, ze mysie zebow, nitkowanie to jest 100% full wypas i bezpi
                        > eczenistwo dla zebow?
                        > Otoz, bardzo mylisz sie jak wczeniej pisalam! Ja mam jobla na punkcie mysia zeb
                        > ow, nitkowania i plukania i co....?? Mimo tego, ze dobrze sie odzywiam po ok 2,
                        > 5 roku od ostatniej kontroli mam dziurke w szczelinie miedzy 5 a 6!
                        > I o czym to swiadczy, co?
                        >

Zjawo ja cie pobije. w sierpniu mialam zrobionego jednego zeba. reszta ok.
                        a teraz gdybym napisala ile mam zebow do leczenia to kunegunde bym zabiłasmile
                        zeby myje, nitkuje (mam bardzo cisne) i w ciagu 8 miesiecy zepsulo mi sie tyle zebow, że sama jestem przerazonasad
                        nigdy mi sie jakos nie psuly, ale chyba jestem brudasem, albo Długie karmienie piersia mnie wykonczylo poprostusad
                        • zjawa1 Re: prÓchnica, złotko....... 30.04.11, 00:46
                          margo_kozak napisała:
                          nigdy mi sie jakos nie psuly, ale chyba jestem brudasem, albo Długie karmienie
                          > piersia mnie wykonczylo poprostusad
                          Hehehe... wiesz cos z tym karmieniem piersi jestsmile
                          Bo mnie tez po raz pierwszy w zyciu tuz po karmieniu piersia zeby zaczely padacsmile
                          Zaraz jakies ok1,5 po porodzie ukruszyla mi sie troche 3-jak, a teraz ta szpara miedzy 5 i 6...
                          Tak wiec dylemat: albo my, matki walczymy z pruchniaca wlasnych zebow, albo odstawiamy cyca i walczymy pozniej z tzw,, pruchnica butelkowa" u swoich dziecismile Tak czy siak u Kunegunde mamy przechlapane i jestesmy zwyklymi naciagczami NFZ w dodatku z brudusmile
                          A co, do reszty tez przyznajewink dodatkowe skladki powinni jeszcze placic: ci z wadami wzroku, cukrzycy, nadcisnieniowcy, z chorobami hormonalnymi, alergiami, czesto zapadajcy na grypy, przeziebienia.... duzo by wymieniacsmile
                          Smiesza mie taego typu teoriesmile Bo nie ma na tej ziemi ani jednej osoby, ktra nie mialaby w pwnym okresie jakiejs przypadlosci... Zwlaszcza po 60-roku zycia!!! Takze lepiej od razu do gazu...prblem z glowy...
                          Teraz przypomniala mi sie taka analogia jak ostatnio bylam z malym naokulistyce.... Jeden chlopczyk 5 letni mial zeza zbieznego.... wiele tzw. podatnikow obgadywalo w poczekalni ,,zaniedbania" rodzicow tego chlopca.... ze ,,jak mogli do tego dopusc, ze zez na maksa widocznyi" itp. Wiecie jak brutalna prawda sie okazala?? Otoz ten chloczyk jeszcze 6 miesiecy temu mial idealny wzrok, skrajny zez pojawil sie dopiero po ciezkiej chorobie i wysokich goraczkach na jakie zapadl jaies pol roku temu!! To taki moral na przyszlosc dla mniej czulych i wyciagajacych wnisoski z amych tylko skutkow, a nie przyczyn!!!!
                  • margo_kozak Re: prÓchnica, złotko....... 30.04.11, 00:23
                    a po czym wnosisz ze wszystkie tu na forum reprezentujemy ciemnogród higieny zębow?

i dlaczego na nfz gorzej? bo zaloza ci amalgamat który sie nie wyplucze i posiedzi w zebie nawet 20 lat?? lepsze kompozyty i wymienianie co 2 lata bo plomba nieszczelna?.

a ja mysle ze ci co sie obrzerażaja, maja miazdzyce, nadwage, zawaly etc. rowniez powinni placic podwojne skladki.
                    • kunnegunnda Re: prÓchnica, złotko....... 30.04.11, 00:45
                      nie, nie wszyscy reprezentuja ciemnogrod, ale cytaty z innego watku, na tej stronie
                      kilka trafnych:

Kazdy uważa że jestem głupia jak będę kase dawać na mleczne zęby-skoro i tak wypadną.

wątpię, żeby zęby się psuły, bo ktoś pije z butelki mleko przez 2 minuty (po prostu zębów nie myją i tyle, albo skłonność genetyczna czy po prostu inne powody)

Ozon to pic na wode i lep na naiwnych rodzicow.

pastę trzeba kupić bez fluoru dla dzieci które nie potrafią jeszcze wypłukiwać ust

fluor nie chroni zebow przed prochnica

ciążą, karmienie- oczywiscie wymaga suplementacji, zeby sie zeby nie psuly. kiedys sie mowiło: jedno dziecko jeden zab.
                      • zjawa1 Re: prÓchnica, złotko....... 30.04.11, 00:47
                        kunnegunnda napisała:

>
                        >
                        > ciążą, karmienie- oczywiscie wymaga suplementacji, zeby sie zeby nie psuly. kie
                        > dys sie mowiło: jedno dziecko jeden zab.
                        He, tez dobre ja ,,suplementowalam" sie najlepszymi specyfikami, a i tak g... to dalo!
                      • margo_kozak Re: prÓchnica, złotko....... 30.04.11, 01:10
                        kunnegunnda napisała:

> nie, nie wszyscy reprezentuja ciemnogrod, ale cytaty z innego watku, na tej str
                        > onie
                        > kilka trafnych:
                        >
                        > Kazdy uważa że jestem głupia jak będę kase dawać na mleczne zęby-skoro i tak
                        > wypadną.

>
                        > wątpię, żeby zęby się psuły, bo ktoś pije z butelki mleko przez 2 minuty (po
                        > prostu zębów nie myją i tyle, albo skłonność genetyczna czy po prostu inne pow
                        > ody)
                        >

> Ozon to pic na wode i lep na naiwnych rodzicow.
                        >
                        > pastę trzeba kupić bez fluoru dla dzieci które nie potrafią jeszcze wypłukiw
                        > ać ust

>
                        > fluor nie chroni zebow przed prochnica
                        >
                        >
                        > ciążą, karmienie- oczywiscie wymaga suplementacji, zeby sie zeby nie psuly. kie
                        > dys sie mowiło: jedno dziecko jeden zab.

o boze!! to ja mam druzyne rugby w domu. a mowil ginekolog - dziewczyno pij wapno!

a widzisz ty reprezentujesz jakis schemat myslenia a ktos inny.
                        czy to, że stosuje zimny wychów wobec dzieci powinien mi nakazc obrazanie innych dziewczyn tu na forum ktore wg mnie przegrzewaja dzieci? wyzywac je od ciemnogrodu i zacofanych - bo ja akurat nie toleruje przegrzewania?
                        i jeszcze przyklad ze szczepieniami. jedne szczepia inne odganiaja jak diabla.

czy racja jest tylko jedna i prawdziwa? racja kunegundy?
                        ja np. nigdy dzieciom nie dawalam wit. d3 i wit. K ktora jest obowiazkowa dla noworodkow.

ja sama spotkalam sie z dentystka ktora mi powiedziala, zeby do chorych mleczakow nie przywiazywac zbytniej uwagi. wiecej do tej pani nie poszlam.
                        • kunnegunnda Re: prÓchnica, złotko....... 30.04.11, 01:19
                          czy racja jest tylko jedna i prawdziwa? racja kunegundy?

nie, w sprawie witaminy d, k i szczepien jest racja naukowa. wieksozsc naukowców sie zgadza, a oszusci-oszolomi nie.
                          podobnie z prochnica- naukowo udowodniono co wywołuje prochnice i jak ja powstrzymywac

to nie jest racja kunnegunndy. to naukowo udowodnine fakty
                          • zjawa1 Re: prÓchnica, złotko....... 30.04.11, 14:21
                            kunnegunnda napisała:

> to nie jest racja kunnegunndy. to naukowo udowodnine fakty
                            Skoro powplujesz sie na badania naukowe dotyczace przyczyn wystepowania pruchnicy wsrod dzieci, to rob to calosciowo i dokladnie, a nie wybieraj tego, co cie najbardziej kreci czyli brud!
                            Pruchnica moze spowodowac nie tylko brak higieny ale rownorzednie wiele innych czynnikow!
                            Do podstawowych zaliczyc tutaj mozna (wg. najwiekszych naukowcowsmile
                            1. Genetycznie uwarunkowane szkliwo( od bardzo slabego do mocnego)
                            2. Kwasy zoladkowe majace ogromny wplyw na klimat w jamie ustnej
                            3. Antybitykoterapia( zwlaszca antybiotyki z grupy toksycznych, czyli takie z tendencja do odkladania sie na szkliwie zebow).
                            4. Deficyty witamin imikrolelementow( nie koniecznie spowodowane zlym odzywianiem, ale rowniec innymi chorobami, ktore wyniszczaja i wyplukuja witaminy z organizmu). Malo kto wie, ze po braniu antybiotykow, kiedy ten wybija nam dodatkowo pozytywne bakterie, moze dosc do anemii zelazowej. Tzn zelazo mozna jesc garsciami, a i tak nie wchlaniasie u nas bo nie ma do tego odpowiedich warunkow-flory bakteryjnej, ktora zostala wybita.

Przyczyn jest wiele i zadnej nie mozna wyeliminowac, ani jedna stawiac na piedestale przyczyny powstania pruchnicy!
                            Znam osobe, ktora raz na tydzien myje zeby, je co popadnie a i tak jedna dziura w wieku przed40!
                            Wiec moze zostaw ty te analizy medyczne naukowca, bo niczego racjonalnego i tak tutaj nie udowodnisz.
    • kunnegunnda jakie p 30.04.11, 01:22

tak serio. geny to bzdura. wlasnie przeczytalam raport WHO o roznyc krajach- nie umiem wkleic, ale polska na tle krajów rozwiniętych- naprawde horror. a tam statystyka dotyczyła 12 latków- czyli o 6 lat pozniej.

90%- taka statystyke przeczytalam o polskich ubytkach. poza tym, ze zal mi dzieci (zeby bola, nie?), szkoda kasy na leczenie czegos, czemu mozna zapobiegac, i wszyscy rodzice powinni.

jakie wg was sa przyczyny globalne?
      • slonko1335 Re: jakie p 30.04.11, 07:28
        >geny to bzdura

no jak bzdura skoro w Polsce tylko tak źle to polskie geny do d...wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka