Dodaj do ulubionych

Fotelik samochodowy

07.05.11, 13:03
Witam, temam pewnie wałkowany tysiąc razy, ale chcę zasięgnąć najaktualniejszych informacjismile. Musimy kupić fotelik samochodowy dla rocznej córki. Teraz waży 10,5 kg, jest dosyć wysoka, bo ma już 89 cm. Chcemy fotelik montowany tyłem do kierunku jazdy, z regulacją oparcia do spania, wygodny dla dziecka, bo jeździmy rzadko, ale w dosyć długie trasy. Nie wiem, jak wypadaja świeże rankingi, więc pytam Was o markę, model. Wiadomo, że ma być przede wszystkim bezpieczny, więc najlepiej, żeby w testach wypadał na 5. No i cena w miarę przystępna...wink. I myślałam o czymś na dłużej, czyli dostosowany dla dziecka wagowo większego również.
A napiszcie jeszcze, jak w praktyce wygląda taka jazda dziecka z nogami na oparciu? Na suficie? Teraz jeszcze córka jest mała, ale za rok, dwa, jak to będzie?
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • ger_berek Re: Fotelik samochodowy 07.05.11, 14:02
      Pytanie, czy macie isofix.
      W testach bardzo dobrze wypadają np. BeSafe Izi Combi X3 z isofixem lub bez (0-18 kg) - 5 gwiazdek za jazdę tyłem, Maxi Cosi Mobi (9-25 kg), Graco Belogic (9-25kg) - 5 gwiazdek.
      Zapytaj na tym forum, tam doradzą Ci osoby, które zajmują się fotelikami na co dzień:
      forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html
      Podaj wiek, wagę i wzrost dziecka oraz rodzaj samochodu, bo te foteliki są spore i mogą się w aucie nie zmieścić.
      Z nogami jest ok (my mamy BeSafe Combi i 3-letnie dziecko), tu masz bardzo dużo zdjęć, jak to wygląda w praktyce:
      forum.nybaktmamma.com/showthread.php?t=524428/
      • joshima Re: Fotelik samochodowy 07.05.11, 14:40
        ger_berek napisała:

> Maxi Cosi Mobi (9-25 kg),
        Warto zauważyć, że Ten fotelik to jest tylko nominalnie do 25 kg. To znaczy zapewnie spełnia swoje zadanie jeśli dziecko ma 25kg, ale ciężko jest mi wyobrazić sobie 25kg dziecko, które byłoby jednocześnie tak małe żeby mogło z tego fotelika korzystać. On jest jednak dość mały i nie ma żadnej regulacji.
      • mamatymona2010 Re: Fotelik samochodowy 18.05.11, 13:09
        A ja zapytam o isofix - czy fotel bs combi który macie jest na isofixie? Czytam opinie że isofix w starszych autach nie gwarantuje bezpeiczeństwa - w sensie ze moze się wyrwac z fotelm i jest masakra. Mamy golfa IV z 98 i drugie toledo z 2000 roku - masz wiedze na temat iso w takich samochodach i jak to jest z combi tyłem na iso w nich? z góry dziękuję
        • jotka_k Re: Fotelik samochodowy 18.05.11, 13:31
          tam, mam BeSafe na isofixie w dwóch autach, to chyba nie chodzi o wiek auta ale o klasę Isofixu, podobno w Astrach i Fordach nie powinno się montować fotelików z grupy 9-18 tyłem na isofixie
          zapytaj tu forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html
        • ponponka1 Re: Fotelik samochodowy 18.05.11, 13:32
          Isofix jest system gwarantujacym bezpiecznestwo ze wzgledu na latwosc montazu - tzn. mniejsza szansa na popelnienie bledu. Jesli siedzenia wylatuja wraz z izofixem to albo samochod jakis skladany (lub powypadkowy), albo belka zle zamontowana (w niektorych mopedlach mozna zalozyc belke isofix jesli nie byla w fabrycznie montowanym samochdozie) lub za duza waga dziecka w foteliku (wiekszosc starszych izofix jest do 18 kg - przodem i tylem) - trzeba zatem sprawdzic status isofixa smile

Zawsze tez mozna kupic na pasy smile
          • mamatymona2010 Re: Fotelik samochodowy 18.05.11, 13:39
            a jak sprawdzić status isofixa? gdzie to się sprawdza i ijaki powinien być zeby było bezpiecznie przypiać do niego fotel tyłem do 18kg. Są jakies klasy isofixa?
    • joshima Re: Fotelik samochodowy 07.05.11, 14:38
      gemmi18 napisała:

> I myślałam o czymś na dłużej, czyli dostosowany dla dziecka wagowo większego równi
      > eż.
      Masz strasznie dużo wymagań.
      1. Foteliki tyłem do kierunku jazdy w wyższych przedziałach wagowych nie mają regulacji pochylenia. Taką regulację ale w bardzo ograniczonym zakresie mają foteliki do 18 kg.
      2. Foteliki montowane tyłem przeznaczone dla większych dzieci są dość drogie. Trzeba się liczyć z wydatkiem rzędu 1000PLN

> A napiszcie jeszcze, jak w praktyce wygląda taka jazda dziecka z nogami na opar
      > ciu? Na suficie?
      Moja córka ma 2 lata. Jeździ w Britax MultiTech czyli w foteliku który nie ma tego pałąka dystansującego. Jest mniej więcej wzrostu Twojego dziecka i dopiero niedawno zaczęła sięgać nogami do oparcia kanapy. Ten fotelik jest bardzo głęboki. Za jakiś czas jak jej urosną nogi to będzie jeździła z ugiętymi a może po turecku, zobaczymy jak jej będzie wygodniej. Wbrew pozorom dzieciom tak jest wygodniej niż z dyndającymi nogami.

Nasz fotelik nie ma żadnej regulacji pochylenia ale to jest model do 15kg. Córka śpi sobie smacznie i nic jej w tym nie przeszkadza. Można sobie uszyć albo dokupić poduszkę, która zapobiega kiwaniu się główki na boki podczas spania i już.

> Teraz jeszcze córka jest mała, ale za rok, dwa, jak to będzie?
      O tak:
      https://fotelik.info/fotelikimages/rearfacing_dzieci_w_fotelikach.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka